Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-17-21, 09:00 PM   #51
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
轉生係一齊轉生,佢哋嘅情況係一出世就有自我意識,
蜘蛛子 哥布林 怪物一出世就可以行動(第一集)
人類(包括吸血子)全部係由嬰兒開始 ,
地龍 係蛋殼 內有意識,但係沒辦法自己俘化,所以未能出世(轉生龍旦)
對就係呢個問題
如果蜘蛛子係迷宮過咗好幾年咁吸血子仲係BB就奇怪

舊 04-17-21, 10:04 PM   #52
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
對就係呢個問題
如果蜘蛛子係迷宮過咗好幾年咁吸血子仲係BB就奇怪
咁其實時間唔係過咗好耐,記得之前有個受命去馴服蜘蛛子嘅招喚師嘛?當時有提到佢有剛出世嘅小朋友,就係其中一位轉生者
所以由蜘蛛子出世到出迷宮見到吸血子其實最多都係一年

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-17-21, 11:11 PM   #53
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
其實今集人物無咩走樣, 但動作和某些鏡頭好古怪

例如蘇殺死國王個幕, 唔知點解只係影住蘇個大頭, 睇唔到蘇點樣殺國王

又例如卡迪雅自裁個幕, 又係唔知點解只係影住卡迪雅個大頭, 搞到我都唔知佢做緊咩

個畫師係咪太鍾意畫女角的大頭, 畫到忘左形

其實今集算係人類線的一個高潮, 搞成咁好可惜
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-21, 01:00 AM   #54
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: green 查看文章
其實今集人物無咩走樣, 但動作和某些鏡頭好古怪

例如蘇殺死國王個幕, 唔知點解只係影住蘇個大頭, 睇唔到蘇點樣殺國王

又例如卡迪雅自裁個幕, 又係唔知點解只係影住卡迪雅個大頭, 搞到我都唔知佢做緊咩

個畫師係咪太鍾意畫女角的大頭, 畫到忘左形

其實今集算係人類線的一個高潮, 搞成咁好可惜
我覺得應該係無錢/無時間……呢D全部係偷工減料的方法,其實近幾集人類個邊都係咁,不過今集特別嚴重再加埋今集係打就更加……

舊 05-01-21, 09:41 AM   #55
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

最尾竟然係??唔係同一隻來??

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-21, 09:45 AM   #56
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
算,人類嗰邊放棄唔再吐了

CG班靠你哋了
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-21, 02:43 PM   #57
casio

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

最尾竟然係??唔係同一隻來??
op已經劇透咗
另外今集有個好重要訊息,老師之前一直話當時班上有26人,D亦講明佢係當時26人之一,不過因為D冇轉生,所以實際轉生者只有25人,同老師知道已轉生嘅人唔啱數,

舊 05-01-21, 02:46 PM   #58
RPG之鬼

引用:
作者: 野良猫 查看文章
算,人類嗰邊放棄唔再吐了

CG班靠你哋了
連魔王都CG了
其他人幾時CG?
開頭有啲大頭都畫得好靚……
呢套嘢最奇怪係某啲位置cut得好古怪
例如卡迪雅自插果下,今次俊抖大氣如果下,好鬼怪

小說睇到第14冊
整體真係唔錯
覺得勇者二哥真係好有勇者風範
不過之後佢想點收尾?
唔會主角威力又吐便當呀?

舊 05-01-21, 04:21 PM   #59
casio

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
連魔王都CG了
其他人幾時CG?
開頭有啲大頭都畫得好靚……
呢套嘢最奇怪係某啲位置cut得好古怪
例如卡迪雅自插果下,今次俊抖大氣如果下,好鬼怪

小說睇到第14冊
整體真係唔錯
覺得勇者二哥真係好有勇者風範
不過之後佢想點收尾?
唔會主角威力又吐便當呀?
呢套因為死咗就會直接入輪迴,除咗死咗即刻用『慈悲』,如果唔係吐唔到便當,所以包括二哥在內係死咗就死咗,係睇下會唔會入輪迴
文庫好似冇乜點講,『奉獻』可以真接將靈魂當能量回饋系統,但咁做會魂飛魄散,死幹死淨,入唔到輪迴

舊 05-01-21, 04:44 PM   #60
尼路
The One

CG魔王好似靚D……

舊 05-08-21, 10:41 AM   #61
casio

今集可以剩係睇頭同睇尾

舊 05-08-21, 01:13 PM   #62
KENSNAKE
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
勇者線繼續玩gal game...Zz..zz
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 05:15 PM   #63
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
即係魔王係老母?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 05:20 PM   #64
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
即係魔王係老母?
由手機版發出
老……祖宗

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 06:10 PM   #65
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
即係魔王係老母?
由手機版發出
無左

魔王:你好我是你奶奶喔

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 06:23 PM   #66
RPG之鬼

引用:
即係魔王係老母?
由手機版發出
係咁

魔王係原初蜘蛛 > 老媽 > 主角
所以係祖母與孫女關係XD

舊 05-08-21, 06:32 PM   #67
green
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
其實個嚮導係迷宮入面講得好啱, 打唔贏咪逃走修練再打過囉, 但修就牛皮燈籠點極唔醒

最後嚮導打修一拳打得好啱, 你想自殺就自己一個去, 好明顯修無考慮同伴安全, 就算道歉其實都無改變過想法

噩夢殘渣同修講野呢幕
若有睇小說, 後面會用蜘蛛子角度重現噩夢殘渣同修講野呢幕, 睇蜘蛛子吐槽自己分身, 話佢地好中二真係好鬼好笑

此篇文章於 05-08-21 06:35 PM 被 green 編輯。
green 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 06:53 PM   #68
RPG之鬼

關於勇者GAL GAME方面
其實除咗卡迪雅同妹之外,都冇邊個好明顯
菲可能係XD
老師唔係,半妖精唔係,半妖精係先王果時收留,以魔術高手

惡夢殘渣

蜘蛛子 > 蛛蜘子的XX > 蜘蛛的XX的孩子
又係祖母同孫女關係

關係身体主管

魔王 > 老媽 > 蜘蛛子
所以蜘蛛子分身可以 > 老媽 > 魔王
呢一個無心插柳對之後有很大影響,不過要下季囉(如果有的話)

引用:
作者: green 查看文章
其實個嚮導係迷宮入面講得好啱, 打唔贏咪逃走修練再打過囉, 但修就牛皮燈籠點極唔醒

最後嚮導打修一拳打得好啱, 你想自殺就自己一個去, 好明顯修無考慮同伴安全, 就算道歉其實都無改變過想法
修比二哥影響好大所以冇計,而二哥篇到某人死咗佢都有後悔。
不過又咁講勇者很強,如果勇者唔企出嚟就冇人出嚟。

此篇文章於 05-08-21 06:57 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-21, 11:34 PM   #69
casio

修最大嘅問題其實係佢仲張前世嘅價值觀用係呢個世界度

舊 05-09-21, 08:51 AM   #70
尼路
The One

引用:
作者: casio 查看文章
修最大嘅問題其實係佢仲張前世嘅價值觀用係呢個世界度
好多異世界系主角都係咁,其實現實都唔少……

舊 05-09-21, 09:35 AM   #71
casio

引用:
作者: 尼路 查看文章
好多異世界系主角都係咁,其實現實都唔少……
不過其他異世界嘅主角可以保持價值觀係因為有外掛可以任性,
但修嘅情況係已經去到身為王子俾人有意排除在政治外都毫無自覺,只係自顧自的玩真實gal game
到做咗勇者後亦只係將二哥搬出嚟做理由,但實際上其實係乜都冇諗,唔知自己做緊乜

舊 05-09-21, 09:20 PM   #72
RPG之鬼

引用:
作者: casio 查看文章
不過其他異世界嘅主角可以保持價值觀係因為有外掛可以任性,
但修嘅情況係已經去到身為王子俾人有意排除在政治外都毫無自覺,只係自顧自的玩真實gal game
到做咗勇者後亦只係將二哥搬出嚟做理由,但實際上其實係乜都冇諗,唔知自己做緊乜
以下腦補XD
由二哥死到依家個位置其實好短時間
佢依家個目標係阻止由古侵略妖精國
比起成為勇者,依家佢係以轉身者身份去做呢件事
所以係冇勇者自覺
相反二哥係經過好多事而有勇者自覺
腦補完

以下劇透
至於各種福利都同佢某種能力有關
果種能力好曖昧,不同其他能力有標加增加/減少/無效
蜘蛛子會覺得因為呢種能力佢會二哥更難對付
要殺唔係問題,但會很麻煩

當然對觀眾嚟講佢係玩緊GAL GAME同冇自覺

舊 05-21-21, 02:25 PM   #73
怪盜小G
しゃろとも

小說打完老媽先見吸血子依家為左將老媽變最終BOSS改哂劇情

舊 05-21-21, 10:19 PM   #74
怪盜小G
しゃろとも

老媽戰求L奇到www

舊 05-22-21, 02:50 AM   #75
casio

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
小說打完老媽先見吸血子依家為左將老媽變最終BOSS改哂劇情
之前魔王嗰段都改咗,本來雖然脾氣有D差,但一開始都有同蜘蛛子談判,但呢家變咗一句都冇講就直接爆破

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
仰木日向「スーパーヒロイン学園」ボイスドラマ公開 supermanlady 日本動漫畫討論版 0 11-30-14 09:31 PM

現在的時間是 07:50 PM

手機版 | APP版