Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-10-12, 09:56 PM   #126
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 比卡SP 查看文章
在物理上, 有一個固定鎖, 用黎固定個頭, 舊野係緊貼下巴,
係有固定鎖既情況下用1/3秒除頭盔應該會連個頭都除甩埋
引用:
作者: CMS 查看文章
看來你對"微波爐" 原理唔多理解

洗唔洗要去到加熱, 射到適當位置
連千分之一秒到唔駛

1/3秒

要解決唔洗咁煩,浸個頭入水就攪掂
都係"講故唔好駁故" ,要解決可以好多方法
原來是那麼厲害的武器唔洗千分之一秒可以把一公升的水瞬間蒸發 ?
還要把那麼厲害的武器用剪不斷的扣固定鎖緊頭顱, 那真是名符其實玩命的死亡遊戲
HEERO 目前離線  
舊 07-10-12, 10:01 PM   #127
stcdavidhk
God of Gamer

註冊日期: Dec 2006
其實唔係話一定冇方法除,問題係有冇玩家ge家人肯俾你試

GBF:839720

Fate/GO: 338849498 (90等)呆毛吾王 SiKi(被迫凍結中) , 644590007(90等)金閃閃/呆毛吾王 SiKi)
stcdavidhk 目前離線  
舊 07-10-12, 10:03 PM   #128
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: HEERO 查看文章
原來是那麼厲害的武器唔洗千分之一秒可以把一公升的水瞬間蒸發 ?
還要把那麼厲害的武器用剪不斷的扣固定鎖緊頭顱, 那真是名符其實玩命的死亡遊戲
要去到蒸發個腦先死得..我都想知你個腦乜

己經唔想再解釋
CMS 目前離線  
舊 07-10-12, 10:20 PM   #129
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
手機都安全啦,舊電咪一樣有機會爆或燒。

何況"未來世界"既野,咁多未知數,邊有得駁故架。
shooter 目前離線  
舊 07-10-12, 10:39 PM   #130
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
又唔220V,用內置電池
要駁實有得駁,拿來討論
唔覺得有乜意思

講到明係說故事
直接電腦,幾多V都死啦……
不過重點係死咗果二百幾人後,現實世界D人已經唔敢再試

引用:
破壞個腦唔使要將個腦蒸發 先得,燒壞腦神經/細胞/組織就夠……

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 07-10-12 10:46 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-10-12, 10:55 PM   #131
keijoey
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
睇完第一集, 有D悶, 大橋似押井守既avalon, 不過會睇多幾集再算

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線  
舊 07-10-12, 10:59 PM   #132
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
看來你對"微波爐" 原理唔多理解

洗唔洗要去到加熱, 射到適當位置
連千分之一秒到唔駛

1/3秒

要解決唔洗咁煩,浸個頭入水就攪掂
都係"講故唔好駁故" ,要解決可以好多方法

其實連驚爆危機都有講過,就算人體放入微波爐五秒都唔會有太大傷害
而且根本連本體都唔使 disconnect,只要響 NerveGear 到鑽孔,cut 左個 power source就可以即時收工 ...

不過點講都無所謂啦,唔通個故仔寫到一半,跟住同你講,有人想到解決方法,大家走得啦 ...
你估 d 人會唔會走去燒書?

舊 07-10-12, 11:01 PM   #133
CMS
Game Master

引用:
作者: casio 查看文章
直接電腦,幾多V都死啦……
不過重點係死咗果二百幾人後,現實世界D人已經唔敢再試
故事容許受害者,斷線2小時
被人運送去其他地方,集中處理

小說都有講到
CMS 目前離線  
舊 07-10-12, 11:04 PM   #134
casio

引用:
作者: mkmonkey 查看文章
其實連驚爆危機都有講過,就算人體放入微波爐五秒都唔會有太大傷害
而且根本連本體都唔使 disconnect,只要響 NerveGear 到鑽孔,cut 左個 power source就可以即時收工 ...

不過點講都無所謂啦,唔通個故仔寫到一半,跟住同你講,有人想到解決方法,大家走得啦 ...
你估 d 人會唔會走去燒書?
你已經破壞咗 NerveGear本體 ,工已收……不過係玩家

引用:
故事容許受害者,斷線2小時
被人運送去其他地方,集中處理

小說都有講到
但係外部電源切斷十分鐘都死

此篇文章於 07-10-12 11:07 PM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-10-12, 11:09 PM   #135
CMS
Game Master

那個是NerveGear ,唔係微波爐 ,幾多秒都有危險性,有D野唔可以亂講,教壞人會出事

1000W 發射千分之一秒
同1W 發射一秒

功率都係一樣,但係二個殺傷力分別好大
CMS 目前離線  
舊 07-10-12, 11:17 PM   #136
CMS
Game Master

我都睇完睇一章小說,網上版,都唔知,睇唔睇其他好咁囉

引用:
作者: casio 查看文章
-skip
唔想再駁,沒完沒了
CMS 目前離線  
舊 07-10-12, 11:30 PM   #137
夜貓
Crazy Gamer
\エレちゃん最カワ/

註冊日期: Sep 2002
川原礫 ‏@kunori
そして、巻末の予告ページについてちょとお知らせをば! 次の本は8月のアクセル・ワールド12ですが、その次は『ソードアート・オンライン プログレッシブ1』というタイトルで、アインクラッド一層二層攻略編を刊行させて頂く予定です。
唔該你寫埋「月の揺りかご」先

グランブルーファンタジー:

此篇文章於 07-10-12 11:34 PM 被 夜貓 編輯。
夜貓 目前離線  
舊 07-10-12, 11:34 PM   #138
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
更具体来说,外部电源切断十分钟以上、网络断线两小时以上、尝试破坏NERvGear本体或是解除固定锁——只有在上述这几个条件下,脑部破坏程序才会执行。

科學既野我就清楚啦, 說不定有好多更好的科學方法解決

但你所講果個快手除左佢, 切斷佢, 之類的就一定唔可行。
呢個設定也許係有科學BUG, 但未至於腦殘到呢種地步

舊 07-10-12, 11:39 PM   #139
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
又唔220V,用內置電池
要駁實有得駁,拿來討論
唔覺得有乜意思

講到明係說故事
洗咩咁煩..
不停斷佢電,每次唔過兩個鐘..
內置電好快就會用哂..
內置電冇電又點燒壞腦.

再唔係有頭盔有game一定追到ip位置.
有ip=知道server係邊.
搵到server後反正個會長點都要判死刑.
直接除佢頭盔登入.用佢個gm權強制所有人離線都ok.

講返安檢.
隻game同頭盔都係新出好少貨.
而且由ggo內容透露都唔平.
參考現代人想法.
相信有好多人會用平價番皂唔用會好貴概正版皂液.
番皂又何來安檢~XD
金屬史萊姆 目前離線  
舊 07-11-12, 04:33 AM   #140
casio

引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
洗咩咁煩..
不停斷佢電,每次唔過兩個鐘..
內置電好快就會用哂..
內置電冇電又點燒壞腦.

再唔係有頭盔有game一定追到ip位置.
有ip=知道server係邊.
搵到server後反正個會長點都要判死刑.
直接除佢頭盔登入.用佢個gm權強制所有人離線都ok.

講返安檢.
隻game同頭盔都係新出好少貨.
而且由ggo內容透露都唔平.
參考現代人想法.
相信有好多人會用平價番皂唔用會好貴概正版皂液.
番皂又何來安檢~XD

更具体来说,外部电源切断十分钟以上、网络断线两小时以上、尝试破坏NERvGear本体或是解除固定锁——只有在上述这几个条件下,脑部破坏程序才会执行

斷電只有十分鐘,斷網先有兩個鐘
至於搵某人,根本無可能
一來佢頭盔無死亡陷阱,可以頭盔長開但人不在,二來佢有幫手,重點……當時無人知矛場叔就係會長

casio 目前離線  
舊 07-11-12, 08:32 AM   #141
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
感覺上好像就是死撐些偵探小說作者的擺明係有漏洞的完美犯罪一樣
老作一個打電話後試圖把手機離開頭部, 手機可以瞬間放出幅射殺人的故事, 應該會有人支持相信賺大賣...

似曾相識的感覺
任何一套虛構作品都會有漏洞, 只能單方向相信佢設定係完美好了

此篇文章於 07-11-12 11:30 AM 被 HEERO 編輯。
HEERO 目前離線  
舊 07-11-12, 09:06 AM   #142
casio

引用:
感覺上好像就是死撐些偵查小說作者的擺明係有漏洞的完美犯罪一樣
老作一個打電話後試圖把手機離開頭部, 手機可以瞬間放出幅射殺人的故事, 應該會有人支持相信賺大賣...

[IMG]http://img15.hostingpics.net/pics/135601134188625000.jpg[/IMG
[IMG]http://img15.hostingpics.net/pics/4581291341932126980.jpg[/IMG
似曾相識的感覺
總好過駁唔到都要話係bug
唔好對號入座,我講緊自己咋

此篇文章於 07-11-12 09:31 AM 被 casio 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-11-12, 10:39 AM   #143
ouki
戸松控

PSN  IDouki_keith
引用:
作者: 夜貓 查看文章
そして、巻末の予告ページについてちょとお知らせをば! 次の本は8月のアクセル・ワールド12ですが、その次は『ソードアート・オンライン プログレッシブ1』というタイトルで、アインクラッド一層二層攻略編を刊行させて頂く予定です。
=.=川原你出返第1第2層又係吐回你自己之前寫GE野
ouki 目前離線  
舊 07-11-12, 11:13 AM   #144
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我相信如果係現實發生,政府一定好快揾到解決方法
不過哩個係虛構故事,我會接受佢哩個設定
如果唔係第二集就全員救出犯人被捕大團圓,邊個想睇?
由手機版發出
真!DC 目前離線  
舊 07-11-12, 11:27 AM   #145
knife-edge
向後發展委員會成員

註冊日期: Feb 2004
唔支持就唔該過住啦
動漫D野都好討論真唔真實性.......
世界上冇可能有撒亞人嫁.....
世界上夠邊有D咁既果實食左隻手會變長嫁啦.....
真係講出來都笑死人
-
抄唔抄見人見至啦....
好多野係好似曾相識嫁啦....
不過唔代表就係炒 有冇參考成分就自己認為啦
你覺得有就無論點解釋你都係會覺得有囉

當對手因為你勁飛火滾果陣依然保持長期要係天板度飛
當對手忍唔住講粗口 你時依舊繼續保持長期要係天板度飛
當對手出手打你果陣你終於可以落地攻擊對手啦
u win

此篇文章於 07-11-12 11:33 AM 被 knife-edge 編輯。
knife-edge 目前離線  
舊 07-11-12, 11:35 AM   #146
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
老實講,d人都運晒去醫院
有人係醫院以外地方上網根本就不難查吧

而且睇個頭盔唔係真係塞得咁實
應該可以塞d防微波o既物料入去防止燒蕉

不過,首先點解會過到安全審查就係一個問題...
腦電波阻斷依d應該一定有好嚴o既監管吧...

人個身體唔動可以支持到2年,真的嗎...

故事個構想唔錯,不過一諗就知好多bug
所以都係無視設定bug好了
kev00269270 目前離線  
舊 07-11-12, 11:45 AM   #147
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
其實一開始講到明話用任何方法都係斷唔到出去會死之類佢都係想大家唔好試姐如果再係度晒時間不如改名叫駭客神域算啦
Van仔 目前離線  
舊 07-11-12, 11:53 AM   #148
ouki
戸松控

PSN  IDouki_keith
引用:
作者: Van仔 查看文章
其實一開始講到明話用任何方法都係斷唔到出去會死之類佢都係想大家唔好試姐如果再係度晒時間不如改名叫駭客神域算啦
真接改名.HACK啦
ouki 目前離線  
舊 07-11-12, 01:13 PM   #149
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
又唔係重軍事科學既高達機人類,呢類動漫輕小說都重要用科學角度去睇真實性
諗下自己可唔可笑啦

舊 07-11-12, 01:19 PM   #150
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: 夜貓 查看文章
她係咪想寫晒100層...之後

人設同怪物用來出在psp 個隻game 度= =....
DMRevolution 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大高忍「マギ シンドバットの冒険」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 165 10-07-23 05:46 AM
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM
「アクエリオンEVOL」第7話「真夜中の少女」 真!DC 日本動漫畫討論版 1001 02-13-12 01:30 AM
[器材] Nikkor AF-S 500mm F4G ED VR & AF-S 600mm F4G ED VR KKH 照相館 5 01-01-08 08:07 AM

現在的時間是 12:43 PM

手機版 | APP版