Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-29-16, 03:25 PM   #701
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
就係C 君回歸....成班熱狗入主寫APP GAME 攻略

雲遊FB 會交待去向

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-16, 04:09 PM   #702
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
Thumbs up

引用:
作者: 信長 查看文章

雲遊FB 會交待去向
怪不得 已經換哂班了

! 可以 雲遊FB !

!thanks 大家

Game w 今期 good job !

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 10-29-16 09:47 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-16, 11:42 PM   #703
張飛後代
Ultimate Gamer
V-MAX

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 信長 查看文章
雲遊FB 會交待去向
又真係變到手機game攻略多過遊戲機遊戲攻略...你話G-Zone係手機遊戲誌死怕會有人信.
(另外請問熱狗是指某個男人先有既器官嗎?)

舊 10-31-16, 12:38 AM   #704
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 張飛後代 查看文章
又真係變到手機game攻略多過遊戲機遊戲攻略...你話G-Zone係手機遊戲誌死怕會有人信.
手機game攻略多過遊戲機遊戲攻略??????

根本係無,除左介紹下之外,好似已經無曬遊戲機遊戲攻略
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-16, 01:02 AM   #705
風間鈴木仁

angry

引用:
作者: yuhchan5 查看文章

絕對是的 !

痛苦

以前由 GP >>> Game wave >>> game zone >>> game weekly

現在 Game weekly 真的 keep 到水準了

全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 10-31-16 02:44 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
舊 10-31-16, 01:21 AM   #706
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 張飛後代 查看文章
不,熱血公民的支持者,一律稱作熱狗(負面的意味)

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-16, 04:37 AM   #707
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:

話說如果個排無乜攻略的話,我個邊都會有時用手機Game攻略去攝(或者有廣告個d Game都要做…)

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
絕對是的 !

痛苦

以前由 GP >>> Game wave >>> game zone >>> game weekly

現在 Game weekly 真的 keep 到水準了
那是在壓搾睡眠時間下做出來的…

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-16, 08:16 PM   #708
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
睡眠時間?なにそれ?おいしいの?

舊 11-01-16, 02:59 AM   #709
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
睡眠時間?なにそれ?おいしいの?
不好吃但不吃就會死的
(預計十一月旺季唔駛旨意有得早訓)

舊 11-01-16, 09:44 AM   #710
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wuxu 查看文章
不好吃但不吃就會死的
(預計十一月旺季唔駛旨意有得早訓)
你會做邊隻?DOWN聲先等大家唔好跌坑

舊 11-01-16, 12:23 PM   #711
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
你會做邊隻?DOWN聲先等大家唔好跌坑
COD,雖然今次大家都預左呢個係大坑

舊 11-01-16, 12:31 PM   #712
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
話說如果個排無乜攻略的話,我個邊都會有時用手機Game攻略去攝(或者有廣告個d Game都要做…)

那是在壓搾睡眠時間下做出來的…
以我記憶所及,近10期好似得persona5有攻略,而其他例如TOB,MHS,GOW4全都無攻略....
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-16, 12:44 PM   #713
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
以我記憶所及,近10期好似得persona5有攻略,而其他例如TOB,MHS,GOW4全都無攻略....
三個都係871期封面寫著…

舊 11-01-16, 01:14 PM   #714
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
雖然唔係期期買... 其實我真係超鐘意小說式攻略

G期G站G浪G錶G區...邊本出小說式我就keep住買到post完為止

舊陣時果堆仲keep住(撕落黎再重新釘裝

人物對話、劇情交代都好好(不過講真就好多缺定別字

但都好過宜家既流程N倍(睇rundown我不如上網search啦,仲快

乙女戀遊地好睇(私心

手機攻略...解迷就話者...塔防轉珠卡牌都攻略...搞毛

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 11-01-16 01:16 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-16, 01:21 PM   #715
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
游雲 @ G-ZONE 最後一夜

https://www.facebook.com/gzonetommy/...4059558647537/

原來佢12 月搞網站,祝佢成功

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-01-16, 01:28 PM   #716
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
雖然唔係期期買... 其實我真係超鐘意小說式攻略

G期G站G浪G錶G區...邊本出小說式我就keep住買到post完為止

舊陣時果堆仲keep住(撕落黎再重新釘裝

人物對話、劇情交代都好好(不過講真就好多缺定別字

但都好過宜家既流程N倍(睇rundown我不如上網search啦,仲快

乙女戀遊地好睇(私心

手機攻略...解迷就話者...塔防轉珠卡牌都攻略...搞毛
其實小說式攻略,認真講係好花人力
雲媽個種係因為當年Wave+依家Station俾佢做少好多其他稿,專心搞小說式攻略先得。
如果以我依家為例,一人身兼正常攻略+VR測試+硬件測試+新作+無X謂稿,最後加多樣人手…應該會死好多人。

另:流程個邊…做又死唔做又死 (其實做乜都有人唔gur,只係邊一個大聲d咁解)
不過其實依家你見有d Game除左解謎要素重要做之外,部份game我個邊都開始變成收集品攻略算、或者好似《Mafia 3》咁半流程半劇情。(要做全劇情小說攻略…先過到太郎個關先)

此篇文章於 11-01-16 01:54 PM 被 wuxu 編輯。 原因: I do what I want!
舊 11-02-16, 04:16 AM   #717
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
其實啦~ 又唔一定要全劇情小說既
因為有的game根本就無,或者係戲碼相當薄弱

以 世界樹迷宮 同 劍與魔法與學園 為例,其實講下邊到有回點傳點陷阱之類就得
戰棋類(魔界戰記、火紋),講下兵種利弊,陪養方式就好
機戰類,講下敵我配置就ok啦 (其實以前到宜家都係升爆鐘意果幾部就死沖上去,有無攻略根本無關重要對我黎講

長篇rpg就不同了,玩家只是一直打打打,升級,再打打打(我都知,其實真係好悶,辛苦晒
但玩rpg既重點就係故事嘛,想知劇情,想知後續,rpg對我黎講就好似睇緊代入式小說
所以我對rpg攻略好嚴格(?)同埋好期待

至於流程式攻略,真係好睇同隻game既種類match唔match

其實宜家我都係抽樣買

對上一次連續幾期買同一本(不打廣告,洗白)係因為連續幾期既《夜佪》,佢個寫法個人算係接受得到

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 11-02-16 04:21 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 09:41 AM   #718
神人ではない!新人だ

…其實家陣多數唔識日文既人都等中文版,甚至中文版同步。
小說式攻略好難有以前咁威,依家應該好難分人手去搞吧

舊 11-02-16, 11:13 AM   #719
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
weekly對上一次小說式攻略係FF XIII?
仲記得D字細到睇得好辛苦,但未有中文版時真係好有用
其實而家都好少睇攻略,主要係少左打機主要睇下有乜新聞/新game+專欄
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 11:18 AM   #720
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
其實啦~ 又唔一定要全劇情小說既
因為有的game根本就無,或者係戲碼相當薄弱

長篇rpg就不同了,玩家只是一直打打打,升級,再打打打(我都知,其實真係好悶,辛苦晒
但玩rpg既重點就係故事嘛,想知劇情,想知後續,rpg對我黎講就好似睇緊代入式小說
所以我對rpg攻略好嚴格(?)同埋好期待

至於流程式攻略,真係好睇同隻game既種類match唔match
劇情呢樣野…可能係我黑仔王關係,負責親既唔係無就係近乎無

引用:
…其實家陣多數唔識日文既人都等中文版,甚至中文版同步。
小說式攻略好難有以前咁威,依家應該好難分人手去搞吧
你睇下某個花生區仲有一群教徒級日日將劇情攻略掛係口邊

舊 11-02-16, 11:23 AM   #721
神人ではない!新人だ

引用:
劇情呢樣野…可能係我黑仔王關係,負責親既唔係無就係近乎無

你睇下某個花生區仲有一群教徒級日日將劇情攻略掛係口邊
GAME WEEKLY出LANGRISSER 轉生小說式攻略,在下一定買
淨係睇你嘔血已經值回票價

舊 11-02-16, 11:28 AM   #722
風間鈴木仁

wink

引用:
作者: qwe 查看文章
其實而家都好少睇攻略,主要係少左打機主要睇下有乜新聞/新game+專欄
Me too 所以大力支持改善 (新聞/新game+專欄)

請加強加強 ! GWeekly

舊 11-02-16, 11:33 AM   #723
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
GAME WEEKLY出LANGRISSER 轉生小說式攻略,在下一定買
淨係睇你嘔血已經值回票價
其實我都好想寫下我兩年係Game Weekly中過幾多次雷
不過可能好多都雷力不中,除左LANGRISSER 轉生對我創傷太大之外,真係無乜印像仲有邊幾隻雷到我想死

此篇文章於 11-02-16 11:36 AM 被 wuxu 編輯。
舊 11-02-16, 11:34 AM   #724
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: qwe 查看文章
引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
Me too 所以大力支持改善 (新聞/新game+專欄)

請加強加強 ! GWeekly
認真講…我都想專欄/專題多…但無奈Game Weekly係有名既攻略組(即係無大game的話就乜野狗屎垃圾Game都用黎做攻略攝位)

此篇文章於 11-02-16 11:42 AM 被 wuxu 編輯。
舊 11-02-16, 11:49 AM   #725
david
The One

註冊日期: Mar 2002
其實呢,而家鬼頭區GAME書主要係分為三種的。

1. 全攻略本(實體通常包DIGITAL版)
2. 新聞+專訪+PREVIEW+REVIEW+回顧+讀者來信+ETC
3. 設定集

第2種的通常都唔會有攻略O既,就算而家INTERNET咁普及頭兩種GAME書都仲有一定市場,我覺得係因為佢咁分家,資源就較集中,所以質素可以保持到。

不過,我諗香港應該幾難行呢條路,香港客路慣佐俾十幾廿蚊就要有齊曬三種O野...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
( 原創)水色之都VOL.2 (感謝圖,vol.3的情報) 五木★ Cosplay同人MIX討論區 7 02-15-08 01:39 AM
車路士球迷會Vol.9 ﹝~ 請到 Vol.10 討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1003 07-02-07 09:17 PM
AC Milan 球迷會Vol.4 ﹝~ 請到 Vol.5 繼續討論!~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 12-22-06 04:23 PM
車路士球迷會Vol.6 ﹝~ 請移到Vol.7討論 ~﹞ 柴崎幸 球會討論區 1000 05-30-06 09:17 AM
AC Milan 球迷會Vol.2 ﹝~ 請到Vol.3 繼續討論 ~﹞ 柴崎幸 體育版 1002 01-23-06 12:22 AM

現在的時間是 04:54 AM

手機版 | APP版