Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

查看投票結果: 請投票入左邊個SEVER
Atomos 1 0.75%
Bahamut 30 22.39%
Chocobo 0 0%
Garuda 1 0.75%
Ifrit 2 1.49%
Mandragora 0 0%
Ramuh 0 0%
Tiamat 1 0.75%
Titan 28 20.90%
Tonberry 4 2.99%
Alexander 1 0.75%
Anima 0 0%
Carbuncle 1 0.75%
Fenrir 1 0.75%
Hades 0 0%
Aegis 57 42.54%
Durandal 0 0%
Gungnir 1 0.75%
Masamune 1 0.75%
Ridill 0 0%
Ultima 2 1.49%
Typhon 2 1.49%
Ixion 2 1.49%
Kujata 3 2.24%
Valefor 1 0.75%
多重選擇投票。 投票者: 134. 您不可以參加此投票

主題工具 顯示模式
舊 01-14-14, 11:39 PM   #1201
Yukii
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2007
引用:
作者: minekaoru 查看文章
之前係想係85%等佢出左一次death sentence先
隻tank可以輕鬆d,FBFS又唔會俾亂
宜家就唔理,大大力算

卡在dreadknight phase
twister練左陣冇問題
係唔夠時間打死d雀
通常你地係咪stun 3次加 黑魔heavy就夠打死?
我地組合係 ナ戦白学詩詩黒竜
我自己做學位一開始會放ミアズマ的
一定夠時間打死D雀
Yukii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 01:47 AM   #1202
Yukii

打左9次終於跌俾我了!我仲排緊把劍同弓, 快D跌埋就好~!

舊 01-17-14, 12:47 PM   #1203
sa~ye
Junior Member

註冊日期: Jan 2012
引用:
作者: tamama49 查看文章
頭一個50lv差不多係solo, 但你個server係老手server, 所以好多都應該全lv50......你有冇入工會先???
玩左1個星期多少少 依家先43lv.... 未入公會呀
sa~ye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-14, 08:26 AM   #1204
布甸
Game Master
遊民一族

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDarashi-ck
XBox Live Gamertagarashick360
最近練緊隻詩人 lv35,爬過文知道要毒+風 dot,
爆擊後有機會 reset blood letter,
但我試都唔成功,請問有無詩人老手有心得?

舊 01-19-14, 11:32 PM   #1205
Yukii

引用:
作者: 布甸 查看文章
最近練緊隻詩人 lv35,爬過文知道要毒+風 dot,
爆擊後有機會 reset blood letter,
但我試都唔成功,請問有無詩人老手有心得?
都未LV50, 裝又唔得, 個critical rate其實好低的...
我critical到520左右仲要用埋critical up先可以容易reset blood letter...

btw skill rotation係好重要的
舊 01-21-14, 11:13 AM   #1206
布甸
Game Master
遊民一族

哦,因為我睇 youtube 野野都 reset,所以想了解o下 XD

舊 01-21-14, 12:00 PM   #1207
NexTony
God of Gamer
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
Proc依D野未LV50都唔準既....

===========

I hate you Yukii >

玩咁耐過左一次T5咁大把....
日本Server果然hardcore d, 鬼佬server d 人冇咁pro...

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-22-14, 02:06 AM   #1208
Yukii

引用:
作者: NexTony 查看文章

日本Server果然hardcore d, 鬼佬server d 人冇咁pro...
首破T5係鬼佬
舊 01-22-14, 08:10 AM   #1209
布甸
Game Master
遊民一族

尋晚我地先第一次破一層蛇... =-=;;; 趺左龍 & 盾裝。

另外想問問極風依家點打先比較穩陣?2 受 3 受?MT 拉主 boss 同紅分神?定綠分身好?

舊 01-22-14, 12:31 PM   #1210
Yukii

引用:
作者: 布甸 查看文章
尋晚我地先第一次破一層蛇... =-=;;; 趺左龍 & 盾裝。

另外想問問極風依家點打先比較穩陣?2 受 3 受?MT 拉主 boss 同紅分神?定綠分身好?
我打開最初2受, 後半3受
舊 01-22-14, 12:38 PM   #1211
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: Yukii 查看文章
首破T5係鬼佬
nonono,平均水平
日本SER既人係比較dedicate隻game多d
鬼佬要pro係好pro, 但casual真係casual得好緊要

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-23-14, 02:08 PM   #1212
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

註冊日期: Nov 2004
3DS Friend Code0087 3062 9709
PSN  IDminekaori
XBox Live GamertagDLLMisFun
引用:
作者: NexTony 查看文章
nonono,平均水平
日本SER既人係比較dedicate隻game多d
鬼佬要pro係好pro, 但casual真係casual得好緊要
但最近排random 副本
有好多唔識玩既人
特別係坦 可能之前只係打FATE升level
根本唔知道做TANK要做d乜 以為就咁打就得
周圍郁 周圍走又試過
有d paladin直情連盾mode劍mode都唔開,又唔飛盾又唔flash就咁11111
我用blm一野thunder都搶左第1 hate

同公會有位朋友
前日random又遇到一隻唔識玩既tank
最後3人vote走左佢
冇人入 打到最後過左
dps做tank
minekaoru 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-26-14, 11:46 PM   #1213
布甸
Game Master
遊民一族

引用:
我打開最初2受, 後半3受
今日練習 2 > 3 受,3 受之後真係好亂,
又要記走位,又要避 boss 攻擊,又要睇 debuff 同 hold 隻綠球...
好幾次都走錯位...

請問有無人有心得,比較容易記走位...

p.s. 本人係戰坦...

舊 01-27-14, 01:23 AM   #1214
sa~ye
Junior Member

註冊日期: Jan 2012
想試打巴哈但搵唔到人一齊/.\

此篇文章於 01-27-14 04:54 PM 被 sa~ye 編輯。
sa~ye 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-02-14, 04:30 PM   #1215
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

雖然打得好渣
但會每晚直播(多數晚上9點開始 或 凌晨12點-3點)
無聊的朋友可以去睇睇
http://www.twitch.tv/minekaoru/
舊 02-03-14, 09:24 AM   #1216
光熱斗
Ultimate Gamer
IE3.0 <3

註冊日期: Sep 2002
想問下而家SERVER環境適唔適合新手?
想玩隻ONLINE GAME見佢幾正咁
光熱斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-03-14, 08:26 PM   #1217
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
作者: 光熱斗 查看文章
想問下而家SERVER環境適唔適合新手?
想玩隻ONLINE GAME見佢幾正咁
比起開始(2.0)時侯
宜家(2.15)更加照顧新手
創角色既開放時間多左
server多人時唔會再出現login唔到既情況
又多左每日都可以做的任務和隨機副本
唔洗好似2.0時要升Level就要狂打FATE

黎緊3月底有2.2
舊 02-04-14, 02:16 AM   #1218
Yukii

引用:
雖然打得好渣
但會每晚直播(多數晚上9點開始 或 凌晨12點-3點)
無聊的朋友可以去睇睇
http://www.twitch.tv/minekaoru/
無聊睇左陣4層, 主視點隻黑魔rotation錯晒時間....

P1: ファイガ>ファイラXN>迅速魔>フレア>トランス>回到1200MP時ファイガ>ファイラX2>トランス>コラプス
P2: 静者の撃>猛者の撃>ファイガ>ファイアXN>ブリザガ>。。。>收尾時トランス自回MP
P3:ファイガ>ファイアXN>ブリザガ>。。。>收尾時トランス自回MP
P4:ファイガ>ファイラXN>フレア>コンバート>迅速魔>フレア>トランス>回到1200MP時ファイガ>ファイラX2>トランス>コラプス
P5:我同你地打法有D唔同, 但就甘睇隻盾係每P都唔夠快拿TARGET甘無法....我地會打左隻大先, 因為2黑會快D

另外係P4時雙詩人應該開レクイエム及バイオン的
舊 02-04-14, 04:59 AM   #1219
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
無聊睇左陣4層, 主視點隻黑魔rotation錯晒時間....

P1: ファイガ>ファイラXN>迅速魔>フレア>トランス>回到1200MP時ファイガ>ファイラX2>トランス>コラプス
P2: 静者の撃>猛者の撃>ファイガ>ファイアXN>ブリザガ>。。。>收尾時トランス自回MP
P3:ファイガ>ファイアXN>ブリザガ>。。。>收尾時トランス自回MP
P4:ファイガ>ファイラXN>フレア>コンバート>迅速魔>フレア>トランス>回到1200MP時ファイガ>ファイラX2>トランス>コラプス
P5:我同你地打法有D唔同, 但就甘睇隻盾係每P都唔夠快拿TARGET甘無法....我地會打左隻大先, 因為2黑會快D

另外係P4時雙詩人應該開レクイエム及バイオン的
4層我好易OT,可能係隊員配搭問題
平時係 ナ戰龍黑詩詩白學,p2同p5開始得我打soldier好易升到去hate2位爆煲
今晚唔係平常配置 有人用副職,
白魔 詩人同另一隻黑都係副職
我成套90入去全力打OT硬 要就住打

平常我係p2 放左靜者都差唔多OT
p4一定要放靜者,唔係又會有幾隻打我
平時一take過,今晚 連2層都要打2次

唔用電?我rotation係
T2->F3->F1xN->MP一千上下->F1->
1)-B3->T1/T2->B1->REPEAT

2)-迅速魔->FLARE->CONVERT->F1-> 1)

2.1出完B3同電冇得即轉F3啦
好多時要zip一招B1先tick番滿MP

此篇文章於 02-04-14 05:01 AM 被 minekaoru 編輯。
舊 02-04-14, 10:41 AM   #1220
Yukii

引用:
4層我好易OT,可能係隊員配搭問題
平時係 ナ戰龍黑詩詩白學,p2同p5開始得我打soldier好易升到去hate2位爆煲
今晚唔係平常配置 有人用副職,
白魔 詩人同另一隻黑都係副職
我成套90入去全力打OT硬 要就住打

平常我係p2 放左靜者都差唔多OT
p4一定要放靜者,唔係又會有幾隻打我
平時一take過,今晚 連2層都要打2次

唔用電?我rotation係
T2->F3->F1xN->MP一千上下->F1->
1)-B3->T1/T2->B1->REPEAT

2)-迅速魔->FLARE->CONVERT->F1-> 1)

2.1出完B3同電冇得即轉F3啦
好多時要zip一招B1先tick番滿MP
打solider唔用電啦, 打大車就要用
トランス打呢d連續戰係好有用的, 轉phase時一定用トランス,唔會用b3來回mp
打p4我一向都唔放靜者, 好明顯係tank既問題....
仲有就係打p4係要連用フレア2次先會夠輸出 (都要要靠トランス)
舊 02-04-14, 11:49 AM   #1221
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
打solider唔用電啦, 打大車就要用
トランス打呢d連續戰係好有用的, 轉phase時一定用トランス,唔會用b3來回mp
打p4我一向都唔放靜者, 好明顯係tank既問題....
仲有就係打p4係要連用フレア2次先會夠輸出 (都要要靠トランス)
thx
連續flare用transpose 唔用迅速魔會唔會少左output?要硬cast加等回1tick?

tank應該冇問題
我地都係呢兩個tank過5樓
尋晚5樓11分幾打完
舊 02-04-14, 11:55 AM   #1222
Yukii

引用:
thx
連續flare用transpose 唔用迅速魔會唔會少左output?要硬cast加等回1tick?

tank應該冇問題
我地都係呢兩個tank過5樓
尋晚5樓11分幾打完
唔會少左output啦, 我琴晚見P4成日都唔夠時間, 我打既時候最起碼有5秒多, 我仲要只係用CT裝...

TANK1隻同TANK2隻唔同bo, 我睇唔到tank個rotation答你唔到...
舊 02-04-14, 04:37 PM   #1223
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:
唔會少左output啦, 我琴晚見P4成日都唔夠時間, 我打既時候最起碼有5秒多, 我仲要只係用CT裝...

TANK1隻同TANK2隻唔同bo, 我睇唔到tank個rotation答你唔到...
尋晚大家都好hea
p4仲要俾隻火車食左一隻虫
舊 02-05-14, 02:34 AM   #1224
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
新event 滿滿的惡意,男女角換朱古力

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-18-14, 03:28 PM   #1225
minekaoru
Crazy Gamer
UROBOROS

引用:

多謝yukii教路
經過兩個星期改善打法
尋晚4樓 dps去到320

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] FINAL FANTASY XIV -ONLINE- 発売&サービス開始日が8月27日に決定!丨FF14にライトニング参戦が決定 Vol.2 money 電視遊戲討論版 991 03-24-24 12:22 PM
Final Fantasy X jerry 電視遊戲討論版 6 02-05-23 08:40 PM
m(_ _)m~~真真正正嘅Final Fantasy online imgahou PC電腦遊戲討論版 21 12-05-07 04:33 PM
Final Fantasy X Chris皇 電視遊戲討論版 7 02-19-04 12:10 AM

現在的時間是 11:27 PM

手機版 | APP版