Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

查看投票結果: 請投票入左邊個SEVER
Atomos 1 0.75%
Bahamut 30 22.39%
Chocobo 0 0%
Garuda 1 0.75%
Ifrit 2 1.49%
Mandragora 0 0%
Ramuh 0 0%
Tiamat 1 0.75%
Titan 28 20.90%
Tonberry 4 2.99%
Alexander 1 0.75%
Anima 0 0%
Carbuncle 1 0.75%
Fenrir 1 0.75%
Hades 0 0%
Aegis 57 42.54%
Durandal 0 0%
Gungnir 1 0.75%
Masamune 1 0.75%
Ridill 0 0%
Ultima 2 1.49%
Typhon 2 1.49%
Ixion 2 1.49%
Kujata 3 2.24%
Valefor 1 0.75%
多重選擇投票。 投票者: 134. 您不可以參加此投票
不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23 63  ... 最後
攻略及心得交流區>FINAL FANTASY XIV -ONLINE-
ayato 12:57 PM 09-04-13
無咩研究生產系,想問下D 3 褲 可唔可以轉第2隻色?
Montague 01:06 PM 09-04-13
有呀,雜貨店有染料買
佐佐木莊尼 01:15 PM 09-04-13
染料雜貨同 market 都有得賣
建議格下價先

染色本身要靠 side quest 解. 做 main quest 做到最初去砂之家時 (搵曉之血盟), o個個 camp 度有個 side quest 係解染色. 個 quest npc 會問你要枝橙汁, 出發前係 ウルダハ 商店街買定吧.
ayato 01:27 PM 09-04-13
THZ!原來響 ウルダハ 商店街買,今晚做先~
明鏡 01:32 PM 09-04-13
作者: ayato:
恭喜你甘多頁之後終於搵番隻鳥
thx

作者: holsety:
那麼,在失物管理员度, 你攞既係陸行鳥支給卷 定係 陸行鳥口笛(chocobo whistle)?
直接給道具,因此我係冇任務解
field11 01:40 PM 09-04-13
請問買左馬鳥?支給卷之後點先call 到馬鳥?出來? 個支給卷好似唔可以直接使用的.
ZeroChow 01:48 PM 09-04-13
How to become a blackmage?

now lv15 Tha
佐佐木莊尼 01:49 PM 09-04-13
作者: field11:
請問買左馬鳥?支給卷之後點先call 到馬鳥?出來? 個支給卷好似唔可以直接使用的.
1. FF 系列的 Chocobo 中文一向通稱"陸行鳥". "馬鳥"係舊 FF14 相信為左討好某強國而作出來的怪名.

2. 應該有個 quest 叫你交張陸行鳥支給券俾個"chocobo 屋" NPC, 之後佢會帶隻陸行鳥俾你改名, 再比個陸行鳥 whistle 你, 使用之後就可習得 call 陸行鳥 action. 出城之後就可以 call 隻陸行鳥出來騎.

作者: ZeroChow:

http://spoiler.sakura.ne.jp/srv/ff14...3A7E38396.html

升到咒術 30, 弓術 15 後去咒術士公會接 Job Quest
yrtxc 01:54 PM 09-04-13
作者: ZeroChow:

30級thm + 15級 archer 就係咒術公會有任, 應該要過左30lv個job quest先
field11 02:09 PM 09-04-13
作者: 佐佐木莊尼:
1. FF 系列的 Chocobo 中文一向通稱"陸行鳥". "馬鳥"係舊 FF14 相信為左討好某強國而作出來的怪名.

2. 應該有個 quest 叫你交張陸行鳥支給券俾個"chocobo 屋" NPC, 之後佢會帶隻陸行鳥俾你改名, 再比個陸行鳥 whistle 你, 使用之後就可習得 call 陸行鳥 action. 出城之後就可以 call 隻陸行鳥出來騎.
謝謝解答. 我都知馬鳥?個來點來, 但係因為太衝擊所以個名印左喺個腦度洗唔走
ist 02:24 PM 09-04-13
想問下要整防具武器係玩邊個職人job?
ayato 02:28 PM 09-04-13
順手問下,邊度有得買PS3 用KEYBOARD+MOUSE?
keijoey 03:04 PM 09-04-13
順手問下,邊度有得買PS3 用KEYBOARD+MOUSE?
common usb keyboard....
由手機版發出
ayato 03:05 PM 09-04-13
SORRY我應該講清楚D~~ 係打到日文的KEYBOARD
Cancer 03:59 PM 09-04-13
SORRY我應該講清楚D~~ 係打到日文的KEYBOARD
我個情況係同時按"alt+~" 就可以打日文了
okabe 04:00 PM 09-04-13
可以更新了 1027.31MB
keijoey 04:00 PM 09-04-13
其實一樣係用普通keyboard打...
如果你係想有日文字碼既話, 你可以試下去GH搵搵, 早幾年佢地入左堆MHF既有線keyboard俾xbox用, 一舊水有找。
再冇既話... 去皇室堡可能有既
由手機版發出
佐佐木莊尼 04:19 PM 09-04-13
作者: ist:
想問下要整防具武器係玩邊個職人job?
睇你想整咩武咩防.

布衣系 (魔法職裝備為主, 間中會有 d tank / 物理 dps 用裝) -> 裁縫
劍, 斧 -> 鍛治
槍 -> 鍛治, 木工都有, 但最高級品要鍛治.
弓, 雙手幻具, 魔法師用盾 -> 木工
單手幻具, 最高級雙手幻具 -> 鋼之鍊金術師
重裝甲, tank 用的盾 -> 甲冑師
弓/格鬥用皮甲 -> 革細工
頸鏈戒指耳環 -> 彫金
全部咒具 -> 彫金
格鬥武器 -> 唔知

但職人之路幾艱苦下, 有決心先好行.
keijoey 04:22 PM 09-04-13
而家唔行, 呢世都唔好諗住行
特別係彫金
由手機版發出
佐佐木莊尼 04:30 PM 09-04-13
作者: keijoey:
而家唔行, 呢世都唔好諗住行
特別係彫金
由手機版發出
裁縫都係
feel 到後面好大個 "素材升值 + 製品頂爛市" o既大浪打緊過黎.
而家 43, 盡快爆晒 d leves 殺到上 50 先

但我覺得好多人一升到上要 monster drop 素材o既階段就會放棄修練
ayato 04:37 PM 09-04-13
唔該曬樓上~~ 都係覺得用KEYBOARD+MOUSE 會方便D
keijoey 04:40 PM 09-04-13
冇公會冇朋友冇錢, 一條友點練?
俾你練到上去, 大把人情債要還
由手機版發出
ist 04:47 PM 09-04-13
但如果我想自己鑲嵌Materia
要幾級先得?戰鬥job係未學吾到
佐佐木莊尼 04:51 PM 09-04-13
作者: ist:
但如果我想自己鑲嵌Materia
要幾級先得?戰鬥job係未學吾到
每件裝備一定要有對應 LV o既職人先裝到 materia 落去.
即係你拿住件 50級有洞重甲, 你要甲冑師 50 先自己裝到 materia.

如果淨係為左裝 materia, 你都係靠朋友啦
ist 04:58 PM 09-04-13
作者: 佐佐木莊尼:
每件裝備一定要有對應 LV o既職人先裝到 materia 落去.
即係你拿住件 50級有洞重甲, 你要甲冑師 50 先自己裝到 materia.

如果淨係為左裝 materia, 你都係靠朋友啦
那有咩用,一來朋友吾多,二來無朋友玩職人,你又要朋友個職人高lv,我玩到LV37我身邊都無朋友職人去到37la
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23 63  ... 最後

返回主題版面