Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-07-14, 01:15 AM   #51
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章

"槽..."
1.任務本身有兩年, 中途失誤加23年, 入視界前唔夠燃料加51年, 救番之後用兩年時間醒番, 共86年, 起身時話佢124歲, 個女近百歲o者
2.機械人(唔記得係CASE定TARS)入左視界內之後計算埋博士計唔到O既重力公式, 令到阿女可以用佢黎一次過救大量地球人, 即係NASA大空基地一直建造緊O既野
3.未入視界, 理論話得, 佢話可以就可以啦, 呢套SCI-FI黎咋

個人感想有照戲直解同深入細想兩種
主要感想都係入視界後, 重大劇透, 慎入
1. 我相信女主角講, 時間只能一直向前, 視界內就算有新方法超越時間, 但主角自己O既時間依然向前行, 佢只可以作有限度O既時間干涉
2. 所以,機械人話有五次元人整個時間三次元化O既空間出黎, 果批一定唔係其他時空o既主角. 但是否人類就唔知

另一個大膽想法係, 類似另一套電影source code式o既結局
source code故事係講人死後腦會殘留8分鐘o既記憶,
只剩腦袋未死o既男主, 被政府用黎連結第一單恐襲死者o既腦,查後續恐襲o既線索,
結局男主完成任務時希望女主將維持佢腦袋生存o既電掣關上.令佢安息.
不過, 現實腦死之後, 佢o既記憶響另一個空間繼續承傳, 並生存落去.
事實上, 記憶可唔可以響腦死後繼續保留, 冇人知. 現有知識冇得解釋, 同死人可以上天國一樣, 信就信

我buy呢套, 套入intersteller也可.
如果作者將入視界內後, 所有發生事件都用男主第一身描寫(即男主記憶而非現實世界), 就如同source code一樣了
視界內, 物理只剩下接近無限o既重力同近乎停止o既時間, 身體理應不能維持化為基本粒子或其他存在.
但係記憶能唔能夠維持呢? 我覺得可以,
男主記憶在視界內自行腦補(恕我用字粗否), 幻想出之後o既劇情:
1.把"鬼"o既訊息整理並合理化為自己操控時空所致,
2.計算出重力公式剩餘部份, 傳給女兒解救地球人
3.逃出視界並獲救等等
但現實中佢係死亡. 乜都冇做. 地球人未來冇人知, 女主安全降落新星球, 發現愛人死左, 只有弧伶伶一人執行PLAN B

事實上比較難理解只係"鬼"一部份,根據男主自己推測, 五次元人一直都有干涉時空留下訊息, 但一般人就算見到都解唔通
甚至理解為靈異事件而敬而遠之, 唯有自己與女兒互相信賴呢種基礎, 訊息才有機會傳達.
但反過來講, 呢d野冇人知, 佢出發前(現實)冇人解得通, 包括女兒. 直至入視界內(記憶)之後, 先至由男主解迷, 將所有線索串聯,
佢話一早將訊息傳入錶內(出發不久後女兒把錶放到書櫃時), 但顯然女兒要等到自己入視界內(腦補期間)之後, 先解讀出答案.

如果響未入視界前解讀成功, 腦補之說就不成立, 反之就可

大જિંગ
大징

此篇文章於 11-07-14 02:59 AM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 01:42 AM   #52
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
!
係喎,唔怪得我覺得好有印象,一講GUNBUSTER我就串起曬個FEEL

神到爆,我都有同一疑問,明明屎都無得食邊到來咁多資源做咁多隻殖民星

個女送佢走個到好SAD,但又神奇在個女會叫老豆搵繼母,明明無交代另一件去左另一星系
最後男主孤身上路尋女主個段又係SAD到人類係呢一刻分成兩個唔同文明...(但技術力同交流好似又無咁...)

此篇文章於 11-07-14 01:54 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 02:13 AM   #53
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
睇返2008年原劇本ver
今次改編真係改得好,原版太多古靈精怪野啦

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 05:24 AM   #54
ist
Game Master
.

註冊日期: Mar 2003
科幻片真係吾駛太認真,本身蟲洞都只係理論,未正實,穿過蟲洞後點同地球對話?向地球資料傳送到另一銀河,一光年距離分分鐘要數萬年

此篇文章於 11-07-14 05:50 AM 被 ist 編輯。
ist 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 08:25 AM   #55
Einhander
能登かわいいよ能登

Transmit都係經蟲洞就冇問題
同埋睇返劇入面當時已經有量子通訊

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 11-07-14, 09:24 AM   #56
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
個人感

一路睇一路暗叫gun buster
好睇嘛,好睇,2個半鐘唔覺長,父女情
成個故事十分完整,前半o既伏線可以尾段一次過收晒
不過gun buster o既前車太深刻,攪到呢套個結尾我唔咁鐘意

槽...

1,個老豆點樣逃離黑洞,又點樣會比阿女100年唔駛救得到
2,老豆比個女o既資料好似同佢個女整殖民星冇關係,咁佢個女又用咩方法搵到佢老豆
3,架太空船動力強到可以脫離黑洞引力||||

4.我想要一部識吐槽o既機械人
:)
個黑洞本來就係唔知幾多萬年之後既人類整出黎,會係最安全既地方理所當然。
然後唔知幾多萬年後既人類本身唯一目的就係為左將製造個殖民星重力空間引擎(縮退爐?)既核心計算方程話比個囡知,但佢地干涉唔到個黑洞以外既時空,加上計算唔到個女會係邊個時間get到佢地想表達既野,所以先要同個女有精神聯繁既男主角跳入個黑洞最深處走去推個書架同玩錶(?
一開始就唔係想班on j自己派船搵星球

然係第3點,最後好似係借左個球型黑洞既引力將架船拋出去,即係好似陸運會擲鐵餅咁(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 11-07-14 09:30 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 09:27 AM   #57
細路翔
The One

引用:
作者: Einhander 查看文章
同埋睇返劇入面當時已經有量子通訊
果個時代既人類應該無依個技術,佢地扔部搞笑AI入黑洞先應該就係為左借助重力會扭曲時空既性質希望頹射可以射到一次成功既將個情報傳送返適當既時代?

英國說大家抱團死
舊 11-07-14, 10:01 AM   #58
Einhander
能登かわいいよ能登

部搞笑ai又係正到爆

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 11-07-14, 10:07 AM   #59
細路翔
The One

引用:
作者: Einhander 查看文章
部搞笑ai又係正到爆
部野係女主角,男主角個囡都係男主角(?)

然後個女博士完全係出黎表現人類低能既一面(拖走

請/整多幾個黑人/棺材AI仲實際

人類=廢物

棺材=神救援

英國說大家抱團死
舊 11-07-14, 11:00 AM   #60
Einhander
能登かわいいよ能登

原版劇本係有AI叛亂劇情的(雖則係強國貨)
家陣改到AI救世我覺得仲好睇

夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

iDontCare
舊 11-07-14, 12:00 PM   #61
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
其實一開始應該做幾百隻AI射上去會快啲

雖然老老實實都係得九成貨仔

舊 11-07-14, 12:34 PM   #62
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 細路翔 查看文章
部野係女主角,男主角個囡都係男主角(?)

然後個女博士完全係出黎表現人類低能既一面(拖走

請/整多幾個黑人/棺材AI仲實際

人類=廢物

棺材=神救援
一切都係為了生物多樣性

機械永遠唔可以取代人類♂的

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 11-07-14 12:36 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-14, 03:12 PM   #63
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
腦補下,同contact 有d 呼應

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 01:06 AM   #64
森羅

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDcavelife87
睇戲唔好駁戲
燒田個時
大哥返黎竟然唔一槍打死個妹真係好出奇
森羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 01:42 AM   #65
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
可唔可以出隻ai嘅robot魂之類a

舊 11-08-14, 01:46 AM   #66
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: 神龍 查看文章
可唔可以出隻ai嘅robot魂之類a

自己界4條方木整啦

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 09:34 AM   #67
細路翔
The One

引用:
作者: 森羅 查看文章
睇戲唔好駁戲
燒田個時
大哥返黎竟然唔一槍打死個妹真係好出奇
佢其實都知道自己老婆同個仔咁落去會死,沙漠化令地球土地本身水份接近完全流失d粟米點種都係玩完,所以個妹郁手燒田反而比佢個下台階一齊走

英國說大家抱團死
舊 11-08-14, 06:09 PM   #68
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
槽...

2,老豆比個女o既資料好似同佢個女整殖民星冇關係,咁佢個女又用咩方法搵到佢老豆

其實黑洞呢就....

舊 11-08-14, 06:25 PM   #69
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
有個小問題:

男主角fast forward 23年後睇家人片段. 大仔第3條片話jessie出左事, 同阿媽阿爺葬埋一齊. Jessie係邊個?
係咪大仔老婆 or BB女? 即係佢之後再婚 or 再生第二胎?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 06:29 PM   #70
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 信長 查看文章
腦補下,同contact 有d 呼應
睇果陣我都係諗起contact

都係向未知既宇宙探索, 都係表面包裝到好科學最後完全超現實去玩親情, 都係父女情, 都係馬修麥康納希
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 07:11 PM   #71
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: ahleung 查看文章
有個小問題:

男主角fast forward 23年後睇家人片段. 大仔第3條片話jessie出左事, 同阿媽阿爺葬埋一齊. Jessie係邊個?
係咪大仔老婆 or BB女? 即係佢之後再婚 or 再生第二胎?
好似係指大仔第一個仔/女,
後段大仔同細女嘈架時,有再提到!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 07:17 PM   #72
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
槽...

答…

1同3: 土星附近有Wormhole同另一個Galaxy對接。而wormhole出現係因為黑洞嘅影響所以形成。
McConaughey最後應該係到達左黑洞裡面嘅Singularity。引力無限大之下,空間同時間扭曲,然後再次穿越Wormhole,返到去土星附近。

2. 老豆俾個女嘅信息,應該係黑洞嘅資料,個女拎到資料之後完成左Gravity Control嘅研究,所以殖民星先至可以飛出地球。

舊 11-08-14, 08:44 PM   #73
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
GOOD MOVIE ~
BEST OF 2014~

舊 11-08-14, 11:33 PM   #74
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
今日睇完,真係好神,一個好老土的故事可以拍到咁好,最重要連無相關智識的人都覺得好睇,真係好成功(坐身邊個阿姨成場問個女點解)
推ai真係神隊友
其實靠隻錶玩過資料,個女要解幾耐先得……開頭博士又話到個女個代就玩完,結果去到孫個代都未玩完

此篇文章於 11-08-14 11:38 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-14, 11:48 PM   #75
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
想問下有睇imax的必要嗎?
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[廣告 - CW] ✭☞全部原創作品☜✭【N7】星際創作室 Interstellar Studio☤☤ ladykylie Cosplay同人MIX討論區 0 01-19-11 07:23 PM
[XB360,PS3]Interstellar Marines圖片及影片(Project IM) 神祕人1號 電視遊戲討論版 8 10-12-09 11:34 AM

現在的時間是 04:10 AM

手機版 | APP版