Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-14-16, 09:58 AM   #826
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: maxwaver 查看文章
BTW年末年始東京到底有咩好做
31朝落地然後3號先離開東京去沼津,但行程只有一號塞滿左....
年尾去東京Big Sight「掃貨」是常識吧?

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 09:46 PM   #827
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
其實年未年始入住溫泉旅館都唔錯
大晦日入住有得食年越そば
係露天風呂倒數過新年
正日會見到女將門著晒正裝同你拜年
都好有新年氣氛

rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-16, 10:55 PM   #828
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我新年會去日光,請問冬天鬼怒川多唔多野玩?
日光如果要2社1寺+ 東武大世界/忍者村趕唔趕?
我預左鬼怒川 & 日光各一天,
Last day其實如果夠時間我希望早D返東京出機場.....

Day 10(10/2): 鬼怒川(白石藏王出發12:17到達)
Day 11 (11/2): 日光(0700出發,預計鬼怒川溫泉1hr到達)
兩社一寺& 東武大世界
Day 12(12/2):
日光1200前出發 or 東京1400前出發
成田-香港18:10-22:30

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 09:15 AM   #829
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
Last day其實如果夠時間我希望早D返東京出機場.....

Day 10(10/2): 鬼怒川(白石藏王出發12:17到達)
Day 11 (11/2): 日光(0700出發,預計鬼怒川溫泉1hr到達)
兩社一寺& 東武大世界
最後果日由遠的地方去機場總覺得唔太安全~仲要係新年冬天~
最後東京訓一晚安全D wo~你都知日本冬天陣間d鐵路積雪停駛/DELAY balalalala...

日光去機場我覺得算遠架

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 09:30 AM   #830
clanyuen1
Crazy Gamer

原本因為知床行程bookJR巴士,需要提早左2日出發,所以要cut日光一天,
拉上補下唯有last day朝早返東京或是早一晚出東京....

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
舊 12-15-16, 03:37 PM   #831
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:

兩社一寺& 東武大世界
留意日光冬天有唔少地方會冇車去,同埋早收檔。
2社1寺裝修中,唔算多嘢睇。
上去中禪寺湖、嚴華瀑布係唔錯決定。
有時間去埋戰場原一半就好,但唔建議入湯元,除非係果度訓(睇星真係一流呀)。
但記得帶厚衫,手套、頸巾因為可以好凍。(-4度係山上停車的經驗者,-10度係湯元影相的經驗者)

鬼川怒唔入冇問題,可以係中襌寺湖訓,第二朝去鬼怒川既忍者村之類,不過我建議去龍王峽行半DAY然後走人。鬼怒川吊車唔算吸引,可能前一日去了湯元被過天空迷到。
要留意一下由東武日光既班次(必定要拍班次表),由於車站冇乜嘢擋風,唔啱時間可以係車站食45分鐘西北風。
再者冇事冇幹都要差不多兩個鐘先去到淺草,再加上淺草去上野又差不多半個鐘,所以唔好最後一日先出黎。一朝早就冇所謂,我都是7點係鬼怒川溫泉酒店橫風橫雨跑去車站(20分鐘)。
還有留意東武果張FREE PASS好大張,我唔小心唔見咗淺草去日光果張,差啲原車回淺草

此篇文章於 12-15-16 03:44 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-15-16, 11:03 PM   #832
clanyuen1
Crazy Gamer

我前一日係白石藏王,一早出黎未必趕得到去中禪寺湖、嚴華瀑布.....
要CHECK吓班次先決定,
今次我由知床一路玩返落東京,上次暴風雪被困層雲峽幾日,今次都係準備定PLAN B 先,
著返上次去冰暴祭既裝備應該冇問題....
如果要改就會改成咁...
會唔會好D?
我用JR東日本・南北海道鐵路周遊券

Day 10(10/2): 中襌寺湖(白石藏王出發06:20-0923到達)
Day 11 (11/2): 日光(0717出發-0807到達)2社1寺
兩社一寺& 東武大世界1820-2043到新宿
Day 12(12/2)1400新宿出發

舊 12-16-16, 12:06 AM   #833
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
就係唔想去c91...
c90咁岩路過左入去行左兩個幾鐘買得件T-shirt就走番出來...
夜晚會合番班fd後有無咩地方係尖東cwb咁新年倒數專區的

31/12 朝早七點幾落機
1/1 東京有野做走唔開....
1/2 空白
1/3 開始過沼津遊山玩水
1/4 遊山玩水
1/5 遊山玩水

舊 12-16-16, 12:32 AM   #834
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
沼津遊山玩水詳細希望

2月頭飛東京留6日
2/6-2/7 東京市區HEA
2/8 伊豆溫泉 想租車去D深山溫泉旅館, 應該去邊個區好D?
2/9 未有打算
2/10 江之島+鐮倉(老婆指定), 下半晝未有計劃
2/11 返歸

定係應該8號果日順路去左江之島+鐮倉先? 怕旅館CHECK IN太夜無飯食

另外想問下東京市內果晚想同老婆慶生, 酒店講明無得訂CAKE (秋記車站果間REMM, 出奇地平), 出面街有冇D CAFE之類可以做到訂CAKE或者甜品寫字果D? (日本興唔興?)

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 02:03 AM   #835
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF

半日唔夠丫...
去八幡宮、長谷寺+高徳院都大半日啦

此篇文章於 12-16-16 02:58 AM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 02:14 AM   #836
rorimoe
Crazy Gamer

沼津遊山玩水詳細希望 + 1
諗緊去完伊豆好唔好順路過沼津
舊 12-16-16, 02:45 AM   #837
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
引用:
作者: 大笨象 查看文章
沼津遊山玩水詳細希望

2月頭飛東京留6日
2/8 伊豆溫泉 想租車去D深山溫泉旅館, 應該去邊個區好D?
2/9 未有打算
2/11 返歸

定係應該8號果日順路去左江之島+鐮倉先? 怕旅館CHECK IN太夜無飯食

另外想問下東京市內果晚想同老婆慶生, 酒店講明無得訂CAKE (秋記車站果間REMM, 出奇地平), 出面街有冇D CAFE之類可以做到訂CAKE或者甜品寫字果D? (日本興唔興?)
引用:
作者: KUTAR# 查看文章

半日唔夠丫...
去八幡宮、長谷寺+高徳院都平日啦
6年半前8點半係新宿上車去藤澤,10點先到江之島.邊食邊行完成個江之島都1點,
之後去埋長谷寺+高徳院再到鐮倉買完薯餅都已經4點3左右,原本想去圓覺寺,
問完車站職員後叫我唔細過去,當時先知原來4點半關門.

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 05:32 PM   #838
RPG之鬼

引用:
沼津遊山玩水詳細希望

2月頭飛東京留6日
2/9 未有打算
2/11 返歸

11月去完江之島+鐮倉
7:30係新宿坐小田急,果日有靚女挨埋黎訓覺,所以不知不覺直坐9:00左右到片瀨江之島,食完龍蝦包入島
行行企企去海邊,GOOD VIEW。入埋岩洞(其實冇嘢睇,裡面有嚇細路既神龍,果度會播聲音,剛好果日有個3-4歲女童嚇到唔敢行去),有女伴可以去埋戀人鐘度搞鐘,GOOD FEEL。1:30走人時發現經已黃昏!?
行到江之電都2點鐘。坐頭卡睇風景,有時間去入樽聖地拍幾張,去到鎌倉都過咗2:30。
小町通好多人,但成條街冇垃圾桶好麻煩,最近都要走去車站商場先有。
去到鶴岡八幡宮都差不多3:30,入口好大,但裡面好似唔係好多野,可能撞正753,所以好多正太同蘿莉。
回程直坐江之電回去就可以,段估都唔會咁得閒走去片瀨江之島吧。

順帶一提,據說鶴岡八幡宮的結綠、安產等御守好有名……據說啦

所以下次有機會去只會去鎌倉或江之島一處就算,兩處行晒簡直攞命

此篇文章於 12-16-16 05:39 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 05:55 PM   #839
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
11月去完江之島+鐮倉
7:30係新宿坐小田急,果日有靚女挨埋黎訓覺,所以不知不覺直坐9:00左右到片瀨江之島,食完龍蝦包入島
行行企企去海邊,GOOD VIEW。入埋岩洞(其實冇嘢睇,裡面有嚇細路既神龍,果度會播聲音,剛好果日有個3-4歲女童嚇到唔敢行去),有女伴可以去埋戀人鐘度搞鐘,GOOD FEEL。1:30走人時發現經已黃昏!?
行到江之電都2點鐘。坐頭卡睇風景,有時間去入樽聖地拍幾張,去到鎌倉都過咗2:30。
小町通好多人,但成條街冇垃圾桶好麻煩,最近都要走去車站商場先有。
去到鶴岡八幡宮都差不多3:30,入口好大,但裡面好似唔係好多野,可能撞正753,所以好多正太同蘿莉。
回程直坐江之電回去就可以,段估都唔會咁得閒走去片瀨江之島吧。

順帶一提,據說鶴岡八幡宮的結綠、安產等御守好有名……據說啦

所以下次有機會去只會去鎌倉或江之島一處就算,兩處行晒簡直攞命
其實鐮倉幾年前已經去過好多次, 因為住果附近, 得閒就去小町通當買零食
鐮倉高校前同SCHOOL DAYS誠哥比人捅果個沙灘都有去過, 所以成日覺得鐮倉一陣就行完
但江之島真係未去過, 估唔到夠玩半日
咁睇真係江之島+鐮倉一日夠晒

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-16-16, 05:59 PM   #840
rorimoe
Crazy Gamer

咁要睇下你會唔會上山
唔會的話真係一兩個鐘乜都睇晒
舊 12-16-16, 06:02 PM   #841
RPG之鬼

引用:
其實鐮倉幾年前已經去過好多次, 因為住果附近, 得閒就去小町通當買零食
鐮倉高校前同SCHOOL DAYS誠哥比人捅果個沙灘都有去過, 所以成日覺得鐮倉一陣就行完
但江之島真係未去過, 估唔到夠玩半日
咁睇真係江之島+鐮倉一日夠晒
江之島

呢張相只係有3成左右重現,岩屋雖然唔算吸引,但外面個海真係

舊 12-17-16, 02:27 AM   #842
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
江之島+鐮倉, 跟官方行程影埋入樽場景,一定行到成日時間

我補錢坐特急去片瀨江之島,行去食龍蝦包當早餐,果度少人,坐得舒服,正
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-17-16, 08:25 AM   #843
RPG之鬼

引用:
作者: now_loading 查看文章
江之島+鐮倉, 跟官方行程影埋入樽場景,一定行到成日時間

我補錢坐特急去片瀨江之島,行去食龍蝦包當早餐,果度少人,坐得舒服,正
根官方行程一號,行到我呢。可能第一次咁玩法,所以好唔夠體力。

舊 12-17-16, 01:16 PM   #844
rorimoe
Crazy Gamer

引用:
作者: maxwaver 查看文章
就係唔想去c91...
c90咁岩路過左入去行左兩個幾鐘買得件T-shirt就走番出來...
夜晚會合番班fd後有無咩地方係尖東cwb咁新年倒數專區的
迪迪尼
由手機版發出
舊 12-18-16, 01:12 AM   #845
Jonney
フゥーハハハハ

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code3007 9047 8125
PSN  IDwills368
XBox Live Gamertagwills368
引用:
原本因為知床行程bookJR巴士,需要提早左2日出發,所以要cut日光一天,
拉上補下唯有last day朝早返東京或是早一晚出東京....
冬季去?
封路無野睇w

英知を持つ者こそ、最も愚かであること。歴史からも読み取れる。
海に生ける魚は、陸の世界を知らない。彼らが英知を持てば、それもまた滅び逝く。
人間が光の速さを超えるのは、魚たちが陸で生活を始めるよりも滑稽。
これは抗える者たちに対する、神からの最後通告とも言えよう。
Jonney 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-16, 08:13 PM   #846
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
居然咁多人有興趣沼津…
而其實我未plan詳細行程

預定住沼津リバーサイドホテル兩晚
第一日行下市內
第二日一早搭車去內浦長浜
第三日再去淡島周邊然後夜晚返東京

舊 12-19-16, 11:14 AM   #847
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: Jonney 查看文章
冬季去?
封路無野睇w
http://www.shinra.or.jp/winter_1day_enjoy_tour.html
今次住 知床第一 1日2夜
去程女滿足 坐送迎車入去(不過booking時寫左要求要坐,仲未有回覆)
住2晚第三天坐JR巴士出網走接Frd一齊返札幌

我仲唸緊應該睇咩好

此篇文章於 12-19-16 03:40 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 12-19-16, 11:14 AM   #848
clanyuen1
Crazy Gamer

2個行程其實哪個比較吸引?
其他仲有遊船河,不過太多路線 令人花多眼亂
1.
一日ツアーに含まれるツアー:フレペの滝スノーシューイング(9:00-11:30)、流氷ウォーク(13:00-14:30)、ロケーションガイド(15:00-16:30 ※3月以降は日没の関係で16:00スタートとなります。)
2.
(知床五湖スノーシューイング(約4時間30分(含送迎))、15:15~ (流氷ウォーク約1時間45分(含送迎))

此篇文章於 12-19-16 03:40 PM 被 clanyuen1 編輯。
舊 12-20-16, 11:09 AM   #849
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
日本迪迪同環球影城要玩應該要幾耐?
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-16, 01:13 PM   #850
rorimoe
Crazy Gamer

某幾個attraction長期超多人
所以一整天都唔會玩得晒
玩得到6-8 個都已經好好

要玩晒應該最少要兩日(但唔同game唔同日子開)
由手機版發出

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 06:53 AM

手機版 | APP版