Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 02-05-19, 01:00 PM   #26
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
直程係太忠於原作

跟到我直程覺得佢成套戲演完居然波都未正式打....

想拍五部曲?

我同我老豆去睇,佢唔知頭唔知路都話好睇

我覺得今次真係唔洗理爛茄評分

英國說大家抱團死

此篇文章於 02-05-19 01:03 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-19, 01:47 PM   #27
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完,簡直係史上最強日漫改編電影
無需猶豫,直接去敗IMAX罷,都有七八成有全巨幕畫面,但多場戰鬥超精彩緊湊再加上3D巨幕實在已經冇得輸
N歩曲也好,快點上枱就行

此篇文章於 02-05-19 01:50 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-19, 07:19 PM   #28
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
爛蕃茄由31變了60

順利的話應可放心等第2集了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-05-19, 10:40 PM   #29
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
但有個好重要既設定改左,就係薩雷姆人居然仲有個腦係度

某人前妻被分屍之後大大個腦係個箱入面

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-19, 12:53 AM   #30
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
順利的話應可放心等第2集了
睇定啲,最緊要票房收唔收得,不過早就批咗筆蓆另計。

舊 02-06-19, 02:39 AM   #31
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
改得好正
期待下集d招

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-19, 07:12 AM   #32
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
原著唔記得晒. 純綷講戲, 我覺得幾正幾好睇.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-19, 09:57 AM   #33
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
琴日大年初一已睇IMAX 3D版早場,
3D效果普通,
但劇情同戰鬥場面,真係好正!

內有少少透劇!
注意:幾多鏡頭都有分支畫面,但又唔算好血腥,

PS:延期左半年先上映,係值得既,
期待下集故事發展!

PS2:我冇睇過原著漫畫/動畫版,請問呢套玩影版同原著分別大嗎??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-06-19, 11:07 AM   #34
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
收貨有凸, OVA流程再加左少少LastOrder設定
引用:
作者: 細路翔 查看文章
:)
但有個好重要既設定改左,就係薩雷姆人居然仲有個腦係度

某人前妻被分屍之後大大個腦係個箱入面

OVA版都有
連黑人之後被穿心都跟埋, 但黑人原作同呢度都應該係人腦, 點會比羅亞hack到

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 02-06-19 11:41 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 12:47 AM   #35
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: mrk 查看文章
PS2:我冇睇過原著漫畫/動畫版,請問呢套玩影版同原著分別大嗎??
其實都有唔少改動......

因為係將前四期漫畫混埋一齊,
所以劇情難免有所改動。

首先,原作中古維卡唔係任何人既手下,
佢自己一個擔大旗成為艾莉塔初出道第一個打既BOSS級對手。

原作韋達只係一個同薩林有生意來往既普通商人,
而唔係電影入面擁有勢力既幹部級角色......

原作諾華同伊度一樣,係由薩林來到鐵城,
而且因為佢係天才科學家,所以薩林一直都想接佢返去,
而唔係電影入面仍然身處薩林既幕後黑手。

原作機動鐵球冠軍並無前往薩林既獎勵,
而且照目前情況來看,就算之後會再拍續集,
但原作中機動鐵球冠軍雅西加應該唔會有出場機會,
雅西加對艾莉塔價值觀影響深遠,亦係艾莉塔心目中最強既對手。

原作中薩林人其中一個重點,
就係頭殼入面空空如也,腦袋早已被摘除,
但從電影中雪穎被解體之後既場景所見,
電影版既薩林人仍然保留腦袋......

不過,仍然要讚好多細節都跟得好足,
就連機動鐵球同酒吧既閒角,從造型或名字來看,
有部份都睇得出係原作出現過既角色。

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 06:14 AM   #36
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
高先生變左黑人女人

舊 02-08-19, 10:44 AM   #37
鐵之侍

引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
其實都有唔少改動......

因為係將前四期漫畫混埋一齊,
所以劇情難免有所改動。

首先,原作中古維卡唔係任何人既手下,
佢自己一個擔大旗成為艾莉塔初出道第一個打既BOSS級對手。

原作韋達只係一個同薩林有生意來往既普通商人,
而唔係電影入面擁有勢力既幹部級角色......

原作諾華同伊度一樣,係由薩林來到鐵城,
而且因為佢係天才科學家,所以薩林一直都想接佢返去,
而唔係電影入面仍然身處薩林既幕後黑手。

原作機動鐵球冠軍並無前往薩林既獎勵,
而且照目前情況來看,就算之後會再拍續集,
但原作中機動鐵球冠軍雅西加應該唔會有出場機會,
雅西加對艾莉塔價值觀影響深遠,亦係艾莉塔心目中最強既對手。

原作中薩林人其中一個重點,
就係頭殼入面空空如也,腦袋早已被摘除,
但從電影中雪穎被解體之後既場景所見,
電影版既薩林人仍然保留腦袋......

不過,仍然要讚好多細節都跟得好足,
就連機動鐵球同酒吧既閒角,從造型或名字來看,
有部份都睇得出係原作出現過既角色。

都是和marvel一樣只是取原作的精粹再改篇,這是可以接受的,始終漫畫這麼複雜的哲學故事和黑暗風格完全照搬一定嚇怕很多人

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 02-08-19, 11:05 AM   #38
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
其實而家睇返原作, 冇腦呢個設定都幾大問題, 薩雷姆人受晶片干預就話啫,
大把流落地面嘅, 被殺後邊會守得住秘密, 係漫畫入面一直冇薩雷姆人爆頭, 避開視聽先得

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 01:22 PM   #39
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: D.K. 查看文章
其實而家睇返原作, 冇腦呢個設定都幾大問題, 薩雷姆人受晶片干預就話啫,
大把流落地面嘅, 被殺後邊會守得住秘密, 係漫畫入面一直冇薩雷姆人爆頭, 避開視聽先得
響薩雷姆知道依個秘密既人就會被射殺,但成個城市咁多年黎都冇乜人爆過頭,又真係有點難交代

舊 02-08-19, 07:19 PM   #40
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
咁薩雷姆人去到廢鐵城之後,
一般人唔會知佢地來自薩雷姆,
就算有流氓爆左佢地頭都只會覺得奇怪,
而唔會深究原因,同埋佢地來自邊度......

況且以廢鐵城既風氣,
有人死響街邊都未必有人理,
就算之後有人真係去執屍一樣係無用,
因為廢鐵城會有人搶器官,執屍既人大概只會以為佢個腦被人搶走。

不過薩雷姆人除非唔會病,一世駛睇醫生,
否則無可能唔被人發現無腦,呢樣真係比較難兜到......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 08:07 PM   #41
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
咁薩雷姆人去到廢鐵城之後,
一般人唔會知佢地來自薩雷姆,
就算有流氓爆左佢地頭都只會覺得奇怪,
而唔會深究原因,同埋佢地來自邊度......

況且以廢鐵城既風氣,
有人死響街邊都未必有人理,
就算之後有人真係去執屍一樣係無用,
因為廢鐵城會有人搶器官,執屍既人大概只會以為佢個腦被人搶走。

不過薩雷姆人除非唔會病,一世駛睇醫生,
否則無可能唔被人發現無腦,呢樣真係比較難兜到......
其實係Last order 有提過
依德係薩雷姆垃圾場跌落廢鐵城唔死係因為有超手藝快速整左個降落傘同超強運先無事

另, 正常薩雷姆人有受思想控制 (和諧機)
所以唔會主動落去廢鐵城

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 02-08-19 08:11 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 08:11 PM   #42
HAKAIDER
neet 人生~~~

XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: ELT 查看文章
響薩雷姆知道依個秘密既人就會被射殺,但成個城市咁多年黎都冇乜人爆過頭,又真係有點難交代
因為有思想控制 (和諧機)

所以薩雷姆係零犯罪無人比爆頭

而且仲有MIB 醫療局守住腦晶片秘密

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 02-08-19 08:22 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-19, 08:46 PM   #43
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
個雅西加咁小物臭,重要打輸畀個二打六入廠,重話爭不敗冠軍?...

舊 02-08-19, 10:26 PM   #44
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
傾還傾 唔好透露咁多劇情好喎
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 07:40 PM   #45
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

睇完真係唔爛之餘仲幾好喎(不過我係連攻殼都食得落 )

以x部曲來說,第一部已經將故事背景好清楚交代晒,之後再繼續拍應該都冇問題....

當帶左頭盔仲以為你係岩男,點知原來你係zero

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 02-09-19 07:43 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 09:38 PM   #46
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
好細個時掀過幾頁原著, 覺得好變態好嘔心, 唔敢再睇

後來大個左, 諗真 d 其實同攻殼一樣姐, 只不過無咁刺激/刺骨咁解.

e+ 電影版都見到咁好評, 應該會睇.

不過想問下需唔需要睇埋原著 ?

此篇文章於 02-09-19 10:03 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 10:05 PM   #47
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
好細個時掀過幾頁原著, 覺得好變態好嘔心, 唔敢再睇

後來大個左, 諗真 d 其實同攻殼一樣姐, 只不過刺激 d 咁解.

e+ 電影版都見到咁好評, 應該會睇.

不過想問下需唔需要睇埋原著 ?

我老婆入場前對套戲零認識,
睇完都話好睇又明講乜。
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 10:11 PM   #48
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 候鳥 查看文章
我老婆入場前對套戲零認識,
睇完都話好睇又明講乜。
其實睇 wiki 我都大概知晒玩乜, 影響左好多好多電影同 ACG 發展, 連 nier automata 條橋都有 d 似.

只係 e+ 大左時間唔多要追返晒 d 漫畫唔易, 所以先問值唔值得追埋
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-19, 10:52 PM   #49
鐵之侍

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
其實睇 wiki 我都大概知晒玩乜, 影響左好多好多電影同 ACG 發展, 連 nier automata 條橋都有 d 似.

只係 e+ 大左時間唔多要追返晒 d 漫畫唔易, 所以先問值唔值得追埋
有時間還是建議你追(第一部全9期), 知道原作再看電影會更有趣味

舊 02-10-19, 01:08 AM   #50
GimGim

Just watched it, never read the manga.

It's ok, felt like watching another super hero movie, was expecting more development of the story from James Cameron.

Then I realized the movie wasn't directed by him but Robert Rodriguez.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[漫畫] 銃夢 艾莉娜 日本動漫畫討論版 73 01-17-24 09:36 PM
占士金馬倫 計畫2017年開拍 銃夢(Battle Angel) 電影 neo2046 電影版 59 12-20-18 12:31 AM
銃夢 外伝 , 有冇人買o左? neo2046 日本動漫畫討論版 1 12-21-07 11:28 PM
[ETC]James Cameron x 銃夢 x ??? neo2046 電視遊戲討論版 12 02-06-06 09:42 PM
《與你漫遊 二 《銃夢Last Order》五》 思狼 日本動漫畫討論版 0 07-07-04 09:45 PM

現在的時間是 11:53 AM

手機版 | APP版