Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-19-14, 01:12 AM   #526
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: K.LIFE 查看文章
[偽科學]去完亞空間次元旅行番嚟=過咗N年, 所以立即氧化分解...

獨角獸冇事係因為有精神框體加上機師能夠100%發輝去抵消次元的時間差...

呢個就係真NT同強化人的分別, 有肉身(在生時的能力差距)

至於去到擋衛星炮時同為NT一個100%但另一個卻可以200+出力,

係因為巴納吉個老豆係怪獸家長, 所以佢贏在起跑線了...

最後講下個天舞寶輪, 能大量發出訊號令精神框體物質超負荷溶解,

專為剋制獨角獸呢類無線Hacker機體而設, 咁點解新自護號自己又冇事?

因為佢係行有線Lan嚟Hack人嘛...[/偽科學]
天舞寶輪應該係令火藥或米諾夫斯基粒子唔穩定,令佢地引爆
火藥唔使講,記得UC年代嘅CAP彈匣內部嘅米洛夫斯基粒子因為係壓縮狀態中所以極唔穩定,如果影響呢D粒子令佢地加速運動應該會爆……我估

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 01:24 AM   #527
柚原このみ
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
紫色基佬唔係改左下場咩

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 01:32 AM   #528
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
估唔到當年nana 句 "未來,人 類可以支配時間可能, 阿寶, 我見到時間了...."
原來係咁....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 01:34 AM   #529
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
觀後感,及關於盒子真相,唔覺得「只係咁咋」

可能亞洲觀眾,普遍對憲法/法律的重要性,認知較低?

我會咁睇:如果在仍有黑奴的時代,甚至而家,有美國人,發現立國宣言,原來隱藏左「黑人優先參與政府」呢點,根本係對以前及現在白人現政權的核彈攻擊……

公主在UC公開此事,地球聯邦咩誠信、道德高地都冇晒,天大醜聞;自護/殖民星方面就等同一年戰爭更加正確無比,更加有行事理據,士氣大振……
(不過從現實政治睇,聯邦只要人不要臉,就可過骨;反正雙方敵對,只會仇恨增加)

BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 01:58 AM   #530
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
乜野黎?

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
紫色基佬唔係改左下場咩
之前睇過篇討論話佢係之後F91既鐵假面,年齡設定好接近
加上個仔ドレル・ロナ又同佢好似樣...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 05-19-14 02:15 AM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 02:17 AM   #531
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
乜野黎?

回帶講點執返個石板走
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 02:25 AM   #532
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: BRA武藏 查看文章
觀後感,及關於盒子真相,唔覺得「只係咁咋」

可能亞洲觀眾,普遍對憲法/法律的重要性,認知較低?

我會咁睇:如果在仍有黑奴的時代,甚至而家,有美國人,發現立國宣言,原來隱藏左「黑人優先參與政府」呢點,根本係對以前及現在白人現政權的核彈攻擊……

公主在UC公開此事,地球聯邦咩誠信、道德高地都冇晒,天大醜聞;自護/殖民星方面就等同一年戰爭更加正確無比,更加有行事理據,士氣大振……
(不過從現實政治睇,聯邦只要人不要臉,就可過骨;反正雙方敵對,只會仇恨增加)

我的睇法
一塊爛鬼板,你話頭幾年拎出來就話驚,但聯邦存在了幾十年,有人拎出來都可以話流的,而且邊個和什麼是newtype阿水知咩,又不是seed裡面果D經過dna改做,無人定義過乜嘢是newtype,揾戲來做,點睇都是開大咗個頭,收唔到個尾。

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 02:45 AM   #533
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
乜野黎?

[IMG]http://animeanime.jp/imgs/zoom/36220.jpg[IMG]

福井晴敏構成による宇宙世紀ダイジェスト映像、episode EX 「百年の孤独」
約25分

ガンダムのオープニング「人類が増えすぎた人口を・・・」の永井一郎さんのナレーションから始まるUC episode7につながる宇宙歴のダイジェスト

此篇文章於 05-19-14 02:49 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 02:46 AM   #534
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
個盒個真相我覺得好無聊
宇宙居民本身一直都不滿地球聯邦
而自護的思想體系最核心的是人類到達宇宙生活,擺脫了重力的束縛,進化到新人類
NT呢D野根本係宇宙居民入面唔係咩陌生既字野黎
呢個時候拎番塊版出黎
我就唔覺得有力拎到成個聯邦倒台
咁樣完我覺得爛尾成份較多
我個人覺得個ED唔叫好囉
最多叫解釋到點解聯邦一直咁排斥NT

AE衰落呢單野都未必係主因啦
真正衷落係聯邦次代MS競標輸左比SNRI
無生意做就自然衰落架

此篇文章於 05-19-14 02:57 AM 被 小嘉 編輯。
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 03:02 AM   #535
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
但你又要諗下塊石板係九十幾年前既產物

此篇文章於 05-19-14 03:05 AM 被 女裝少年 編輯。
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 03:05 AM   #536
hanshimsv006
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
3DS Friend Code4313 0406 7096
其實個盒既來容唔重要已經係結局裡面解釋左好多次,點解仲有人覺得失望

唔係你想入面有件超兵器咩

playing pokemon x
hanshimsv006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 03:10 AM   #537
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
咁你都話盒既內容唔重要
咁兩幫友打生打死為乜
我咁講你應該明點解我話爛尾
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 03:18 AM   #538
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
HGUC1/144ネオ・ジオング、予約スタートしております!まさかのAmazonプラモデル・
模型ランキング1位。一時ホビー全体のランキングでも1位でした

舊 05-19-14, 03:48 AM   #539
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
大部份觀眾太傳統,總想盒內有超兵器/技術?
我反而幾LIKE而家呢種較有人文色彩
憲法的立國原意係好重要的,即使後世被政客扭曲……
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 04:03 AM   #540
hanshimsv006
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2008
3DS Friend Code4313 0406 7096
引用:
作者: 小嘉 查看文章
咁你都話盒既內容唔重要
咁兩幫友打生打死為乜
我咁講你應該明點解我話爛尾
轉自某島

「如同利迪與米涅巴說的,一開始盒子的問題,對聯邦政府來說只是一個「醜聞」程度的東西,實際上的影響力還不至於到能夠顛覆政府的程度,當時爆出來的話頂多就是有人要下台這樣。
而畢斯特財團就靠著這個聯邦的小辮子崛起,故事中有特別提到,他們雖然用原版的憲章威脅政府,卻不做無理要求,不把這些被威脅的人逼到狗急跳牆的程度,結果形成一個共生結構,穩穩的維持了半個世紀。

直到吉翁公國崛起,宇宙住民與地球聯邦之間的關係越來越緊張,甚至爆發了0079這樣的大型戰爭的時候 …
這時原版憲章的事情要是被爆料出來,就不是有人下台就可以解決的狀況了。

所以「祈願」變成了「詛咒」。畢斯特財團手裡握的從聯邦的小辮子,變成了抵在脖子上的刀。
也偏偏這個時候,畢斯特財團已經大到不需要靠敲詐聯邦政府就能活下去的程度,地球聯邦已經實際上拿畢斯特財團一點辦法也沒有了。

地球聯邦唯一能做的,只有更加的限縮宇宙住民的勢力,以免哪天財團沒興趣保守祕密的時候,受到的反彈會比較輕而已。

也所以聯邦一直以來既定的政策就是否定 new type 的存在,事實上 new type 到底是什麼、存不存在一點都不重要,重要的是不能讓人把 new type 跟新人類的概念做連結。

而且因為拉普拉斯之盒的真相始終只被非常少數的人把持,所以到了最後,甚至盒子內是什麼東西也不重要了,
他的效力變成來自「盒子裡頭藏著能夠顛覆聯邦政府的東西」這件事情不被懷疑這一點上。

這就是為什麼拉普拉斯之盒僅僅只是「這樣的東西」,卻能夠控制地球聯邦政府將近一百年的原因。」

唔知咁樣解唔解答到你既問題,其實我覺得盒子既內容已經處理得非常好,合理之餘亦可以串連起
整個字宙世紀。

playing pokemon x
hanshimsv006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 08:25 AM   #541
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
但現實政治話我知中國由民國三民主義開始講的平均地權,出版自由,言論自由要到好多年後先真正有(有d就根本未有過),中共由要求多黨參政,全民選舉到現在大家有眼睇。
個盒真係有咁大威力?睇下支槍係邊個度先講啦。雖然你可以話聯邦係民選,但事實上睇咁多年uc真係唔覺呢點……

舊 05-19-14, 08:59 AM   #542
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
咁故事發展亦好現實
盒公開左都世界依舊
連邦同宇宙殖民繼續打生打死

故事上都講知道盒內容既人唔多
大家只係知道“唔可以打開盒”哩點而打

引用:
作者: mikemike 查看文章
我的睇法
一塊爛鬼板,你話頭幾年拎出來就話驚,但聯邦存在了幾十年,有人拎出來都可以話流的,而且邊個和什麼是newtype阿水知咩,又不是seed裡面果D經過dna改做,無人定義過乜嘢是newtype,揾戲來做,點睇都是開大咗個頭,收唔到個尾。
作者有講過一開始已經決定左盒真相係乜
另外原作有巴納吉系達卡個紀念館有睇過塊"假“石碑,唔知點解動畫cut左哩段
由手機版發出

此篇文章於 05-19-14 09:01 AM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:01 AM   #543
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
天舞寶輪應該係爆CAP喎。
引用:
作者: Sito 查看文章
天舞寶輪我以為係類似微波爐丁爆d電池炸……
就畫面描寫似爆cap同火藥系

獨角因為一早用哂頭炮先冇事

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:41 AM   #544
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: hanshimsv006 查看文章
轉自某島

「如同利迪與米涅巴說的,一開始盒子的問題,對聯邦政府來說只是一個「醜聞」程度的東西,實際上的影響力還不至於到能夠顛覆政府的程度,當時爆出來的話頂多就是有人要下台這樣。
而畢斯特財團就靠著這個聯邦的小辮子崛起,故事中有特別提到,他們雖然用原版的憲章威脅政府,卻不做無理要求,不把這些被威脅的人逼到狗急跳牆的程度,結果形成一個共生結構,穩穩的維持了半個世紀。

直到吉翁公國崛起,宇宙住民與地球聯邦之間的關係越來越緊張,甚至爆發了0079這樣的大型戰爭的時候 …
這時原版憲章的事情要是被爆料出來,就不是有人下台就可以解決的狀況了。

所以「祈願」變成了「詛咒」。畢斯特財團手裡握的從聯邦的小辮子,變成了抵在脖子上的刀。
也偏偏這個時候,畢斯特財團已經大到不需要靠敲詐聯邦政府就能活下去的程度,地球聯邦已經實際上拿畢斯特財團一點辦法也沒有了。

地球聯邦唯一能做的,只有更加的限縮宇宙住民的勢力,以免哪天財團沒興趣保守祕密的時候,受到的反彈會比較輕而已。

也所以聯邦一直以來既定的政策就是否定 new type 的存在,事實上 new type 到底是什麼、存不存在一點都不重要,重要的是不能讓人把 new type 跟新人類的概念做連結。

而且因為拉普拉斯之盒的真相始終只被非常少數的人把持,所以到了最後,甚至盒子內是什麼東西也不重要了,
他的效力變成來自「盒子裡頭藏著能夠顛覆聯邦政府的東西」這件事情不被懷疑這一點上。

這就是為什麼拉普拉斯之盒僅僅只是「這樣的東西」,卻能夠控制地球聯邦政府將近一百年的原因。」

唔知咁樣解唔解答到你既問題,其實我覺得盒子既內容已經處理得非常好,合理之餘亦可以串連起
整個字宙世紀。
否定 new type 的存在..同時不停制造多個NT傅說XD
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:41 AM   #545
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 尼路 查看文章
但現實政治話我知中國由民國三民主義開始講的平均地權,出版自由,言論自由要到好多年後先真正有(有d就根本未有過),中共由要求多黨參政,全民選舉到現在大家有眼睇。
個盒真係有咁大威力?睇下支槍係邊個度先講啦。雖然你可以話聯邦係民選,但事實上睇咁多年uc真係唔覺呢點……
我覺得重點唔係條文本身影響力,而係人類本身
正如公開之後姑姑都話做一下傳媒操作就OK
聯邦怕嘅應該係好似馬沙同薩比家呢D有勢力嘅人用條文嚟做大義引發戰爭

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:45 AM   #546
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
引用:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=195231
カロッゾ・ロナ 是甚麼屬性?
強化人,身體被過度改造,但仍有肉身部份 55.87%
機械人,全身已無有機物 2.43%
不明生物 U M A 12.55%
G武鬥傳世界迷失過黎既人 29.15%

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」

此篇文章於 05-19-14 09:51 AM 被 ヨコ男 編輯。
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 09:53 AM   #547
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

PSN  IDRuriHoshino
對劇情我就冇乜好研究 (冇睇小說)

最欣賞都系開頭10幾分鐘既魔改亂戰, 仲以為自己睇緊build fighters

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 10:23 AM   #548
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=195231
カロッゾ・ロナ 是甚麼屬性?
強化人,身體被過度改造,但仍有肉身部份 55.87%
機械人,全身已無有機物 2.43%
不明生物 U M A 12.55%
G武鬥傳世界迷失過黎既人 29.15%
話說呢件事結束之後無意中見到呢幾張野...
雖然証明唔到d咩...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 10:30 AM   #549
~蛙蛙~
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: 真!DC 查看文章
作者有講過一開始已經決定左盒真相係乜
另外原作有巴納吉系達卡個紀念館有睇過塊"假“石碑,唔知點解動畫cut左哩段
由手機版發出
未睇動畫

其實cut左達卡呢段 根本就唔駛理盒既內容
因為冇睇過既根本覺得個盒冇用
雖然個盒係一個概念 但呢個概念真係可以玩轉當時既聯邦
~蛙蛙~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-19-14, 10:37 AM   #550
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
嚮呢套藍色嘅MSV永遠最強,但今次呢隻死得好唔甘心~ 最驚喜係見到渣古III

在下未睇哂小說,不過都試吓串埋一齊:咁畢氏財團咁多年唔搞(因為UC未整好?),大老細臨終之前,將個盒交畀沙比家嘅後人,但唔知係咪出至誤會,帶䄂同連邦都以為係有利戰爭嘅嘢而互搶 -- 反而想和平嘅巴納吉同公主連成一氣,開始「尋寶」之旅;最後嚟帶䄂反枱(覺得台戲佢無得做話事?)結果變咗最後BOSS

BL隊長係鐵假面,覺得賤民死不足惜,要畀高尚嘅人支配,幾合~

此篇文章於 05-19-14 10:40 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
時代廣場「Gundam Docks at Hong Kong」高達展 GreenTea ~清談館~ 123 08-21-18 01:15 PM
[唔知 post 去邊] Gundam Docks@時代廣場 martinnitram 收藏品討論版 6 07-12-15 11:14 PM
Hong Kong Park KKH 照相館 44 11-07-06 11:48 PM
Hong Kong Flower Show 2006 Vol.1 Terry Sham 照相館 1 03-19-06 12:58 PM
MAKE IN HONG KONG同MADE IN HONG KONG係咪唔同意思? RPG之鬼 學術文化綜合研討區 5 02-19-06 09:44 PM

現在的時間是 05:28 AM

手機版 | APP版