Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 10-21-11, 03:28 AM   #1
遊戲怪
Ultimate Gamer
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
人死後會孌鬼嗎???

人死後會孌鬼嗎??? 咁佢地點樣在沒有水同食物 靠咩野生存

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-11, 09:02 AM   #2
Yakumo Fujii
Moderator
珍惜眼前人

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDYakumoFujii
你兩個問題會唔會好矛盾?

如果鬼魂根本唔存在就冇第二個問題出現

再講
點解你會用人嘅"常識"去理解鬼魂點生存?
人要有水,空氣先可以生存
你憑咩認為其他物種都需要呢啲野?

最後
你想知答案嘅
去死一死咪知囉
記得返黎同大家報告

C75魚穫一覽
C76魚穫一覽
B-Mobile記錄
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.pixelate(maxsquare=8)" contentEditable="false">意味不明</font>
<font style="filter:Progid:dximagetransform.microsoft.blur(pixelradius=9);" contenteditable="false">意味不明</font>
Yakumo Fujii 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-11, 10:46 AM   #3
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
我只知人靠水同食物黎生存, 但未做過鬼真係唔知要靠咩.

我諗你可以試下做鬼, 跟住再話我地知, 我諗好多CHING會多謝你, 唔該晒.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-11, 09:42 PM   #4
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
假設 1 係成立, 人死後會孌鬼
假設 2 都成立, 靠D咩咩野就可生存
咁其實我想問, 吸血彊屍 係人定係鬼?

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-11, 12:58 AM   #5
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
咁其實我想問, 吸血彊屍 係人定係鬼?
高等喪B
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-27-11, 01:01 AM   #6
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
今朝杯水冇左d, 邊個飲左?!

now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-05-11, 07:08 PM   #7
chobits124
Junior Member

註冊日期: Feb 2006
到你死後就會知
chobits124 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-11, 05:34 AM   #8
赤目黑龍
赤貧神

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDdamnprincess
嘩~~~~

咁恐怖........

現實生活就話有人會係"孌童"

估唔到死後會變成"孌鬼"

許許許許許許許許
許許許許許許許許許許許許!!
赤目黑龍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-11, 12:16 AM   #9
Diana
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2002
雖然呢度唔接受沒意思的回覆,但都忍唔住講句:
6樓的和8樓的,我笑了
Diana 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-11, 06:56 PM   #10
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
假設:鬼既前身係人既靈魂
人既身體停止運作,靈魂就可以走出身體
因為進食同呼吸只係用來維持身體的運作
而身體將進食同呼吸來轉化成維持靈魂的材料(先不說是物質還是能量)

走出身體的靈魂,可能是因為某因素而變成人體肉眼可見
而因為靈魂沒有身體的軀殼限制,而可以做出各種有身體的靈魂做不到的事...
例如:半透明,飛天,穿牆等等....

而那些靈魂就變成所稱的鬼

當然以上面所講『身體將進食同呼吸來轉化成維持靈魂的材料』成立
咁即是靈魂在離開身體後還可以得到維持靈魂的材料
如果是一些物質上的,
那在世界上應該每憑有某種物質的地方都有一些沒有身體的靈魂集在一些

姐係:
如果鐵係維持靈魂的材料,咁姐係只要某地方有鐵就有鬼
咁姐係鐵礦會有好多鬼?死在鐵附近既人一定變鬼?
咁點在各位身邊唔多見到有鬼?難道大家身邊係一點鐵都沒有?

如果是非物質,而是能量,就易解釋好多
能量,有好多種
電波,熱力,輻射,思想
如果是電波,咁發射站就...
如果是熱力,咁廚房,鑄金廠唔夠熱?
輻射?咁日本果邊...

先講住咁多先...自己腦補下啦~~~
下下講到明既人...好難真係明...
自己想一想,消化下先有用

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-11, 06:58 PM   #11
Game Master
狙擊王

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
人死後會孌鬼嗎??? 咁佢地點樣在沒有水同食物 靠咩野生存
人死後...有可能的...
因為...鬼前身也是人...應該有權選擇自己的取向的

0001 目前離線   回覆時引用此篇文章