Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-06-16, 02:53 PM   #1601
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
我唔係好明小麗老師支持嘅退保方針(唔係方案)有乜問題?
佢條數(即係方案)計法係有問題,中間好多假設
有0.1%誤差,10年後條數會差好遠,大方向係要付起老人責任

不過,我自己係支持年輕一代要take 養老責任
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 02:58 PM   #1602
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: MS331 查看文章
篇文文筆係幾好,但係好空泛
至少人地有議席,你…?
希望佢真係地下黨做緊好多野
由手機版發出
唔係特別想幫佢講野,佢地幾個無得選係因為被選舉主任非法剝奪被選舉權。

唔好用中國人辯論第一式資格論去大人。

睇返人數,民族黨上次好似有成萬人,選新西,人口比例計當有一半,我估佢選頂到盡兩萬票。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 02:59 PM   #1603
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
同投dab嘅比較就話啫,本身已經投反對派嘅,世咩代之爭?
而家唔止有青政小麗朱生呢d唔係傳統飯民嘅反對派入到喎,青政直頭有港獨加持,連白鴿都係乳鴿嚟

大佬結婚10年都有機因了解而離婚啦,何況揀議員,有咩可能叫300萬選民同你睇熟晒你個深到爆嘅政綱?
自己唔識包裝,唔識簡化,就怪人睇唔明,本身唔係支持者就唔會點細睇架啦,你會唔會熟續民建聯政綱先...

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:00 PM   #1604
chitkan
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2009
我今日出左轉街
聽倒會講返尋日選舉既都係中、年人
一個阿叔講電話第一句就「李卓仁落選左啦,垃圾!好呀!呢班垃圾,抵死」
另外兩個阿叔就討論「長毛呢個人好值錢架,佢收人好多錢專做依d野,班人梗係保住佢啦」
一個阿嬸問另一個阿嬸投咩,個阿嬸答「入左啦,我地全村投容海恩,入左去啦」
一班阿叔係度討論「六個呀!六個搞港獨選倒,呢鋪傑啦,大陸佬肯定唔放過你班人」

成日話保皇靠種票配票
我自己眼見所聞,晌街過四十歲會大聲講政治野既人
十個有九個都係親建制

有時諗成日話熱狗離地打飛機
但其實非建制支持者對於藍絲既態度其實都係咁上下
一聽倒呢類說話,第一時間反應都係「盲毛」、「無學識」、「被洗腦」......etc.

人對住同自己諗法相反既人
好自然會用貶低對方,或者誅心論既方式去方便鞏固自己既想法
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:00 PM   #1605
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: knight-philip 查看文章
原來出來參選的是我
算了

我的理想是
就算保皇動搖不到,起碼可以換哂班唔拉布只投票的泛民走
令本土派自決派等新人盡入

我前面講過了我都唔同意佢樹敵&粗口
話永續難明咁我冇野好講,可能下次直接寫保住你層樓仲比較好(有下次的話
然後冇咩人講點解會選泛民入去
又冇咩人講針對小麗的退保方案為什麼仍然會選佢入去

其實可唔可以有人話得到比我知真係完全冇世代之爭,殺子文化的思維在其中?
事後孔明甘講..
我一直有聽D100 同熱時
如果單論對選舉工程的投入與熱情
我覺得熱時係有付出
亦很努力
看得出助選的義工已經出盡力去做

不過無奈的是
你在外邊如何努力
總是有一小部分人幫倒忙

那一些FB轉貼跟部分群組內的"出位"言論
加上教主選前向青政/天琦開火
結果葬送了熱血
(雖然未死,但已重傷)
反觀被罵的一方..
雖然有見零星的留言反擊
但領導層始終選擇沉默
這又讓他們賺回不少分數(包括同情分)

有時看LIVE和 FB
見即時CHAT的一些留言

真的替鄭松泰擔心

選舉講策略
講包裝
選完開火OK
但不可能在選前
甚至選舉期間開火..
根本自殺
(好像玩三國志就算你是呂布有100武力..找10個武力只有80的輪住P你一樣要死..)
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:02 PM   #1606
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
原來出來參選的是我
算了

我的理想是

話永續難明咁我冇野好講,可能下次直接寫保住你層樓仲比較好(有下次的話

其實可唔可以有人話得到比我知真係完全冇世代之爭,殺子文化的思維在其中?
總之你唔開建制火就係建制 3元分立? 今日班同事先問熱狗係藍絲定黃絲

舊 09-06-16, 03:06 PM   #1607
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
原來出來參選的是我
算了

我的理想是

某程度上,立會政綱真係覺得冇咩意思,你過唔到分組票既結果都係一樣得個守字。
大家只係覺得香港搞到咁,點都要投下票,邊個現制度有意見又驟眼睇落唔太乞人憎咪投佢囉。

舊 09-06-16, 03:09 PM   #1608
chitkan

不過有趣既一樣野
主流媒體新聞,都將朱羅劉三人,同游梁鄭三人歸埋一齊叫本土派黎討論

但實際上青政熱血係咪同路先唔講
朱本身個形象有一部份本土派都接受倒
但羅同劉明顯被大部份本土派視為死左膠、死中箭既死敵

其實係主流媒體對本土派生態認識不足?
或主流媒體對呢方面根本唔care?
定係有意誤導?

此篇文章於 09-06-16 03:14 PM 被 chitkan 編輯。
舊 09-06-16, 03:12 PM   #1609
vjoose
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2014
引用:
作者: chitkan 查看文章
我今日出左轉街
一個阿叔講電話第一句就「李卓仁落選左啦,垃圾!好呀!呢班垃圾,抵死」
另外兩個阿叔就討論「長毛呢個人好值錢架,佢收人好多錢專做依d野,班人梗係保住佢啦」
一個阿嬸問另一個阿嬸投咩,個阿嬸答「入左啦,我地全村投容海恩,入左去啦」
一班阿叔係度討論「六個呀!六個搞港獨選倒,呢鋪傑啦,大陸佬肯定唔放過你班人」

成日話保皇靠種票配票
十個有九個都係親建制

一聽倒呢類說話,第一時間反應都係「盲毛」、「無學識」、「被洗腦」......etc.

唔洗出街去咁遠,呢度已經見唔少
講多兩句,一堆人大叫有五毛入侵,大家快手扑左佢
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:12 PM   #1610
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
不過有趣既一樣野
主流媒體新聞,都將朱羅劉三人,同游梁鄭三人歸埋一齊叫本土派黎討論

朱本身有少少本土派都接受倒

定係有意誤導?
我認為不是不知
應該是故意的..
讓社會大眾覺得社會上不滿的聲音大增

畢竟

本土=反抗力量=激進
泛民=和理非
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:14 PM   #1611
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
好正常,我地都唔會分工聯會定dab,事實佢地又真係有分別

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:18 PM   #1612
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
我今日出左轉街

成日話保皇靠種票配票
十個有九個都係親建制

琴日做野有個上年紀同事,平時都係講大中華共產黨冇得鬥果d野,但話投左泛民果邊
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:22 PM   #1613
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: sunnylau 查看文章
我認為不是不知
應該是故意的..

畢竟

本土=反抗力量=激進
泛民=和理非
我睇係轉移視線同淡化多
你睇建制D扮中立新組織都自稱本土
佢地好想拎返本土個朵來用
激進果D唔可以叫本土咁為民為港 要叫港獨叛亂份子

舊 09-06-16, 03:23 PM   #1614
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
不過有趣既一樣野

定係有意誤導?
是其是非其非 點解神駒搞小麗同中箭就係唔搞朱
因為佢無野好入囉!

舊 09-06-16, 03:24 PM   #1615
vjoose

註冊日期: Jan 2014
唔識分朱劉羅同游梁鄭+1,唔係撩交打,但係佢地數來數去果六票,當佢地兩樣野同一堆人有乜分別?

如果政治取態係一個光譜,鮮橙黃同橙紅色拍理一齊有分別無錯,但整個光譜去睇分唔出好正常,除非個光譜已經縮窄成紅至黃既闊度
由手機版發出
vjoose 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 03:43 PM   #1616
神人ではない!新人だ

引用:
作者: 真!DC 查看文章
琴日做野有個上年紀同事,平時都係講大中華共產黨冇得鬥果d野,但話投左泛民果邊
由手機版發出
其實唔出奇,冇得鬥還冇得鬥,歸順又唔見得會有著數…

舊 09-06-16, 04:07 PM   #1617
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

PSN  IDKENZHAYA
用下體思考

此篇文章於 09-06-16 05:11 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 04:21 PM   #1618
chitkan

見人貼
四大法律天王XD
但SOURCE係WIKI唔知真定假

容海恩在香港城市大學時拜入著名法學家梁美芬門下,協助其編撰《中國法律評論》,與同受教於梁美芬的法律界名人袁國強馬恩國合稱「梁門三大弟子」。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%AE...B5%B7%E6%81%A9
舊 09-06-16, 04:48 PM   #1619
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
不過有趣既一樣野

定係有意誤導?
所以我一直冇將佢地當本土講
最多是偏本土
所以先話本土少人
青政我就仲當係本土的

...難怪有人話明明本土好多人入左去...原來本身大家定義都有差

引用:
作者: sunnylau 查看文章
我認為不是不知
應該是故意的..

畢竟

本土=反抗力量=激進
泛民=和理非
相反我覺得是令大家以為已經入左好多入去
令本土支持者覺得今次是大勝
就似保皇都掛個本土牌騙人咁

事實見有本土支持者選完先問"咩朱係本土派咩?有咩本土立場?(真的是疑問而非反問)"咁

引用:
作者: JMi 查看文章
我睇係轉移視線同淡化多
你睇建制D扮中立新組織都自稱本土
佢地好想拎返本土個朵來用
激進果D唔可以叫本土咁為民為港 要叫港獨叛亂份子
就是這樣了
認同

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
可能我意識上的問題吧
第一眼看來是以為是諷刺選舉變成好似選老公老婆求婚咁的圖

舊 09-06-16, 04:52 PM   #1620
casio

註冊日期: Apr 2005
係講世代鬥爭,殺子文化嘅時候,唔少「年輕人」咪又係大聲講「你班老嘢唔代表我」,「呢d諗法過時」
係抱怨老人家只關心自己份退休保障唔理年輕人,咁你又有冇關心年長嘅人,唔好話送佢去老人院後有冇見過,你有冇得閒同佢飲下茶,食下早餐,俾家用或者得閒問佢夠唔夠錢使呢?
係我公司,唔少三十以下唔好講前面果d,連最後兩樣都冇做
對自己未來不安,唔係只係年輕人嘅專利囉

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 04:56 PM   #1621
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: casio 查看文章
係講世代鬥爭,殺子文化嘅時候,唔少「年輕人」咪又係大聲講「你班老嘢唔代表我」,「呢d諗法過時」
係抱怨老人家只關心自己份退休保障唔理年輕人,咁你又有冇關心年長嘅人,唔好話送佢去老人院後有冇見過,你有冇得閒同佢飲下茶,食下早餐,俾家用或者得閒問佢夠唔夠錢使呢?
好認同你~講個例子~英國脫歐公投
好多後生仔賴係老人家想玩死班年青人先投脫歐~
但我睇新聞反而見到D不知所謂既年青人投左脫歐~訪問時話投果時唔知真係會脫所以咁投~俾佢投多次會留歐咁話..所以民主真係有好有唔好
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 04:57 PM   #1622
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
老餅講吓心得,純粹廢噏,你可以選擇唔聽,但「今夕吾軀歸故土,他朝君體也相同」,你都會成為我哋呢啲你哋口中「廢中,廢老」嘅一日。 (其實我仲未肯承認自己漸漸邁向中年架!

曾幾何時我亦曾經試過自己支持嘅人選選舉失利而覺得世界末日。

但人老咗,見識多咗,先知道選舉係有週期嘅。只要選舉制度未被廢除晒,任何派系只要肯檢討失敗同默默耕耘,係可以企返起身。

台灣民進黨因為陳水扁貪腐而喺2008年一鋪清袋。當時大把深綠都仲係認為佢哋輸係因為藍營政治打壓,絲毫唔肯面對陳水扁貪腐先係選民頹棄民進黨嘅主因。

直到蔡英文等溫和派系上位後,慢慢將呢啲「深綠原教旨主義者」邊緣化,先可以成功吸引返啲逐漸不滿馬英九嘅游離中間選民,並喺今年總統大選再次掌權。

就睇下鄭松泰可以好似蔡英文咁虛心吸取經驗......

唔好唔記得,今年14-17歲嘅政治活躍學生將會喺下屆將會有得投票。正如樓上所講,「你政黨唔玩唔緊要丫,唔代表佢地就唔投票囉sosad」你唔撈,佢哋自然會揾第二啲佢哋認為最能代表佢哋嘅政黨。

年輕人嘅市場因今次選舉而被積極開拓,唔會因為一間名字好響嘅鋪頭執笠而突然倒冧囉。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:03 PM   #1623
knight-philip
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: casio 查看文章
來預測一下個討論flow:
咁你又有冇關心年長嘅人,唔好話送佢去老人院後有冇見過->我家兩老老一直都是同住一起照顧,現在兩老和兩老老都已仙遊->同你講老人院啊->我身邊沒人的老人家住老人院->推卸責任!唔識去呼籲?->我做左你見唔到而已->又千錯萬錯都唔係你錯!->ok fine 我錯,完

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
老餅講吓心得,純粹廢噏,你可以選擇唔聽,但「今夕吾軀歸故土,他朝君體也相同」,你都會成為我哋呢啲你哋口中「廢中,廢老」嘅一日。 (其實我仲未肯承認自己漸漸邁向中年架!
所以我只為不重視年輕人這行為而憤怒
並沒有指明因為那些人的年齡而憤怒

一向我都是看行為判斷的
共勉之

舊 09-06-16, 05:14 PM   #1624
神人ではない!新人だ

有被害妄想幾難溝通

話時話,你出少句聲冇人話你啞既既,梁大狀…
https://hk.news.yahoo.com/%E6%A2%81%...043100310.html

此篇文章於 09-06-16 05:21 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-16, 05:22 PM   #1625
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
唔係特別想幫佢講野,佢地幾個無得選係因為被選舉主任非法剝奪被選舉權。

唔好用中國人辯論第一式資格論去大人。

睇返人數,民族黨上次好似有成萬人,選新西,人口比例計當有一半,我估佢選頂到盡兩萬票。
由手機版發出
寫篇文好成個大佬咁評天下當然要有番咁上下身份或實績,點解人地篇野fb瘋傳你無人理呢d未就係資格
而家仲可以用集會度氣,將來要睇佢地有無作為啦
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:07 PM

手機版 | APP版