Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23 63 113  ... 最後
收藏品討論版>Bandai 模型討論區 Vol.26
kakajit 03:59 PM 02-23-15
爸爸部完美高達有著落喇
kog 11:16 PM 02-24-15

遊戲怪 11:19 PM 02-24-15
如果有砌開五星物語黃金電騎 呢隻MG百式 上色會無難度
amaderasu 11:56 PM 02-24-15
作者: 遊戲怪:
如果有砌開五星物語黃金電騎 呢隻MG百式 上色會無難度
主要都係要識教隻靚金油啫.....不過呢隻百式做咩咁肌肉
但係7000羊真係......點解貴左咁多
野良猫 12:02 AM 02-25-15
作者: amaderasu:
方便日後出百萬式嘛
sampanone 04:27 AM 02-25-15
應該是電鍍金吧!舊版當時賣¥4500,同期一般size MG只是¥3000。

電鍍金部件的水口位要收在內側(舊版都是這樣),造模功夫較多。兩樣加埋,所以較貴。

作者: amaderasu:
作者: 野良猫:
方便日後出百萬式嘛

シェンムー 04:40 AM 02-25-15
同班朋友講得興起砌gundam
買返部MG S , 希望今次唔會半途而廢
玩全油唔噴XD
Gundam MK-2 09:42 AM 02-25-15
望見2.0百式個膀頭關節,再望返Mk-2 2.0......(淚目)
HAKAIDER 01:00 PM 02-25-15
作者: sampanone:
應該是電鍍金吧!舊版當時賣¥4500,同期一般size MG只是¥3000。

電鍍金部件的水口位要收在內側(舊版都是這樣),造模功夫較多。兩樣加埋,所以較貴。
發夢未有噤早...........

睇清楚d 第二張圖有寫明係用咩的

> 本体のゴ一ルド部份には~~~~~
Gundam MK-2 01:47 PM 02-25-15
作者: sampanone:

作者: HAKAIDER:
發夢未有噤早...........

睇清楚d 第二張圖有寫明係用咩的

> 本体のゴ一ルド部份には~~~~~
請睇埋後面
今次2.0用嘅係1.0HD color嘅電鍍方式→霧面香檳金
即係2.0都係全鍍金

同原版分別?
可參考↓
http://msn100y.exblog.jp/10778836
J+1 01:53 PM 02-25-15
睡横巷又開倉,點解仲未見pt 0.5出文???
由手機版發出
nick8861 02:30 PM 02-25-15
作者: J+1:
睡横巷又開倉,點解仲未見pt 0.5出文???
由手機版發出
膠登已見
Fio 02:32 PM 02-25-15
v2 ab隻形成色同分色真係好有誠意。。。。

光翼仲要成1600yen....
HAKAIDER 05:45 PM 02-25-15
作者: Gundam MK-2:
請睇埋後面
今次2.0用嘅係1.0HD color嘅電鍍方式→霧面香檳金
即係2.0都係全鍍金

同原版分別?
可參考↓
http://msn100y.exblog.jp/10778836
HD color 好似只係噴色唔係電鍍

HD color 版商品描敍 > 金部分はメッキの色味をマットにし

普通版商品描敍 > 百式の特徴である金色の機体色をメッキパーツによって再現
Gundam MK-2 10:32 PM 02-25-15
作者: HAKAIDER:
HD color 好似只係噴色唔係電鍍

HD color 版商品描敍 > 金部分はメッキの色味をマットにし

普通版商品描敍 > 百式の特徴である金色の機体色をメッキパーツによって再現
金部分はメッキの色味をマットにし←呢個意思係「把金色電鍍部份的色澤變得無光澤/霧化」
並非話無電鍍
呂鳳仙 01:28 AM 02-26-15
http://www.dalong.net/review/mg/m37s/m37s_i.htm
總之應該係呢隻效果……係咪電鍍真係等專業人士解答。

不過近年BANDAI出出埋埋一堆會場版特殊塗模型,
隻色都唔差,有時仲靚過閃到反光鏡面電鍍~

基本上佢唔好用SF骨架咁直接成型色就用佢地所謂既「金色」啤模應該都唔會出事
神龍 02:06 AM 02-26-15
比返隻爆閃百式我
柚原このみ 02:11 AM 02-26-15
金屬塗層有好多方法做到
可熱噴、熱浸、電沈積、化學沈積、氣相沈積
電鍍都係其中一種方法,同埋都係當中數一數二最慳水慳力方法
怪盜小G 08:24 AM 02-26-15
多3終於寄出
Terry仔 10:54 AM 02-26-15
作者: 怪盜小G:
多3終於寄出
你就好啦
我重係了無音訊
大覺屋師真 12:36 PM 02-26-15
作者: 呂鳳仙:
http://www.dalong.net/review/mg/m37s/m37s_i.htm
總之應該係呢隻效果……係咪電鍍真係等專業人士解答。
如果係依隻效果吾錯.好過以前果種
angelsky 01:08 PM 02-26-15
作者: Terry仔:
你就好啦
我重係了無音訊
無音訊 x2

我重有隻jegan b type下落不明
luciferdark 02:23 PM 02-26-15
東涌區, 剛收到MG 多3
mikemike 03:45 PM 02-26-15

收貨
xxxxxx 11:59 PM 02-26-15
多2
見到街有得賣堅想買多隻
第一 ... 3 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 23 63 113  ... 最後

返回主題版面