Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-30-12, 01:03 PM   #176
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
人本身就係政治冷漠既,如果清朝代代康熙擁正,孫中山只會係國賊。

經濟周期、花無百日紅呢D大家都知,你要大家最注重既都生活。
唔好話土共打香港咁大鑊,在下就當今年可以港獨,明年1月1日開始中國同香港完全斷交,兩地不得交流。
你睇香港民生會死得幾快吖嗱;又當中國都當災,不過土共唔駛理人民死活,新政府可唔可以?

基本上在下支持一切捍衛香港免受土共侵蝕既行動,亦唔會打算主動認自己係中國人,不過如果連民生都唔理,民主黎做咩。
政治如果只係空談理想,冇人需要讀亦冇人需要做。
一切都係講政治
證明你未睇透

比篇野你睇,嘗試用下個腦分析講得岩唔岩

引用:
: 香港的飲用水有超過7成是跟大陸買的
: 農產品超過9成從大陸輸入
: 香港如果要獨立
: 大陸馬上給你斷水斷糧
: 這場仗,還要打嗎??

無關.

光是食米, 香港的七成食米是泰國米. 香港入口農產品的源頭
有很多, 說得白一點, 附近根本到處都是農業國家, 而香港是
一個港口, 我已說過, 並不是糧食或食水的問題, 香港是有海
水化淡廠的.

但經濟並不是有了水和糧就可以解決的, 如果中國大陸想要和
獨立的香港或港英政府抬槓的話, 也不用多, 只要擾亂這地方
的經濟, 這地方就已經要鳥獸散了.

香港的經濟是不可能變成戰時經濟的, 這才是問題, 打一場仗
, 最後得回的是經濟瓦解的獨立香港, 香港人最終還是得離開
香港才能謀生, 這樣就沒有意義. 香港不同臺灣, 就算大陸打
不進香港, 用金門炮戰的方式, 也可以癱瘓掉香港經濟的所有
運作.

當時的中國大陸才改革開放不久, 經濟上雖然不發達, 但抵受
戰爭的能力卻比現在和香港強得多. 那是磚頭撞瓷器的問題,
大家都會爛掉, 可是爛掉的成本可不一樣.

如果英國真的要跟大陸政府撐到底, 根本就不是讓香港獨立,
而是在澳洲, 印尼一帶, 物色一個新的基地, 再將香港整個移
民過去, 這是絕對可行的.

假設在六十年代的時候, 中共真的進攻香港, 英國這樣做的可
能性就很大.

但對於英國而言, 值得為了香港開罪中華人民共和國? 況且別
忘了, 當年英美要對抗的對象是蘇聯, 他們需要中華人民共和
國這盟友, 搞清楚, 中共和英美的關係是「盟友」, 不是敵人
, 香港對比起蘇聯這個大敵, 根本就不值錢.

當年還沒有六四, 是中美關係的蜜月期, 美國自然不可能站在
英國和香港這方面. 日後美國又重新開始跟大陸討價還價, 是
因為蘇聯瓦解了.

說穿了, 你可以說是美國人和英國人一起把香港賣了.

但在商言商,他們沒錯, 香港要怪的就怪自己不懂得思量自己
的戰略價值, 和不讓自己落入這種情況, 就算給我是當時的美
國人, 或者英國人, 我也會毫不猶疑的將香港出賣出去. 那麼
, 我們也沒甚麼好抱怨的.

就是無理, 不正義, 我想戰略現實是不該否認的. 至於說香港
意見分歧? 真的, 這個問題你撫心自問好了, 你要回歸的是一
個文革結束還不夠八年, 廣東很多在當時就開始創業的商人,
告訴過我, 當年他們也是沒有信心, 覺得隨時有可能又回到另
一次政治運動裡的國家, 你覺得香港人能分歧到哪裡?

當時香港人的反應已經很顯然, 這也是為何中國大陸一開始就
要把香港人轟出談判桌的原因, 現在很多所謂的保皇黨, 當時
就是主張香港獨立的. 而現在香港的泛民主派, 又很多時當時
的「親共人仕」, 但連他們一大部份在六四時決定轉陣營, 變
成了香港的泛民主派.

香港並沒有覺得獨立就能解決問題, 或者覺得獨立之後就有聯
合國保護, 刀槍不入. 一旦戰爭, 打不打贏是其次, 「香港和
廣東都會毀滅」卻是必然的事.

滿清帝國衰落了, 香港就被割讓給英國, 大英帝國衰落了, 香
港又被割讓回給中華人民共和國, 將來有一天中華人民共和國
衰落了, 香港還是會易手.

也許當時香港又哭著不想脫離中華人民共和國, 但到時也同樣
輪不到你來選擇. 因為你之前沒想清楚.

香港人一直依賴英國人, 就有這結果. 別人幫你打仗, 保護你
的自由與和平, 而你就只專心謀自己生活, 驕傲於自己是經濟
動物, 政治冷感, 哪有這麼便宜的事情?

香港已便宜了幾十年, 也仁至義盡了.

香港人自己對於戰略沒概念, 有這結果是自討的事情. 受過這
教訓, 新生代, 讀過大學的香港青年, 現在比較會留意南中國
海戰略情勢的事情, 知道這裡的局勢總歸會影響我們的利益.
跟臺灣, 廣東, 東南亞國家互相有唇齒相依的關係, 也是漸漸
多人開始留意到的.

同樣, 既然大英帝國也會衰落, 我們也不可能認為中華人民共
和國能夠永遠的繁榮, 有一天我們還是得再面對同一個問題,
我們總不能再教我們的子孫, 「只要依賴一個大國罩, 就能夠
和平與自由」, 依賴的對象自己也老化倒下時, 又怎辦?

也醒覺到只把眼光窩在香港, 最終也不可能有永久的繁榮自由
, 要保障自己, 就得看長遠一點.
而家我其實做梗佢入面講既野

引用:
→ lovepork:香港人活的真沒尊嚴 ....唉 09/23 17:31

不想被人控制命運, 最終還是得靠自己爭氣, 自己爭取盟友, 自
己去觀察國際形勢, 把自己想說的話大聲說出來, 向世界主動傳
播自己的文化和影響力. 尊嚴不可能從天而降的, 尊嚴也不可能
給一些只是坐著甚麼都不做的人的.

如果要說臺灣, 實話說, 韓國, 東南亞諸國, 日本, 臺灣自己不
主動去爭取這些盟友. 談的老是對方有多討厭, 把自己孤立起來
的話, 那麼臺灣又能憑甚麼而生存? 臺灣海峽只是一個天險, 天
險後面靠的還是這國家的人的意志和鬥志.

認識到自己是一個弱國, 知道自己活在危機當中, 主動去行動才
有生存的空間, 用那種天朝大國的心態去看別人, 覺得別人要給
自己面子, 這種心態會害死臺灣的.

放下姿態, 知道自己弱, 伺機而動. 尊嚴是自己找的.

我來這個站, 開宗明義, 是為香港的利益說話. 我是為了自己所
認同的文化和制度而說話, 為了保護自己的城市的立場.

而你們要保護自己的鄉土, 你們在網上不也是可以做同樣的事情
, 網絡沒有國界, 你們大可以在美國, 日本, 中國大陸的網站,
跟他們解釋, 讓他們理解你們的情況. 改善自己的景況. 就算九
個人不理, 總有一個人願意聽你的說話, 你怎知那個人未來不是
事情的關鍵?

如果你們不為自己說話, 誰會來為你們臺灣人說話? 不是臺灣的
人只能對臺灣一知半解, 你們不可能巴望他們知道世界上存在著
這樣的國家, 有這些國民, 面對這樣的問題.

想別人支援你, 你先得讓別人理解你, 想別人理解你, 你先主動
去讓別人理解. 香港沒有主權, 沒軍隊, 但我們勇於發言, 在世
界到處散佈這文化, 去換取更大的知名度, 這些香港人都是很積
極去做的.

讓更多人知道自己就是保護自己的方法. 你們每一個在上網的人
都有能力和資格這樣做

此篇文章於 10-30-12 01:21 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:16 PM   #177
某F
我的歌聲裡

希望大家用心去睇呢篇文

引用:
http://twitter.com/#!/chenglap

作者: chenglap 14 march

相信專制, 是因為相信人類有聖人, 而該聖人又會能爬上權力架構的高位. 所以, 在權力頂峰者, 最終都只能選擇把自己包裝成聖人.

民主就是在泥巴裡打滾的豬, 互相指責並他豬在泥巴打滾很髒, 至於專制就是在泥巴裡打滾的豬, 把泥巴說成是蜜糖, 說不止不髒還很香甜, 但看下去人還是那個難看的顏色.

民主並不高尚. 民主的本質就是承認所有人類都是有缺憾, 會誤判, 愚蠢的軟弱生物, 唯有互相牽制, 去抵消某些嚴重誤判產生的問題. 這自然包括了總統, 高官, 議員全都是這樣的生物. 民主反對專制的原因, 也是因為認為專制國家裡的皇帝, 獨裁者, 高官也同樣愚蠢.

這就是專制的必然, 幾乎沒有任何專制最後不會淪為太子黨政治. 那也是理所當然的事, 專制本來就是將「個人或一個團體的信任」去賦與權力的政治, 而有甚麼人比親人, 或者自己老大的後代更可靠呢?

這世界任何民主制度都不保證有永遠的民主自由, 民主大概只是給你一個機會, 去防止情況惡化, 但如果在民主自由下, 大家都不意識到情況惡化, 任由自己去任性和麻木. 那麼, 民主自由還是會自然被權力和財富組織摧毀或者謀奪. 專制則是連機會也不給你.

民主制度是當社會已複雜到不是少數權力者可以完全理解是. 有一群人願意為國家負責公民責任, 並促使其他人也負責公民責任, 將整個國家的腦力都用在思考的制度. 而民主制度的崩潰, 在於公民的停止思考和懶惰.

民主制度必然帶著公民社會, 而專制制度是一種過渡, 他們就不過是民主制度和公民社會的搖籃, 因此, 任何鼓勵敵視民主制度的專制, 或者妨礙公民社會形成的政策, 都是違反了專制應有的道德. 是僭越, 是公器私用.

更重要的是保持「過大的力量」或者「絕對的正確」具有危險性這種意識, 時刻要有制衡的想法和留下機制, 觀察歷史, 從秦到清, 最後一個制度和帝國的崩潰, 都是源自制度漏洞.

這世界永遠都有熱心的人和麻木的人, 一個是方便熱心的人的制度, 另一個是方便麻木的人的制度.

舊 10-30-12, 01:46 PM   #178
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
同梁女士一樣既CONCEPT

不過老實講,班土共同FANS少D動作根本就咩事都冇。
大部份人基本上好簡單,衣食住行都無憂,又唔駛被迫去拜權貴既話,愛新覺羅復辟帝制都懶得理你啦…
老實而家咁樣,俾著溫總習總勁過康熙都無用
下面班友搏上位乜都做得出,唔好話大陸啦,香港公司咩人易升D你我都有眼睇

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 01:59 PM   #179
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 某F 查看文章
一切都係講政治
證明你未睇透

比篇野你睇,嘗試用下個腦分析講得岩唔岩

而家我其實做梗佢入面講既野
形勢分析得唔錯,不過老實講自己都未得掂,講咩後人。

香港轉手
一來到中國真係衰落既時候,香港根本就冇轉手既價值。
二來中國當年受人宰割,係因為有利益;當依家有攬炒用既核武,利益已經唔再成立。
萬一真係要轉手,都未必係一件壞事。

引用:
作者: sugihara 查看文章
老實而家咁樣,俾著溫總習總勁過康熙都無用
下面班友搏上位乜都做得出,唔好話大陸啦,香港公司咩人易升D你我都有眼睇
咁呢個土共既政治生態黎冇辦法。

此篇文章於 10-30-12 02:09 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 03:29 PM   #180
某F
我的歌聲裡

引用:
形勢分析得唔錯,不過老實講自己都未得掂,講咩後人。

香港轉手
一來到中國真係衰落既時候,香港根本就冇轉手既價值。
二來中國當年受人宰割,係因為有利益;當依家有攬炒用既核武,利益已經唔再成立。
萬一真係要轉手,都未必係一件壞事。
你自己都答左自己

咁係咪趁香港仲有能力既時候,為後代做返多少野?
至少唔好毀係我地呢代人手入面

舊 10-30-12, 03:45 PM   #181
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
如果以"回復97前"做前提
個人覺得冇咩好
舊時最好做既工係西人老闆,但係永遠唔會有得比你做高位

舊時既觀念係打事頭婆份工,唔係為"香港"做事
去外國讀過書就知道一個笑話,其他overseas一齊唱代表自己國家既,至少有國歌自己一定識,香港既overseas只識唱law記既歌,英國國歌識嗎?中國既?又唔覺得自己係中國人

舊時好多地方係西人先入得

比個passport你都係二等

而家資訊發達你就覺得而家好多野唔好

唔好諗到舊時咁好

舊 10-30-12, 04:53 PM   #182
westpat
Jayjey

仲有,舊時要搬入公屋,要等幾多年?
仲要係你要住x置區,以而家既水平,邊係人住既地方
一係山區木屋

諗起都覺得自己既屋企人係超人

舊 10-30-12, 05:25 PM   #183
神人ではない!新人だ

引用:
你自己都答左自己

咁係咪趁香港仲有能力既時候,為後代做返多少野?
至少唔好毀係我地呢代人手入面
唔妥政府,甚至想毀滅政府既大有人在,不過在下認為冇咩人喺現階段有同土共鬥到民不聊生既價值。

在下好同意英國佬統治都唔見得有幾好。
當然,你同在下講話咩唱國歌係民族價值呀,真係多餘到喊。
而公務員一向都只係打份工而已,為香港做事真係諗多咗。

舊 10-30-12, 06:06 PM   #184
westpat
Jayjey

公務員只係打份工既心態
最關要既問題係,你冇得做高位
就算有心都冇得做

冇人識做decision making,short term/long term planning
邊個責任大D?

去英國領事館示威啦,快D

舊 10-30-12, 06:36 PM   #185
聰一(沖一)
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
睇到女裝少年兄和某F兄的鸿圖大志,
小弟我心感配服,內牛滿面

本人想到一個妙計,
首先香港有3百多個無人島,
應該首先佔領其一,然後宣佈獨立,
地點可以搵西貢附近的,比較容易偷渡去香港
國號為「新.香港」,插上國旗用回某F的圖
女裝少年兄為大總統
某F兄為副總統
你地可以慢慢佔領其他島嶼
招集更多同志,
食物可以扚魚同種菜,電力可以買太陽能或者人力發電機
通訊可以搵外國的衛星網路,
至於資金就麻煩一點,
要偷渡去香港做工,
但只要同志夠多,想信唔成問題!

為左你地下一代
早一日立國比較好,

希望100年內先達成香港島獨立~~
加油
聰一(沖一) 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 06:53 PM   #186
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: westpat 查看文章
仲有,舊時要搬入公屋,要等幾多年?
仲要係你要住x置區,以而家既水平,邊係人住既地方
一係山區木屋

諗起都覺得自己既屋企人係超人
其實房屋問題唔可以入哂政府數...土地始終有限,仲要係市區個d地起公屋又話要黎賣。
係遠d的地方起又話唔好起係我隔離。
而且中國人性格人多好辦事,為左整靚盤數就唔會令人口下降。
所以,排公屋排得耐呢家野係遲早會發生,差在係邊屆政府發生。
係好唔好彩禁,曾特首個陣唔識得叫番起居屋,增建公屋。

其實,供求問題...政府長遠一定要解決同控制人口問題。曾特首提出的一千萬人口大計,一定唔可以發生。
人口下降,自然求的人少左。到個陣,亦都可以有更多的舊樓可以重建,增加供應。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-12, 07:11 PM   #187
westpat
Jayjey

土地有限咩?唔覺wor
垃圾堆田區冇得擴建,實有其他地方倒垃圾既
咩北區發展,要保育,要keep本地農業,你個白痴政府搵個第二個沙田新市鎮發展啦

不如就貝沙灣對出整個人工島類似巴比倫島咁,實掂,我話既

舊 10-30-12, 07:26 PM   #188
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
香港冇希望,
問題係在於香港人

香港人對香港既感情係好淡簿

假如有外敵要入侵香港,
最不用愁既就係搵港奸,
隨時係幾萬人爭一個位

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 06:59 AM   #189
谷古2012
Junior Member

註冊日期: Aug 2012
wink

引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩幾版都係討論緊港獨可能性
而唔係應否反抗中共吧

我都唔想比中共管但現階段香港冇條件獨立
不過捍衛香港文化行都支持
由手機版發出
香港社運一早已經變質啦.以前出來反皇后碼頭反高鐵.係為左反呢件事而吾係反政府.
今時今日出來社運既人.變成逢中必反.完全係對人不對事.

捍衛本土核心價值同文化同港獨完全係兩碼子的事.
吾明白點解有人會反下反下變左反其他野?
谷古2012 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 07:33 AM   #190
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: 谷古2012 查看文章
香港社運一早已經變質啦.以前出來反皇后碼頭反高鐵.係為左反呢件事而吾係反政府.
今時今日出來社運既人.變成逢中必反.完全係對人不對事.

捍衛本土核心價值同文化同港獨完全係兩碼子的事.
吾明白點解有人會反下反下變左反其他野?
咩叫社運嘅人 ? 請你指出是什麼人來
當你可以講出像民賤聯話人為反而反之時, 而又唔知他人反對的意義時, 其實你都係你自己口中講的為反而反去抹黑的人

還有咩叫本土核心價值 ? 請你指出是什麼東西來
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 07:50 AM   #191
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
要獨立,起碼要得到其他國家支持,不過我諗除左台灣同台灣既邦交國之外,應該冇乜國家想同中共反面

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 09:50 AM   #192
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
土地有限咩?唔覺wor
垃圾堆田區冇得擴建,實有其他地方倒垃圾既
咩北區發展,要保育,要keep本地農業,你個白痴政府搵個第二個沙田新市鎮發展啦

不如就貝沙灣對出整個人工島類似巴比倫島咁,實掂,我話既
北區發展有幾破壞生態,我唔知。只係發展禁區附近的土地,對應付他日可能湧過來難民很不利。
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-31-12, 11:47 AM   #193
某F
我的歌聲裡

引用:
如果以"回復97前"做前提
個人覺得冇咩好
舊時最好做既工係西人老闆,但係永遠唔會有得比你做高位

舊時既觀念係打事頭婆份工,唔係為"香港"做事
去外國讀過書就知道一個笑話,其他overseas一齊唱代表自己國家既,至少有國歌自己一定識,香港既overseas只識唱law記既歌,英國國歌識嗎?中國既?又唔覺得自己係中國人

舊時好多地方係西人先入得

比個passport你都係二等

而家資訊發達你就覺得而家好多野唔好

唔好諗到舊時咁好
講梗維護香港既核心價值
經濟方面既野邊個時候都會有起有落

仲有一點有人講得好岩,愛國必須反共

而家國民教育問題,其實好簡單
讀中國歷史+公民教育就夠

唔教呢D淨係識洗腦,已經教梗下一代細細個就要識講大話,拋棄道德底線...唉

此篇文章於 10-31-12 12:12 PM 被 某F 編輯。
舊 10-31-12, 11:49 AM   #194
某F
我的歌聲裡

引用:
唔妥政府,甚至想毀滅政府既大有人在,不過在下認為冇咩人喺現階段有同土共鬥到民不聊生既價值。

在下好同意英國佬統治都唔見得有幾好。
當然,你同在下講話咩唱國歌係民族價值呀,真係多餘到喊。
而公務員一向都只係打份工而已,為香港做事真係諗多咗。
引用:
人本身就係政治冷漠既,如果清朝代代康熙擁正,孫中山只會係國賊。

經濟周期、花無百日紅呢D大家都知,你要大家最注重既都生活。
唔好話土共打香港咁大鑊,在下就當今年可以港獨,明年1月1日開始中國同香港完全斷交,兩地不得交流。
你睇香港民生會死得幾快吖嗱;又當中國都當災,不過土共唔駛理人民死活,新政府可唔可以?

基本上在下支持一切捍衛香港免受土共侵蝕既行動,亦唔會打算主動認自己係中國人,不過如果連民生都唔理,民主黎做咩。
政治如果只係空談理想,冇人需要讀亦冇人需要做。
>民不聊生
你諗多左,而家大陸係度奄割梗香港既自立能力你又知唔知,再咁落去就真係民不聊生
經濟自主,行政自主,移民政策自主,傳媒出版自由自主
全部唔係香港人度,你應該清楚港英個陣呢d情況係點

而家呢個政府個個做晒人肉錄音機,權力受於中共梗係彩你都廢事

當然唔係叫你回歸英國,但香港人應該要爭取自主權
唔係到時中共要香港死,香港真係不能不死

>當然,你同在下講話咩唱國歌係民族價值呀
所以就係公民教育問題,香港做得真係超差
當然香港環境生活壓力大都係一個主要原因

此篇文章於 10-31-12 12:32 PM 被 某F 編輯。
舊 10-31-12, 12:02 PM   #195
某F
我的歌聲裡

睇下中共點關照我地香港人

引用:

http://www.hkej.com/template/dailyne...itle_id=553123

中國社科院旗下出版社早前聯同浸大中國研究所出版《香港藍皮書─香港發展報告》,由曾經主編《國情專題教學手冊》的所長薛鳳旋主編,報告批評公務員體制和公務員對內地認識不深,並暗示中央政府對公務員控制不足。

早前國務院港澳辦前主任魯平和前副主任陳佐洱高調批評有人在港搞「港獨」,有學者分析,報告揭示中央政府的鬥爭思維,擔心中央會增加對香港的控制。
引用:
內地報告倡中央掌港官推薦權

http://www.am730.com.hk/article.php?...=127355&d=1875

【am730訊】時事評論員劉銳紹昨在城市論壇上大爆,內地社會科學院近日出版「香港發展報告2012」(圖),建議常任秘書長也要由中央掌推薦及審批權,並建議人大主動釋法,該本香港藍皮書系列,由浸會大學當代中國研究所所長薛鳳旋主編,該所亦即出版被指是「洗腦教材」的《中國模式手冊》。

劉銳紹在論壇後說,上述建議顯示內地愈來愈「左」。他指自03年50萬人上街後,中央對港政策由「無為而治」改為「有所作為」,整個思維由過去管得少變成要多管,故出現少少現象便擴大,馬上要口誅筆伐,這套用在「港獨」爭議上,他擔心這做法會重複當年「反右」及「文革」,「擔心呢股由官方帶動反港獨嘅氣氛,會愈嚟愈令群眾鬥群眾,群眾情緒對立,非香港同中國之福」,他期望北京勿再犯以往左的錯誤。

此篇文章於 10-31-12 12:07 PM 被 某F 編輯。
舊 10-31-12, 12:39 PM   #196
神人ではない!新人だ

引用:
>民不聊生
你諗多左,而家大陸係度奄割梗香港既自立能力你又知唔知,再咁落去就真係民不聊生
經濟自主,行政自主,移民政策自主,傳媒出版自由自主
全部唔係香港人度,你應該清楚港英個陣呢d情況係點

當然唔係叫你回歸英國,但香港人應該要爭取自主權
唔係到時中共要香港死,香港真係不能不死

>當然,你同在下講話咩唱國歌係民族價值呀
所以就係公民教育問題,香港做得真係超差
當然香港環境生活壓力大都係一個主要原因
首先,香港唔好話同土共打,淨係同中國完全斷交就好可能即刻有百萬人以上失業。唔係長遠,而係即時。
獨立冇得強制實行,除非你有本事拉起成個廣東,或者令各地一齊獨立。

舊 10-31-12, 12:40 PM   #197
某F
我的歌聲裡

花少少時間睇下,尋日個會議,10分鐘節錄

http://www.youtube.com/watch?feature...&v=mPpV5KNcPPM

毓民講個最後個1分鐘,根本就係成個香港既折射

舊 10-31-12, 12:48 PM   #198
某F
我的歌聲裡

引用:
首先,香港唔好話同土共打,淨係同中國完全斷交就好可能即刻有百萬人以上失業。唔係長遠,而係即時。
獨立冇得強制實行,除非你有本事拉起成個廣東,或者令各地一齊獨立。
理據?你以為而家零售業好好做?
仲有轉口物流業,中共點BAN?

唔比你用淘寶?而且而家海運野上大陸好多都靠盬田港喇,遲D仲有南沙港
空運又爭輸比香港,仲要中共而家限制左好多香港既空中路線

上面已經講左,香港仲有利用價值
靠香港既外匯儲備實現人民幣國際化

你講既係要得香港無晒利用價值個陣先係

而且中共有好多財產都放左係香港樓市,百萬人以上失業
你認為班高屠,唔記得仲有地產黨會點

重點係
唔係叫你獨立,係叫你仲有籌碼係手既時候識反抗,同政府講數

唔係過多幾年,就真係要靠流血革命

此篇文章於 10-31-12 12:56 PM 被 某F 編輯。
舊 10-31-12, 01:38 PM   #199
神人ではない!新人だ

引用:
理據?你以為而家零售業好好做?
仲有轉口物流業,中共點BAN?

唔比你用淘寶?而且而家海運野上大陸好多都靠盬田港喇,遲D仲有南沙港
空運又爭輸比香港,仲要中共而家限制左好多香港既空中路線

上面已經講左,香港仲有利用價值
靠香港既外匯儲備實現人民幣國際化

你講既係要得香港無晒利用價值個陣先係

而且中共有好多財產都放左係香港樓市,百萬人以上失業
你認為班高屠,唔記得仲有地產黨會點

重點係
唔係叫你獨立,係叫你仲有籌碼係手既時候識反抗,同政府講數

唔係過多幾年,就真係要靠流血革命
零售同轉口再唔好做,都養緊一大班人。
香港要獨立既話,咁香港於土共而言仲有幾大價值?
更重要既都係果句土共做野係唔駛理人民死活…

在下一直係話港獨不設實際,反抗行動基本上都認同既。

舊 10-31-12, 01:58 PM   #200
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
全國政協委員劉夢熊於昨日(29日)港台的「城市論壇」上表示,近日有人在多項抗議活動中高舉港英旗,
形容為「喪心病狂」,「竟然打出『中國人滾回中國去』、『香港要獨立』、『南京條約萬歲』這些荒唐口號,
與基本法的規定對著幹,按照23條,這些已經屬叛國、分裂國家的行為,一定要立法制止」。

劉夢熊直言,若23條立法,高舉舊香港旗便構成叛國罪。

好快就可以言入罪判叛國了
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:45 PM

手機版 | APP版