Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-08-12, 03:14 AM   #1
baby仔
Insane Gamer
GeeGee獸

註冊日期: Mar 2010
PSN  IDreyrey
終於定了結婚日子,,,

終於定了結婚日子,,,今年一月和他討論了大家的人生大事,己決定了2年後才結婚...

這2年大家好好計劃怎去搞一個婚禮。

有人說結婚要起碼用上40万以上的,真係要用咁多錢?

(我唔知有冇貼錯位..= =)

主力隊長︰暗埃,勝負師,火/冰/暗赫拉,石川,火埃,大國主,木和神
隊員︰五色奶子,大魔王,濕婆,黎明天使神
尋找大量各埃及神、木和神、大國主、麒麟~隊友~
baby仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 05:06 AM   #2
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
豐儉由人既je....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 07:26 AM   #3
二伍
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
四十萬用黎買埋樓咪仲好
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 09:10 AM   #4
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: baby仔 查看文章

呢到某版友結婚洗左5萬都唔知有冇

舊 03-08-12, 09:42 AM   #5
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
結婚睇你地兩方洗唔洗做場大龍鳳了,唔洗的話,咪影下相,請下親戚食飯了,唔洗好多錢的
如果要的話,禁睇下洗唔洗要面了,唔要面,自助餐,做完場戲可能有錢收,要面,禁準備定儲錢了

btw,兩年後唔知咩價,最好準備多d了
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 09:57 AM   #6
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: stephen1980 查看文章
結婚睇你地兩方洗唔洗做場大龍鳳了,唔洗的話,咪影下相,請下親戚食飯了,唔洗好多錢的
如果要的話,禁睇下洗唔洗要面了,唔要面,自助餐,做完場戲可能有錢收,要面,禁準備定儲錢了

btw,兩年後唔知咩價,最好準備多d了
呢隻係唔係即係個場唔係包既
仲要share同人地坐... (即係好似你平日普通去食BUFFET咁)
無backdrop, 無stage, 乜鬼都無
真係只係去食飯?
但係又要話俾人知o係hotel擺酒
到頭來人地黎仲要封800俾你
真係賺到笑

你地傾得結婚都其實知手頭上有幾多錢, 又駛唔駛買樓, 俾首期, 供樓之類
你訂個BUDGET俾自己, 咪到時睇"送"食飯囉...

好似之前果D上電視被訪問果D人咁...
無咁大個頭係要戴咁大頂帽
到頭來呻呢樣果樣咁, 有咩謂

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG

此篇文章於 03-08-12 10:03 AM 被 irismong 編輯。
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 10:06 AM   #7
stephen1980
Game Master

引用:
作者: irismong 查看文章
呢隻係唔係即係個場唔係包既
仲要share同人地坐... (即係好似你平日普通去食BUFFET咁)
無backdrop, 無stage, 乜鬼都無
真係只係去食飯?
但係又要話俾人知o係hotel擺酒
到頭來人地黎仲要封800俾你
真係賺到笑
係,如果禁做,真係一生都比人講,所以要想清楚啊
我個人唔洗擺酒,因為長輩全部都講唔洗,所以結婚唔洗準備禁多錢

btw,d家長好鐘意講自己來決定,之後講講下又要擺酒,所以最好問清問楚先
另外,家長身邊d c9都會問點解唔擺酒,講講下講到唔擺都變成要擺,心想又唔係你屋企結婚,關你咩事!
舊 03-09-12, 01:33 PM   #8
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: stephen1980 查看文章
係,如果禁做,真係一生都比人講,所以要想清楚啊
我個人唔洗擺酒,因為長輩全部都講唔洗,所以結婚唔洗準備禁多錢

btw,d家長好鐘意講自己來決定,之後講講下又要擺酒,所以最好問清問楚先
另外,家長身邊d c9都會問點解唔擺酒,講講下講到唔擺都變成要擺,心想又唔係你屋企結婚,關你咩事!
如果真係做到好似我講上面咁既情況, 真係唔好 "擺酒" 好過
你可以話係通知D長輩, "我地結婚喇"
請佢地黎食飯, 佢地比人情你, 係 "人情"
唔俾咪算囉
但係唔好 "巧立明目" 咁UP話係"擺酒" 囉

最近識人咁樣做... 真係樣衰到震

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 03-09-12, 09:22 PM   #9
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
結婚幾乎冇可能唔做大龍鳳

我識一對世紀縮骨情侶,用一蚊算到盡既
一樣怕比人唱 一樣要屈服係屋企人面子之下
結果所有野係大陸買,都係要係香港開返十幾廿圍應付班3姑6婆

大有大搞,細有細搞,要平要靚唯有自己跟到足

此篇文章於 03-09-12 09:25 PM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-12, 09:46 PM   #10
lancersea
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2011
識一個FD, 比人求完婚, 一年後散左

結婚洗費, 可以參考下早前某集星期2檔案
lancersea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-12, 12:11 AM   #11
二伍

註冊日期: Sep 2002
面子可以當飯食嗎?
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-12, 10:31 AM   #12
Cobra
Junior Member

註冊日期: Apr 2003
3DS Friend Code2277 6591 2217
PSN  IDngkaki
引用:
作者: 二伍 查看文章
面子可以當飯食嗎?
有唔少人寧願要面子而食少餐飯......
Cobra 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-12, 02:23 PM   #13
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
40萬....睇你同佢家人想點搞la, 如果想大搞, 可能唔止添呀.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-12, 04:48 PM   #14
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
我成日同我妹講~~想結婚洗少D錢就愈快結婚愈好
結婚洗幾多好難講架BOR~~我有中學舊同學洗左百幾萬
你擺酒店同酒樓已經係兩碼子事情啦

其實我Suggest擺果d"新式酒樓"
比傳統酒樓貴少少平酒店好多~~但內籠佈置會靚過唔少酒店

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-12, 02:54 PM   #15
Vice
Ultimate Gamer
抓娃人

註冊日期: Jan 2003
3DS Friend Code5198 2375 5776
PSN  IDsmileyvice2010
XBox Live Gamertagsmileyvice
恭喜樓主~

擺酒呢家o野...
反而係好睇雙方家長點睇...
開通的家長可以易d話為
傳統一點的話... 都係要睇佢地頭...
始終父母有養育之恩...

最緊要係籌備的過程中兩家人都有溝通同共識...
因為實在太易有爭執...

小型的擺3-5圍都可以...
大型的話過30xxxxx
始終都係睇餸食飯啦~~~

祝樓主幸福快樂哦~~ ^^

舊 03-12-12, 03:21 PM   #16
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: Hitomi 查看文章
我成日同我妹講~~想結婚洗少D錢就愈快結婚愈好
結婚洗幾多好難講架BOR~~我有中學舊同學洗左百幾萬
你擺酒店同酒樓已經係兩碼子事情啦

去馬會搞都唔駛幾百萬啦

舊 03-12-12, 04:52 PM   #17
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: baby仔 查看文章
終於定了結婚日子,,,今年一月和他討論了大家的人生大事,己決定了2年後才結婚...

這2年大家好好計劃怎去搞一個婚禮。

只能講要好睇, 洗40萬唔難, 加上兩年後的通脹. . 但豐儉由人
但是有收入(禮金, 金器)..
我上年唔計收入, 十幾圍已經 用左三十幾

介指, 婚相, 場地布置+photo video, 呢度已經可以差唔多十萬
我同居緊, 已經節省左新居錢

去d 婚展格價是最低的....

引用:
作者: Hitomi 查看文章

冇錯果d 係省左佈置錢, 但通常只做婚宴酒樓都好難食....

此篇文章於 03-12-12 04:56 PM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-12, 05:01 PM   #18
irismong
Goo ◕ ω ◕

所以都sort of 傾好左, 買樓同埋擺酒唔會一齊搞
擺酒就一係唔好搞, 一搞就一係搞大佢
重點係雙方父母都無咩意見, HAHA

舊 03-12-12, 05:12 PM   #19
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
講開又講, 上次我去快活谷馬會飲(閒日), d 野超級好食, 場面又靚, 平過酒店.. 不過行過去又遠d..
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-12, 01:35 PM   #20
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
恭起晒!!
2年時間plan我覺得差唔多喇, 你咁早準備可以慢慢咁攪之餘budget亦好預d~~

結婚洗幾多錢真係睇下你想點攪~~
求其玩酒式, 即係食下出一輪既自助餐, 你一定會賺到笑, 但正如版友所講, 你一定會俾人講足一世, 起碼我食過一次呢隻方式, 我同d fd一講開去飲就實會講果次邊個邊個擺酒擺得幾......

如果你會o係酒樓酒店擺幾圍, 你就一定要同對家早d傾好兩面total擺幾多圍, 之後就拿拿林去搵擺酒場地, 擺酒有咩要留意同埋點用酒樓/酒店傾就要去各大討論區睇睇~~
而咁早搵定既原因係, d心水既場好易full, 我果時結婚book場要預早2年book
so, 呢樣係一定要快做既事~~
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-12, 04:06 PM   #21
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
恭喜哂樓主先~

學板友講,呢樣嘢真係豐儉由人,不過

1. 揀星期一至四擺酒一定平過五六日~

2. 揀大集團﹝X心、鴻X、X香﹞食物差極有個譜,仲有機會揼多D著數﹝例如免費印喜貼、汽水啤酒任飲、回門燒豬、一年內擺埋滿月X折

仲有,趁金價平就入定對龍鳳鈪,如果覺得唔化算,去租都不失為好方法,不過我印象係比哂成隻鈪嘅錢先,還果陣再扣返租金

最後,睇住個budget嘅80%做人,唔好樣樣算到咁盡,你就會知道你可以搵到D乜

舊 03-13-12, 05:06 PM   #22
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
引用:
作者: haruka 查看文章
恭喜哂樓主先~

學板友講,呢樣嘢真係豐儉由人,不過

1. 揀星期一至四擺酒一定平過五六日~

2. 揀大集團﹝X心、鴻X、X香﹞食物差極有個譜,仲有機會揼多D著數﹝例如免費印喜貼、汽水啤酒任飲、回門燒豬、一年內擺埋滿月X折

仲有,趁金價平就入定對龍鳳鈪,如果覺得唔化算,去租都不失為好方法,不過我印象係比哂成隻鈪嘅錢先,還果陣再扣返租金

最後,睇住個budget嘅80%做人,唔好樣樣算到咁盡,你就會知道你可以搵到D乜
其實是看是不是好日...好日通常有被BOOK....

大集團出圍菜也是請散工要不差真的只能靠口碑....

不是正常進去飲茶那種....
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-13-12, 05:48 PM   #23
stephen1980
Game Master

其實樓主想要中或西式?
舊 03-13-12, 11:24 PM   #24
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
我靜係想講,千期唔好去尖沙咀中港x既世x…

超細…好流…

舊 03-14-12, 09:38 AM   #25
haruka
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: gun2506 查看文章
其實是看是不是好日...好日通常有被BOOK....

大集團出圍菜也是請散工要不差真的只能靠口碑....

不是正常進去飲茶那種....
好日子+星期六日假期最搶手
好日子+平日相對嚟講冇咁搶手,樓主話仲有兩年時間,而家去BOOK一定BOOK得到
當時唔迷信嘅揀七月一定最平

大細集團都係炒散,不過大集團為保名氣,D嘢食差極有個譜
我自己當年都係晌X心擺,SO FAR都冇親戚投訴
最緊要係主人家一到場就搵部長去廚房派利事&派比樓面

-----------------

另外如果長輩唔介意西式+LUNCH,可以諗諗類似LUNCH BUFFET
我有朋友早幾年搞過,包個細場﹝~150人﹞,租衫、請律師做見證、搵FD做BACKJOB﹝友情價﹞,佢話就算只係收人情$300 / 人都夠COVER成個WEDDING

論壇跳轉

現在的時間是 04:12 PM

手機版 | APP版