Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 12-04-17, 01:41 AM   #176
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
個人覺得LEVEL唔係非常重要
你裝備配搭要齊,有必要就用埋包包裝補助
我28LV打龍之胃袋個 任都過到(30X3 + 32X2 怪)
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 01:41 AM   #177
joeshpwai
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
作者: 新月 查看文章
皇帝叫佢 家姐
哈。怕劇透。我特登無講呢句。
joeshpwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 01:53 AM   #178
joeshpwai
Junior Member

註冊日期: Apr 2009
引用:
我28LV打龍之胃袋個 任都過到(30X3 + 32X2 怪)
同意。我skip曬所有敵人死左再衝。直接去 (!!) event地點。

遇到boss就硬打=>
輸就閃去旅館睇下有冇lv升及整理裝備=>
再挑戰boss=>
輸左就打小怪升lv=>
贏左boss就去下一個 (!!)event=>

我係咁玩。如果一隻一隻怪咁打。打到眼訓都未玩完。
第6章雪國地圖超大。無打怪去下一event行到我唔敢相信有人有心機一隻一隻咁打。每當開一個區域睇下有冇傳送點。死左都可以果到重黎。
joeshpwai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 04:21 AM   #179
Tannhauser Gate
Crazy Gamer
薛西佛斯

註冊日期: Mar 2007
商船有隻npc會講性格傾向
勇氣>火,水
誠實>風,冰
慈悲>地,雷

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 07:59 AM   #180
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
其實去到可以自由轉焰光之後,仲有無必未2隻劍都升晒? 定係單純係愛好?

抽劍果到有無D咩要留意? 一拎到稀有就抽就OK?

傭兵我做左個任(似係角色專用任,??:??:?? 時間),到底要等幾耐?

THX
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 08:13 AM   #181
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

註冊日期: Sep 2003
岩岩離開左傭兵條村
話要去搵朋友問吓點樣去世界樹
但又係行來行去都搵唔到目的地..
lunn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 08:15 AM   #182
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: rinxlun 查看文章
岩岩離開左傭兵條村
話要去搵朋友問吓點樣去世界樹
但又係行來行去都搵唔到目的地..
目的地係王都。
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 08:19 AM   #183
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: MultiPASS 查看文章
目的地係王都。
未搵到路行去…
係咪要遊水過去架?
見到佢指示既方向,我跳左入村度遊水過去
但去到前面有水閘擋住過唔到.....

同埋想問吓,除左本身比你做隊員編成果時之外
平日係唔係無得換隊員架??

同埋Blade果D技能係點樣升LV架??
即係開箱同埋響地圖度解障礙物果D技呢

此篇文章於 12-04-17 08:35 AM 被 lunn 編輯。
舊 12-04-17, 08:56 AM   #184
Reticence
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2010
Wii U IDZEROIA
PSN  IDEdwin Chu
XBox Live GamertagEdwinChu
引用:
作者: fortel 查看文章
其實去到可以自由轉焰光之後,仲有無必未2隻劍都升晒? 定係單純係愛好?

抽劍果到有無D咩要留意? 一拎到稀有就抽就OK?

傭兵我做左個任(似係角色專用任,??:??:?? 時間),到底要等幾耐?

THX
後面有得打緊都可以轉光/焰
個角色專用任我都有, 成個幾中仲??緊..

引用:
未搵到路行去…
係咪要遊水過去架?

水閘果到有得放水

人物果到禁X

D劍個技能圖到有講點升

此篇文章於 12-04-17 08:58 AM 被 Reticence 編輯。
Reticence 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 08:57 AM   #185
fortel
Game Master

引用:
未搵到路行去…
係咪要遊水過去架?

印象中無乜邊到係要游水過

水閘好似要行另一邊用BLADE技爆石過
舊 12-04-17, 09:01 AM   #186
Reticence
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2010
Wii U IDZEROIA
PSN  IDEdwin Chu
XBox Live GamertagEdwinChu
時葉 仍然0/3中, 岩岩第5章, 做到既side quest都做曬, 見npc有星都吹水, 又派過佢去做任都仲0/3, 究竟點解鎖
Reticence 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 09:02 AM   #187
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

引用:
作者: Reticence 查看文章
水閘果到有得放水
人物果到禁X
D劍個技能圖到有講點升
不過有D講得好唔清楚,好似隻ライコ咁,話要同村民傾計先升到LV
但行左咁耐,1LV都未升過…

引用:
印象中無乜邊到係要游水過
水閘好似要行另一邊用BLADE技爆石過
岩岩9點前過左
中午再努力過
舊 12-04-17, 09:03 AM   #188
lunn
Crazy Gamer
GAUZE62045

https://wiki3.h1g.jp/xenoblade2/?%E3...B8%80%E8%A6%A7
ライコ、ユウオウ同グレン
玩到第三章,得3隻唔係大眾面既Blade
舊 12-04-17, 09:08 AM   #189
fortel
Game Master

引用:
作者: Reticence 查看文章
個角色專用任我都有, 成個幾中仲??緊..
我就係想問洗唔洗光焰升晒?

我自己就鐘意焰多D,不過光果下回收真係好勁,D 技LOOP住出,係咁出神拉 某人入埋隊之後連佢果下倒地100%攻果下勁到喊

此篇文章於 12-04-17 09:13 AM 被 fortel 編輯。
舊 12-04-17, 09:26 AM   #190
Crazy Gamer
薛西佛斯

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
想問問基本野,係咪所有戰鬥冇2個回復技就唔洗打?
仲有好多回復手段 吸血 跑步回復 放技(任何)回復

引用:
今集個lv修正冇上一集咁大 低等打高等易左
隻平原暴龍 我70LV未配搭好就殺左

and bones in their noses I just flat
out wouldn't of believed you.」
Tannhauser Gate 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 09:59 AM   #191
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
玩咗都有廿個鐘,現在去到第三章條村
對遊戲批評是
1) 沒有引導線,地圖咁大又上上下下,得way point實在唔夠做指引
2) 冇得set way point是好大問題,下下要開臨時地點黎按(L掣)都唔夠用

*上面兩樣好基本吧,但沒有就令到我在第二章尾去搵船果段路搞咗成個鐘

3) 戰鬥唔又係唔好,在大地圖會擔心拉怪,伹細地點又想拉怪同時打多幾隻

4) 故事真係冇上集咁吸引(個人喜好),今次很悠閒,又有很多輕鬆地方,男女主角設定完全是東まゆみ的"武器種族傳說"

5) 畫面很污糟,尤其是人物面相的色有很強色帶,一CLOSE UP就出事(迦具土的劍主初登場的正面CLOSE UP是最嚴重)

舊 12-04-17, 10:00 AM   #192
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: Tannhauser Gate 查看文章
仲有好多回復手段 吸血 跑步回復 放技(任何)回復

今集個lv修正冇上一集咁大 低等打高等易左
隻平原暴龍 我70LV未配搭好就殺左
基本上相差5個LV就有很打,只要冇其他怪入黎搞亂場

舊 12-04-17, 10:08 AM   #193
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
剛過第4章後回第4章碼頭定點刷稀有+普通核心._.
但非洲人就是非洲人..
男扮麗人配一堆提升器還是出2冠多大眾面..

舊 12-04-17, 10:33 AM   #194
Crazy Gamer
薛西佛斯

引用:
我就係想問洗唔洗光焰升晒?

我自己就鐘意焰多D,不過光果下回收真係好勁,D 技LOOP住出,係咁出神拉 某人入埋隊之後連佢果下倒地100%攻果下勁到喊
鐘意升邊隻就邊隻
主線無所謂 用死一隻都ok

舊 12-04-17, 11:01 AM   #195
fortel
Game Master

引用:
作者: wang2009hk 查看文章
剛過第4章後回第4章碼頭定點刷稀有+普通核心._.
但非洲人就是非洲人..
男扮麗人配一堆提升器還是出2冠多大眾面..
拎D 稀有抽大眾面,之後仲要睇佢係到揮刀真係火都黎埋
舊 12-04-17, 11:08 AM   #196
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
用稀有抽都還好,反正啲核可以打番嚟
用咗5個增幅落一隻度然後彈隻大眾臉出嚟先火大

P.S
暫時最有用嘅權利書,取得金錢+10%
另外仲有啲跑速+5%,不如唔好加啦,邊FEEL到有快過
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 11:11 AM   #197
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
按+ skip 左佢啦,仲睇佢揮刀等自己眼火爆?
我玩到第三章中段, 四稀有中兩個rare
普通core 已用左唔知幾多粒先中一
平時唔玩手遊,厘次覺得抽旦等待厘下真係好浪費時間
計埋分解既時間,一隻至少都攪40秒
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 11:14 AM   #198
wang2009hk
Game Master

註冊日期: Nov 2009
3DS Friend Code2750 1121 2042
PSN  IDWang2008hk
XBox Live Gamertagwang2007hk
引用:
作者: 野良猫 查看文章
用稀有抽都還好,反正啲核可以打番嚟
用咗5個增幅落一隻度然後彈隻大眾臉出嚟先火大

P.S
暫時最有用嘅權利書,取得金錢+10%
另外仲有啲跑速+5%,不如唔好加啦,邊FEEL到有快過
錢在撈完第一個50萬後基本沒什麼用啦...
現在順便刷核心時應該可以撈超過200萬..
金錢+10%沒什麼用~XD

舊 12-04-17, 11:53 AM   #199
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
玩咗都有廿個鐘,現在去到第三章條村
對遊戲批評是
1) 沒有引導線,地圖咁大又上上下下,得way point實在唔夠做指引
2) 冇得set way point是好大問題,下下要開臨時地點黎按(L掣)都唔夠用

*上面兩樣好基本吧,但沒有就令到我在第二章尾去搵船果段路搞咗成個鐘

3) 戰鬥唔又係唔好,在大地圖會擔心拉怪,伹細地點又想拉怪同時打多幾隻

4) 故事真係冇上集咁吸引(個人喜好),今次很悠閒,又有很多輕鬆地方,男女主角設定完全是東まゆみ的"武器種族傳說"

5) 畫面很污糟,尤其是人物面相的色有很強色帶,一CLOSE UP就出事(迦具土的劍主初登場的正面CLOSE UP是最嚴重)
其實上一集好多都仲係參考offline mmo嘅玩法(嗰陣仲興掛)
開頭玩都有D迷惘不過玩後感就係有大地圖有主線同支線自由探索, 做任務升LV快捷同王道劇情等都恰到好處
而家個玩RPG有跳技能都係XB創先河..

我都係去到第三章, 戰闘技能setting熟咗後都領略到樂趣嘅
而家頭兩章明顯就係JRPG 一本道style加大路人設(不用小童了)
明顯見上集大賣後想增廣玩家嘅商業決定
上集可能喺無咩期望下反而更睇到高橋嘅取向..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-17, 11:58 AM   #200
fortel
Game Master

引用:
作者: aquarius 查看文章
其實上一集好多都仲係參考offline mmo嘅玩法(嗰陣仲興掛)
開頭玩都有D迷惘不過玩後感就係有大地圖有主線同支線自由探索, 做任務升LV快捷同王道劇情等都恰到好處
而家個玩RPG有跳技能都係XB創先河..

我都係去到第三章, 戰闘技能setting熟咗後都領略到樂趣嘅
而家頭兩章明顯就係JRPG 一本道style加大路人設(不用小童了)
明顯見上集大賣後想增廣玩家嘅商業決定
上集可能喺無咩期望下反而更睇到高橋嘅取向..
呢隻GAME 既指示,當你發現唔係一本道果陣你會好痛苦

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 04:23 AM

手機版 | APP版