Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-21-09, 10:30 AM   #1
美版之王-天涯浪子
God of Gamer
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
大家點睇喜羊羊?

幾個月前, 開始見此物浮現, 跟住文具, 玩具, 沐浴用品, 由玩具店至屈臣氏都有佢蹤影.

真係咁受歡迎?

太久冇買玩具, 脫節了.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 12:24 PM   #2
愚零鬥武多
Ultimate Gamer

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章
幾個月前, 開始見此物浮現, 跟住文具, 玩具, 沐浴用品, 由玩具店至屈臣氏都有佢蹤影.

真係咁受歡迎?

我都係跟來因為多見D小朋友先識, 佢地都好鐘意LE隻野.
(重有電影, 好似係什麼"喜羊羊與灰太郎)

不過就唔知係唔係好受歡迎.

同樣太久冇買玩具, 脫節了.
(只是見到鐘意又價錢ARM先買, 冇特別去追.)
愚零鬥武多 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 12:36 PM   #3
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
o係放學icu播得o既都有返咁上下知名度啦,加上各界又大力摧谷呢套國產物,洗下洗下d小朋友咪洗哂腦

舊 09-21-09, 01:05 PM   #4
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
我老啦,唔識欣賞呢套野...
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 02:22 PM   #5
ゆり

註冊日期: Nov 2004
你指那套flash動畫?

唔係我年齡層 對我冇影響
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 03:04 PM   #6
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
最初唔知係祖國既製作…之後知道的確有點喜出望外既!!!

(如果亞視播,會唔會咁紅呢?)

舊 09-21-09, 03:54 PM   #7
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
最初唔知係祖國既製作…之後知道的確有點喜出望外既!!!

(如果亞視播,會唔會咁紅呢?)
兒童有啦~!
金囝金囡都好喜歡~~~
家中都有不少書籍/玩具/文具/衣服/杯碟是此品牌了~!

從宏觀看, 此作品的世界比較簡單, 狼係邪惡, 羊係正義.......好岩共產主義教育!!!

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 04:13 PM   #8
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: 美版之王-天涯浪子 查看文章

真係咁受歡迎?

其實...........我都覺得好睇架
有隻蕉太狼 唔食羊 淨食蕉 仲同D羊做好朋友架

舊 09-21-09, 05:45 PM   #9
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
係大陸好興...

舊 09-21-09, 08:00 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

我好慶幸我完全冇興趣呢套野.....如果早廿年被佢咁洗腦我真係死左佢好過

引用:
作者: KIM 查看文章

從宏觀看, 此作品的世界比較簡單, 狼係邪惡, 羊係正義.......好岩共產主義教育!!!
點解我聽到o既版本係邪惡o既羊群係咁欺負一隻冇咩惡行o既狼? (申明我一集都冇睇過)

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 08:15 PM   #11
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
我好慶幸我完全冇興趣呢套野.....如果早廿年被佢咁洗腦我真係死左佢好過

點解我聽到o既版本係邪惡o既羊群係咁欺負一隻冇咩惡行o既狼? (申明我一集都冇睇過)
我係認同呢個版本多D

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 08:17 PM   #12
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
呢套根本係校園欺凌動物版

舊 09-21-09, 09:31 PM   #13
mihimaru GT

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
有一次企起書局睇過故事本
真係幾好笑

最記得有個故事講[暖羊羊]要學跳水,但係畏高
唔敢跳落崖
跟住喜羊羊知道隻暖羊羊鐘意食蛋糕,鐘意到會追住搶,
之後夾手夾腳,引隻暖羊羊去崖邊,掉舊蛋糕落崖下面個大海,跟住暖羊羊追住舊蛋糕跳左落去...
跟住到懶羊羊引佢....又掉舊蛋糕落崖...
跟住到慢羊羊.......
跟住再到沸羊羊....

到左最後,美羊羊唔忍心睇住暖羊羊咁樣被玩,叫佢地停手.仲搶左喜羊羊手上既蛋糕....

暖羊羊喊晒咁多謝美羊羊

之後....

美羊羊竟然將手中既蛋糕掉落崖....仲要唔止一次

一本故事書得一百頁左右,但係咁樣已經玩左三十幾頁.....

超變態

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 09:37 PM   #14
ゆり

引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
真係幾好笑

唔敢跳落崖
之後夾手夾腳,引隻暖羊羊去崖邊,掉舊蛋糕落崖下面個大海,跟住暖羊羊追住舊蛋糕跳左落去...
跟住再到沸羊羊....

到左最後,美羊羊唔忍心睇住暖羊羊咁樣被玩,叫佢地停手.仲搶左喜羊羊手上既蛋糕....

暖羊羊喊晒咁多謝美羊羊

之後....

超變態
教壞細路 真係
舊 09-21-09, 09:51 PM   #15
管家婆
Game Master
wow

註冊日期: Jun 2003
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
真係幾好笑

唔敢跳落崖
跟住再到沸羊羊....

暖羊羊喊晒咁多謝美羊羊

之後....

超變態

ya....其實我覺好好笑架
你認得哂D名喎!!

此篇文章於 09-21-09 10:07 PM 被 管家婆 編輯。
管家婆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 10:07 PM   #16
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
咁鬼腹黑我又好欣賞喎

舊 09-21-09, 10:33 PM   #17
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
我覺得故事好普通
同同類型故事一樣,
同唔明點解會紅, 因為國產?

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-21-09, 10:42 PM   #18
ゆり

引用:
作者: 真!DC 查看文章
我覺得故事好普通
同同類型故事一樣,
同唔明點解會紅, 因為國產?
因為洗腦
舊 09-22-09, 08:33 AM   #19
美版之王-天涯浪子
玩具封印王

註冊日期: Jan 2002
我是小時候看過”兒童樂園”的人, 所以很鼓勵本地有原創, 題材健康, 又不彷日的兒童刊物.

但單看上述故事就知這個什麼羊羊達不到健康的條件, 明顯這是成年人寫的故事; 兒童刊物先天”缺憾”是成年人寫給兒童看, 寫的人沒有童心, 不從兒童角度看事物, 永遠寫不出成功的故事.

(有成年人寫得出好兒童故事, 辨得出好兒童刊物嗎?)

有, 本地有, 羅冠樵.

Cuddle
Rose of May
Hometown Domina

好聽, 動聽.
美版之王-天涯浪子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-09, 09:44 AM   #20
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
有, 謝立文, 黃巴士.

我又唔覺得套喜羊羊有幾教壞細路. 只是周星馳式跨張搞笑吧.

以前細個時睇 d 外國卡通咪又係大把呢 d "欺淩", "變態" 題材.

華納果 d 成套都係添啦 (賓尼 vs 黑鴨, 翠兒 vs 大猫, 必必鳥 vs 犲狼)

果時笑到我卡卡聲喎. 都無人覺得有問題. 而家 d 家長太緊張喇.

舊 09-22-09, 06:29 PM   #21
kwsyeung
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2005
未睇過的路過...
只是見有幾個國內論壇都用左喜羊羊的表情符號
覺得幾生鬼抵死

引用:
作者: loser 查看文章
有, 謝立文, 黃巴士.

我又唔覺得套喜羊羊有幾教壞細路. 只是周星馳式跨張搞笑吧.

以前細個時睇 d 外國卡通咪又係大把呢 d "欺淩", "變態" 題材.

華納果 d 成套都係添啦 (賓尼 vs 黑鴨, 翠兒 vs 大猫, 必必鳥 vs 犲狼)

果時笑到我卡卡聲喎. 都無人覺得有問題. 而家 d 家長太緊張喇.
x2...
總之好的教唔壞,要壞的三分鐘都可以帶壞
唔通我以前日日睇小新露何B仔裝底底,
我就要跟住做咩,
咁的話我依家已經係超級變態佬了

另...
係咪應該要調返去動漫畫版

求關注...(汗)
twitter / facebook

此篇文章於 09-22-09 06:39 PM 被 kwsyeung 編輯。
kwsyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-09, 07:25 PM   #22
Fio

睇過幾集,竟然覺得幾好笑...
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-09, 07:51 PM   #23
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: kwsyeung 查看文章

另...
係咪應該要調返去動漫畫版

隔離係日本動漫討論串
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-22-09, 08:01 PM   #24
smalltung

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: J+1 查看文章
隔離係日本動漫討論串
咁點解呢個又生存到
http://gaforum.org/showthread.php?t=192212

舊 10-07-09, 03:23 PM   #25
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
冇奸角
又估來襯托出忠角既機智呢??

e家d 家長真係不知所謂

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:20 PM