Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 05-27-07, 01:39 PM   #1
天星碼頭高達
Insane Gamer
簡稱:天碼高達

註冊日期: Nov 2006
XBox Live GamertagEdinburghPier
Question [討論] 喪屍(zombie)

問:

喪屍應該歸類為「病人」(受病毒/寄生生物感染)定「變種」(mutant)?

喪屍食曬所有生人之後,會唔會食自己同伴?

喪屍唔食野係咪只會覺得餓,但唔會餓死?
天星碼頭高達 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:18 PM   #2
martinyau1979
God of Gamer

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
你係未中咗Bio hazard 毒呀
martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:26 PM   #3
Sgodkyo
the one

註冊日期: Jan 2003
1.喪屍一般定義為活死人
理論上應該當佢地係有活動能力的死物

如果係28 days 後果一隻
應該係喪失意志o既病人

2.跟據民間傳說設定
喪屍只會對新鮮肉有興趣

3.理論上喪屍除左食慾就無晒其他知覺(包括痛楚同飢餓)

舊 05-27-07, 02:28 PM   #4
Sgodkyo
the one

引用:
作者: martinyau1979 查看文章
你係未中咗Bio hazard 毒呀
咪講笑
biohazard果一隻或者天方夜譚
但係28 days果一種感染並唔係冇可能發生

舊 05-27-07, 02:30 PM   #5
fafawan
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
引用:
作者: 神京 查看文章
咪講笑
biohazard果一隻或者天方夜譚
但係28 days果一種感染並唔係冇可能發生
28 days later入面既可以跑步,講真佢套野令我好失望!

就算有都係好似沙士咁!

JUS:201948830377
fafawan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 02:44 PM   #6
Sgodkyo
the one

引用:
作者: fafawan 查看文章
28 days later入面既可以跑步,講真佢套野令我好失望!

就算有都係好似沙士咁!
因為入面果隻唔係喪b , 而係感染體
不過比人歸納左去喪b片o者

舊 05-27-07, 02:56 PM   #7
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
Zombie
http://en.wikipedia.org/wiki/Zombie
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 03:46 PM   #8
單眼皮男孩
Game Master

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: 神京 查看文章
1.喪屍一般定義為活死人
理論上應該當佢地係有活動能力的死物

如果係28 days 後果一隻
應該係喪失意志o既病人

2.跟據民間傳說設定
喪屍只會對新鮮肉有興趣

3.理論上喪屍除左食慾就無晒其他知覺(包括痛楚同飢餓)
飢餓唔同食慾
單眼皮男孩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 03:49 PM   #9
死.屍神
Game Master

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDghostqoo
biohazard大部份喪屍都變左種
死.屍神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 04:49 PM   #10
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 死.屍神 查看文章
biohazard大部份喪屍都變左種
會用武器
爆左頭會有寄生物出來轉下轉下
那我想問
比喪b攻擊過既人係唔係會變喪b
係的話
點解the house同bio班人都冇事 ?

舊 05-27-07, 04:50 PM   #11
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: 單眼皮男孩 查看文章
飢餓唔同食慾
佢地有無限食慾但同飢餓無關,因為係唔識餓唔識飽

biohazard果種T病毒其實係變種伊波拉病毒,但最奇怪係令死人"復活"成喪屍a

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 04:57 PM   #12
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: ~freedom~ 查看文章
會用武器
那我想問
係的話
你講梗bio4
果d係受寄生蟲控製既人,係仲有思想同智慧,只係意識唔係自己
同喪b無關...

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 04:58 PM   #13
Sgodkyo
the one

引用:
會用武器
那我想問
係的話
理論上病毒會經血液接觸傳染

因為主角們識用通街都執到o既藥草
但因為政府宣傳不足 , 一般星斗市民都唔曉點用

舊 05-27-07, 05:03 PM   #14
Sgodkyo
the one

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
biohazard果種T病毒其實係變種伊波拉病毒,但最奇怪係令死人"復活"成喪屍a
唔同
伊波拉病毒只係一種殺人病毒
T病毒本身係用係生化武器研究上
即係基因突變之類o既野
有錯請插a

"復活"o既原因BH電影版第一集有講
原理同BH本身o既設定大同小異

舊 05-27-07, 05:04 PM   #15
singsingjai
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
無乜可能會發生..

i love toys
i love you!
singsingjai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 05:48 PM   #16
死.屍神
Game Master

引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
你講梗bio4
果d係受寄生蟲控製既人,係仲有思想同智慧,只係意識唔係自己
同喪b無關...
佢識叫d同伴追殺主角的

人地重識爬上黎tim

最鍾意隻電鋸佬 鋸一鋸頭都冇埋

其實bio4可以話冇一隻喪屍

不過講起喪屍 大部份都係爆頭即死

但致命傷害真係頭咩......因為佢地冇痛楚 爆左頭都可以照行架..
舊 05-27-07, 06:01 PM   #17
ゆり

引用:
佢識叫d同伴追殺主角的

人地重識爬上黎tim

最鍾意隻電鋸佬 鋸一鋸頭都冇埋

其實bio4可以話冇一隻喪屍

不過講起喪屍 大部份都係爆頭即死

但致命傷害真係頭咩......因為佢地冇痛楚 爆左頭都可以照行架..
我睇過一套喪b片(唔記得咩名)
一班人去喪屍佢地條村屠殺
之後班喪b決定報仇
去左人住個到報復(之後無睇 )
喪b會有思考 ?

舊 05-27-07, 06:49 PM   #18
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
係的話
bio 3 度咪中過招

bio 系列d喪屍行得咁鬼慢, 又唔識用武器,
1隻喪屍ge戰鬥力絕對底過1個普通人
作為兵器...失敗

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 06:58 PM   #19
ゆり

引用:
作者: 真!DC 查看文章
bio 3 度咪中過招

作為兵器...失敗
但係大量喪B一齊好似好有威力

舊 05-27-07, 07:50 PM   #20
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
bio 3 度咪中過招

作為兵器...失敗
因為佢地唔係正式兵器
只係附屬品

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 09:18 PM   #21
死.屍神
Game Master

如果bio3隻追蹤者又點睇呢?
舊 05-27-07, 10:22 PM   #22
Sgodkyo
the one

引用:
如果bio3隻追蹤者又點睇呢?
追跡者係正式o既生化武器
可以將佢歸納為"人造生物"

舊 05-27-07, 10:28 PM   #23
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
我睇過一套喪b片(唔記得咩名)
一班人去喪屍佢地條村屠殺
之後班喪b決定報仇
去左人住個到報復(之後無睇 )
喪b會有思考 ?
Land of the Dead?
佢地之後仲識用武器...(電鑽、槍...)
最勁係佢地成班唔知點樣渡海

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 10:35 PM   #24
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
引用:
bio 3 度咪中過招

作為兵器...失敗
HOD 班喪屍就夠晒勁
第1集隻肥佬識用高達大鐵球

世界上無喪屍依樣野,跟本係天方夜譚.......你有錢出遊戲整故事,整隻喪屍識用laser劍+原力 都得tim

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-07, 10:43 PM   #25
Sgodkyo
the one

引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
世界上無喪屍依樣野,跟本係天方夜譚.......你有錢出遊戲整故事,整隻喪屍識用laser劍+原力 都得tim
1. 活死人(喪c)唔係近代科幻故事o既產物
古今中外都有有關活死人o既傳說
(同人狼,吸血鬼等傳說差唔多,當然傳說歸傳說)

2. 上面講左 , 28 days 果一種喪c(感染者)唔係冇可能發生

論壇跳轉

現在的時間是 10:51 AM

手機版 | APP版