Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-04-13, 08:56 PM   #3551
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
http://www.gamebase.com.tw/news/topic/96584085/

別以為天價就沒人買!巴西首位公司貨PS4買家現身
GNC綜合新聞 2013-12-04 16:13:37 inne

PlayStation 4 主機於 11 月 29 日正式在巴西上市,零售價高達 3999 雷亞爾,折合約為 1850 美金,換算成台幣的話將近 6 萬塊,可以說是全世界最高的價位了。索尼官方表示,極高的關稅和進口費用直接讓當地的 PS4 價格猛漲,而四倍於其他地區的價格也直接導致巴西 PS4 首發日銷量為 0,巴西玩家也紛紛選擇更加便宜的水貨。

但出人意料之外的,一名 34 歲的巴西男子 Paulo de Campos,以近 6 萬元台幣的價格買下了巴西首台 PS4(公司貨),並對記者的疑問做出了回答:

Q:為什麼在這裡買,付出 4000 雷亞爾,如果它可以通過其他途徑以更低的價格買到?
主要是因為全免費保修,其次是因為我可以更容易得到,我只要去商場買就可以了。

Q:你不認為 4000 雷亞爾的價格很貴嗎?
不,我已經習慣了電視遊樂器是昂貴的,早在 30 年以前我就已經是玩家了,所以這個價格對我來說已經很習慣了。在巴西不論是遊戲還是遊戲機,從來都沒有那麼容易購買,所以價格總是過高。

Q:你會對那些批評你花這麼多錢買遊戲機的人說什麼?
這是一個很好的問題。這是一個自由的世界,我們生活在一個自由的資本主義國家。每個人都可以自由購買他們想要的東西。如果它放在商場的架子上,就意味著誰都可以購買,沒有什麼大不了的。

延伸閱讀:
▪ 嚇死人的震撼天價!PlayStation 4主機在巴西售價高達1850美金

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 09:06 PM   #3552
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
作者: liar 查看文章
BF4有等人架咩。。。。
即入即搶車架?
只有個server唔夠人先會等吧,64人server都係等四個人就開得
前兩晚玩ps3.版rush ,一齊重新load 入場,我入到場已見到個a點比人著左

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 09:43 PM   #3553
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
其實知ps4係sata2定sata3未?
不過如無意外都係買1T 7200rpm的了.
厘d野都係新機落地攪好, 第日攪所有野要重裝就好晒時間了.
拎返原裝個隻入落2.5吋hdd盒當買隻500gb外置hdd算
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 09:58 PM   #3554
安安

註冊日期: Jan 2002
http://www.youtube.com/watch?v=NbB_yQ0vrf4 #4ThePlayers | PlayStation 4 Launch (EU)
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 10:38 PM   #3555
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: X&Y 查看文章
其實知ps4係sata2定sata3未?
不過如無意外都係買1T 7200rpm的了.
厘d野都係新機落地攪好, 第日攪所有野要重裝就好晒時間了.
拎返原裝個隻入落2.5吋hdd盒當買隻500gb外置hdd算
第 29 頁有講,去得太快了:

http://www.gaforum.org/showthread.ph...3#post10571763

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-13, 11:32 PM   #3556
一一
sureone

PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
引用:
作者: pet3 查看文章
唔洗轉碟嗎 ?

這功能ps3不行嗎 ?(psn版好像得 ?)
eg) fifa14我搵你friendly
xbox360可以禁手掣個xbox logo call個fd list, 邀請你~ 跟住你會收到個message, 你係個message禁Ok, 就會拉到你入去friendly match (當然要你都係玩緊fifa14)
ps3我唔肯定而家得唔得, 因為我ps3有玩O個時, 仲係好早期 (uncharted 1 ) o個時係就算我禁手掣個ps logo call個fd list, 邀請你~跟住你會收到個message, 但你就只係收到message話我通知你~ 你都係要自己去返uncharted 1→live→簡room→再搵返我
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 12:57 AM   #3557
王小虎

PS3都得左幾年了。反而xbox one party chat同invites都有d問題...
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:19 AM   #3558
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
我記得BF上集一開場係有個時間倒數
入到場只可以左右轉身唔可以行前行後

而巴西係極端貧富懸殊的國家(雖然資料上來看已漸漸改善)
佢仲要係30年前已經係有機打果群
佢真係應該慶幸自己唔係出生響另一邊
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:21 AM   #3559
RS 200

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDRS200Terry
XBox Live GamertagRS200Terry
引用:
作者: 王小虎 查看文章
PS3都得左幾年了。反而xbox one party chat同invites都有d問題...
PS3都可以直接入fd個game? 意思係我無論o係邊個位玩緊offline/online or o係xmb....一收到個invite msg,按home制confirm個invitation就直飛入去?

利申,部ps3我用黎打單機,對上一次用黎online係玩元祖sf4,o個時仲係要入返隻game個online mode入面,再搵返個invite msg先入到去
RS 200 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:50 AM   #3560
王小虎

引用:
作者: RS 200 查看文章
PS3都可以直接入fd個game? 意思係我無論o係邊個位玩緊offline/online or o係xmb....一收到個invite msg,按home制confirm個invitation就直飛入去?

利申,部ps3我用黎打單機,對上一次用黎online係玩元祖sf4,o個時仲係要入返隻game個online mode入面,再搵返個invite msg先入到去
我冇玩好多好多games,唔敢話全部得,但同friend玩過winning、一d PSN games,例如Dead Nation, Dungeon Hunter Alliance好多都得。以我記憶,你係可以入左碟,按accept,佢會自動start game直跳入房(當然要個invite未expire)。

曾幾何時,佢地想谷PS Home,就曾經有一兩隻games(例如Warhawk),係可以玩緊Home,喺Home用party一齊入game開埋房。當然後來Home變成同game冇咩關係後,亦冇其他games支援呢個功能。

PS3以前係如果你冇果隻game,你都會收到friend的invite。其實我想PS4改到,一係就如果我冇果隻game,佢自動答翻個invite,唔使煩我打字話冇game,一係就問我去唔去store買隻digital game,比埋link我直接唔使慢慢搵。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 03:19 AM   #3561
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

BF早入game唔係搶點有優勢
而係同隊友爭坐飛機會快d
舊 12-05-13, 07:07 AM   #3562
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 一一 查看文章
eg) fifa14我搵你friendly
xbox360可以禁手掣個xbox logo call個fd list, 邀請你~ 跟住你會收到個message, 你係個message禁Ok, 就會拉到你入去friendly match (當然要你都係玩緊fifa14)
ps3我唔肯定而家得唔得, 因為我ps3有玩O個時, 仲係好早期 (uncharted 1 ) o個時係就算我禁手掣個ps logo call個fd list, 邀請你~跟住你會收到個message, 但你就只係收到message話我通知你~ 你都係要自己去返uncharted 1→live→簡room→再搵返我
唔怪得我睇唔明
這功能一直也有吧?
最少我未見過無
無連結的話點入房
自己打房名找?

PS3流程
A君開房間
寄招待信

B君看到信
在遊戲中按使用招待
就會入房

遊戲中哪裡能使用招待要看遊戲
有一些遊戲任何時間,有一些要在指定位(例如標題位)

不過問題不大
你玩緊單機你都唔會直入別人而是找save點吧先按吧
咁save完按回標題也只是幾秒的事

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊

此篇文章於 12-05-13 07:14 AM 被 pet3 編輯。
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 09:08 AM   #3563
一一
sureone

PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
引用:
唔怪得我睇唔明
這功能一直也有吧?
最少我未見過無
無連結的話點入房
自己打房名找?

PS3流程
A君開房間
寄招待信

B君看到信
在遊戲中按使用招待
就會入房

遊戲中哪裡能使用招待要看遊戲
有一些遊戲任何時間,有一些要在指定位(例如標題位)

不過問題不大
你玩緊單機你都唔會直入別人而是找save點吧先按吧
咁save完按回標題也只是幾秒的事
xbox360係無限位置, 總之你禁左accept invite, 佢就會自動帶你去個game play度~(當然, 如果你單機緊未save, 佢會問你係咪confirm去你個fd個game度)

我唔係好識點講... 最好搵個有齊xbox360 ps3 ps4既朋友解釋 (GAF應該唔難搵掛)
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 09:08 AM   #3564
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
作者: ( ゚ω゚)かおもじさん 查看文章
http://www.gamebase.com.tw/news/topic/96584085/

別以為天價就沒人買!巴西首位公司貨PS4買家現身
GNC綜合新聞
保又得一年
買幾部水貨都得

舊 12-05-13, 09:26 AM   #3565
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: 一一 查看文章
我唔係好識點講... 最好搵個有齊xbox360 ps3 ps4既朋友解釋 (GAF應該唔難搵掛)
你上面講果個邀請系統PS3就有左好耐, 你send個邀請比朋友, 佢accept就會自動入你間房

而X360做到但PS3冇既功能係喺home screen見到friend list有朋友online玩緊某隻game, 例如你見到佢玩緊Gears of War multiplayer, 你按佢個名就有得直接join佢玩緊果局 (如有空位), 唔洗佢invite你, PS3哩樣就肯定係冇

PS4唔知, 我等緊17號

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 10:22 AM   #3566
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

XBox Live Gamertagpandahahaha
邀請朋友同join 朋友方面,360係好過ps3好多,不過ps4有party 已經解決好多呢d 問題

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 10:46 AM   #3567
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
BF早入game唔係搶點有優勢
而係同隊友爭坐飛機會快d
BF3有 2,3 個開場地真係可以10秒内去到搶點位.......

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:11 AM   #3568
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
決定了,買 日立 1TB 7200Rpm
mac mini 隻 1TB 5400rpm 掉比 PS3 用

Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 11:56 AM   #3569
pet3
The One

引用:
作者: Hello MiMi 查看文章
決定了,買 日立 1TB 7200Rpm
mac mini 隻 1TB 5400rpm 掉比 PS3 用

幾錢 ?

580得唔得 ?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 12-05-13, 12:46 PM   #3570
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
引用:
幾錢 ?

580得唔得 ?
應該得, 呢兩個禮拜要買了
17 號快到
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-13, 01:09 PM   #3571
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
BF3有 2,3 個開場地真係可以10秒内去到搶點位.......
但係我印象中就算早入game
佢都有個倒數
響數完之前係唔可以行
但早入就可以同隊友鬥快選擇在飛機中出生
舊 12-05-13, 01:30 PM   #3572
pet3
The One

但你印象中的講法就 解唔開點解別人一進地就已經偷到某據點呢

印象中...vs 數人見證

FGO 目標預算
舊 12-05-13, 02:17 PM   #3573
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

Battlefield 3 Multiplayer Gameplay
http://www.youtube.com/watch?v=FF2aR9QTXME
舊 12-05-13, 06:54 PM   #3574
pet3
The One

一進場看到23秒
也就是讀得慢的人可能連這畫面也沒看到別人已經開始緊
否則無法講出為什麼一進場別人已搶點

當然也有可能是一開始沒限制
之後更新後限了

如我上邊說日系遊戲到現在都是沒修正的....

------------------------------------------
720可以自由用到自己的ssd未?
還是要等軟軟出先有?

FGO 目標預算
舊 12-05-13, 07:04 PM   #3575
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
最後買了5400rpm,1tb的sshd

可以安心等取機了
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
PlayStation 4, 綜合情報

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] PlayStation 4 情報總合 01 | 2013年年末商戦に発売 neo 電視遊戲討論版 1009 06-29-13 11:55 PM
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
拳皇02 單眼皮男孩 街機遊戲討論版 1 03-30-05 05:39 AM

現在的時間是 04:17 AM

手機版 | APP版