Games Animation Forum  

返回   Games Animation Forum > 其他 > H-GAMEの部屋

主題工具 顯示模式
舊 05-05-06, 03:12 AM   #1
neocon
Junior Member

註冊日期: Mar 2006
[fate/stay night]fate ending問題

o岩o岩打完fate route, 個ending係saber番到古代完成左佢既使命就die左...出完字幕都冇寫到呢個係乜ending黎, 淨係叫我由第3日夜晚再玩多次...之後亦都冇Rin姐條route俾我揀...初初以為唔小心揀錯野, so我極速再玩多次, 但個ending都係一樣...請問呢個係咪normal ending黎?
我已經緊足晒網上面d攻略去揀野, 完全冇入過tiger道場 (亦都唔知係乜黎), 請問其實tiger道場係乜黎? 進入次數對ending有乜影響? 同埋有冇個ending係saber同士朗最後會o係番埋一齊? 同埋要點先玩到凜同櫻既route?
我都知隻game出左咁耐, 各位一早已經爆晒隻game, 我成日"巢"番出黎講各位可能會覺得好煩, 但睇唔到saber同士朗重逢個心真係好唔舒服 (雖則我唔知有冇呢個ending)...請咁多位大佬指點小弟迷津, 十萬個唔該

此篇文章於 05-05-06 03:15 AM 被 neocon 編輯。
neocon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 04:00 AM   #2
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
Fate無第二個End,所以當然唔會寫係咩End
所以你想要既重逢係永遠都睇唔到

第三日夜晚,Saber召還之後追出去會多左個選項「停止」
選左停止之後就會入UBW
當過左UBW之後,再從頭玩
由第一日開始已經多左好多關於櫻既選項,用黎加好感度
只要好感度夠,就會進入HF篇
意外地HF篇「好感度」呢個係好大要素,就算中途唔夠都會召致Dead End

Tiger道場要入Dead End/bad End先會見到
基本上我非常建議你入Tiger道場,你睇得明Fate線既我相信Tiger道場既笑料你唔會唔明

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 09:02 AM   #3
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
成隻game最好既就係d dead/bad end

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 10:21 AM   #4
#1plus1#
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
簡單來說tiger道場是一個話俾你知何解入bad/dead ending的地方.

隻game有些精粹是在bad/dead ending度b
而且有些extra是要足夠bad/dead end 數目才可以看到.
唔入會有損失.

另外其實fate和ubw都需要有足夠好感度先會去到正常ending.

此篇文章於 05-05-06 10:26 AM 被 #1plus1# 編輯。
#1plus1# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 11:13 AM   #5
Neloth
Game Master

註冊日期: Oct 2003
引用:
作者: XENOS=翔
成隻game最好既就係d dead/bad end
最過癮係死蝋比真男人腰斬後復活跟住比一成刀仔吉死 \/

/ 丶    |/  \
  /   ( ⌒つ´)    \
Neloth 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-06, 11:14 AM   #6
細路翔
The One

但fate同ubw唔洗特登走去同女角增加好感度

HF果度試下同櫻D好感度低少少

包保有好幾個bad/dead end你死左都唔知乜事

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 11:15 AM   #7
細路翔
The One

引用:
作者: Furaga
因為一成果刀包含住扭曲既愛(?)

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 11:49 AM   #8
#1plus1#

引用:
我覺得tiger用竹刀對黑影仲過癮

舊 05-05-06, 12:24 PM   #9
neocon

唔該晒, 但我仍然有少少唔明:

1. 咁即係話我o係fate路線既第3晚揀"止めない"另外個選項就會自動進入凜條路線?
2. 無論好感度低定高, 揀乜選項都好, 只要唔係bad/dead ending, 到最後每條路線都係得一個ending?
3. 爆完凜既路線然後再由第一日玩起, 會多左好多選項, 揀o岩既話就會進入櫻既路線?
4. 點睇每個女角既好感度? 同埋佢地既好感度會點樣影響個ending?
5. 入唔入tiger道場對ending完全冇影響, 但我想問要有足夠bad/dead ending先睇到既extra係乜黎?
6. If saber到最後真係冇番到去士朗個時代同佢一齊, 咁點解o係"fate/hollow ataraxia"裡面佢又會見番士朗既?
7. 櫻條route係咪勁多h野? 係既話我就要夜晚先偷偷地打

再一次唔該

此篇文章於 05-05-06 12:30 PM 被 neocon 編輯。
舊 05-05-06, 12:32 PM   #10
Neloth
Game Master

引用:

要架
我次次玩都有選断食同必殺剣既衝動

舊 05-05-06, 12:42 PM   #11
Neloth
Game Master

引用:
作者: neocon

1. 咁即係話我o係fate路線既第3晚揀"止めない"另外個選項就會自動進入凜條路線?
2. 無論好感度低定高, 揀乜選項都好, 只要唔係bad/dead ending, 到最後每條路線都係得一個ending?
3. 爆完凜既路線然後再由第一日玩起, 會多左好多選項, 揀o岩既話就會進入櫻既路線?
4. 點睇每個女角既好感度? 同埋佢地既好感度會點樣影響個ending?
5. 入唔入tiger道場對ending完全冇影響, 但我想問要有足夠bad/dead ending先睇到既extra係乜黎?
6. If saber到最後真係冇番到去士朗個時代同佢一齊, 咁點解o係"fate/hollow ataraxia"裡面佢又會見番士朗既?
7. 櫻條route係咪勁多h野? 係既話我就要夜晚先偷偷地打

再一次唔該
1.止める
2.fate以外係両個
4.hidden
5.三個小劇場+後日談
6.果個世界係聖杯造出黎既, 真実世界入面d英霊無留低
7.係

舊 05-05-06, 12:52 PM   #12
細路翔
The One

基本上HA的故事我只看到死蠟的性幻想

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 12:53 PM   #13
neocon

thx.
暫時睇過覺得斷食最過癮, saber著起副盔甲同士朗打過, 勁攪野

此篇文章於 05-05-06 12:58 PM 被 neocon 編輯。
舊 05-05-06, 12:54 PM   #14
#1plus1#

引用:
要架
我次次玩都有選断食同必殺剣既衝動
斷食日只是偽dead end.每次經過必入

舊 05-05-06, 12:54 PM   #15
細路翔
The One

HF個good end係好野黎b

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 01:00 PM   #16
Neloth
Game Master

引用:
HF個good end係好野黎b
黒賽巴end先係極品b

舊 05-05-06, 01:02 PM   #17
細路翔
The One

引用:
黒賽巴end先係極品b
成隻fate最遺憾就係無阿茶子

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 01:06 PM   #18
#1plus1#

引用:

再一次唔該
3.係.另外一些係fate和ubw頭三日唔重要的選項變成重要.
7.男的多 幻想,女的又主動

舊 05-05-06, 01:25 PM   #19
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=134857

舊 05-05-06, 01:26 PM   #20
Neloth
Game Master

引用:
成隻fate最遺憾就係無阿茶子
仲間 /\
脳内補完

舊 05-05-06, 03:20 PM   #21
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: #1plus1#
3.係.另外一些係fate和ubw頭三日唔重要的選項變成重要.
7.男的多 幻想,女的又主動
應該話
有好幾個加櫻好感度既選項根本之前唔會比你選
比到你選既就算選晒都入唔到
係要爆埋UBW先會比你入......

唔睇Dead End係一大損失黎架
你會為衛宮士郎既不運而嘆息

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 05-05-06, 03:21 PM   #22
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:

Fate同ubw唔特登去搞都幾難入到唔夠好感度既Dead End
HF係你唔特登去加櫻好感度分分鐘死

ペルソナ5

隨時更新
舊 05-05-06, 04:03 PM   #23
細路翔
The One

引用:
作者: 鈴蘭
Fate同ubw唔特登去搞都幾難入到唔夠好感度既Dead End
HF係你唔特登去加櫻好感度分分鐘死
所以話最易儲dead end就係hf線

英國說大家抱團死
舊 05-05-06, 06:33 PM   #24
neocon

引用:
黒賽巴end先係極品b
請問黑saber係咪HF route先有? 呢個係good end定true end黎?
舊 05-05-06, 06:42 PM   #25
TOAKO X
Game Master
俺の嫁↘

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code0130 2610 0823
PSN  IDtoako
XBox Live Gamertagtoako
引用:
請問黑saber係咪HF route先有? 呢個係good end定true end黎?

但見到黑saber都差唔多到END
TOAKO X 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:04 PM

手機版 | APP版