Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-07-18, 02:15 PM   #501
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
作者: chow263 查看文章
唔難,阿爾斯蘭試過,不過呢隻係非加強版+正統玩法既燒量第一
隻阿爾斯蘭係我最快棄機既無雙

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 02:17 PM   #502
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
隻阿爾斯蘭係我最快棄機既無雙
呢隻在下都冇買,不過好佩服佢地有勇氣出體驗版

舊 02-07-18, 02:35 PM   #503
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: charcsc2000 查看文章
我自己覺得真三2, 3, 4, 7係最正....
可惜ps4只玩到7....
十分認同。

本人遊玩過程 :
PS2 真三國 , 真三國2+猛將 , 真三國3 +猛將 , 真三國4
真的十分愛 好玩勁煲 。

PS3 真三國5 普通爆就算 ,5E唔啱玩 , 真三國 6 白金左幾好玩 ,
真三國6猛將 淺嘗 , 真三國6 E 淺嘗 唔啱玩了,
真三國7 普通爆就算 , 真三國7 猛將 爆機就算了。

PS4 真三國7猛將 淺嘗了 未認真玩 ,
真三國8 就未明了。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 02-07-18 04:36 PM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 02:41 PM   #504
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 權愛真 查看文章
六代,無啦啦搞個易武系統,已經俾人鬧到飛起…
導致角色完全無哂個人特色。
簡單黎講,就係因為懶。
(利申,我鬧左咁多,六代個集,我都係玩到白金!
最記得個垃圾六角形地圖模式,真係刷到我訓著左……)

到七代都依然無視大家既論點,繼續保留易武。
但因為有全獨立模組,所以大家玩個陣,可以用返武將既秘一、秘二武器就得。

總結係,好似八代咁,大量重覆模組,易武系統仲存在係好正常。
但整返全獨立模組,易武系統就係垃圾都不如。
其實易武幾好用....對住天地人相剋..或某d武將武器天生出招奇慢..
我就會用返呂布/呂玲綺果把秘武...清場勁快....
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 02:46 PM   #505
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: 風間鈴木仁 查看文章
十分認同。

本人遊玩過程 :
PS2 真三國 , 真三國2+猛將 , 真三國3 +猛將 , 真三國4
真的十分愛 好玩 。

PS3 真三國5 普通爆就算 , 真三國 6 白金左幾好玩 ,
真三國6猛將 淺嘗 , 真三國 E 淺嘗 唔啱玩了,
真三國7 , 真三國7 猛將 爆機就算了。

PS4 真三國7猛將 淺嘗了 未認真玩 ,
真三國8 就未明了。
果時我覺得猛將係好搵笨...出幾個新角式加d野又要比幾百..
仲要有本傳先玩得....變相屈我買2隻....

但睇返而加dlc...我覺得算係咁啦...
講講下返去試下ps2真三國4仲開唔開到先...
舊 02-07-18, 02:46 PM   #506
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
咩有自己既屋、擺傢俬、無聊走去死池樣既湖去釣魚、好似個廢鈴木咁漫無目的行行企企去睇風景?
講真,真係咪玩啦! (當然,唔排除有部份玩家鍾意呢d,大家無抵觸。)
要做呢d野,我做咩仲要玩真三?
用咁多資源去做呢d野……? 其他重要得多既元素都未搞得好…眼高手低。
呢D我懷疑係D廢柴高層唔識做game/玩game但又要干預製作, 於是叫人做report睇下市場上D open world有咩feature, 然後佢地睇到report, 咦, 整屋同釣魚正喎, 阿邊個邊個, 一定要加落去無雙8!

舊 02-07-18, 02:52 PM   #507
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: wing 查看文章
呢D我懷疑係D廢柴高層唔識做game/玩game但又要干預製作, 於是叫人做report睇下市場上D open world有咩feature, 然後佢地睇到report, 咦, 整屋同釣魚正喎, 阿邊個邊個, 一定要加落去無雙8!
其實open world唔差, 如果free mode玩下都ok,
但佢故事本傳都未做得好....系統又半天吊...
仲要賣到咁貴...

如果出帝王傳咁玩都正常...但本傳都玩呢d....
睇黎呢次應該會出大量dlc代替....可能又泳衣又背心咁...
或者好似doa咁, 唔會再有下一集啦...
舊 02-07-18, 02:58 PM   #508
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
野心大,但技術力唔夠
而家咁少卒都行唔到30F
但少卒又表現唔到官渡袁紹大軍壓境
或者夷陵火燒連營果種震撼
睇下到PS5得唔得啦

光明頂講左膠
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 03:04 PM   #509
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
其實天地人相剋易武, 單獨模組, 全武器共通都有人BUY有人唔BUY
而且根據幾位版友講法, 有唔同類型無雙都試過各種方法, 都係有人唔接受...咁無解:0)

其實我個人冇乜所謂, 只係男女共用一套動作, 會好樣衰...

我更在意新加元素會唔會留到我玩到白金...
但似乎冇人在意同討論

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 03:19 PM   #510
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
6代最唔鍾意天地人剋爆個唔知咩連打掃哂成排兵已經冇心機
你咩模組都冇用,未打夠一套C6已經爆

以前無雙2-4打修羅要走位又盛,6之後全部都能力壓制,鬥大力,一係你死一係我死

舊 02-07-18, 03:19 PM   #511
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
每年慣例上nico睇人開福袋
睇到一袋入面無雙多過winning
真係笑死人
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 03:39 PM   #512
charcsc2000
J神哥

引用:
作者: Sar8 查看文章

以前無雙2-4打修羅要走位又盛,6之後全部都能力壓制,鬥大力,一係你死一係我死
講真天地人真心幾好....就好似火炎無雙個劍斧槍相剋一樣道理....
簡單d就係易玩左...
而加你可以關左個連打掃系統喎....

講真以前無雙2~4咁正常玩修羅mode, 真係嚇退好多人....有幾多人玩得掂...
舊 02-07-18, 03:48 PM   #513
wing
格鬥低手

引用:
講真以前無雙2~4咁正常玩修羅mode, 真係嚇退好多人....有幾多人玩得掂...
我全部有試最高難度, 2就算刷爆武器/道具都肯定過唔到, 3已經冇印象, 4我至少有幾個角色過到(梗要有最強武器喇). 比起2同3, 4的難度已經大幅降低.

如果冇記錯, 4在拿到高數值的白虎牙同玄武甲之後, 就算拿垃圾武器的白版角色都好似可以玩難度較高的版圖, 好快可以拿到唔錯的第3武器.

舊 02-07-18, 03:53 PM   #514
神人ではない!新人だ

引用:
作者: Sar8 查看文章

6基本上故事寫得比較正常,不過天地人同六角地圖真係…
不過今時今日出GAME係要就返D弱勢社群,冇咩辦法

舊 02-07-18, 03:58 PM   #515
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
6基本上故事寫得比較正常,不過天地人同六角地圖真係…
不過今時今日出GAME係要就返D弱勢社群,冇咩辦法
其實正常ga....唔好講後生要easy mode果堆, 就算係以前hard core玩高難度果班, 年紀唔輕, 反應力同集中力降低, 要玩高難度模式係比較難. 用格鬥game講可能易明d....同一招下段掃腿, 咁多年來個發動速度一樣, 但10年前我反應好多, 8成機會可以即時擋到, 依家90%硬食擋唔到.

弱勢社群....其實包埋老左o既舊玩家~

舊 02-07-18, 04:01 PM   #516
權愛真
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2010
引用:
其實易武幾好用....對住天地人相剋..或某d武將武器天生出招奇慢..
我就會用返呂布/呂玲綺果把秘武...清場勁快....
Um…易武系統,真係有好大爭議。

簡單黎講啦,好似六代咁,大量重覆模組,易武系統就好乞人憎!

七代既話,因為有全獨立模組,玩家自己可以選擇用返專屬秘武1&2,
直情無視易武系統。

易武系統係好易令角色無哂個人特色既系統。

引用:
講真天地人真心幾好....就好似火炎無雙個劍斧槍相剋一樣道理....
簡單d就係易玩左...
而加你可以關左個連打掃系統喎....

我覺得天地人系統,係好平庸但唔算值得鬧既野。

例如,我用任何角色,都係帶佢地專屬既秘武1&2。
當被剋既時候,咪互相換囉。

都係有易武系統,先會有埋天地人。

此篇文章於 02-07-18 04:05 PM 被 權愛真 編輯。
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 04:06 PM   #517
神人ではない!新人だ

引用:
其實正常ga....唔好講後生要easy mode果堆, 就算係以前hard core玩高難度果班, 年紀唔輕, 反應力同集中力降低, 要玩高難度模式係比較難. 用格鬥game講可能易明d....同一招下段掃腿, 咁多年來個發動速度一樣, 但10年前我反應好多, 8成機會可以即時擋到, 依家90%硬食擋唔到.

弱勢社群....其實包埋老左o既舊玩家~
都冇咩所謂,只係EASY MODE唔係問題,系統唔好太無研究空間。
啱屬就打幾下就大掃除,唔啱屬就劈唔郁咁真係好有意思

格GAME都唔會為配合年齡而將D輕攻擊改晒做十幾F啦

此篇文章於 02-07-18 04:10 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 04:09 PM   #518
權愛真

引用:

係。搞搞下,發覺自己技術唔夠 (暗榮既技術,大家心照)、資金唔夠 (佢地賺好多啊,無限量DLC,你估呃得少?
不過係唔肯使咋嘛)、時間又唔夠。

咪變成大而無當既開放式地圖,而其他原本係核心既野,全部都未搞得好囉!

呢d說話對於會玩既朋友,可能係難聽d,但對於一直以黎既忠實玩家,真係太了解暗榮。
同埋都要講多次,出到黎既完成品,根本同試玩版既分別不大。

PS. 已經有睇哂外國偷跑既直播gameplay片。
舊 02-07-18, 04:12 PM   #519
wing
格鬥低手

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
格鬥都唔會為配合年齡而將D輕攻擊改晒做十幾F啦
依家D格鬥game冇改慢呢D招式, 係令連招易左, 例如sf5的目押比sf4易好多, 個入力時間勁寬鬆. 而鐵拳7就改到S!狀態個hurt box勁大同維持時間勁長, 駁崩拳或者空閃就combo ender 比T6易左好多好多, 有D招直情由just frame改到唔駛just frame. 新手同老左的老手都易左出招, 降低門檻.

此篇文章於 02-07-18 04:15 PM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-18, 04:14 PM   #520
wing
格鬥低手

引用:
但對於一直以黎既忠實玩家,真係太了解暗榮。
唔計8088年代玩romance of the three kingdoms或者bandit kings, 齋計ps2開始玩真三無, 都已經做左koei咁多年客仔....好多野大家心照.

舊 02-07-18, 04:15 PM   #521
權愛真

引用:
其實open world唔差, 如果free mode玩下都ok,
但佢故事本傳都未做得好....系統又半天吊...
仲要賣到咁貴...

如果出帝王傳咁玩都正常...但本傳都玩呢d....
睇黎呢次應該會出大量dlc代替....可能又泳衣又背心咁...
或者好似doa咁, 唔會再有下一集啦...
同埋,無左IF線,都好重要既一點!
變成原本戲份薄弱、史實記存不多既角色,
再次變成存在感極低。亦限制左出新角既選擇性。

而且長線黎講,IF線既發展空間真係絕對比史實大好多。
當然,戲本戲情既安排,就要睇班人既功力。

我個人係好唔鍾意只有史實線,今次八代就同六代一樣,
即係你個角色點贏都好,結果永遠不會改變,要死既都係要死。
要有遊戲性同耐玩度,真係至少要有兩條線先得!

同埋真係想佢地搞清楚,「唔係開放式世界 就等於 自由度高 」架!
咁樣限死哂d角色遊玩時間同下場,有咩自由度可言?

所以我睇死暗榮,一定會將IF線同獨立模組…會整返出黎。
問題係時間要用幾耐。

此篇文章於 02-07-18 04:22 PM 被 權愛真 編輯。
舊 02-07-18, 04:19 PM   #522
權愛真

引用:
唔計8088年代玩romance of the three kingdoms或者bandit kings, 齋計ps2開始玩真三無, 都已經做左koei咁多年客仔....好多野大家心照.

之前Koei出既G1 Jockey,我都係忠實支持者……。
真三系列更加係幾乎集集追集集玩。
大家都係同道中人,完全明白。

愛之心,恨之切。係,我地好似鬧好多!但咪又係想真三系列變返好、甚至係正面既進步。
我不知幾想玩真三無雙……但玩唔玩得落手真係另一回事。
五、六代帶俾人既陰影太大了。
舊 02-07-18, 04:21 PM   #523
神人ではない!新人だ

引用:
依家D格鬥game冇改慢呢D招式, 係令連招易左, 例如sf5的目押比sf4易好多, 個入力時間勁寬鬆. 而鐵拳7就改到S!狀態個hurt box勁大同維持時間勁長, 駁崩拳或者空閃就combo ender 比T6易左好多好多, 有D招直情由just frame改到唔駛just frame. 新手同老左的老手都易左出招, 降低門檻.
所以話EASY MODE唔係問題,不過做法低能係死罪

舊 02-07-18, 04:31 PM   #524
wing
格鬥低手

引用:
大家都係同道中人,完全明白。

愛之心,恨之切。係,我地好似鬧好多!但咪又係想真三系列變返好、甚至係正面既進步。
我不知幾想玩真三無雙……但玩唔玩得落手真係另一回事。
五、六代帶俾人既陰影太大了。
同意......講真, 如果唔係有愛, 仲care呢個系列, 睇完片講句粗口或者鬧 "廢game" 兩個字就算, 根本唔會入來forum搵人吹水打咁多字.

舊 02-07-18, 04:37 PM   #525
charcsc2000
J神哥

引用:
我全部有試最高難度, 2就算刷爆武器/道具都肯定過唔到, 3已經冇印象, 4我至少有幾個角色過到(梗要有最強武器喇). 比起2同3, 4的難度已經大幅降低.

如果冇記錯, 4在拿到高數值的白虎牙同玄武甲之後, 就算拿垃圾武器的白版角色都好似可以玩難度較高的版圖, 好快可以拿到唔錯的第3武器.
2代真係唔係人玩...我試過拎呂布全滿最強武都可以比對方幾下KO....
我覺得已經唔係難度問題, 係純粹自虐....

標籤
真三國無雙8

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] PS4/PS3/PSVita 『真・三國無双 英傑伝』 steve 電視遊戲討論版 34 08-14-16 06:47 PM
[ETC] 「真・三國無双」15周年 安安 電視遊戲討論版 53 01-04-16 02:45 AM
[3DS] 真・三國無双 VS [日版已售] seed2005 手提遊戲機討論版 155 07-23-12 03:02 AM

現在的時間是 10:40 PM

手機版 | APP版