Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-25-10, 09:31 PM   #1
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
我願意

今日係某店進行壞事, 係張價值過萬既婚書上簽了個名, 大說一聲我願意
就將佢帶回家了

此篇文章於 04-25-10 09:34 PM 被 Paptimus 編輯。
Paptimus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 10:12 PM   #2
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
真係有錢呀....拜呀

舊 04-25-10, 11:33 PM   #3
鬼斬左文字
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDplay4mario
Nintendo Switch ID4327-6773-9303
PSN  IDplay4lifehk
XBox Live Gamertagplay4lifehk
位位都好猛料
有7D 又有2470
明明大家差唔多時間入門
鬼斬左文字 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-25-10, 11:55 PM   #4
Paptimus

引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
真係有錢呀....拜呀
唔好咁講
大家其實會唔會用filter? 用D咩filter?
如果要打真軍會險大唔大? 有咩注意
好似我D kit咁用鏡頭筆係咪有影響?

舊 04-25-10, 11:58 PM   #5
Paptimus

引用:
作者: 鬼斬左文字 查看文章
位位都好猛料
有7D 又有2470
明明大家差唔多時間入門
供啫供啫
又要捱一年la

舊 04-26-10, 12:02 AM   #6
>>>>>劉伯<<<<<
The One
業餘歌手

註冊日期: Apr 2004
PSN  IDlauhenry
XBox Live Gamertaglauchai
引用:
作者: Paptimus 查看文章
唔好咁講
FILTER一定要有啦

舊 04-26-10, 12:14 AM   #7
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
唔好咁講
當然打真軍好啦<<<講真的

舊 04-26-10, 12:26 AM   #8
Paptimus

引用:
當然打真軍好啦<<<講真的
咁平時點清理鏡頭?
用眼鏡布會唔會好易花?
因為kit就用筆用眼鏡布去抹, 花左就打算換
但鏡皇始終唔可以花左就換

舊 04-26-10, 12:53 AM   #9
加賀KAGA
有冇人可以教我影相?

引用:
咁平時點清理鏡頭?
用眼鏡布會唔會好易花?
因為kit就用筆用眼鏡布去抹, 花左就打算換
但鏡皇始終唔可以花左就換
我平時用個pump 黎pump d塵....
d油跡或口水跡用lens pen, 再唔
得就用鏡頭水, kodak出果隻幾好用,
幾十蚊支...有排用....

唔知你有冇用hood的習慣, 其實用hood的話,
真係好難話會整花d鏡片, 我用鏡好粗, 成日影
花草d野通地放, 冇試過整花鏡片

你唔放心的話, 買filter買nikon NC filter囉

舊 04-26-10, 09:45 AM   #10
Paptimus

引用:
我平時用個pump 黎pump d塵....
d油跡或口水跡用lens pen, 再唔
得就用鏡頭水, kodak出果隻幾好用,
幾十蚊支...有排用....

唔知你有冇用hood的習慣, 其實用hood的話,
真係好難話會整花d鏡片, 我用鏡好粗, 成日影
花草d野通地放, 冇試過整花鏡片

你唔放心的話, 買filter買nikon NC filter囉
大感謝

舊 04-26-10, 11:50 PM   #11
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
真係有錢呀....拜呀 orz

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-27-10, 12:21 AM   #12
Paptimus

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
真係有錢呀....拜呀 orz
貓爺唔好咁講
你地成班閒閒地入部入門專業機都貴過我枝鏡

此篇文章於 04-27-10 12:28 AM 被 Paptimus 編輯。
Paptimus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-10, 09:12 AM   #13
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
講到用 filter 保護.......我又忍唔住....

講個今年花展現場所見故事

我今年見到一個師兄.......成支小小白由腰間高度跌落地..........

剛跌至我自旁......我見鏡身外觀無乜野......但

當他執起支鏡........"保護" filter 己爛......

前組玻璃無爛.......但就可惜被爛的 filter 玻璃界花了.......

大家有機會問下維修鏡頭的師父......可以問下.....

係 filter 跌爛界花前組多.......或是跌花前組多?

用一塊比前組易爛......易花......的薄玻璃片.....去保護一塊更堅硬的前組

大家怕打真軍.......驚乜?

驚前組花左......二手無人接?

咁.......岩.......我無野講......鏡身都包埋保鮮紙用......甚至長放防潮箱啦

大家又驚花左.....污濁左.......影響相片質素?

咁又真係會有D影響.......即係大家注重質素啦

佢都未花......大家驚定先?

為何又唔擔心加 filter 影響相片質素?

有邊隻"保護" filter.......加左會提高相片質素(不計調校效果,如偏光鏡,改色溫.....等)

所謂最貴.....最靚的.......我想都是將影響降至較低吧......

舊 04-28-10, 09:52 AM   #14
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: OldCake 查看文章

我今年見到一個師兄.......成支小小白由腰間高度跌落地..........

當他執起支鏡........"保護" filter 己爛......

前組玻璃無爛.......但就可惜被爛的 filter 玻璃界花了.......

係 filter 跌爛界花前組多.......或是跌花前組多?

用一塊比前組易爛......易花......的薄玻璃片.....去保護一塊更堅硬的前組

咁.......岩.......我無野講......鏡身都包埋保鮮紙用......甚至長放防潮箱啦

有邊隻"保護" filter.......加左會提高相片質素(不計調校效果,如偏光鏡,改色溫.....等)

所謂最貴.....最靚的.......我想都是將影響降至較低吧......

傳說中既小白撞地球

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-10, 12:16 PM   #15
Paptimus

引用:
作者: OldCake 查看文章

受教了

舊 04-28-10, 03:08 PM   #16
IamO
God of Gamer
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
>>用一塊比前組易爛......易花......的薄玻璃片.....去保護一塊更堅硬的前組
從沒想過這個問題
受教了, 謝謝

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:11 AM

手機版 | APP版