Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 10-22-10, 07:41 PM   #76
POKA
Banned

註冊日期: Aug 2008
所以現世代好多結左婚都唔生,過單身生活,
但過左幾年又會想要,唔同年齡諗法會改變
POKA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 07:45 PM   #77
shiro_b
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
講出你的感受, 交由女友做決定吧

生仔要幾多錢又好, 心力付出又好
每個人的喜好不一, 原因不一
我們也無法講太多
但可以肯定的是, 你和女友要好好溝道一下

我們也是的, 有時人家拍拖前思前想後, 我們會推人家"試左先算"
還笑人家"咁快諗結婚!?"
肯諗好過不諗, 亡羊補牢嘛

我到現在也無法想像如何照顧一個小朋友, 如何教好他, 和那筆錢要怎樣弄出來.
我不喜歡講什麼天生天養. 生得出來要負責.
還好我對小朋友興趣不大.

舊 10-22-10, 08:25 PM   #78
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: POKA 查看文章
結左婚,又點叫單身

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 08:29 PM   #79
才子
Ultimate Gamer
量地總監

註冊日期: Jun 2006
PSN  IDMr_Bean9060
引用:
作者: POKA 查看文章
你想講二人世界呀??!!

(`・ω・´)
才子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 08:37 PM   #80
Apricot

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
你有呢個計算方好正確~
至於食住行要用幾多, 家家未必1樣,而且K1-K3有準貼,小學打後又有免費教育,積蓄點會蓄唔到
你話退休生活費, 相信個個都有供MBF,應該唔洗諗住,
而且我退休時我個仔都似我依家差唔多咁大,沒問題既
衰D講句,唔好假設有仔/女大個左,就一定俾錢/有錢養老人家
養兒防老不論正當與否,已經愈黎愈行唔通
Apricot 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 08:50 PM   #81
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: Apricot 查看文章
衰D講句,唔好假設有仔/女大個左,就一定俾錢/有錢養老人家
養兒防老不論正當與否,已經愈黎愈行唔通
阿仔阿女都未必有能力養到自己 ORZ

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-10, 08:59 PM   #82
拉迪-史加羅

註冊日期: Dec 2006
我又分享一下我同我女友同舊老細的經驗以作參考

我響未同佢開始果陣都表明唔想有小朋友,但當成為左拖友後留意到佢好鐘意d小朋友/bb 衫仔呀鞋仔呀~~~~但我問佢佢又太極我
所以我同佢講"如果第日經濟能力許可我地生一/二個~"

我舊老細早排結左婚 , 買左樓;佢同太太傾開呢個問題
當你人生咩都有ge時候,百年歸老,總希望有人幫你善後;d錢又帶唔落棺材,無謂益政府~~~

人ge心態係會變,我認為能夠令對方開心而自己又能力所及的付出是必要

舊 10-22-10, 09:50 PM   #83
Apricot

引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
我又分享一下我同我女友同舊老細的經驗以作參考

我響未同佢開始果陣都表明唔想有小朋友,但當成為左拖友後留意到佢好鐘意d小朋友/bb 衫仔呀鞋仔呀~~~~但我問佢佢又太極我
所以我同佢講"如果第日經濟能力許可我地生一/二個~"

我舊老細早排結左婚 , 買左樓;佢同太太傾開呢個問題
當你人生咩都有ge時候,百年歸老,總希望有人幫你善後;d錢又帶唔落棺材,無謂益政府~~~

人ge心態係會變,我認為能夠令對方開心而自己又能力所及的付出是必要
生出黎果個GE感受不在考慮之列sosad
如果生完出黎,自問個細路過多十幾廿年會喊曬咁問「你當年點解要生我」,咁就有幾千萬個理由都唔應該生
舊 10-23-10, 12:03 AM   #84
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
如果生完出黎,自問個細路過多十幾廿年會喊曬咁問「你當年點解要生我」,咁就有幾千萬個理由都唔應該生
我會答, 幾十億你都ok晒所有對手,我以為你想做人ja, 你唔想做人仲乜游咁快? 仲咩呀! 真係登果幾十億想做人的講句 "so say"

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 10-23-10 12:06 AM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-10, 12:26 AM   #85
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
我看你這句反而好奇閣下父母生你時有想過你的感受嗎?他們又是怎樣去想一個未知生命的感受?
我一直都覺得自己不過是過程的產物。

舊 10-23-10, 12:54 AM   #86
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
我覺得如果生小孩係為左將來老左有人照顧的話,
已經唔應該生,而家唔係買保險ar~

我覺得做父母既無權控制自己小孩既人生,
可以做既係比意見同教佢應該同唔唔應該做既事,
但最終都應該由佢地決定自己條路點行~
生小孩係為左自己將來有人照顧,傳宗接代or滿足自己欲望,
無諗過個小孩既意願同感受,會唔會自私左d?

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-10, 01:15 AM   #87
HI_Ricky
深山人士

引用:
作者: delta 查看文章
我覺得如果生小孩係為左將來老左有人照顧的話,
已經唔應該生,而家唔係買保險ar~

我覺得做父母既無權控制自己小孩既人生,
可以做既係比意見同教佢應該同唔唔應該做既事,
但最終都應該由佢地決定自己條路點行~
生小孩係為左自己將來有人照顧,傳宗接代or滿足自己欲望,
無諗過個小孩既意願同感受,會唔會自私左d?
嘩, 今時今日唔有呢D想法嘛....

https://www.facebook.com/machouse2004/
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
舊 10-23-10, 01:24 AM   #88
delta
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
嘩, 今時今日唔有呢D想法嘛....
為左咩老有所依,傳宗接代而話生既真係見唔少,
當d細路好似d玩具,保險咁,真係...

「きっとこの世界の共通言語は,英語じゃなくて笑顔だと思う」

高橋優 / 福笑い
delta 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-10, 01:30 AM   #89
HI_Ricky
深山人士

引用:
咁就真係so sad...

舊 10-23-10, 10:58 AM   #90
shiro_b

註冊日期: Mar 2010
引用:
我1X時同父母鬧親交都係呢句....

而家唔會LU. 咁樣真係好衰.

不過..... 我對父母依然無以為報, 連買間屋俾佢地都冇.可.能........!!!!
養兒防老都要睇下個細的能力我認我做唔到-____-

舊 10-23-10, 12:21 PM   #91
YALIU
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
引用:
都重有好多
我想傳宗接代都係老一輩的思想
而家後生都唔會理呢套

而家好多落後地方都生幾個
唔單止係因為唔識去避孕
係傳宗接代呢個思想佢地重好受落
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-10, 02:01 PM   #92
尼路
The One

引用:
作者: shion_rei 查看文章
都重有好多
我想傳宗接代都係老一輩的思想
而家後生都唔會理呢套

而家好多落後地方都生幾個
唔單止係因為唔識去避孕
係傳宗接代呢個思想佢地重好受落
如果係落後地方,重有一個原因,小孩死亡率高……

舊 10-23-10, 07:35 PM   #93
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
樓主仲未玩夠...咁諗好正常

舊 10-24-10, 02:40 PM   #94
Apricot

引用:
我會答, 幾十億你都ok晒所有對手,我以為你想做人ja, 你唔想做人仲乜游咁快? 仲咩呀! 真係登果幾十億想做人的講句 "so say"
引用:
作者: 尼路 查看文章
我看你這句反而好奇閣下父母生你時有想過你的感受嗎?他們又是怎樣去想一個未知生命的感受?
我一直都覺得自己不過是過程的產物。
好聽d講天生天養,難聽叫自生自滅,要你地理解點解會有兒童心理學等等學科睇怕都係難左d
引用:
放心啦,跟本大把人覺得生左出黎係「私有財產」,同自己層樓/架車/手頭上d股票分別不大,只有賺蝕之分
不過炒股票都要學下點玩,佢地連學下兒童心理學,扮一個稱職父母去增加回報都懶,老來又怨天尤人姐
舊 10-24-10, 03:04 PM   #95
HI_Ricky
深山人士

引用:
好聽d講天生天養,難聽叫自生自滅,要你地理解點解會有兒童心理學等等學科睇怕都係難左d

放心啦,跟本大把人覺得生左出黎係「私有財產」,同自己層樓/架車/手頭上d股票分別不大,只有賺蝕之分
不過炒股票都要學下點玩,佢地連學下兒童心理學,扮一個稱職父母去增加回報都懶,老來又怨天尤人姐
的確要了解兒童心理係1們好深的學問, 唔知有邊D書/課程可以介紹? 呢樹唔方便的PM比我都得,十萬個thank you。

舊 10-24-10, 07:42 PM   #96
尼路
The One

引用:

我真係唔明兒童心理學同點去了解一個未出生的生命有甚麼關係……定係我地大家之間的語言是不是有甚麼障礙……
我簡單d,個人立場,生之前要考慮的經濟、身體狀況、自己想唔想要。
之後點樣教就已經係生左之後的事,因為連男定女、有無病、天性如何都唔知,只不過係一個無限可能性的問題,而感受就更加無可能預知到,因為連對方都未出現,正等同問一個單身連情人都沒有的人,你有沒有想過你老婆/老公的感受一樣,我想答到已經係預知能力吧……
心理學也要有對像才可以吧……

舊 10-25-10, 06:28 PM   #97
Ryokoryoko
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: 拉迪-史加羅 查看文章
當我百年歸老果陣時,希望可以帶埋我d pvc 女走 ……and all the games...

My Apps

此篇文章於 10-25-10 06:31 PM 被 Ryokoryoko 編輯。
Ryokoryoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-26-10, 10:55 PM   #98
Apricot

引用:
作者: 尼路 查看文章
我真係唔明兒童心理學同點去了解一個未出生的生命有甚麼關係……定係我地大家之間的語言是不是有甚麼障礙……
我簡單d,個人立場,生之前要考慮的經濟、身體狀況、自己想唔想要。
之後點樣教就已經係生左之後的事,因為連男定女、有無病、天性如何都唔知,只不過係一個無限可能性的問題,而感受就更加無可能預知到,因為連對方都未出現,正等同問一個單身連情人都沒有的人,你有沒有想過你老婆/老公的感受一樣,我想答到已經係預知能力吧……
心理學也要有對像才可以吧……
一個BB剛出世,臍帶都未剪斷,佢係冇乜方法同我地溝通到
姑且當個BB一出世真係會覺得唔想做人(理論上無可能,BB個腦未建立到咁抽象ge概念)
等到佢識用phrase到表達都已經兩歲黎緊
生出黎果個ge感受,唔係講佢真係出生果一瞬間ge感受囉

或者咁講,感受唔係生出黎果下已經會有,係成長果陣建立出黎
引用:
的確要了解兒童心理係1們好深的學問, 唔知有邊D書/課程可以介紹? 呢樹唔方便的PM比我都得,十萬個thank you。
果d野好多都比番曬教授
不過你真係想搵,可以搵下jean piaget d認知發展論,同埋erik erikson果d人生八階參考下
果d港爸港媽簡直係做曬發展心理學ge最佳反面教材,要鼓勵果陣鬧到個仔九彩,要比仔女郁下幫助骨骼成長就叫佢地坐定定,食咩奶粉都無用啦
舊 10-28-10, 06:30 PM   #99
尼路
The One

引用:
一個BB剛出世,臍帶都未剪斷,佢係冇乜方法同我地溝通到
姑且當個BB一出世真係會覺得唔想做人(理論上無可能,BB個腦未建立到咁抽象ge概念)
等到佢識用phrase到表達都已經兩歲黎緊
生出黎果個ge感受,唔係講佢真係出生果一瞬間ge感受囉

或者咁講,感受唔係生出黎果下已經會有,係成長果陣建立出黎

果d野好多都比番曬教授
不過你真係想搵,可以搵下jean piaget d認知發展論,同埋erik erikson果d人生八階參考下
果d港爸港媽簡直係做曬發展心理學ge最佳反面教材,要鼓勵果陣鬧到個仔九彩,要比仔女郁下幫助骨骼成長就叫佢地坐定定,食咩奶粉都無用啦
我知我地的問題係乜,我一直講的重點係出生前,但你講的是出生後……

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:00 AM

手機版 | APP版