Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
<<繼續談情>>>男人真的是很奇怪的生物...
cyberfox 09:42 PM 11-12-12
可能是日記TOPIC 吧
今日好求其咁煮左個米粉做晚餐
真係好求其, 好求其咁落個米粉, 好求其咁煮埋雪櫃的那罐五香肉丁,
好求奇咁淥條菜, 又好其求咁打隻蛋落雞粉

好求其咁煮左個一PET野的米粉食左落肚

但為什麼為準傋同女朋友食一個晚飯, 可以睇幾地方的OPENRICE
問問朋友有什麼好吃的
但可能是什麼也換不到吧

男人真的很奇怪
雷火武 09:49 PM 11-12-12
睇唔明你講既野
可唔可以PROOF READ一次先再PO
Iro 09:56 PM 11-12-12
佢話
點解自己一個人食可以咁隨便
去追女之前就要做咁多功課 (明知有risk無回報)

解答:

生物本能
stephen1980 09:58 PM 11-12-12
因為佢係女朋友
當女朋友升級到老婆,到佢想下比咩比你食
GreenTea 09:59 PM 11-12-12
作者: 雷火武:
睇唔明你講既野
可唔可以PROOF READ一次先再PO
佢係話自己對食既就求求其其,同女友食就好細心花時間選擇過先去食

其實男人都係想對方讚一句,自豪一下姐
雷火武 10:39 PM 11-12-12
.....
因為介意對方,在意對方,所以會用心咁去諗去邊食,食咩野
其實掉轉頭,女仔都可能自己一個人吃就可以簡簡單單.但同男朋友食都會突登諗下去食咩野吧.
總結:因為你有目的,所以先會花時間精神去搵資料
其實好多時唔會單單係FOR女朋友.有時人去做一樣野,而個樣野又會涉及其他人,你又介意那個人對你既印像,那個人可能係你上司,長輩,老細,女朋友家長,朋友.ETC
你就會去花精神做好D

呢個係人既自然本性...唔關你係男定女,亦唔局限於所涉及既人一定係女朋友

簡單來講,跟本係一個小朋友都明既道理..
KIM 01:44 AM 11-14-12
這也包含了經濟學上的現象"邊際報酬遞減定律"的前景!!!
ZlWS 09:58 AM 11-14-12
不分男女的

這是個性.

有男/女都會在家烹得好複雜,但好難食,出街求求其其見乜食乜......
凍檸茶 11:21 AM 11-14-12
你自己食野係同自己交代,
你同條女食係要向佢交代
Tenzan 11:21 AM 11-14-12
樓主講果個原因唔單止男女目的o既, 要面子同攞威都係原因。

不過唔一定係要溝仔溝女先特登找OPENRICE, 一班人meeting或者同朋友仔想試新菜都好平常。

就算一個人出街食飯都可以openrice或者掃街, 所以只係個人心態問題。
Metatron 12:42 PM 11-14-12
如果就男人這樣做是奇怪,那不會這樣做的"正常"的生物是指什麼?
雷火武 01:53 PM 11-14-12
作者: Metatron:
如果就男人這樣做是奇怪,那不會這樣做的"正常"的生物是指什麼?
沒有
所以結論係全世界既人都唔正常

更正..
未懂事小朋友可能沒有呢種思想...所以小朋友先算正常.
yeah yeah 05:02 PM 11-20-12
因為同女食呀ma
你同條仔出去食..?
會變返是但啦...
irismong 09:37 PM 11-20-12
人要面樹要皮
何況香港人同大陸人一樣咁要面 XD
Avelcain 10:43 PM 11-20-12
關男人咩事呀又
Montague 01:57 AM 11-21-12
答案就係因你你係一個人平日式既早餐、但約會當然會隆重dd啦
Norm 07:21 AM 11-21-12
因為開心既野想大家分享囉
小草 01:33 PM 11-21-12
套落去朋友到未一樣
一大把人黎你屋企玩, 最底限到都會買外賣食
會唔會煮米粉俾你D 朋友食

我覺得呢D係面子問題
HON HON 04:34 PM 11-21-12
一個人食野的確會好求其, 男女都會.

女朋友呢個身份一日都未升級的話, 就一日對佢都會好求其, 所以好正常啫.
十一月 10:07 AM 11-22-12
作者: 小草:
套落去朋友到未一樣
一大把人黎你屋企玩, 最底限到都會買外賣食
會唔會煮米粉俾你D 朋友食

我覺得呢D係面子問題
吓?
我反而覺得親自下廚才是最大的敬意喎......
lancersea 01:54 PM 11-22-12
作者: 十一月:
吓?
我反而覺得親自下廚才是最大的敬意喎......
睇你廚咩。
KIM 03:32 PM 11-22-12
完成左未呀?
minekaoru 06:26 PM 11-23-12
作者: stephen1980:
因為佢係女朋友
當女朋友升級到老婆,到佢想下比咩比你食
你錯了
都是求其煮個麵

又或者放工打電話來話
今晚想食xyz,你煮

所以男人繼續係咁就得架喇