Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 08-22-17, 01:04 PM   #826
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: 若天 查看文章
盛唐三部曲唔少人唔鍾意,但我個人就覺得唔錯

至於爛尾的話,真係睇你接唔接受到注定沒有結局的故事
如果結局連個 雛形 都沒有的話,我是接受唔到的。

OT
想當年,第一次接觸黃易的書是 大唐 第四冊(細細本$38果隻),果時上緊公司 MS office training,坐旁邊個果就追緊,如果唔係 training 太悶,都未必會上船,跟住就睇番之前既 玄幻 作品,咁就一發不可收拾,差唔多儲齊晒。應該去到 講 黃天已死神功 個果故事,覺得好唔掂,開始覺得黃太師 顛峰期 已過,夢雲都只是中庸。

睇過幾本盛唐第一部 龍鷹 ,覺得冇乜新意,老套路,就冇追,轉睇網上修仙小說。

黃大師既代表作絕對係大唐,尋秦。大劍師,星際就太濃味。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-22-17, 10:54 PM   #827
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: shooter 查看文章
如果結局連個 雛形 都沒有的話,我是接受唔到的。

OT
想當年,第一次接觸黃易的書是 大唐 第四冊(細細本$38果隻),果時上緊公司 MS office training,坐旁邊個果就追緊,如果唔係 training 太悶,都未必會上船,跟住就睇番之前既 玄幻 作品,咁就一發不可收拾,差唔多儲齊晒。應該去到 講 黃天已死神功 個果故事,覺得好唔掂,開始覺得黃太師 顛峰期 已過,夢雲都只是中庸。

睇過幾本盛唐第一部 龍鷹 ,覺得冇乜新意,老套路,就冇追,轉睇網上修仙小說。

黃大師既代表作絕對係大唐,尋秦。大劍師,星際就太濃味。
仲有覆雨呢?
三主角個故事寫法好正 (浪翻雲反而唔太主角, 因為一早已上神檯)
係有甜味但唔係為甜而甜,
反而去到大唐去左D甜味之後少左黃生個人特色
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-17, 01:01 AM   #828
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
覆雨,故事係好,但寫法有D混亂。大唐既寫法就成熟左好多。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-17, 02:10 PM   #829
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
我個人就覺得大唐一般般

盛唐龍鷹雖然是主角,但我覺得黃易想寫既係道心種魔大法,魔種先係真正既主角
人物而言,台勒虛雲同二部登場既符太都比龍鷹寫得好

舊 09-23-17, 01:05 PM   #830
gingq7
God of Gamer

註冊日期: May 2008
昨晚總算的起心肝看完最後半本
我當年中一因為同學介紹, 第一本看的就是月魔, 之後多年間陸續看完每一本

每一本我都覺得好看, 已經再分不清邊本比較好

盛唐結尾大約可以依靠史實推斷, 但可惜永遠都不能知道龍鷹的前世是誰

RIP 黃易大師
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-17, 03:58 PM   #831
kingtin1

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDkingtin1
XBox Live Gamertagkingtin1
好耐都無上過嚟依度,估唔到依個Topic開左13年後,大師就仙遊。
kingtin1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-18, 02:18 AM   #832
kingtin1

又一年,今日先知原來天地圖書今年出番凌渡宇系列,立即入手一套珍藏。
舊 10-07-23, 03:28 PM   #833
kingtin1

唔知仲有無人睇,原來最出名果幾套書,喺幾個大電子書平台上番架。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:06 PM

手機版 | APP版