Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-19-09, 09:13 AM   #151
雪代緣
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDyukishi
之前問過少少的問題, 現想問清楚一點

我想知"拋光"的全個過程
包括噴乜, 用乜野抹, 需時等等
大謝

另問多兩樣
在透明件上噴clear其實有乜用
透明件如開始變黃, 有冇計救返?
雪代緣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 09:36 AM   #152
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 雪代緣 查看文章
之前問過少少的問題, 現想問清楚一點

我想知"拋光"的全個過程
包括噴乜, 用乜野抹, 需時等等
大謝
拋光膏/蠟

一般薄噴3~4層光油, 1200號水砂紙輕手打磨表面再噴一層光油己經可以好靚

用拋光膏/蠟與否只視乎個人喜好

簡單d 噴光油用枱燈(60w)玩 火局 油効果也很好的

引用:
另問多兩樣
在透明件上噴clear其實有乜用
透明件如開始變黃, 有冇計救返?
1> 防止變黃(首辦), 保護防止磨花, 拋光後可改變光拆射面透明度増加
2> 無

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-19-09 09:41 AM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-09, 12:54 AM   #153
雪代緣
Crazy Gamer

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
拋光膏/蠟

一般薄噴3~4層光油, 1200號水砂紙輕手打磨表面再噴一層光油己經可以好靚

用拋光膏/蠟與否只視乎個人喜好

簡單d 噴光油用枱燈(60w)玩 火局 油効果也很好的

1> 防止變黃(首辦), 保護防止磨花, 拋光後可改變光拆射面透明度増加
2> 無
拋光蠟點抹上去的?
我買了一支回來想試下, 半年都未用過

保護透明件方面, 直接噴光油而唔噴clear唔得?
舊 08-21-09, 10:02 AM   #154
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
拋光蠟點抹上去的?
我買了一支回來想試下, 半年都未用過
吸完光油完全風乾後, 將拋光蠟沾上少量在附送的布上

像刷皮鞋一樣用輕快的手勢在模型表面磨刷拋光

引用:
保護透明件方面, 直接噴光油而唔噴clear唔得?
光油=clear...............細樽模型油 No:46 就係寫住"clear "的

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-21-09, 08:51 PM   #155
雪代緣
Crazy Gamer

引用:
吸完光油完全風乾後, 將拋光蠟沾上少量在附送的布上

像刷皮鞋一樣用輕快的手勢在模型表面磨刷拋光

光油=clear...............細樽模型油 No:46 就係寫住"clear "的
打錯~
我指的光油係指TOPCOAT...
好似唔係好防倒變黃
舊 08-21-09, 09:20 PM   #156
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
打錯~
我指的光油係指TOPCOAT...
MR. TOPCOAT 係水溶性光油

水溶性光油再上拋光蠟我就未試過啦

你可以先找片亞加力試吓効果

引用:
好似唔係好防倒變黃
單以光油噴在透明cast 其實一樣係會變黄的只係變黄速度慢好多

放入亞加力箱也可以有助減慢變黄

我隻吸血籤鬼放在係窗枱好多年, 隻紗裙都己經變黄了~~~

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-21-09 11:41 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 08-22-09, 02:38 PM   #157
雪代緣
Crazy Gamer

引用:
MR. TOPCOAT 係水溶性光油

水溶性光油再上拋光蠟我就未試過啦

你可以先找片亞加力試吓効果

單以光油噴在透明cast 其實一樣係會變黄的只係變黄速度慢好多

放入亞加力箱也可以有助減慢變黄

我隻吸血籤鬼放在係窗枱好多年, 隻紗裙都己經變黄了~~~

即係唔用TOPCOAT, 用SUPERCLEAR會比較好?
冇幾可有機會砌一隻"立立令"的野, 想試一次但又唔知點落手

之前隻anubis果6條透明野, 冇噴clear, 只噴了super clear
年幾倒, 已開始有一點點黃了
舊 08-25-09, 04:38 PM   #158
HAKAIDER
neet 人生~~~

斷斷續續的Big-O 製作中

買了一瓶黒色giga 油...........但比想像中難玩

試了好幾個稀釋比較也出不到光沢的効果 (不過影響不大)

giga 油的摭蓋真的不錯, 用上3倍天拿水稀釋後薄噴3次也可以得出結實的黒色

感覺上微粒比郡氏粗, 似乎不太識合作肉色打陰影用 (同時也欠缺透明度)

但噴大範圍的實色幾好用吓.................

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-25-09 04:42 PM 被 HAKAIDER 編輯。
舊 09-10-09, 12:16 PM   #159
豆腐銓
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2005
問: 其實有冇4mm既手鑽用drill blade賣?

如果冇既有冇一個易d既方法張一個圓筒型既物體整細1mm?
豆腐銓 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-09, 12:24 PM   #160
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 豆腐銓 查看文章
問: 其實有冇4mm既手鑽用drill blade賣?

如果冇既有冇一個易d既方法張一個圓筒型既物體整細1mm?
想將4mm > 3mm ?

直接用電鑽的索頭索住來打磨就可以

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-10-09, 12:37 PM   #161
豆腐銓

係4mm > 3mm
不過我想磨既係類似gunpla關節用既軟膠

基於我係模型新手, 好多tools都未有, 而家只係想張之前某d爛左既toys補番好
舊 09-10-09, 12:52 PM   #162
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 豆腐銓 查看文章
係4mm > 3mm
不過我想磨既係類似gunpla關節用既軟膠

基於我係模型新手, 好多tools都未有, 而家只係想張之前某d爛左既toys補番好
關節用既軟膠..............

有其它代用關節適合嗎?

再不然自行改動關節位裝上新關節吧

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 09-10-09, 01:34 PM   #163
豆腐銓

引用:
關節用既軟膠..............

有其它代用關節適合嗎?

再不然自行改動關節位裝上新關節吧

其實我係攪緊volks出個d a3

腰部件

鐵的部份為接駁腰部件的地方

買回來的parts

我是打算用買回來的parts, 磨成合適的大小, 放進去腰部件的小孔裡. 加強本體跟腰部件的保持力
舊 09-17-09, 02:24 PM   #164
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
可能OT...如果搵野油 PSP,最好用咩顏料好?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-09, 11:30 PM   #165
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

呢set油用黎油咩?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 01:57 PM   #166
簡..
Game Master

註冊日期: Jan 2008
引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章

呢set油用黎油咩?
首辦 <---廢話?
http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg61.html

你是被盒封面包裝吸引? 還是....?

引用:
作者: TCS_disable 查看文章
可能OT...如果搵野油 PSP,最好用咩顏料好?
看來"貼"或買殼會是正路.
曾自行將psp上色的人應該很少...

(碎碎念)
簡.. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 05:49 PM   #167
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 簡.. 查看文章
看來"貼"或買殼會是正路.
曾自行將psp上色的人應該很少...
I just want recover Silver parts ....
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-09, 08:52 PM   #168
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
I just want recover Silver parts ....
如果花左少少就買支銀油, 唔開稀, 搞勻, 直接點落花左0既地方, 如果遮唔住就點
之後用粗 幼 仕上 拋光, 用拋光布摔令佢, 效果可能冇原本咁好

如果係好花就買過個殼=.=""
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-09, 01:41 PM   #169
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
模型新手, 有些問題想問:

1.雙星白蓋同橙蓋有什麼分別?普通痴野用什麼膠水?
2.新手用什麼筆刀好, 我見OLFA筆刀AK-1好似幾好, (我想用來去水口)
3.消光我常常聽人用郡氏半光澤, 是否通常都是用它?
4.消光應該幾時噴? 砌好之後定係未剪件之前?
5. Mr.topcoat 同 Mr. super clear 有什麼分別? 應該用哪個來消光?

thx

此篇文章於 10-02-09 01:35 AM 被 walker3600 編輯。
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-09, 05:40 PM   #170
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: walker3600 查看文章
模型新手, 有些問題想問:

1.雙星白蓋同橙蓋有什麼分別?普通痴野用什麼膠水?
2.新手用什麼筆刀好, 我見OLFA筆刀AK-1好似幾好, (我想用來去水口)
3.消光我常常聽人用郡氏半光澤, 是否通常都是用它?
4.消光應該幾時噴? 砌好之後定係未剪件之前?
5. Mr.topcoat 同 Mr. super clear 有什麼分別? 應該用哪個來消光?

thx
1. 普通痴野用橙蓋都得啦
2. 呢個要你自己試, 每個人控刀方法都唔同
3. 消光當然用抗UV消光最穩陣
4. 消光當然係最後0既步驟
5. 冇睇錯就係同一類野, 感覺上Mr. super clear比Mr.topcoat更高品質(可能係我錯覺)
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-02-09, 11:38 PM   #171
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: amaderasu 查看文章
5. 冇睇錯就係同一類野, 感覺上Mr. super clear比Mr.topcoat更高品質(可能係我錯覺)
Mr.topcoat > 水性

Mr. super clear > 油性

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-04-09, 06:43 PM   #172
walker3600
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2008
如果要噴消光, 要噴多少層?

另外上網見到好多磨水口既次序:

400 >600 >800
400 >800 >1200 >2000
400->800->1000->1200
有d有又話最後1500

其實如果唔上色, 個次序應是那樣?
THX
walker3600 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-04-09, 06:53 PM   #173
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

砂紙由粗(細no)到幼(大no(1000以上))的磨....號數大約個範圍就得,唔駛一定跟足....不過400以下的過粗就唔好用啦.......

正常就磨三次.....

用400就將水口位磨平(我用刀砒/括...)
之後800磨滑
之後用1000以上加水輕力磨到完全平滑........(我用1500)

如果唔上油你可以直接用磨光膏加布摔令佢

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 10-04-09 07:08 PM 被 亍 ◣ 編輯。
舊 10-04-09, 07:01 PM   #174
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: walker3600 查看文章
如果要噴消光, 要噴多少層?

另外上網見到好多磨水口既次序:

400 >600 >800
400 >800 >1200 >2000
400->800->1000->1200
有d有又話最後1500

其實如果唔上色, 個次序應是那樣?
THX
不用在意次序的...........

自己覺得表面不 [多句] 幼滑就再用細一号的沙紙多磨幾次就可以

總之砌模形既人係"你" , 砌完之後自己滿意就OK

噴消光也同樣..........噴完一次之後留意表面光沢的變化, 覺得不 [多句] 啞就多噴一次

砌模形係講求最終 "効果".........不應盲目地將其 "數理化"

有考慮過噴消光時遠噴, 近噴的不同効果嗎? 很有趣的不妨―試 //

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 10-04-09, 07:05 PM   #175
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
有考慮過噴消光時遠噴, 近噴的不同効果嗎? 很有趣的不妨―試 //
唔有趣....太近會出白泡

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:33 PM

手機版 | APP版