Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 04-09-04, 09:24 AM   #1
kingtin1
God of Gamer

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDkingtin1
XBox Live Gamertagkingtin1
黃易系列小說討論區("大唐雙龍傳"續集--"日月當空")

試下Topic反應熱唔熱烈!!大家可以互相交流下黃易多本小說的內容和看後心得!!

此篇文章於 11-12-12 06:41 PM 被 kingtin1 編輯。
kingtin1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 09:35 AM   #2
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
支持
http://www.ultradna.net/Novel/Sowords/wong/datang/datang.html
忘記了就溫一下書啦

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 09:44 AM   #3
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我正想開個邊荒傳說的....不如改為黃易系列啦......

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 10:26 AM   #4
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
報到!! \/
如果每期邊荒出左都有人討論下就好~
但呢幾日會去 trip, 上唔到 GAF, 希望幾日後番黎唔好冷清清吧

<---- 睇緊邊荒 + 重睇緊第 2 次尋秦記 \

此篇文章於 04-09-04 10:28 AM 被 Zaku 編輯。
Zaku 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 10:58 AM   #5
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

我有睇邊荒架(個個月企係傷冒半日,買都唔駛買 )
感覺佢寫戰爭比大唐更好,而且少左好多神人,感覺真實好多......

而家等卷33中....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 11:38 AM   #6
kingtin1

引用:
作者: javaj
感覺佢寫戰爭比大唐更好,而且少左好多神人,感覺真實好多......

而家等卷33中....
哈哈....可能他朝有一日我地會係傷冒撞倒
的確我都覺得戰爭寫得比大唐好,描述得精細深刻好多,但我又覺得邊荒個意境寫得無咁好...而且我硬係覺得邊荒集個用處不大(無我想像中咁大)....至於人物刻劃方面...我覺得邊荒刻得比較有深度!....雖然神人係少左,真實左,但我對於主角既成長感無咁大...因為看著主角們不斷把神人打敗,總會覺得他又比上次成長了!!
舊 04-09-04, 12:33 PM   #7
Zaku
The One

引用:
作者: javaj

而家等卷33中....
引用:
作者: kingtin1
哈哈....可能他朝有一日我地會係傷冒撞倒
的確我都覺得戰爭寫得比大唐好,描述得精細深刻好多,但我又覺得邊荒個意境寫得無咁好...而且我硬係覺得邊荒集個用處不大(無我想像中咁大)....至於人物刻劃方面...我覺得邊荒刻得比較有深度!....雖然神人係少左,真實左,但我對於主角既成長感無咁大...因為看著主角們不斷把神人打敗,總會覺得他又比上次成長了!!
但勁唔鐘意高彥同小白雁之戀!!

燕飛最後應該左擁 (紀千千) 右抱 (安玉晴)~
舊 04-09-04, 12:51 PM   #8
kingtin1

引用:
作者: Zaku
但勁唔鐘意高彥同小白雁之戀!!

燕飛最後應該左擁 (紀千千) 右抱 (安玉晴)~
我都係勁唔鐘意高彥同小白雁之戀!!至於燕飛果段都無咩好感!!破係覺得黄易搞到果d男女完全係兩個世界既人!!
舊 04-09-04, 12:53 PM   #9
vov430
黑色疾風丸

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagvov430
引用:
我都係勁唔鐘意高彥同小白雁之戀!!至於燕飛果段都無咩好感!!破係覺得黄易搞到果d男女完全係兩個世界既人!!
服務讀者

我還不想長大, 對!是我不負責任
今天是好日子嗎?
a little better, never perfect
PLAY HARD, WORK HARD, DIE HARD
這就是縲旋的力量嗎?真是不得了的東西啊!
vov430 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 12:57 PM   #10
Zaku
The One

引用:
我都係勁唔鐘意高彥同小白雁之戀!!至於燕飛果段都無咩好感!!破係覺得鰫鷊d到果d男女完全係兩個世界既人!!
高彥個人好鬼煩, 又成日講到佢同小白雁既戀情好似好偉大咁

燕飛就成半個神仙

另外都覺得劉裕同王淡真之前落墨唔夠深, 攪到家下經常講劉裕點痛苦唔係好引到共嗚, 之前寫到只係見過幾次面, 就攪到而家劉裕死去活來咁....
舊 04-09-04, 11:04 AM   #11
岸邊露伴

黃易我剩係睇過尋秦記
感覺係虎頭蛇尾
結尾草草收場…

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 11:43 AM   #12
kingtin1

引用:
作者: 岸邊露伴
黃易我剩係睇過尋秦記
感覺係虎頭蛇尾
結尾草草收場…
點解你會覺得係草草收場....係咪因為無一般小說既完美結局呢?(其實我覺得結局已經好完美)
舊 04-09-04, 11:48 AM   #13
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
只睇黃易短篇作品,一期起,兩期止果d

舊 04-09-04, 11:56 AM   #14
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
無睇過
黃易是誰 ?

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 11:58 AM   #15
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Nintendo Switch ID4565-6477-0890
引用:
作者: XENOS=翔
無睇過
黃易是誰 ?
科幻小說作家,出過好多作品

舊 04-09-04, 12:01 PM   #16
kingtin1

引用:
作者: 龍寶寶
只睇黃易短篇作品,一期起,兩期止果d
點解只睇短篇作品,個人認為長篇比較好睇...有興趣不妨睇下!(個人意見)
個人推介:覆雨翻雲、大唐雙龍傳、邊荒傳說!!!(個人意見)
舊 04-09-04, 12:11 PM   #17
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

引用:
點解只睇短篇作品,個人認為長篇比較好睇...有興趣不妨睇下!(個人意見)
ok,謝謝你的推介
只睇短篇的原因係因為睇得好慢,如果去睇長篇,十幾廿期可能要三四年先可以睇得完
或者...我都要開始試試睇長篇作品,THX

舊 04-09-04, 12:34 PM   #18
Zaku
The One

引用:
尋秦記都唔差喎
雖則開頭有唔少

此篇文章於 04-09-04 12:43 PM 被 Zaku 編輯。
舊 04-09-04, 12:54 PM   #19
岸邊露伴

引用:
點解你會覺得係草草收場....係咪因為無一般小說既完美結局呢?(其實我覺得結局已經好完美)
結局我都覺得滿意
但係我嫌項少龍去到齊國果段拖得好長
而且果部份情節本身並唔精彩
我覺得係整個故事最唔好睇既部份
相反之後故事舞台返回秦國果段劇情突然去得得好急
如果加番多d篇幅會較好
尤其係項少龍同小盤之間由師徒轉變成對立關係描寫得唔夠細膩
小盤心態上既轉變我都覺得作者營造得唔夠透澈

純粹只係吹吹水既一個自己友既論壇架咋~~

(廣告)
岸邊露伴 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-09-04, 01:07 PM   #20
kingtin1

引用:
結局我都覺得滿意
但係我嫌項少龍去到齊國果段拖得好長
而且果部份情節本身並唔精彩
我覺得係整個故事最唔好睇既部份
相反之後故事舞台返回秦國果段劇情突然去得得好急
如果加番多d篇幅會較好
尤其係項少龍同小盤之間由師徒轉變成對立關係描寫得唔夠細膩
小盤心態上既轉變我都覺得作者營造得唔夠透澈
我反而覺得齊国果段有好多都係整個故事既關鍵位,我覺得作者係專登係果段將個故事焗大d,等多d分支同伏筆出黎.但如你所言.佢後來去得太急,搞到有虎頭蛇尾之嫌!
舊 04-09-04, 01:10 PM   #21
Zaku
The One

引用:
我反而覺得齊G段有好多都係整個故事既關鍵位,我覺得作者係專登係果段將個故事焗大d,等多d分支同伏筆出黎.但如你所言.佢後來去得太急,搞到有虎頭蛇尾之嫌!
齊國個段已經唔記得講乜
早幾日先開始重睇, 仲係第一期, 等去到個 part 留意下先

此篇文章於 04-09-04 01:17 PM 被 Zaku 編輯。
舊 04-09-04, 12:29 PM   #22
Zaku
The One

引用:
黃易我剩係睇過尋秦記
感覺係虎頭蛇尾
結尾草草收場…
尋秦記都叫虎頭蛇尾??!!
有冇睇過大唐??
舊 04-09-04, 12:34 PM   #23
kingtin1

引用:
尋秦記都叫虎頭蛇尾??!!
有冇睇過大唐??
大唐結局虎頭蛇尾??!! 唔係掛??好多野都交代哂啦喎!!(個人意見)
舊 04-09-04, 12:35 PM   #24
Zaku
The One

引用:
大唐結局虎頭蛇尾??!! 唔係掛??好多野都交代哂啦喎!!(個人意見)
o下!!
成日都暗示講佢兩個最後點成為大宗師
但最後就唔覺得係點大宗師法喎

同埋有好多伏筆係冇講到的, 但因為未番睇第二次, 唔記得有邊點, 但肯定有唔少
連黃易自己都講過冇諗到會寫咁長, 所以臨尾收得好快

此篇文章於 04-09-04 12:50 PM 被 Zaku 編輯。
舊 04-09-04, 12:45 PM   #25
kingtin1

引用:
o下!!
成日都暗示講佢兩個最後點成為大宗師
但最後就唔覺得係點大宗師法喎

同埋有好多伏筆係冇講到的, 但因為未番睇第二次, , 但肯定有唔少
連黃易自己都講過冇諗都寫咁長, 所以諗尾收得好快
其實由寇仲係宋缺學完刀...陵少學完九字真言之後佢兩個經已係無敵大宗師啦!
至於学你一樣,因為未番睇第二次,所以吳記得有邊點伏筆無講到!!Sorry!!(個人意見)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:59 PM

手機版 | APP版