Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 05-20-14, 06:06 PM   #351
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 山內 一典 查看文章
年資十分淺,真係完全唔知Sony 有條甘嘅Premium Line
個價錢重要甘Hardcore (>﹏<)
PSX / PS3 / PSP 既XMB 控制介面就係QUALIA 部門開發

而Sony 第一個用XMB 控制介面既産品就係QUALIA 005

QUALIA 010 更加唔洗講

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-14, 04:37 PM   #352
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
770平過760

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-21-14, 10:54 PM   #353
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
明天到星際入手DX90: )

舊 05-21-14, 11:45 PM   #354
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
明天到星際入手DX90: )
正喎
好機黎....直推幾正....我果次用朋友對飛利浦X1開放式耳筒試
依家更新左仲快番....無左按鍵反應慢問題.....

舊 05-22-14, 12:06 AM   #355
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
引用:
作者: teamkiller 查看文章
正喎
好機黎....直推幾正....我果次用朋友對飛利浦X1開放式耳筒試
依家更新左仲快番....無左按鍵反應慢問題.....
一直諗住ZX1 算, 點知一試之下真係覺得麻麻
再加埋本身用過Z1000 , 始終覺得一部PLAYER 用ANDROID 有D 多餘(>﹏<)
見DX90 有得插卡 , USB DAC , 换電等等先3K 就呢部算了
其實一直煩嘅只係容量問題 , 音質而家我可能真係次要了
以前都有用過iPod Classic , 但真係頂唔順iTunes ……

耳塞我而家都退退地燒了 , 我而家出街一對SE215SE / MDR NC20 (不過唔知DX90對唔對應SONY NC5極mini plug) 攪掂
玩左3-4年DAP/IEM … 得出結論係試幾多新野都好,總有想放想换嘅一日
返撲歸真好d XDDDD

舊 05-22-14, 12:19 AM   #356
teamkiller

引用:
一直諗住ZX1 算, 點知一試之下真係覺得麻麻
再加埋本身用過Z1000 , 始終覺得一部PLAYER 用ANDROID 有D 多餘(>﹏<)
見DX90 有得插卡 , USB DAC , 换電等等先3K 就呢部算了
其實一直煩嘅只係容量問題 , 音質而家我可能真係次要了
以前都有用過iPod Classic , 但真係頂唔順iTunes ……

耳塞我而家都退退地燒了 , 我而家出街一對SE215SE / MDR NC20 (不過唔知DX90對唔對應SONY NC5極mini plug) 攪掂
玩左3-4年DAP/IEM … 得出結論係試幾多新野都好,總有想放想换嘅一日
返撲歸真好d XDDDD
正常既貼片插座係唔支援4極或以上既....唔得咪搵人整個靚仔既3.5轉3.5 lor....

我依家都係用緊已停產既Kenwood e8....舊野都唔錯呀....都支援到24/96...又可以雙插咭最多128GB....前排千七港紙淘左部全新紅色返黎

舊 05-22-14, 12:20 AM   #357
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
PSX / PS3 / PSP 既XMB 控制介面就係QUALIA 部門開發

而Sony 第一個用XMB 控制介面既産品就係QUALIA 005

QUALIA 010 更加唔洗講
第一部用上XMB 係 PSX

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-22-14, 08:24 PM   #358
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
正常既貼片插座係唔支援4極或以上既....唔得咪搵人整個靚仔既3.5轉3.5 lor....

我依家都係用緊已停產既Kenwood e8....舊野都唔錯呀....都支援到24/96...又可以雙插咭最多128GB....前排千七港紙淘左部全新紅色返黎
係DMA入左嚕頭先
琴日買左張東芝CLASS 10 64GB MICRO SD 卡(朋友拎$250)
入左幾首wav . 試
今晚返到去先慢慢聽真d (・㉦・)

舊 05-23-14, 03:31 AM   #359
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

舊 05-24-14, 04:29 PM   #360
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

聽左兩日,分享下ibasso DX90用後感

包裝:
紙盒packing , 我買果部應該係大陸mini audio版
跟mon貼兩張,USB線,3.5mm同軸線,煲機線,機膠套

機身:
算輕,手感ok , 放係褲袋都唔係問題,係可能厚左少少
後面金屬拉絲幾靚,造工ok , 但電池蓋十分緊,比較難開

介面操作:
簡單易用 , 用了兩天完全沒有hang 機情況,好快可以上手
我係用Media Go 重新製作database , rip過過百隻CDs 轉FLAC
一過即攪掂,有封面,但仍有少量歌名有亂碼
Touch Screen 有時過敏會hi 到其他掣
轉歌,pause 會有半秒delay
長時間播放/過歌機身會比較熱

聽感小分享:
對比起我常用的Sony player
力水,爆炸感,樂器清析度都有全面嘅提升,特別係bass
音量最高為lv260 , 大概200-220 已經可以完全發輝到個耳機嘅音色( mid gain)
(當然都睇你夾咩耳機,不過相信無乜人會好似我甘用X1000跟機耳筒搭DX90(・㉦・)
同埋DX90 3.5mm jackplug 係對應Sony NC 5極mini plug)
所以我覺得DX90好適合用黎聽METAL , ROCK , POP
以X JAPAN 首BLUEBLOOD LIVE版為例:可以好清楚甘聽到每下快速bassdrum嘅聲
有大量嘈吵的power chord /鼓聲/人聲底下都唔會有亂/炒埋一碟嘅感覺
其他歌黎講,特別結他d broken chord 都可以好清析甘聽到
人聲都唔會過前,岩岩好
音場空間感唔算大
聽宮崎駿嘅配樂小提琴高音也不會過尖

小總結:
以$3000(+$300-/+記憶體) 呢個價錢
有USB DAC , 有插卡 , 同軸OUT /LINE OUT , 可换電等等嘅功能
再加上有十分不錯嘅音色,真係算好抵玩!

此篇文章於 05-24-14 05:19 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-24-14, 11:44 PM   #361
teamkiller

引用:
聽左兩日,分享下ibasso DX90用後感

包裝:
紙盒packing , 我買果部應該係大陸mini audio版
跟mon貼兩張,USB線,3.5mm同軸線,煲機線,機膠套

機身:
算輕,手感ok , 放係褲袋都唔係問題,係可能厚左少少
後面金屬拉絲幾靚,造工ok , 但電池蓋十分緊,比較難開

介面操作:
簡單易用 , 用了兩天完全沒有hang 機情況,好快可以上手
我係用Media Go 重新製作database , rip過過百隻CDs 轉FLAC
一過即攪掂,有封面,但仍有少量歌名有亂碼
Touch Screen 有時過敏會hi 到其他掣
轉歌,pause 會有半秒delay
長時間播放/過歌機身會比較熱

聽感小分享:
對比起我常用的Sony player
力水,爆炸感,樂器清析度都有全面嘅提升,特別係bass
音量最高為lv260 , 大概200-220 已經可以完全發輝到個耳機嘅音色( mid gain)
(當然都睇你夾咩耳機,不過相信無乜人會好似我甘用X1000跟機耳筒搭DX90(・㉦・)
同埋DX90 3.5mm jackplug 係對應Sony NC 5極mini plug)
所以我覺得DX90好適合用黎聽METAL , ROCK , POP
以X JAPAN 首BLUEBLOOD LIVE版為例:可以好清楚甘聽到每下快速bassdrum嘅聲
有大量嘈吵的power chord /鼓聲/人聲底下都唔會有亂/炒埋一碟嘅感覺
其他歌黎講,特別結他d broken chord 都可以好清析甘聽到
人聲都唔會過前,岩岩好
音場空間感唔算大
聽宮崎駿嘅配樂小提琴高音也不會過尖

小總結:
以$3000(+$300-/+記憶體) 呢個價錢
有USB DAC , 有插卡 , 同軸OUT /LINE OUT , 可换電等等嘅功能
再加上有十分不錯嘅音色,真係算好抵玩!
換電仲正....試過幾款電,大陸既飛毛腿Blue Dream電係最好聲....可以買粒試下
S3原裝電bass就會力水就會好D....但就好睇你隻耳機用左會唔會過量

個Line-out開四分三我都覺得軟弱無力咁.....開盡佢聲D又怪怪的
所以用Amp既我就唔建議買佢....直推就不錯

舊 05-25-14, 01:51 AM   #362
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
換電仲正....試過幾款電,大陸既飛毛腿Blue Dream電係最好聲....可以買粒試下
S3原裝電bass就會力水就會好D....但就好睇你隻耳機用左會唔會過量

個Line-out開四分三我都覺得軟弱無力咁.....開盡佢聲D又怪怪的
所以用Amp既我就唔建議買佢....直推就不錯

我都有諗過買過粒S3 原裝電呀,主要原因係因為d 電好似都去得ok快
可能機/電都未Run好問題

係公司過左首Kay " 我們都被忘了 "
原生24bit/kHz (FLAC.)
所謂Hi-Res , 其實" Hi-Res " 係好多因素下實在太取巧(本身係唔係真係24bit錄等等等等)
要原音 , 始終必須黑膠 。

如果必須經過數碼化, 我始終覺得唔洗執著係任何形式的hi-fi碟/數碼檔案上
如果首歌本身真係錄得好,普通CD音質真係好夠

舊 06-01-14, 09:19 PM   #363
HAKAIDER
neet 人生~~~

哇~~~係淘宝check 完好盞鬼

HiMD 碟 > 300 人仔@1

ES 碟 > 70 人仔@1

金碟 > 16 人仔@10

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 06-02-14, 02:34 AM   #364
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:
如果首歌本身真係錄得好,普通CD音質真係好夠
你揾部yamaha f1 去用audio master mode 錄1隻CD , 再用普通mode 錄1隻CD

是但用部1-bit player 去 比較 原版,master mode, 普通mode 呢三隻有乜唔同
咁你就明錄得好都要識製作先有用

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk

此篇文章於 06-02-14 02:36 AM 被 HI_Ricky 編輯。
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-14, 04:13 PM   #365
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

引用:
哇~~~係淘宝check 完好盞鬼

HiMD 碟 > 300 人仔@1

ES 碟 > 70 人仔@1

金碟 > 16 人仔@10

金碟10 隻 都係$16 人仔甘平 ????????
我樓下間晒相鋪Neige 10隻 $158XD

此篇文章於 06-02-14 04:22 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-14, 06:05 PM   #366
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
金碟10 隻 都係$16 人仔甘平 ????????
我樓下間晒相鋪Neige 10隻 $158XD
Neige 係吉之島見10 隻都係$30 内

旺角金碟10 隻$50 左右

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 06-02-14, 06:45 PM   #367
kawai
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
Neige 係吉之島見10 隻都係$30 内

旺角金碟10 隻$50 左右
剛剛search咗, 金碟應該係$16人仔一隻吧....

如果真係$16人仔10隻, 介唔介意PM條link比我......
kawai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-14, 09:38 PM   #368
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

HiMD 停左產就炒上天,d 金碟賤過地底泥,陰公

舊 06-02-14, 11:38 PM   #369
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: kawai 查看文章
剛剛search咗, 金碟應該係$16人仔一隻吧....

如果真係$16人仔10隻, 介唔介意PM條link比我......
http://item.taobao.com/item.htm?spm=...id=16944695795

旺角$5X.............

你係淘宝買完寄返黎其實差唔多...............

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 06-02-14, 11:46 PM   #370
kawai
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2003
引用:
http://item.taobao.com/item.htm?spm=...id=16944695795

旺角$5X.............

你係淘宝買完寄返黎其實差唔多...............
Thanks~

但(标价为一张的价格).....

下次去旺角搵吓
kawai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-14, 04:59 PM   #371
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: kawai 查看文章
Thanks~

但(标价为一张的价格).....

下次去旺角搵吓
睇濾左........

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-22-14, 09:00 PM   #372
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
成田 仲有.... XD
引用:
作者: rorimoe 查看文章
都放左好耐下
應該係電台換機變垃圾
不過日日7x24你敢唔敢買
上個月行成田唔覺眼有MDS-B5

只係見到新成田有部業務用DV 帶機放門口

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 08-22-14, 09:33 PM   #373
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
話時過係日本邊頭係耳機野既集中營
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-14, 01:24 AM   #374
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 石原夏織 查看文章
話時過係日本邊頭係耳機野既集中營
秋葉e☆イヤホン/老秋yodobashi
想退稅平d去新宿bic camera

此篇文章於 08-23-14 01:27 AM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-23-14, 04:45 PM   #375
石原夏織
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code4597 0320 8939
PSN  IDHO2_0219
唔該晒
石原夏織 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[MOVIE] LIMIT OF LOVE 海猿 -UMIZARU- 06.05.06 日本上映 Marco 電影版 32 09-08-10 11:51 PM
"娛樂大搜查"之延續...?"東張西望"(06/06同時段首播) Busconcamp Neo Entertainment TREND 53 06-18-09 08:03 PM
[PS2]J League Winning Eleven 10 + Europe League 06'-07' , 06年11月22日發售 6402oen 電視遊戲討論版 17 11-02-06 12:57 PM
23/06~24/06齊秦"情歌齊唱香港演唱會"...日前宣佈取消 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 0 06-19-06 09:32 PM
[XB360]NBA Live 06圖片及影片,美版11月15日,日版06年1月19日發售 神祕人1號 電視遊戲討論版 36 11-18-05 01:16 PM

現在的時間是 12:33 AM

手機版 | APP版