Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2
<<繼續談情>>>(塗結)才子好文
Ryokoryoko 05:42 PM 06-21-11
作者: 十一月:
莫非你覺得我講「懂得將搏命搵錢呢個任務交俾男人,令自己可以生活得悠閒一點的女人才是真正聰明」呢一點係歧視?
「懂得將搏命搵錢呢個任務交俾其它人,令自己可以生活得悠閒一點的人才是真正聰明」
十一月 05:55 PM 06-21-11
作者: Ryokoryoko:
「懂得將搏命搵錢呢個任務交俾其它人,令自己可以生活得悠閒一點的人才是真正聰明」
冇錯,字眼問題,不一定是「男人」
有啲阿媽個個月好似追債咁逼子女俾家用,相信都係類似做法。
Ryokoryoko 12:10 PM 06-22-11
有啲老細諗盡縮數去meet最低工資,相信都係類似做法。
某F 05:15 PM 06-22-11
作者: Middle:
前題係,好彩識得到個男人會肯搏命搵錢同埋真係搵到錢,
識著例如我呢種本身已經悠悠閒閒o既,就真係...... ~__~
你咁仲唔叫好呀
thesame 10:51 PM 06-22-11
呢個世界又幾時有男女平等過?
對自己有利就係平等!

路係自己選擇的,
你又何必去話人地好唔好?人地又冇影響到你.
難道自己得不到的就想全部人都得不到?

生活呢樣野有話一定要點樣先係對
又或是錯
天空 02:34 AM 06-23-11
而家仲邊有男女平等架?

痴線架咩? 不嬲都係女權過高架啦
GimGim 05:19 AM 06-23-11
i like, and dont mind my girlfriend to be strong, i actually prefer my girl to have her own goal! just dont bother me when i want to do my things
irismong 08:27 PM 06-24-11
岩岩睇緊TXB, 有句對白就係話:
有自信既男人, 根本唔駛介意個女人贏自己

莫非你覺得我講「懂得將搏命搵錢呢個任務交俾男人,令自己可以生活得悠閒一點的女人才是真正聰明」呢一點係歧視?

我又唔係話女人做唔到高薪厚職,如果咁都係歧視,咁我無言了
作者: Ryokoryoko:

但係你一開始唔係咁既意思呢

作者: 天空:
而家仲邊有男女平等架?

痴線架咩? 不嬲都係女權過高架啦
所謂既女權男權根本一開始就係同一樣野
十一月 01:28 AM 06-25-11
我第一個post係#15,我明明係講「冇必要咁辛苦」(雖然打錯了做「冇必事」)。
如果咁樣都話係歧視,我就無論如何都唔服架喇。
我係唔係歧視,我心裡好清楚。
明明唔係,但都咁多人話我係,感覺好無奈。
Lilith 04:43 AM 06-25-11
我第一個post係#15,我明明係講「冇必要咁辛苦」(雖然打錯了做「冇必事」)。
如果咁樣都話係歧視,我就無論如何都唔服架喇。
我係唔係歧視,我心裡好清楚。
明明唔係,但都咁多人話我係,感覺好無奈。
其實有冇必要唔係我地話,每個人背景,諗法都唔同,呢D野要當時人先知~~
女仕們都要養家,賺錢同俾男人無關~~

唔係串你,如果你講咗D野你覺得冇問題而其他人覺得有,你最好諗多次自己講過嘅野,因為其他人無必要team up 話你
十一月 12:48 PM 06-25-11
作者: Lilith:
其實有冇必要唔係我地話,每個人背景,諗法都唔同,呢D野要當時人先知~~
女仕們都要養家,賺錢同俾男人無關~~

唔係串你,如果你講咗D野你覺得冇問題而其他人覺得有,你最好諗多次自己講過嘅野,因為其他人無必要team up 話你

我都希望覺得我的說話有問題的人諗一諗,將男女位置對調,
妻子養得起家的男人,冇必要咁拼搏,做住家男人好了。
咁呢句說話又係歧視男人?
點解說的對象係女人就係歧視?
我倒是覺得是某些人心目中的女性形象低下,才會那麼敏感,動不動就覺得人地歧視
Lilith 04:27 PM 06-25-11
我都希望覺得我的說話有問題的人諗一諗,將男女位置對調,
妻子養得起家的男人,冇必要咁拼搏,做住家男人好了。
咁呢句說話又係歧視男人?
點解說的對象係女人就係歧視?
我倒是覺得是某些人心目中的女性形象低下,才會那麼敏感,動不動就覺得人地歧視

你嘅前堤係有養得起家的男人, 文中嘅中女們係冇男人嫁~~
1 2

返回主題版面