Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 08-31-10, 08:14 PM   #301
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
以前都試過,當自己好忙好煩既時候,另一半仲成日呢樣果樣真係好煩,又吾可以話距,忍~
為什麼不能說,只能忍?簡單的sms說“我今天糟透了,基本上只要是能動的東西,就能把我給惹火。所以,如果我要是對你發脾气或不耐煩的話,你不用理我,而我也先說句對不起”

先小人,后君子。如果對方這樣也來惹你的話,then they had it coming

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
唔單只女人,係大部分人都會
因為不快會造成創傷,會特別深刻
加上人生本來就苦多樂少

一張白紙上面有個黑點, 大家好自然就會將注意力放落黑點
而唔係白色的部份......
為什麼是一張白紙上的黑點?從白到黑,中間有無數的灰;然后還有發脾气的紅,平靜的綠,開朗的藍……there are millions of colours, instead of just black and white.

剛受傷的時候,一定會痛徹心肺。可是,如果老是想著傷口好痛,傷口好痛,再三不五時就把傷口扒開來,看看好了沒有,那傷口永遠也不會癒和,或癒和得很慢。這世界上煩人的事和人實在太多,如果連自己也要和自己過不去的話,那真是情以何堪。

在找男/女朋友的時候,我們老是說,啊,如果對方這樣就好了;如果對方那樣就好了……可我們都忘了,我們不是拿著menu在點菜。就算點菜,也要看那個廚師會不會煮,或者有沒有去對餐廳。At the end of the day,能令自己開心的只有自己。Everything else is just bonus。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線  
舊 08-31-10, 08:22 PM   #302
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Rotagen 查看文章
既然人生苦多樂少,唔係更應該努力追求同重視快樂既時間?so sad
其實應該多原諒人多看人好處,定係要學大部份人多怨恨人多數人不是,才可以令自己過得好D?
我都一直叫自己咁樣做 但真係知易行難
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
為什麼是一張白紙上的黑點?從白到黑,中間有無數的灰;然后還有發脾气的紅,平靜的綠,開朗的藍……there are millions of colours, instead of just black and white.

剛受傷的時候,一定會痛徹心肺。可是,如果老是想著傷口好痛,傷口好痛,再三不五時就把傷口扒開來,看看好了沒有,那傷口永遠也不會癒和,或癒和得很慢。這世界上煩人的事和人實在太多,如果連自己也要和自己過不去的話,那真是情以何堪。

At the end of the day,能令自己開心的只有自己。Everything else is just bonus。
1) 白紙上的黑點 <= 用慣常例子
2) 什麼是開朗的藍?
3) 這番話,是對我講的嗎?
好一個情何以堪....謝謝

Lost In Paradise

此篇文章於 08-31-10 08:45 PM 被 藍莓咖啡 編輯。
藍莓咖啡 目前離線  
舊 09-01-10, 02:08 AM   #303
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
為什麼不能說,只能忍?簡單的sms說“我今天糟透了,基本上只要是能動的東西,就能把我給惹火。所以,如果我要是對你發脾气或不耐煩的話,你不用理我,而我也先說句對不起”

先小人,后君子。如果對方這樣也來惹你的話,then they had it coming
我自己既問題係無所謂的,可以吾同任何人講,不過係對方吾知咩事發脾氣...果時我生日我專登拎左3日假,發左我2日 果一刻我淨係吾講野,我知我一講野一定爆炸,忍都係吾想關係搞到甘差遮

引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
我都一直叫自己咁樣做 但真係知易行難
甘刻意對自己又好似吾係甘好....

舊 09-01-10, 09:20 AM   #304
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: Rotagen 查看文章
你曉人情世故,就唔會成日見你嚮到講同其他人有磨擦啦
永遠都係見你數人錯,同你呢種自我中心既人相處一定好辛苦,真係同情你d男朋友
你呢d咪就係冇野好做撩交嗌lor

做人既野50步笑100步
我明既, 有人總鍾意自認完美同幸災樂禍

舊 09-01-10, 10:08 AM   #305
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

註冊日期: Mar 2002
現在不是爭論的時候吧...

舊 09-01-10, 10:16 AM   #306
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: 小Tam 查看文章
現在不是爭論的時候吧...
爭論都冇用ar 你岩

尋日我又俾人發脾氣
連一班朋友o係觀塘散水後, 我想早d回家,
咁都俾人發脾氣

我地嘈到散左

此篇文章於 09-01-10 10:22 AM 被 Seppie 編輯。
Seppie 目前離線  
舊 09-01-10, 10:18 AM   #307
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

引用:
作者: Seppie 查看文章
爭論都冇用ar 你岩
我地都散左喇
吓!!!!!!!!!
咩事呀點解呀???????
真係無得救???

舊 09-01-10, 10:25 AM   #308
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

引用:
爭論都冇用ar 你岩

尋日我又俾人發脾氣
連一班朋友o係觀塘散水後, 我想早d回家,
咁都俾人發脾氣

我地嘈到散左
發什麼脾氣呀?
件事係點架???

舊 09-01-10, 10:26 AM   #309
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

我想早d回家,
佢都可以話佢自己難得放假, 怪我唔俾時間陪佢
咩野都係由"佢"自己出發先!!!

之前已經話左我唔鍾意佢勉強我架喇

我話想冷靜下見少d
佢又拒絕, 話咁即係代表分開

根本我已經呢2日嘈到堅持分開喇
因為佢意見接受態度依舊既
佢沒打算為我著想過lor!

舊 09-01-10, 10:31 AM   #310
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

唉....咁可惜.......
我這邊才剛開始,你那邊卻分開了.....
我們的男朋友都是認識的....
有點莫名的感觸.....

舊 09-01-10, 10:34 AM   #311
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
唉....咁可惜.......
我這邊才剛開始,你那邊卻分開了.....
有點莫名的感觸.....
同我講我地一直好地地, 覺得我突然搵野嘈
真係好笑
我根本一直有講覺得有呢個問題, 係佢一直唔肯去重視去正視我講既野
唔顧我感受

所以, 我地已經冇得救了

舊 09-01-10, 10:41 AM   #312
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
真係好笑
我根本一直有講覺得有呢個問題, 係佢一直唔肯去重視去正視我講既野
唔顧我感受

一直好地地....我笑了.....

完全唔識睇人面色(定係認為只有人睇佢面色?)

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 09-01-10, 10:42 AM   #313
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

引用:
真係好笑
唔顧我感受

我都不知道能說什麼了.......
只是感到可惜,
其實...你男朋友昨晚的心情也不見得好.......
雖然我並不知道內情,
也不好說什麼.........
只有在旁關心和祝福..........

舊 09-01-10, 10:44 AM   #314
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我都不知道能說什麼了.......
只是感到可惜,
其實...你男朋友昨晚的心情也不見得好.......
雖然我並不知道內情,
也不好說什麼.........
只有在旁關心和祝福..........
e家講到尾
就係對"拍拖" 同"相處方式"有好大好大既分歧

第一句話: 如果我累, 唔會勉強我陪佢
第二句就係: 點解你有時間都唔陪我??

我反問佢: 咁我有時間但係我累呢? 咁點好???

佢根本就矛盾

舊 09-01-10, 10:53 AM   #315
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

引用:
e家講到尾
就係對"拍拖" 同"相處方式"有好大好大既分歧

第一句話: 如果我累, 唔會勉強我陪佢
第二句就係: 點解你有時間都唔陪我??

我反問佢: 咁我有時間但係我累呢? 咁點好???

佢根本就矛盾
我想我明白的.......

舊 09-01-10, 10:57 AM   #316
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
我想我明白的.......
全世界全宇宙大部分生物明哂都沒用
因為當事人唔明

我都覺得好可惜
不過佢要堅持己見既話, 已經沒解決辦法

舊 09-01-10, 11:09 AM   #317
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
你呢啲都仲叫做好啲,擺明你知佢唔明。
有啲直頭次次都話你知佢明,但係過一陣就發現佢唔明,然後無限loop。

算啦,人夾人,勉強無幸福。

舊 09-01-10, 11:14 AM   #318
麥C
God of Gamer
專業R水吹

PSN  IDmaxcmwong
會唔會係各自都係都係自己立場去睇去想
以自身感受行先
會有錯不在我感覺
這不是錯事
只係可否找到能長久相處之人
奈何只為自己想的人太多

舊 09-01-10, 11:47 AM   #319
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
兩個強勢既人係埋一齊就一定好快88...
各方都唔包容既仲有咩可以講

舊 09-01-10, 08:41 PM   #320
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
你呢d咪就係冇野好做撩交嗌lor

做人既野50步笑100步
我明既, 有人總鍾意自認完美同幸災樂禍
講唔過人就開始扣帽子so sad
無錯,自認識人情世故,覺得其他人唔識,呢d的確係五十步笑百步
呢個世界除左自認完美既人,仲有好多自認與眾不同既人,而呢d人通常都有另一個稱呼--「中二病」

此篇文章於 09-01-10 08:43 PM 被 Rotagen 編輯。
Rotagen 目前離線  
舊 09-02-10, 12:20 AM   #321
TSZ
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDI-c-eman
何必呢

舊 09-02-10, 12:50 AM   #322
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: ~Tsz~ 查看文章
何必呢
冤冤相報何時了

是但一邊收聲先當幫忙啦......

舊 09-02-10, 02:03 AM   #323
Rotagen
Game Master

註冊日期: Jul 2008
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
冤冤相報何時了

是但一邊收聲先當幫忙啦......
單純口臭,有怪莫怪

舊 09-02-10, 11:33 AM   #324
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

理得佢啦講埋d唔到題既野

我已經決定好放手喇
就算以前幾開心都好, 呢排發生既事, 真係令我一下子向下沉.................

舊 09-02-10, 11:43 AM   #325
小Tam
Game Master
~~希羅妻~~

引用:
理得佢啦講埋d唔到題既野

我已經決定好放手喇
就算以前幾開心都好, 呢排發生既事, 真係令我一下子向下沉.................
人生真的太多事預料不到了........

關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:51 PM

手機版 | APP版