Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 01-04-18, 01:25 AM   #1376
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
係咪隊入面唔齊人,睇下個任務提示要有咩人啦。
我係劇情劇院都找吾倒佢個任務片 所以應該係我個出左事
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 01:27 AM   #1377
Kello820
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2009
Nintendo Switch ID1035-4401-7443
PSN  IDKello820
XBox Live GamertagKello820
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
我係靠傭兵團開左個skill..似乎可放棄了....
【ゼノブレイド2】「メノウの採掘探し」の場所と、バグの解消方法(採掘カウント、ミロロ消失)
https://ameblo.jp/rodinia/entry-12341446877.html

呢度個情況可能同你唔一樣,不過你都可以參考下,希望有救

Kello820 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 01:31 AM   #1378
ZERO NEKO

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
Thanks 我再試試
由手機版發出
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 01:38 AM   #1379
HM

註冊日期: May 2007
爆機了
故事無咩驚喜
好想左擁右抱
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 07:35 AM   #1380
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: Kello820 查看文章
基本明你想講乜,但好老實,現實係隻隻怪都一樣咁頹
先唔好提有裝備又唔准用,又要低lv乜乜勿勿
玩家物盡其用,結果enemy最終過弱唔好玩,呢樣野唔應該歸究玩家
玩家更加冇義務對自己施加任何制約黎營造enemy好強好刺激好有挑戰性既錯覺

而家隻game玩到最後根本就只係easy mode
所以官方先會計劃高難度2周目同expansion pass一早就話加乜鬼強敵挑戰

130紙老虎係人都知,佢只係拎黎刷epic刷chips刷wp兼測試傷害用
海蛇難打好大程度上係因為個地型唔好,招式其實冇乜特別
櫻花果陣主線初見就已經堆屍打死左,7章好似大概係60幾lv咁上下
佢本身唔弱,呢隻game既人型敵人有好多優勢,而佢又係lv100+ um裡面唯一既人型
但而家返去打佢剩係狂出driver arts都可以贏,一樣冇意思
同埋對佢印象特別深既主因都係因為佢流派同個名好有1代neta feel
隻blade如果係dikson或mumca就真係滿分(發夢)
整體嚟講
我覺得設定係偏弱
一招就可以通吃

我本身預係非常難打
要滿足特定條件先有機會贏
但而家設定到
唔係你屈佢就佢屈你咁
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 07:51 AM   #1381
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
114就係3隻一齊果隻?我淨係記得增援封印對佢有效,附魔之劍好似未見過,我懷疑佢未出就死左

其實你想刷epic定乜,真心打65同130有效率好多
特別係130,佢個lv根本係紙老虎
130姐係邊隻? THZ

琴日去左學上網D人教去刷一刀,扑佢2~3次就直接跳樓

引用:
作者: HM 查看文章
爆機了
故事無咩驚喜
好想左擁右抱
故事
主角爆機失業,但係變左人生勝利者
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 08:06 AM   #1382
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: fortel 查看文章

故事
唔算失業只係轉咗職啫,佢係傭兵團老大喎依家

依家佢係
左賢妻右傲嬌,貓貓在背後,長糧養終老
十幾歳人有咁嘅成就仲可以點
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 08:22 AM   #1383
HM

引用:

故事
...
主角只係唔再係master同調者,同天之聖杯解左約
但佢仲有同調者呢個資質,可以同其他劍同調
舊 01-04-18, 08:47 AM   #1384
fortel
Game Master

引用:
作者: HM 查看文章
...
主角只係唔再係master同調者,同天之聖杯解左約
但佢仲有同調者呢個資質,可以同其他劍同調
最後
個CORE發光彈返2個老婆出黎算唔算再同調多次? 都係要再講多次,呢次主角真係人生勝利者
舊 01-04-18, 09:59 AM   #1385
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
最後
個CORE發光彈返2個老婆出黎算唔算再同調多次? 都係要再講多次,呢次主角真係人生勝利者
Xeno的主角

XG > 等咗差唔多成萬年先修成正果
XS > 食咗禁果,最後瓜咗
XB1 > 兩個都係朋友以上吧
XBX > 冇老家冇人生
XB2 > 人生勝利者

舊 01-04-18, 10:46 AM   #1386
高級嘍囉
Crazy Gamer

3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
點睇敵人係咩屬性,啲屬性減傷都唔知點用。

同埋個戰鬥系統好單向,完全唔洗理敵人做咩,總知儲齊珠一下爆死佢就得,打咩都係一種打法。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 10:53 AM   #1387
fortel
Game Master

引用:
點睇敵人係咩屬性,啲屬性減傷都唔知點用。

同埋個戰鬥系統好單向,完全唔洗理敵人做咩,總知儲齊珠一下爆死佢就得,打咩都係一種打法。
佢個名有個屬性icon既

其實好多時d怪出技都唔知有咩effect,有時會無啦啦比佢秒左都唔知咩事
舊 01-04-18, 11:04 AM   #1388
高級嘍囉
Crazy Gamer

3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
佢個名有個屬性icon既

其實好多時d怪出技都唔知有咩effect,有時會無啦啦比佢秒左都唔知咩事
一代都仲有防禦技,今集有啲技有迴避效果,不過冇認真研究過。

同埋要集中精神出cancel、出破防連鎖,唔會注意到敵人嘅動作。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 11:07 AM   #1389
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
一代都仲有防禦技,今集有啲技有迴避效果,不過冇認真研究過。

同埋要集中精神出cancel、出破防連鎖,唔會注意到敵人嘅動作。
真係想睇動作可以將個CAM 拉遠D既.......

戰鬥SYSTEM 做壞左前兩頁都講過
單向得黎冇變化 有時想轉下角色玩都唔得

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 11:18 AM   #1390
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: 新月 查看文章
整體嚟講
我覺得設定係偏弱
一招就可以通吃

我本身預係非常難打
要滿足特定條件先有機會贏
但而家設定到
唔係你屈佢就佢屈你咁
其實呢個設計我又唔覺得好差
個系統本來就難上手,後面d敵人唔強化得小d就比唔到人摸熟左既感覺
更何況呢隻好明顯想吸新手就更加需要調低難度
反正都準備緊高難度2週目啦
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 11:25 AM   #1391
HM

敵人最討厭都係d高攻既全範圍大技,封回復,封劍封人,同埋浮空之類阻礙你行動既技能
唔係KEEP住一個做坦,一個回復,主角自己儲波波最尾一野連鎖,無野係打唔贏
而且連鎖強大到可以知道對面一發癲就一發大技秒對面

重點都係自由度太低
舊 01-04-18, 11:29 AM   #1392
GUSTAV
The One
poor

其實隻GAME依家後期打完D BOSS 一次之後係得FARM 石抽野呢一個目標

基本上你FARM到隻犀牛就得

舊 01-04-18, 12:03 PM   #1393
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
真係想睇動作可以將個CAM 拉遠D既.......

戰鬥SYSTEM 做壞左前兩頁都講過
單向得黎冇變化 有時想轉下角色玩都唔得
話說係設定裡較完鏡頭都好遠,想睇近鏡

舊 01-04-18, 12:12 PM   #1394
GUSTAV
The One
poor

有時唔拉遠D真係唔知打緊乜...又睇唔到D同伴做緊乜

舊 01-04-18, 01:14 PM   #1395
fortel
Game Master

引用:
114就係3隻一齊果隻?我淨係記得增援封印對佢有效,附魔之劍好似未見過,我懷疑佢未出就死左

其實你想刷epic定乜,真心打65同130有效率好多
特別係130,佢個lv根本係紙老虎
求教用咩裝打? 我比佢秒殺

------------------

好辛苦先過到一次,AI唔生性破防/幫我坦就輸硬

此篇文章於 01-04-18 01:50 PM 被 fortel 編輯。
舊 01-04-18, 01:22 PM   #1396
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
Xeno的主角

XB2 > 人生勝利者
XB1 & XB2

XB1公主似係單戀多啲
XB2結局係王道RPG嘅宿命,
不過折磨左咁多集,嚟一次BBQ都OK,
俾啲受Zohar慢長虐待嘅「人」休息下啦
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 02:19 PM   #1397
GUSTAV
The One
poor

引用:
求教用咩裝打? 我比佢秒殺

------------------

好辛苦先過到一次,AI唔生性破防/幫我坦就輸硬
130隻坦夠好閃+有BALL MAKER 儲夠波仔就殺到 佢冇咩大型MAP炮

舊 01-04-18, 02:23 PM   #1398
HM

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
Xeno的主角

XB2 > 人生勝利者
...
XS個前輩就算吧啦
雖然重要但本身戲份唔多
只係過場話你知佢曾經破左紫苑既處
要講的話亞連君追左紫苑三集,終於得米
舊 01-04-18, 02:24 PM   #1399
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
引用:
作者: GUSTAV 查看文章
130隻坦夠好閃+有BALL MAKER 儲夠波仔就殺到 佢冇咩大型MAP炮
好好奇點為之夠好閃
可唔可以比個能力值做standard
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-18, 02:26 PM   #1400
GUSTAV
The One
poor

引用:
作者: PatrickNo42 查看文章
好好奇點為之夠好閃
可唔可以比個能力值做standard
咪3把素早防BLADE加齊緊急回避CORE
裝埋素早30%
D BLADE 裝素早50

起碼過900

仲有絆MAX回避

此篇文章於 01-04-18 02:36 PM 被 GUSTAV 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Xenoblade 2『異度神劍2』|DLC︰黄金の国イーラ︱2018年9月 MO 電視遊戲討論版 1288 05-29-21 09:55 AM
[死闘の末][Bloodborne The Old Hunters] 獵人心得交流區 (劇透請Spoiler) reiyaw 攻略及心得交流區 1221 02-04-16 05:00 PM
賣日版 New 3DS Xenoblade golan 買賣專區 0 09-14-15 10:43 PM
[Wii] Xenoblade ゼノブレイド neo 電視遊戲討論版 487 12-20-14 11:13 AM
收WII舊GAME (XENOBLADE) Sheva 買賣專區 5 08-03-13 12:30 AM

現在的時間是 04:07 PM

手機版 | APP版