Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 04-06-11, 10:50 PM   #201
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: Seppie 查看文章
呢支幾多銀? 夠唔夠用先
http://shop.pentax.jp/e/e10080001/
24800YEN
哩枝是標準定焦鏡(無得zoom), 夠輕身, 124克only, 方便snap shot, 成象應該唔差既
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-06-11, 10:55 PM   #202
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
引用:
作者: kita 查看文章
http://shop.pentax.jp/e/e10080001/
24800YEN
哩枝是標準定焦鏡(無得zoom), 夠輕身, 124克only, 方便snap shot, 成象應該唔差既
仲要襯番部死人k-r >o< pentax 你好野

舊 04-07-11, 12:13 PM   #203
kita
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2007
引用:
歡迎來到單反的無底深淵...
kita 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-11, 09:51 AM   #204
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/n...07_437973.html
正版nikon鏡頭杯
由手機版發出
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-08-11, 10:02 AM   #205
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

引用:
http://www.price.com.hk/product.php?p=125373
$2280

DA35/2.4係用FA35/2的設計
傳說本來諗住當作FA*推出 可以話係窮人星鏡
今次出的版本改左用光學玻璃 所以光圈無純玻璃版大
http://www.clubsnap.com/forums/threads/781683-DA-35-2.4-A-Plastic-Wonder!-DAL35-vs-FA35-vs-DA35m-vs-A35-(many-photos!)

此篇文章於 04-08-11 10:22 AM 被 Hayami 編輯。
舊 04-09-11, 11:27 PM   #206
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

引用:
作者: Hayami 查看文章
http://www.price.com.hk/product.php?p=125373
$2280

DA35/2.4係用FA35/2的設計
傳說本來諗住當作FA*推出 可以話係窮人星鏡
今次出的版本改左用光學玻璃 所以光圈無純玻璃版大
http://www.clubsnap.com/forums/threa...5-(many-photos!)
我沒錢住了

今日叫做開心dd 啦

舊 04-11-11, 03:39 PM   #207
Francisau100
Game Master
大名

註冊日期: Apr 2005
入左sony a55~~ 跟機有BASIC 鏡 18-55MM

以前未試過用DSLR, 所以依家學習中 (即係以AUTO MODE為主 ),
發現影人像時, 好多人清, 背景濛...... 發生咩事? 我明明無ZOOM, 但係相機好叻咁幫我FOCUS左去面既人而後面背景就好濛,

攪到用傻仔機個效果好似仲好D咁....

有無大大話我知發生左咩事?

MU GO GO GO!!

學習攝影! A99+2470+50.4+85.4+70300
Francisau100 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-11, 06:17 PM   #208
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
OT 一下...
大家覺唔覺得照相館今年好旺桃花....(消音~~~~~~)

舊 04-11-11, 08:49 PM   #209
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
作者: M-eye 查看文章
OT 一下...
得啦....知你威啦....
OK... you win

舊 04-11-11, 09:49 PM   #210
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
OT 一下...
如果你想放閃光彈, 由 FB 閃到玻璃館, 隨你啦, 不過咁樣叫做有幾旺呀?

又如果你係撞破左某人, 例如某X王和某XX姑娘做這樣的事又做那樣的事, 咁就唔該你正正經經講出黎, 咁樣先至尊重當事人.

此篇文章於 04-11-11 09:59 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-11, 10:17 PM   #211
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
唔...桃花嘛...
過眼雲煙罷

舊 04-11-11, 11:36 PM   #212
查無此人
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Francisau100 查看文章
入左sony a55~~ 跟機有BASIC 鏡 18-55MM

以前未試過用DSLR, 所以依家學習中 (即係以AUTO MODE為主 ),
發現影人像時, 好多人清, 背景濛...... 發生咩事? 我明明無ZOOM, 但係相機好叻咁幫我FOCUS左去面既人而後面背景就好濛,

攪到用傻仔機個效果好似仲好D咁....

有無大大話我知發生左咩事?
首先歡迎你成為"罪犯滔天"既一員
我都係用索尼,不過因為係窮鬼一名所以仲用緊N年前既A300+細蔡

我以個人判斷o黎試下解答你既問題(注意唔一定係正確)

因為你係用AUTO,如果影相時環境光線唔夠
如係室內/陰天等,部機有機會先自動加大個光圈去就,再唔夠光先去推高個ISO
而DSLR入面塊CMOS比你之前用開既普通DC仔大好多
導致"景深"都會淺好多,如果你影相時被攝者距離背後既景物又有一定距離時話
就會好容易做成所謂既前清後濛既效果(淺境深),既使你冇特登去ZOOM遠佢

而且如果我冇記錯既話,A55仲有內置o左非常體貼初學者既人像淺境深功能設定
你可以睇下依個自動功能有冇打開o左

唔想成日誤用淺境深的話,可以轉用A MODE(光圈先決模式)
光圈多用F 8以上就唔會成日會境深唔夠
反正你部A55既 ISO 1600係絕對可用,既使推到3200都仲係可接受範圍
到時唔夠光都可以靠推ISO而唔加大光圈都影得到

PS:一點小提示,如果要用DSLR影多人合照既話,光圈至少要F 8以上,以確保被攝眾人既臉孔有足夠既境深包圍
如果係團體大合照的話,光圈更加最少要F 11起跳

無論如何轉名稱,用新帳號,扮新人
每一個人始終都要對佢係討論版上,所曾經留下的一言一句負責....

此篇文章於 04-11-11 11:53 PM 被 查無此人 編輯。
查無此人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-11, 01:03 AM   #213
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

thx!!
呢d我呢d 新手都仲摸緊

舊 04-12-11, 10:33 PM   #214
Francisau100
Game Master
大名

註冊日期: Apr 2005
明白哂~~~ 今個WEEKEND 去實習下先~~ THANKS!

MU GO GO GO!!

學習攝影! A99+2470+50.4+85.4+70300
Francisau100 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-14-11, 03:35 AM   #215
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: KKH 查看文章
如果你想放閃光彈, 由 FB 閃到玻璃館, 隨你啦, 不過咁樣叫做有幾旺呀?

又如果你係撞破左某人, 例如某X王和某XX姑娘做這樣的事又做那樣的事, 咁就唔該你正正經經講出黎, 咁樣先至尊重當事人.
真係要我講嗎...@@..???
話說回來...某X王..和某X仙....
不都旺了嗎...XDDD

舊 04-14-11, 12:14 PM   #216
antony chan
大合奏部隊!

註冊日期: Nov 2003
Wii U IDantony34
Nintendo Switch ID2591-1991-9995
3DS Friend Code4038 5946 9782
PSN  IDantony34
引用:
真係要我講嗎...@@..???
話說回來...某X王..和某X仙....
不都旺了嗎...XDDD
由頭到尾都冇人迫你講.....

GGFR
名:Antony ID:49466199
GAF版友『飛燕』的畫作被「G-ZONE」盜用﹗
好Game分享
antony chan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 09:19 AM   #217
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko

學油王話齋,d支係禾最後一支(d季)

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-11, 11:14 PM   #218
apache
Crazy Gamer
奮戰中的蘿莉星人

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章

貓爺似乎需要鏡僮 拓炮 喎

Album-> https://www.facebook.com/apache.oscar
Xanga-> http://www.xanga.com/oscarapache
apache 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-18-11, 02:31 AM   #219
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章

偶像

200/2真係令人一試難忘...我中毒已深但無錢睇醫生...

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-20-11, 10:36 PM   #220
大笨象
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDtouchris
見有分淨又攞埋

epic fail...?

魔法少女 Generator
大笨象 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-21-11, 12:48 AM   #221
M-eye
菜鳥蛋

引用:
作者: 大笨象 查看文章
見有分淨又攞埋

epic fail...?
又幾型喎.....

舊 04-21-11, 06:31 AM   #222
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
我記得以前同事買蛇貓狗.....都有啤牌送的
52隻牌入邊果52個女仔個個唔同樣的, 唯一
的共通點是全部都冇著衫的

舊 04-21-11, 08:11 AM   #223
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
Epic Fail

Rice

舊 04-21-11, 10:34 AM   #224
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

http://dc.watch.impress.co.jp/docs/n...4.html?ref=rss
HOLGA for Canon and nikon
由手機版發出
舊 04-21-11, 12:11 PM   #225
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

註冊日期: Jun 2002
PSN  IDRuriHoshino
引用:
作者: Hayami 查看文章
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/n...4.html?ref=rss
HOLGA for Canon and nikon
由手機版發出
見香港有自家改, 100蚊個

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.5 ビスケット 照相館 1000 01-27-09 02:12 PM
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.4 亞飛 照相館 1001 11-09-08 10:12 PM
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.3 加賀KAGA 照相館 1006 08-22-08 01:12 AM
我們的 DC/DSLR 美沙酮中心[發問區] Vol.4 KTN 照相館 1001 05-12-08 11:05 PM
我們的 DC/DSLR 新手美沙酮中心[發問區] Vol.3 riceking 照相館 1006 12-07-06 08:20 AM

現在的時間是 02:31 PM

手機版 | APP版