Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 11-18-10, 02:23 PM   #1
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[有米發問及豪華吹水區] Vol.8

上回:

#12 2009.09.17 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.7
#11 2009.01.27 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.6
#10 2008.09.11 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.5
#9 2008.08.21 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.4
#8 2008.01.16 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.3
#7 2007.07.16 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流[吹水區] Vol.2
#6 2006.12.07 我們的 DC/DSLR 美沙酮中心[發問區] Vol.4
#5 2006.08.27 我們的病入膏肓泥足深陷病情交流[吹水區]
#4 2006.07.24 我們的 DC/DSLR 新手美沙酮中心[發問區] Vol.3
#3 2006.02.28 DSLR 新手交流區 Vol.2
#2 2005.07.22 新手們投入DSLR世界
#1 2003.11.15 DC 攝影新手區

藥廠:
Canon JP HK
Nikon JP HK
SONY JP
PENTAX JP
Olympus JP
Panasonic JP
Leica EN
Mamiya EN
Leaf EN

副廠鏡:
Sigma JP
TAMRON JP
Tokina JP
COSINA JP
Carl Zeiss JP
Voigtlander JP
Schneider EN

腳架:
GITZO EN
Manfrotto EN
Velbon JP
Really Right Stuff EN
ARCA-SWISS EN
KIRK EN
FOBO EN
NOVOFLEX EN

配件:
HAKUBA JP
Kenko JP

其他:
SoftPerfect File Recovery EN

舊 11-19-10, 04:25 AM   #2
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
回 :

想問下邊度仲有寶麗來d菲林買a
有個親戚話說有部寶麗來,不過冇菲林

有啦...依家出返新菲林
可以上網訂...或去銅鑼灣買

舊 11-19-10, 04:45 PM   #3
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
淨計software,真係好難再逃出canon的魔掌

引用:
http://www.mike.idv.tw/2010/10/24/504

Canon DPP 3.9.2.0

* Added camera Support
EOS 60D,PowerShot G12,PowerShot S95,PowerShot G9 support now added.
* Unsharp Mask function added.
* Improved Image classification functions (check-mark function expanded and new rating function added.)
* Changes made to the screen layout accompanied by an improvement in the image classification function.
* EF70-300mm f/4-5.6L IS USM supported added in lens aberration correction.
* Lens aberration correction function adds support for Extender EF1.4 x III and Extender EF2 x III when mounted on a supported lens.

舊 11-19-10, 05:06 PM   #4
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KTN 查看文章
淨計software,真係好難再逃出canon的魔掌
多謝報料
又要update~

舊 11-21-10, 07:52 PM   #5
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
最近想由450d升上中階機
唔知有咩選擇?
7D? D7000? 其他?

FF暫可不要
預左分期, 10~12K都可接受
淨BODY, 鏡另買

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-10, 01:02 PM   #6
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
下星期去旅行,
想幫部500D買個無線遙控器,
請問邊度有得賣?
原廠定副廠好啲?
原廠RC5 / RC6有冇半按對焦架?呢兩款有咩分別架?
Thanks!
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-10, 07:34 PM   #7
teamkiller

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 埃及使者 查看文章
最近想由450d升上中階機
唔知有咩選擇?
7D? D7000? 其他?

FF暫可不要
預左分期, 10~12K都可接受
淨BODY, 鏡另買
你本身無Canon鏡咩?
點都應該唔會係D7000喎....

舊 11-22-10, 10:19 PM   #8
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: teamkiller 查看文章
你本身無Canon鏡咩?
點都應該唔會係D7000喎....
因為我一直都係以1855黎玩
間中問fd借廣角影
但最近佢轉左工好難聯絡到佢

d7000係另一位玩左好多年攝影既同事建議....

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 11-22-10, 10:46 PM   #9
teamkiller

引用:
間中問fd借廣角影

咁果支同無係無分別既XD
如果你唔介意斬掉重練轉會既,,,D7000係唔錯既選擇....

舊 11-22-10, 10:52 PM   #10
加賀KAGA
Ultimate Gamer
有冇人可以教我影相?

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDkaga0401
引用:
間中問fd借廣角影

引用:
如果你唔介意斬掉重練轉會既,,,D7000係唔錯既選擇....
我用緊入門機...都對D7000好有興趣

舊 11-22-10, 10:53 PM   #11
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
所以依家就係呢個中間位煩緊
暫時冇興趣玩上FF..冇技術+彈藥

買鏡先...就要決定玩咩牌子機身
相反就會好諗少少
(個人認為)

GGF - 棄坑

舊 11-22-10, 11:12 PM   #12
teamkiller

引用:
所以依家就係呢個中間位煩緊
暫時冇興趣玩上FF..冇技術+彈藥

買鏡先...就要決定玩咩牌子機身
相反就會好諗少少
(個人認為)
我個人覺得N廠既鏡係貴D既.....
我好膚淺...只係會睇同焦段同光圈個價相差幾多

舊 11-23-10, 12:14 AM   #13
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
我個人覺得N廠既鏡係貴D既.....
我好膚淺...只係會睇同焦段同光圈個價相差幾多
我都知n廠鏡貴呀
所以先1516緊

價, 大家咁話啦

GGF - 棄坑

舊 11-23-10, 01:43 PM   #14
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: 暉暉816 查看文章
下星期去旅行,
想幫部500D買個無線遙控器,
請問邊度有得賣?
原廠定副廠好啲?
原廠RC5 / RC6有冇半按對焦架?呢兩款有咩分別架?
Thanks!
副廠:
yonhnuo rf 602

本身係飛閃,加插頭就可以轉做無線快門,有半按對焦

舊 11-23-10, 02:33 PM   #15
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: M-eye 查看文章
回 :

想問下邊度仲有寶麗來d菲林買a
有個親戚話說有部寶麗來,不過冇菲林

有啦...依家出返新菲林
可以上網訂...或去銅鑼灣買
唔該
買左啦
不過600得番黑白
arm arm仲要比親戚話...點解唔買彩色..囧rz

想問下幾時先有彩色.....

舊 11-25-10, 02:04 AM   #16
hell & heaven
Game Master
F=MA

註冊日期: Sep 2005
Nintendo Switch IDSW-5352-2180-7443
3DS Friend Code1075 0677 0623
PSN  IDPrinceXjingXsora
XBox Live GamertagPrinceXsoraXjin
引用:
我都知n廠鏡貴呀
所以先1516緊

價, 大家咁話啦
貴得黎值
起碼影出黎SHARP好多...
唔駛執咁多野

我都好想轉會AR...

舊 11-25-10, 10:08 AM   #17
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: hell & heaven 查看文章
貴得黎值
唔駛執咁多野

我都好想轉會AR...
我好懶執相
又或者可以叫做從未執過相
一黎麻煩, 二黎我冇乜時間搞

初步打算淨body+另買鏡 (廣角+中距+遠攝...有錢先有得咁諗)
反正全部打算分期俾

係某壇睇d人話d7000有快門軟既問題..

GGF - 棄坑

舊 11-25-10, 11:17 AM   #18
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
引用:
作者: hell & heaven 查看文章
貴得黎值
唔駛執咁多野

我都好想轉會AR...
同感...
入會canon真係我一生最錯決定之一
n記影出黎真係好明顯sharp好多
我本身影景多, 買之前都聽人講過n記影景 c記影人, 不過我初頭覺得分別唔會好大, 所以最後都係貪平買canon, 買左先黎後悔
家下騎虎難下

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》

此篇文章於 11-25-10 11:22 AM 被 小光 編輯。
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-10, 12:13 PM   #19
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: 小光 查看文章
同感...
我本身影景多, 買之前都聽人講過n記影景 c記影人, 不過我初頭覺得分別唔會好大, 所以最後都係貪平買canon, 買左先黎後悔
家下騎虎難下
e...咁我咪叫好幸運?

n/c買之前已經聽講過
但果陣預算有限先買左450d...(剛出果年既聖誕買)

GGF - 棄坑

舊 11-25-10, 09:15 PM   #20
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 小光 查看文章
同感...
家下騎虎難下
n記影景 c記影人<-----原來真係有人覺得係架?
我覺得如果可以善用後制,同影時影RAW,基本上唔太存在哩個問題.
因為效果既野後制執到...

雖說依家科技勁,但相張想出來個效果好,點都要後制一下.
不過C記某d產品QC低過N記係真既.....

另外你話係一生最錯既決定好似誇左d...真係覺得唔掂既話,預其一路用一路鬧,不如放晒二手轉個自己岩用既器材會更好...
否則只會惡性循環,越用越覺得手上既器材係唔掂的

唔計d器材有 bugs,或者設計缺陷既問題...要影出好相我覺技術大過器材....
至少依家既器材有AF, WB, 自動捕光...仲要家家廠都算準,誤錯唔算大.
已經比上兩代菲林相機易用左千百倍....
我真係唔明點解仲會差左?

你要sharp姐,我執左之後張相都可以好利(影得頹就只因為我技術不足問題)

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-25-10, 10:54 PM   #21
埃及使者
玻璃般的存在

今日食LUNCH同同事去左中原試機
D7000淨BODY真係有返咁上下重量
如果加埋鏡真係唔知會重到咩程度
60D就膠機身同埋橫 (因為冇試7D)

GGF - 棄坑

舊 11-25-10, 11:56 PM   #22
teamkiller

引用:
今日食LUNCH同同事去左中原試機
D7000淨BODY真係有返咁上下重量
如果加埋鏡真係唔知會重到咩程度
60D就膠機身同埋橫 (因為冇試7D)
嫌重又點解仲要玩單反呢?
靚鏡一定會重架喎....
如果要輕而買kit鏡/平鏡不如唔好換算啦
反正同你依家唔會有大分別....又或者換個550D body...

要輕其實應該諗M4/3或者Sony NEX
黎緊出既GH2應該幾符合你要求(水貨出左...行就未知幾時有)....

此篇文章於 11-25-10 11:58 PM 被 teamkiller 編輯。
teamkiller 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-10, 09:07 AM   #23
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:

係某壇睇d人話d7000有快門軟既問題..
無問題......係輕左.......影得好爽

..........殊......我這星期好好忙.....試多D才出醫生紙

舊 11-26-10, 09:14 AM   #24
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 加賀KAGA 查看文章
我用緊入門機...都對D7000好有興趣
加賀.....go go go......我已............jumped.....

舊 11-26-10, 10:19 AM   #25
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
嫌重又點解仲要玩單反呢?
靚鏡一定會重架喎....
如果要輕而買kit鏡/平鏡不如唔好換算啦
反正同你依家唔會有大分別....又或者換個550D body...

要輕其實應該諗M4/3或者Sony NEX
黎緊出既GH2應該幾符合你要求(水貨出左...行就未知幾時有)....
我冇嫌佢重呀
反而我覺得手感仲好左
(覺得太輕冇咩安全感......)

前幾日成班友去左大埔影相
拎同事部機黎用果陣仲重過佢
我覺得冇咩問題

GGF - 棄坑

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.5 ビスケット 照相館 1000 01-27-09 02:12 PM
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.4 亞飛 照相館 1001 11-09-08 10:12 PM
我們的病入膏肓泥足深陷病情交流 DC/DSLR 美沙酮中心[發問及吹水區] Vol.3 加賀KAGA 照相館 1006 08-22-08 01:12 AM
我們的 DC/DSLR 美沙酮中心[發問區] Vol.4 KTN 照相館 1001 05-12-08 11:05 PM
我們的 DC/DSLR 新手美沙酮中心[發問區] Vol.3 riceking 照相館 1006 12-07-06 08:20 AM

現在的時間是 05:24 PM

手機版 | APP版