Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 07-25-09, 01:07 AM   #1
虛空使者
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
身邊有呢種人應該點做好

身邊有個人,班fd都就黎頂唔順佢

佢中五會考0分,做事懶散不學無術,連ce 英文syl.a都U埋,但自從畢左業之後,就成日講講下中文都夾幾隻英文,懶係識英文咁,又成日咩都同人吹一餐,扮晒專家識好多野咁,範圍包括有財經歷史人生觀,無啦啦打電話比FD要人聽佢講野,但佢講D野都不過係聽收音機聽返黎或者上維基睇過,完全無自己既睇法.
仲成日串D讀書多過佢既人讀咁多書拾下拾下無鬼用

佢無道德,介紹佢返新工,佢第2,3日已經遲左半日先返,到左第5,6日已經唔見埋話唔做,次次都要我做代言人用阿頭講返.

有一次帶左個女仔出黎,條友第一次見個女仔,我同個女仔係曖昧關係的,而且佢有樣有身材,跟住個女仔行開之時,條友同我講話我唔岩條女,轉頭條女返黎當住我面問人拎電話,人地無奈比左佢,但佢有無尊重過我感受?
又有一次,某位朋友帶左2位第一次見既女仔出黎食飯,但因為2個女仔相貌平平,條友仔就成晚都無同呢2個女仔講一句野,但之前見我個女仔朋友靚就咁猴禽問人拎電話?成個雙面人咁

到左某一日,圍內班fd約左去某個女同學屋企打邊爐.大家都俾錢坐小巴出黎買材料,出錢出力去買去拎,條友放工放遲左,無問題,唔使你去買,但係唔係之後要做返部分工作呢?
跟住買完野去到個女同學屋企,我地先到既準備好晒d食具同食材,條友就開爐食得之時先到,既然個個之前都有做野,咁好自然佢要做善後工作喇,即係洗碗.但佢食完又唔洗,走左去睇電視,班fd叫佢洗佢又扮聽唔到,咁唯有我同另外一個朋友幫佢洗埋......因為始終係人地屋企,食完無理由就咁掉低d碗碗碟碟.跟住佢講左句野我就火鬼滾喇,佢見到我同另外個fd洗碗,特登行入黎拍我膊頭講''E~你地肯洗碗啊?GOOD BOY''

其實我對佢好反感,但無奈圍內班FD都識左好多年,佢係其中一個,但佢真係一個無賴,我都無佢辦法
虛空使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:13 AM   #2
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
喔..樓主太好人了..
比我一定唔會容忍有咁既人係我生活圈子.
之前係FD而後來變成咁既話都會絕交.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:18 AM   #3
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
唔佩服都唔得啦,講明識落咁多年,知晒脾性啦…
明知果位仁兄黐飲黐食無幫手,九成過橋抽板無回頭…
做下朋友無所謂,但遇著呢種人保持距離少理為妙…

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:19 AM   #4
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
呀.加多句
以後有靚女都唔好比個位朋友知啦.
佢會阻住樓主你搵食架.
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:23 AM   #5
虛空使者

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
唔佩服都唔得啦,講明識落咁多年,知晒脾性啦…
明知果位仁兄黐飲黐食無幫手,九成過橋抽板無回頭…
做下朋友無所謂,但遇著呢種人保持距離少理為妙…
就係知晒脾性,所以班fd打邊爐之前已經商量好

如果佢唔肯幫手洗碗,一定報大打邊爐條數,收多佢30蚊

結果佢要俾多30蚊既錢
舊 07-25-09, 01:24 AM   #6
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
比我就直接唔通知佢

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-09, 01:28 AM   #7
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
飲飲食食冇咩所謂
唔交心就可以

不過我會係一大班人時好開心見誠咁問候佢

舊 07-25-09, 01:30 AM   #8
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
斷絕來往少煩惱
公利D講句
我唔覺得Lee位朋友對你有咩值得你去繼續交往
絕交就大把

朋友既女(maybe啦)都咁搶法,似你講到咁狼,比我就反面

舊 07-25-09, 10:27 AM   #9
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
絕交+1
唔好好咁:"教訓"佢, 樓主真係好人

舊 07-25-09, 12:48 PM   #10
虛空使者

如果唔係自己圈中既人,我都廢事睬佢喇

但佢係由中一識到宜家,佢d朋友又係我d朋友,真係好難做......
舊 07-25-09, 12:52 PM   #11
失業中年漢
Game Master
真係失業啦:(

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 虛空使者 查看文章

但佢係由中一識到宜家,佢d朋友又係我d朋友,真係好難做......
"愛莫能助"

舊 07-25-09, 12:56 PM   #12
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
絕交啦
理佢係咩朋友個朋友

都唔明做乜要忍佢

舊 07-25-09, 05:41 PM   #13
藍莓咖啡
守護天使
輔助系

註冊日期: Feb 2004
一齊唔好搵佢一段時間 有野都唔預佢
佢就會開始反省 除非佢知道自己錯乜
否則唔好睬佢住

Lost In Paradise
藍莓咖啡 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 07:22 PM   #14
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

註冊日期: Dec 2001
Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: 藍莓咖啡 查看文章
一齊唔好搵佢一段時間 有野都唔預佢
佢就會開始反省 除非佢知道自己錯乜
否則唔好睬佢住
要佢自己識得反省真係有D難度

我覺得樓主可以試下搵佢最信朋友(一個或兩個)做代表,當面講出佢缺點同問題,當然係要比佢覺得你地係出於善意想幫佢改正過來,跟住就睇佢造化

舊 07-26-09, 07:31 PM   #15
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
絕交算...
仲等佢知錯 @口@
聽落都成20歲仔啦... 仲係咁....

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 07:51 PM   #16
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
咁都忍得?我相信你地圍內FD已經冇人鍾意佢啦...一齊鬧走佢啦

舊 07-26-09, 08:40 PM   #17
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
酒肉朋友大家一齊起碼都Happy,如果一齊都唔Happy咁當無識過算啦
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 11:11 PM   #18
咩Feel
Game Master
脫線一族

註冊日期: May 2003
PSN  IDMaTTheWHk01
XBox Live GamertagMaTTheW Hk01
引用:
作者: 虛空使者 查看文章

你問下你班朋友點睇你Lee位朋友既所作所為啦

舊 07-26-09, 11:39 PM   #19
我在未來等你
Junior Member

註冊日期: Jul 2009
= =|我就喺傳說中嘅女同學啦!
其實之前我就因為啲嘢,已經唔睬佢同其他兩個人好耐!!
原因喺佢哋都冇當過我喺fd!!

呢次會去我屋企,都喺因為另一個fd,
佢唸住我同佢哋和好,
其實我都喺想我,另一個fd同樓主聚下,都冇唸過嗌佢哋!!

我已經一早當佢唔存在,
喺樓主同另一個fd仲會同佢哋聯繫下感情...
我在未來等你 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-09, 11:47 PM   #20
過眼雲煙
Crazy Gamer
DJ ERIC.T

註冊日期: Jan 2008
安心咁絕交啦
我相信你圈子既朋友冇一個會反對你

比著係我我都踢開佢九世
過眼雲煙 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式