Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 03-23-09, 11:52 PM   #51
綾小路雷太
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
現在不能看開也是正常事
最緊要別讓自己鑽牛角尖

暫時不用想太多啦,專心學業 / 眼前該要預備的事要緊
我想你現在應該有很多事情需要去處理吧?
那就先將它們處理好吧

另,如果暫時去common見到s的機會大,而你又可以考慮到自己見到s會好影響情緒的話
建議你暫時非必要別再踏足common了,以免令自己困擾

既然樓上有人都認為樓主係會思考同分析既人,我想你不會令大家失望吧

別讓太多客觀且不容改變事物影響自己可以改變的心情啊

舊 03-24-09, 02:14 AM   #52
mudhole
Ultimate Gamer
さとし

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsatoshi_negi
嗯...明白啦...
唔, 其實一直都明白... 可能好似大家咁講, 我唔去想面對現實嘛...

係度, 真係要好多謝大家, 好多野想呻野都呻晒出黎
我呢, 由上年暑假開始, 同同學就好鐘意講ruru個句口頭禪「さんざん使い倒して、ボロ雑巾のように捨ててやる」, 今次, 自己真係要變一塊爛布啦...

小草講得冇錯, 我依加既生活圈子真係好細, 因為係黎緊4月前重係研究生, 基本上除左研究室既前輩, 同成日都係commons做野既同學之外, 係冇咩機會識到其他人...
而每日既生活, 不論係星期一至五, 六日, 定還是紅日, 都係屋企->車站->池袋轉車->學校->返屋企
唔...commons根本就係我半個屋企...
返屋企都只係for食飯同沖涼訓覺...
明明就係做digital game相關既研究... 到頭來...依加就連機都冇打...
或者, 黎緊4月開左學, 識多d同學仔會好d嘛...
嗯, 的確係一定會好d
有朋友呢, 同我講, 黎緊快d同其他女仔行埋d, 重要刻意比S知道, 咁S可能...或者...有機會...會亂諗野wor...

Wayne L, 唔緊要,
的確, 你講既我都可以理解...
佢的確係之前拍過好幾次拖, 佢話, 佢次次都係比人話任性而分手...
或者我都未發現到佢有幾任性嘛...
你提到話S個D係手段呢, 另外都有fd係咁提過...
嘛...雖然我都係唔係幾明係手段動機, 同手段既目的係咩野...
嗯...依加, 模型, 寫稿, 打機, 劍道...咩野都放晒手...
得返東大係手... 而自己又到依加都仍然覺得自己根本不配做東大生, 因為發覺自己真係喝身邊其他人差太遠... 可能係咁, 成日都拎東大黎做盾...

綾小路雷太, 嗯, 依加排到d part time好密,
同埋, 都想快D開學, 多堂上多功課既話時間就過得快好多...
同台灣個位同學都講好左, 黎緊第一年要先拎晒畢業須要既單位先, 第二年淨係寫論文=.="'

又諗返C.C.講過既「本当に失いたくないものは、遠ざけて置くものだ」(真係唔想失去既就要放離自己遠D)
雖然好諷刺, 結果同失去根本冇分別
不過...或者...我唯有聽C.C.咁講嘛...

D咩野"吃不到的葡萄是酸的"咁既說話我係唔會講...
掉返轉, 應該係我有咩野不足嘛...
就唯有希望, 他朝有一日S會再搵返我...或者到時候我既心情, 感覺又已經唔同晒...

此篇文章於 03-24-09 02:19 AM 被 mudhole 編輯。
mudhole 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 07:12 PM   #53
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
作者: mudhole 查看文章
就唯有希望, 他朝有一日S會再搵返我...或者到時候我既心情, 感覺又已經唔同晒...
你仲要諗住有奇蹟?你絕對唔可以再咁諗,佢再搵你你都唔好采佢,你依家只係浪費時間(開始無氣再同你講落去)

舊 03-24-09, 11:23 PM   #54
martinnitram
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
樓主不如聽o下 "會過去的", 可能會有o的體會
(本來想話會唔會好似 TBB o的劇情o甘, 對方會返中國唔返o黎, 所以想樓主死心先o甘做 )

至於自身價值問題, 到底您也是經過o左大大小小的考試也有現在的位置, 這樣的經歷是不容否定的
看多了人生, 就會發覺總有些人的能力是特別強; 但只要把自己安放在正確位置, 您會發覺自己的能力是有所用途的

(就如文中所提及的朱古力和牛牛錢罌, 看得出樓主也是細心之人)
(牛牛錢罌條橋真係要抄底自用 )

此篇文章於 03-24-09 11:27 PM 被 martinnitram 編輯。
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-09, 11:50 PM   #55
mudhole
さとし

引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
你仲要諗住有奇蹟?你絕對唔可以再咁諗,佢再搵你你都唔好采佢,你依家只係浪費時間(開始無氣再同你講落去)
嗯, 龍寶寶意思都係,
即使日後佢會搵返我都好, 其實都未必會同我一齊嘛...
又或者, 係我期待佢會搵返我既同時, 其實我係不斷不覺意地溜走緊其他機會嘛...
總算係明白既...

引用:
作者: martinnitram 查看文章
樓主不如聽o下 "會過去的", 可能會有o的體會
(本來想話會唔會好似 TBB o的劇情o甘, 對方會返中國唔返o黎, 所以想樓主死心先o甘做 )

至於自身價值問題, 到底您也是經過o左大大小小的考試也有現在的位置, 這樣的經歷是不容否定的
看多了人生, 就會發覺總有些人的能力是特別強; 但只要把自己安放在正確位置, 您會發覺自己的能力是有所用途的

(就如文中所提及的朱古力和牛牛錢罌, 看得出樓主也是細心之人)
(牛牛錢罌條橋真係要抄底自用 )
會過去的... 好似有d印象...
之前呢, 朋友send返好心好報比我聽...=.=
嘛...雖然又唔係真係好貼切...
不過都好酸...
其實我覺得影相個條橋更好...不過...應該都唔洗再做啦...都係留返比第時個個啦...
(嘛, 不過錢罌依個就可以比個女仔慢愎砌返出黎, 可以做到隨機刺激對方回憶既效果)
點講都好...反正結果都係不湊效...

舊 03-25-09, 01:35 AM   #56
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
我相信樓主四月開學之後就會好快冇事吧

當你有一天可以面對鬼佬,當返佢係朋友時,就是你忘記到S小姐的時候

舊 03-25-09, 01:49 AM   #57
9.9.9
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
朋友, 呢個世界係無咁多如果同假設的, 如果所有野都可以重新黎過, 唔使三日你就可以成為一個成功人士.

今次你的表現己經係超出水準, 做的野亦都無大問題, 主要係兩方夾唔夾的問題
兩個人相處最重要就係自然, 舒服, 佢唔選擇你一定有佢的原因
原因你呢世都可能唔知, 你亦都唔需要知,
呢個世界有幾多人真係好似tbb d劇咁想一齊但命中註定唔可以一齊

其實相處的時間長短未必係一段戀情開始的原因
如果真係咁都, 我會等到諸葛梓岐做我女朋友為止
你身邊好多朋友戀情開始都係一瞬間, 好突然的, 可能己經拍左施都唔知乜事
如果等真係可以成功, 我相信你之前己經成功左

其實事情去到呢一步, 你都可以話無能為力, 我亦都相信個s小姐短時間內唔會同你一齊
就算之後真係亂入角色都唔出奇, 但果個都唔會係你
我個人唔贊同搶人地女朋友, 會有報應的

我都係建議你俾返一至二個月的時間自己收拾心情, 之後就真係好重新做人,
千祈唔好等登去忘記一個人, 咁做係一定會失敗, 返而要不記會諗住佢, 先可以淡亡呢件事
我個人黎講都唔相信再見亦是朋友, 不過今次都未真係開始, 自己決定咁

塞翁失馬 焉知非福, 唔好再等啦, 因為等都係無意思, 你自己都知的
唔係真係個個人都做到替對方祝福, 亦都無必要咁做, 不過都唔好苦纏
係你的始終都係你的, 你遲早會明白呢個道理

錢方面除非真係救人一命, 如果唔係無必要借
比你親的男朋友都大大個響到, 你呢d小角色無謂出頭啦
兩個人相處一定要坦白, 如果s小姐真係咁樣同鬼佬相處, 遲早佢地都會散

字係直左d, 不過都係想你明白, 希望你唔好再咁任性, 會聽下我講野喇
今次打得我好辛苦, 真係可一不可再
9.9.9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 03:42 AM   #58
mudhole
さとし

小草,
的確, 鬼佬方面...依加我真係唔知點面對佢...都有諗過搵另一位前輩漏風聲比鬼佬知既...
如果唔係, 鬼佬都一定會留意到同奇怪點解我對住佢時都會怪怪地咁...
但係咁又違背左同S既承諾 - 唔可以同鬼佬講返
雖然, 如果搵前輩講既話, 會變左係出自前輩把口, 但係同時責任都變左係前輩度...
而且, 都一定係S唔想發生既事,
反正S叫我唔好同鬼佬講, 佢為既都唔係我同唔同鬼佬講既問題, 而係應該只係S唔想鬼佬知道我既事jar嘛...

9.9.9 (我最要好既朋友)
你竟然會特登開個acc黎出post...
一睇第2段就估係你啦...果然...
明明就唔係咁識打中文既重打咁長....m(_ _)m

搶人女朋友呢... 如果我識得搶/搶得到既話...可能真係會搶都未定...
扮好人扮乖仔都扮左演咁多年...有時都想試下演做壞人...
如果真係做得出既話, 又的確係要先有承受相應報應既覺悟先得...
又係ruru講過既, 「撃っていいのは、撃たれる覚悟のあるヤツだけだ!」(只有已經有被人打既覺悟既人先有資格去打人)
講就咁講, 結果我都係咩野都唔會做...反正我根本就唔識點去搶嘛...
雖然, 我依兩日都係成日諗最好佢地兩個快d散...

塞翁失馬 焉知非福呢...
如果, 人係得到一樣野既同時, 總要有意識/無意識之間失去某一D野既時候; 的確, 係失去某一D野既同時, 亦會有某一D野係得到手而自己未必可以察覺...
或者, 因為"失去"既表象對於人腦黎講係比較大刺激性嘛...
即使同一時間, 有幾多野得到手都好, 自己都未必會意識得到...
其實, 諗返轉頭, 一定要多謝S
除左俾左回憶我, 令我係每日如是既生活中有一點點變化之外...
S亦另到我對中國大陸既態度有好大轉變同反省...(嘛, 雖然唔知會唔會有一日故態復萌...)
又可以睇清楚自己原來有好多好多既問題係平時冇為意...睇清楚其實自己既諗法係幾咁自私...
原來, 一直以黎都只係會諗自己, 自我滿足, 而冇諗S感受...
同埋... 可以發現, 原來身邊都有好多朋友/網友會聽我呻, 會同我一齊分析, 會比意見, 會安慰我...etc, 甚至, 明明唔係咁識打中文既朋友都肯花時間打咁長既中文回覆比我...

錢方面...我諗都係睇佢遲D會唔會開口問我先再算...
如果真係會問我既...
或者, 我真係要先問問佢"點解唔搵鬼佬?"先再決定...
對, 反正我只係一塊爛布...

martinnitram,
頭先去睇左會過去的既KTV啦...
嗯, 最後個句~
另外, 搵到首 對不起, 不是你 ... 依首似乎會更加fit依加既我...
睇個KTV, 真係好似影緊我咁... 2月15日同S一路行, 有時有野想同佢講, 開口開到一半又講唔出口, 想係送佢返屋企最後個段路時拖一拖佢又唔敢... 卒之最後都係同佢講唔到幾多野... 真係好無奈...

此篇文章於 03-25-09 03:49 AM 被 mudhole 編輯。
mudhole 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-25-09, 07:38 PM   #59
9.9.9
Junior Member

註冊日期: Mar 2009
我不嬲打字都ok的, 只係你唔知ja
9.9.9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-26-09, 07:32 PM   #60
mudhole
さとし

引用:
作者: 9.9.9 查看文章
我不嬲打字都ok的, 只係你唔知ja
呃... 竟然係咁...

又,
今日呢... 嗲啲媽咪黎左東京, 帶左佢地返學校參觀...
又去到COMMONS,
S係度... 竟然主動走埋黎同我嗲啲媽咪打招呼...
明明琴日同星期日晚時S都重係當我透明...
唉...
竟然會以咁樣既形式見左家長... 感覺真係好微妙...

舊 03-26-09, 10:49 PM   #61
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

= =唔好仲想咁多啦
有d野叫做禮貌

其他識你的朋友也會同你屋企人打招呼吧

舊 03-26-09, 11:53 PM   #62
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
你用一萬yen去打gvgn
洗下腦先啦

舊 03-27-09, 12:27 AM   #63
阿Wing
Game Master

引用:
作者: K死狗(K9999)京 查看文章
洗下腦先啦
洗唔洗用10000yen啊?!?!
阿Wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-09, 12:50 AM   #64
mudhole
さとし

引用:
作者: 小草 查看文章
= =唔好仲想咁多啦
有d野叫做禮貌

其他識你的朋友也會同你屋企人打招呼吧
因為, 如果好似之前咁, 佢都打算張我當做陌生人既, 就算今日見到我屋企人係度, 都應該唔會埋黎打招呼嘛...(因為星期日晚, COMMONS度除左我之外, 只係得另外一個唔識既人, 但係S都係當我透明...)

引用:
洗下腦先啦
P.S. 我重未去睇過度GVGN ar...

引用:
作者: 阿Wing 查看文章
洗唔洗用10000yen啊?!?!
唔...太多啦...1000YEN好啦...

又...
原來今日, 前輩同我探左鬼佬口風, 鬼佬似乎真係唔知S屋企人, 煩惱緊既事...
可能真係因為岩岩開始, 唔想咁快比男朋友知住嘛...

舊 03-27-09, 02:48 PM   #65
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

引用:
因為, 如果好似之前咁, 佢都打算張我當做陌生人既, 就算今日見到我屋企人係度, 都應該唔會埋黎打招呼嘛...(因為星期日晚, COMMONS度除左我之外, 只係得另外一個唔識既人, 但係S都係當我透明...)

= =你想咁多,
不如直接去問佢點解果日要黎打招呼
平時又要當唔識我

俾得太多如果,就會令自己想得太多
覺得自己仲有機會, 就會變得放唔底

舊 03-27-09, 06:40 PM   #66
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
又...
原來今日, 前輩同我探左鬼佬口風, 鬼佬似乎真係唔知S屋企人, 煩惱緊既事...
可能真係因為岩岩開始, 唔想咁快比男朋友知住嘛...
都係果句,你地唔會有結果,唔好再比自己有幻想啦,你真係要好好學習下放手

舊 03-27-09, 06:46 PM   #67
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
都係果句,你地唔會有結果,唔好再比自己有幻想啦,你真係要好好學習下放手
算啦.........

愛得深,傷得深,療得深,記得深

當樓主需要理由說服自己時,亦是時候脫一脫身

舊 04-29-09, 12:51 AM   #68
mudhole
さとし

過左一個月有多...
開左學多左野做, 又買左PS3玩... 的確比較起之前係冇諗咁多...
不過, 係commons時見到鬼時仍然係好不爽...
依加...擺到明當鬼透明...(真係好小器...)
e段其間, 如果係commons時見到S的話, S都係當我陌生人
如果係commons以外, 鬼唔係度既時候, 都總算有兩句傾下
4月11日, 係學校影緊櫻花時咁岩遇到S, S都會叫我同佢影返張...
之後4月23日, 夜晚放學時遇到S, 問起佢幾時返實家探媽咪, 原來就係4月27日星期一

4月26日晚, 都係忍唔住打左比S, 問佢, "不如聽日送你去機場啦"
S話唔洗, 唔係好多行李
(嘛, 其實都預左)
4月27日朝早11點左右, S打電話黎話都係想人送...
同埋, 機票佢自己攪掂左, 不過唔夠錢買手信, 得返4千yen
當然我即刻仆到出去...

S話, 之前返去中國時都係自己一個出機場, 不過今次返去就其實心情有d沈重, 所以都係想有人陪.
初初同佢一齊行時, 真係好緊張...=.=
之後慢慢都自然返...
搭車去機場時, S拎左佢由讀大學時開始畫既畫出黎比我睇
去到機場, 排隊, check in完之後, S突然話
"頭先有一瞬間想拖XXX(我)隻手"
"嘛, 都係冇野, 唔得"
跟手S又再講話, "之前其實同鬼講分手. 其實自己都冇去戀愛既心情, 大學院開左學又忙左, 屋企媽咪又有事, 根本冇咁既心情. 不過又好似好衰, 最後都係冇分到手."
(其實真係愈黎愈唔明S諗咩野...)

之後同左S去簡D手信, 借左萬二YEN比佢(唔算大數目, 同埋我信S會還既)
問左S, "冇同鬼講???"
S話好難開口...
咁我都冇再追問落去

7:30起飛, 都一齊行左一陣, S差唔多7:00先去出國審查
入去時S回頭左好多次
在意S既回頭係因為係1月尾2月頭既時候, 送到S去樓下時, S都有回頭...
自從2月10日告白左後, 就算有機會送S到樓下, S都冇再回頭...

同S講左, 如果行李多既話就預先MAIL通知我5月10日去上野接佢啦
(會唔會搵我就唔知啦...)

另外有一樣野好嬲既係, 飛機7:30起飛, 由3點到7點依段時間, 鬼一個電話都冇比過S
7:00都差唔多開始上機啦wor, 即係鬼都冇打算打比S!?
又唔送S去機場, 又咁唔緊張S既, 不如快手D分手啦...(我心諗)

舊 04-29-09, 01:08 AM   #69
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
寧教人打仔呀老友
默默地支持s就算把啦

又,期待你十號既報告。

舊 04-29-09, 01:31 AM   #70
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
唉~~樓主既心態同行為只會踏上成兵之路.........
好人做唔過呀~~唔係想教壞你~~
只係想講下自已既歪理:
既然對方咩都為自已做晒,乜都會同自已諗埋,我做乜要仲要同對方拍拖先?就算唔一齊,對方都會死心塌地幫我架啦~~
習慣左就好自然唔希罕........

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-09, 02:08 AM   #71
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
可能係 S 叫鬼唔好送? 可能鬼有打比 S 但係 S 唔聽?

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-09, 01:23 PM   #72
クラウド
死相が見えるぞ

註冊日期: Mar 2002
佢係咪收緊兵....

舊 04-29-09, 11:05 PM   #73
mudhole
さとし

引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
寧教人打仔呀老友
默默地支持s就算把啦

又,期待你十號既報告。
呃...我心諗jer...(又當然...一方面都好想成真...)
默默地支持... 好微妙...嘛, 總算依個動作既意思大概都明白, 其實都係打算咁做...
但係一方面又覺得, 根本同C.C.講個句"真係唔想失去既就要放遠黎自己身邊"一樣, 只係用黎自我滿足, 安慰自己既說話...
"支持", 如果物理上"支持"係須要至少兩個object先可以成立的話, 非物理, 人與人之間既支持都應該一樣嘛, 如果冇任何言語/行動上既溝通, "支持"依個行動根本就成立唔到...
自己一個係個心入面口口聲聲話支持, 但係對於對方黎講, 默默地支持唔支持都冇分別, 根本結果就一樣, 因為自己想支持對方既心情對方都收唔到...
(其實...或者...只係我唔想做「幽霊」...)
10號... 都唔知會點...

引用:
作者: GEESE 查看文章
唉~~樓主既心態同行為只會踏上成兵之路.........
好人做唔過呀~~唔係想教壞你~~
只係想講下自已既歪理:
既然對方咩都為自已做晒,乜都會同自已諗埋,我做乜要仲要同對方拍拖先?就算唔一齊,對方都會死心塌地幫我架啦~~
習慣左就好自然唔希罕........
嗯...都有比朋友咁話過...
或者, 用另一個諗法, 因為對對方太好, 對於對方黎講係一種壓力黎, 可能對方會心諗"人地對自己咁好, 如果一齊左, 自己都應該要比對方有咁上下相應既對待", 咁, 對方可能冇咁既信心, 覺得大壓力而唔願意開始!?
嘛...中間既諗法係點或者都唔太重要, 反正結果都係一樣冇變...
(依!? 即係..."好人"真係做唔過!?...=_="')
又, 依個時候唔對S好的話又可以做D咩野... (如果以想同S一齊為前提的話)

引用:
作者: irismong 查看文章
可能係 S 叫鬼唔好送? 可能鬼有打比 S 但係 S 唔聽?
可能係 S 叫鬼唔好送?<--- 依個就唔清楚, 唔知之前鬼有冇話過送S
可能鬼有打比 S 但係 S 唔聽?<--- 如果係3點至7點依段時間入面, S只係係搭車去機場途中拎過電話出黎一次, 比我睇佢之前係屋企附近影左張花花相. 之後, 記憶中S都冇拎過電話出黎, 大家又冇去過toliet(嘛, 咁或者我睇漏眼都未定...)
不過就算真係"S 叫鬼唔好送" or "S 唔聽鬼電話", 以鬼作為S男朋友既前提下, 是但一個case都係好奇怪...

引用:
佢係咪收緊兵....
真係唔知...

舊 04-30-09, 02:27 AM   #74
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

註冊日期: Aug 2002
引用:
嗯...都有比朋友咁話過...
或者, 用另一個諗法, 因為對對方太好, 對於對方黎講係一種壓力黎, 可能對方會心諗"人地對自己咁好, 如果一齊左, 自己都應該要比對方有咁上下相應既對待", 咁, 對方可能冇咁既信心, 覺得大壓力而唔願意開始!?
嘛...中間既諗法係點或者都唔太重要, 反正結果都係一樣冇變...
(依!? 即係..."好人"真係做唔過!?...=_="')
又, 依個時候唔對S好的話又可以做D咩野... (如果以想同S一齊為前提的話)
唔介意就講下自已既經驗同歪理啦~~
通常黎講唔係壓力問題,應該係對方自已有問題既~~
例如佢無信心,好多時係出於自已仲未定性,例如佢都對你有感覺,知你對佢好好,好照顧佢~
但佢可能會傷害到你,因為佢自已都未揀到或者知自已係享受被人追既感覺既人黎~~
呢個情況我自已對人/人對我都試過~~
呢樣只有心態上去改變,無計架喇~~
我自已就係咁,無啦啦會因為而家既女朋友定性落黎........
以前我會怕對方死心塌地而唔會開始~
1.我怕煩~2.我知自已仲鐘意去玩~3.我唔多會拒絕人~~
所以出於個人問題多d既~~你可以做既野都唔多........

至於好人點解做唔過呢?
就因為好人難做,我會問成日話自已好既人有幾好?
1.你又未有車又未有樓,對方跟住你都仲要捱世界,你有幾好?
2.你又可唔可以順便照顧埋對方家人?
3.你係好人,不過係好悶果隻好人~唔玩唔識哄,無手段無心思,點搞?
所以我從未標榜過自已係好人~~
仲有呢個歪理:
好人做左件壞事/錯事,就比人感覺:其實佢都唔算太好者~
壞人做左件好事,就比人感覺:其實佢無我想象中咁壞/佢仲有得救~
以前我就成日聽到呢d說話:
1.你成日話自己壞,其實都唔算丫,起碼你對某d人(即係佢)都好好丫
2.你唔係壞,只不過唔識點去表達自已者,等我教下你啦
3.其實你係怕寂寞,所以表面上被人感覺好花心者,其實唔駛咁丫,你悶咪搵下我囉,好過周圍蒲
當然,呢個我同身邊既人既經驗黎既者,唔代表一切~~

咁樓主既情況,以你性格只可以等之喎~~(好難講到我經驗,因為我習慣電擊作戰,好怕延長戰)
而且強攻未必有效~~
或者你試下以退為進~~盡量將你所做既野由量變成質~~
唔駛成日做晒所有野,要做就揀d會令人窩心既野........
或者試下花多d心思,耍下小手段,例如我試過送禮物會咁:
知對方就黎生日,又知佢鐘意咩禮物~
我會預先買左,但到生日果日去接佢果陣就只有一紮花,同佢講:
「唔好意思,我搵左好多日都搵唔到。」/「Sorry,呢排忙,買唔切。」之類啦~
但當佢去到餐廳/Party時,就會發現將檯上面有支用絲帶綁住左禮物(例如戒指/手鍊/頸鍊等)既玫瑰花~~
效果會比你就咁親手送俾佢有驚喜得多~~

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-09, 12:10 PM   #75
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
樓上d招好sweet =w="

===============

um... 有時d野叫... 隨遇而安
同埋船到橋頭

我地講幾多, 你諗幾多都無用...

係你就係你, 唔係你既, 就唔係你....

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 04:56 AM

手機版 | APP版