Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-02-16, 01:41 AM   #776
Tenzan
Game Master
中島艦上攻擊機天山

註冊日期: Aug 2004
PSN  IDTenzan_jin
XBox Live GamertagTenzan Jin
其實老老實實, AIRBNB大家啲資料LIST曬出黎, 問清楚屋主先訂其實唔會出問題, 除非自己大安旨意唔睇info。

我上次九州book左3間唔同的屋, 兩間是book全座樓(2層), 一間是同屋主住。

福岡果間對住個海, 一行出去就沙灘, 仲可以睇日出, 又有泊車位, 酒店畀唔到呢啲感受。

宮崎果間是美國人同日本人夫妻, 屋大又靚, 一齊食飯飲酒, 仲整埋豐富早餐, 超好食。

會同當地人交流的話其實係幾有趣, 如果純粹想平住其實就唔可以要求酒店服務, 人地唔是老馮的。

未得閒更新(っ・ω・c) Asriel 凜として時雨 いきものがかり
North Star Design 192 MKⅡ + DAC32, Burson Soloist, PCM-D50, MD10, TA-3, PFR-V1, MDR-7509HD, AH-D7000
Tenzan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 02:25 PM   #777
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 布甸 查看文章
早幾日東京真係好凍,夜晚得o個 11-12 度咋~

可唔可以講o下乃o左咩野呀?
日本11,12度應該同香港15,16度差不多丫

臨出發三幾日前朋友主動聯絡屋主然後先知道單方面被取消booking…
其實網上已經見唔少case係突然被取消
呢個只係其中一個對Airbnb complaint之一~仲有好多~得閒可以上網search下
呢下有朋友親身經歷~咁我更加覺得網上果些唔係老吹~~
如果一家大細仲要旺季旺區突然被取消booking都真係幾徬徨

引用:
作者: Tenzan 查看文章
其實老老實實, AIRBNB大家啲資料LIST曬出黎, 問清楚屋主先訂其實唔會出問題, 除非自己大安旨意唔睇info。

我上次九州book左3間唔同的屋, 兩間是book全座樓(2層), 一間是同屋主住。

福岡果間對住個海, 一行出去就沙灘, 仲可以睇日出, 又有泊車位, 酒店畀唔到呢啲感受。

宮崎果間是美國人同日本人夫妻, 屋大又靚, 一齊食飯飲酒, 仲整埋豐富早餐, 超好食。

會同當地人交流的話其實係幾有趣, 如果純粹想平住其實就唔可以要求酒店服務, 人地唔是老馮的。
>>酒店畀唔到呢啲感受
講笑咋下...酒店點會俾唔到…等我以為有咩驚人靚景設施…

間野靚唔靚我唔評論啦…呢d好主觀ge...

不過有時唔係咁簡單話睇晒問晒屋主資料就唔會出事ge

即係咁~我都講左網上評論好壞參半~~總會有人有愉快經驗~否則airbrb早就收檔~
你有好經驗咁緊係繼續咁玩~都人之常情ge~~

不過當壞果方面實在聽唔少~我一家大細有老嫩~我就唔會想試啦~~
錢我又唔係俾唔起~我唔會博~~

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-02-16, 08:28 PM   #778
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
想問江之島 or 鐮倉有咩酒店好推介

見東横Inn 星期六/ 日連税¥8,424

不如試吓期他酒店

要求唔高, 單人房要有洗衣機

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-16, 06:18 PM   #779
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
呢個星期準備去福岡之後再過廣島
睇天氣寫果面最低12度 會唔會話真係好凍咁樣?
唔知算唔算OT 福岡同廣島有冇地方係特別多FIGURE類賣

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 01:44 PM   #780
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
我前年三月時福岡9度都係一件大褸一件普通T恤咁行左兩日
凍其實好舒服,擋風比較緊要

福岡天神同博多站都有小小,廣島唔熟隨手goo左下面出黎,你自已研下
http://hdmi.web.fc2.com/2dim/shop/hiroshima.html

舊 11-07-16, 01:48 PM   #781
Rez
Crazy Gamer
Banana

註冊日期: Sep 2002
請問有無版友住過呢間青荷溫泉?評價如何?
諗住下年8月去會唔會熱到訓唔到XD
http://www.yo.rim.or.jp/~aoni/
Rez 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-16, 02:52 PM   #782
hap3afrien
Game Master

註冊日期: Dec 2005
Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
上星期去完福岡+佐賀
都係入夜先會凍到打冷陣, 帶定件毛衣/厚冷衫就得

福岡玩具我睇依度介紹
福岡壽屋行到去先知摺左
二手玩具漫畫同人誌尋寶推廌Mandarake(天神), Manga倉庫(福岡好似有幾間)

無乜時間行就去天神啦, 果度有埋Animate虎穴, 福岡PARCO入面有One Piece專門店同Tower Records

舊 11-07-16, 06:05 PM   #783
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: maxwaver 查看文章
我前年三月時福岡9度都係一件大褸一件普通T恤咁行左兩日
凍其實好舒服,擋風比較緊要

福岡天神同博多站都有小小,廣島唔熟隨手goo左下面出黎,你自已研下
http://hdmi.web.fc2.com/2dim/shop/hiroshima.html
引用:
作者: hap3afrien 查看文章
上星期去完福岡+佐賀
都係入夜先會凍到打冷陣, 帶定件毛衣/厚冷衫就得

福岡玩具我睇依度介紹
福岡壽屋行到去先知摺左
二手玩具漫畫同人誌尋寶推廌Mandarake(天神), Manga倉庫(福岡好似有幾間)

無乜時間行就去天神啦, 果度有埋Animate虎穴, 福岡PARCO入面有One Piece專門店同Tower Records
唔該哂兩位睇呢真係大褸或者衛衣好,本身打算帶件薄薄地ge"玩"毛算
我大褸其實都係香港10度下先出
我都係打算睇下帶咩二手SHF執算

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 11-07-16, 09:57 PM   #784
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
日本的12度其實唔凍~係清涼~~夜晚先凍D

我之前11月尾去九州~黑川溫泉10度樓下~
長BOOT短褲+件薄外套~除左腳涼左DD 上半身絕對夠

舊 11-07-16, 10:06 PM   #785
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: Hitomi 查看文章
日本的12度其實唔凍~係清涼~~夜晚先凍D

我之前11月尾去九州~黑川溫泉10度樓下~
長BOOT短褲+件薄外套~除左腳涼左DD 上半身絕對夠
其是就係會怕夜晚太凍先想帶件厚少少
不過最衰我又好怕熱一熱就係咁出汗

舊 11-07-16, 10:11 PM   #786
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
其是就係會怕夜晚太凍先想帶件厚少少
不過最衰我又好怕熱一熱就係咁出汗
我2014年去果次日頭真係好熱! 我老公要穿短袖!
夜晚先加件風褸
溫差好大

舊 11-07-16, 10:28 PM   #787
鳳熾魂
紅蓮の焔神

溫差大真係最煩風褸加件薄薄地算 唔夠先買
見福岡最低係10 最高有成20
酒店其實大家會唔會將垃圾分埋類?

此篇文章於 11-07-16 10:38 PM 被 鳳熾魂 編輯。
舊 11-14-16, 07:21 PM   #788
RPG之鬼

剛去完日光同鬼怒川
簡單來說11月去呢啲地方,你會感覺到其麼叫做SILENT HILL同SIREN
日光有風景睇,十分感動,感動到大風大雪照樣行去龍頭瀑布,但初次係 -4 度山腰,冇遮冇擋咁不停食風,真係有啲難頂。去到湯元,4點幾已經黑到阿媽都唔認得。成晚不停吹風,即係有暖氣都覺得凍。不過最正就係風雪過後,咁大多仔第一次見到咁多星,而且日出果下紅霞真係靚絕。
相反鬼怒川真係沒必要去,冇嘢玩不突止,仲要靜到好似SILENT HILL,建築物又有種SIREN風……原本想過一晚第二朝去龍王峽,點知第二朝就落大雨,只能急急跑去坐列車回淺草。

此篇文章於 11-14-16 07:23 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-16, 11:04 AM   #789
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
http://twilightexpress-mizukaze.jp/en/index.html#top

Twilight Express 復活,但 concept, route 完全唔係果回事了.....

唔係北上北海道,又何苦要冠上Twilight Express個名呢...
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-16, 02:36 PM   #790
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
去完HKEXPRESS 高松 8日自駕, 高松=>小豆島=>嗚門=>高知=>大步危=>松山=>岡山=>高松
四國其實幾悶, 如果唔揸車就更難玩, Shopping 地方又冇,不過間唔中去各地的HARDOFF 放水同搵垃圾都唔錯。

岡山其實都唔錯, 如果有平機票,其實短短地黎岡山玩5日都OK同充實, JR PASS 都唔洗買。

大步危

下灘駅
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-16, 06:29 PM   #791
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
http://twilightexpress-mizukaze.jp/en/index.html#top

Twilight Express 復活,但 concept, route 完全唔係果回事了.....

唔係北上北海道,又何苦要冠上Twilight Express個名呢...
北海道連普通火車都赤字,冇乜可能有錢攪寢台車

JR北海道、1200キロが維持困難 全路線の半分
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-16, 03:57 PM   #792
rorimoe
Crazy Gamer

1月會去伊東溫泉,順便座下新車
http://www.jrizu.jp/izucraile/
舊 12-03-16, 06:04 PM   #793
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: rorimoe 查看文章
北海道連普通火車都赤字,冇乜可能有錢攪寢台車

JR北海道、1200キロが維持困難 全路線の半分
由手機版發出
不是說要佢攪寢台列車

而係 Twilight Express 榮休左
就咪拎個名出來去攪D唔關事的野
還要路線方向唔係北上係南下

新車就咁叫瑞風咪算
"Twilight Express 瑞風" 我覺得不倫不類左D
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-04-16, 03:02 AM   #794
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
四國唔算悶,景點都唔難去,係德島深山大步危難姐
我去左大步危,橋,去高知2日,再落松山道後溫泉3日,有一日去左貓島,之後就去直島,最後半日係高松行下栗林公園

舊 12-04-16, 04:44 PM   #795
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: now_loading 查看文章
下灘駅
其實下灘駅難唔難去?同埋值唔值得去呢?
我見青春 18 張 poster 真係影得好靚,但去到得個無人駅,影張相又等下班車有 d on 居 ...

舊 12-05-16, 06:06 PM   #796
RPG之鬼

箱根+富士五湖幾問
1) 4日夠唔夠行呢兩處?因為見PASS富士五湖係得兩日?
2) 還是淨箱根3日會啲?留下次再去富士五湖?
3) 呢兩處9月、10月天氣怎樣?

上次行完日光,對日本的郊外產生興趣

舊 12-05-16, 11:28 PM   #797
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
箱根+富士五湖幾問
1) 4日夠唔夠行呢兩處?因為見PASS富士五湖係得兩日?
2) 還是淨箱根3日會啲?留下次再去富士五湖?
3) 呢兩處9月、10月天氣怎樣?

上次行完日光,對日本的郊外產生興趣

富士五湖D巴士朝9晚5點...班次好疏....4日好難去兩邊
我去過一次富士五湖行程如下
河口湖2日只係去左音樂之森/八木崎公園(薰衣草祭)/河口湖木ノ花美術館/大石公園(薰衣草祭)
山中湖1日只去左忍野八海/河馬巴士
(我係慢遊派)

箱根3日兩夜~蘆之湖果邊我直情SKIP左
不過其中原因係兩晚溫泉酒店我3點幾就CHECK IN然龜在酒店

舊 12-06-16, 03:03 AM   #798
rorimoe
Crazy Gamer

有冇版友係英航會員

想訂明年一月JAL2833 札幌->花巻 內陸機
但佢個網出唔到呢班機

見花巻機場個時間表有呢班機但又book 唔到
舊 12-06-16, 12:49 PM   #799
RPG之鬼

引用:
作者: Hitomi 查看文章
富士五湖D巴士朝9晚5點...班次好疏....4日好難去兩邊
我去過一次富士五湖行程如下
河口湖2日只係去左音樂之森/八木崎公園(薰衣草祭)/河口湖木ノ花美術館/大石公園(薰衣草祭)
山中湖1日只去左忍野八海/河馬巴士
(我係慢遊派)

箱根3日兩夜~蘆之湖果邊我直情SKIP左
不過其中原因係兩晚溫泉酒店我3點幾就CHECK IN然龜在酒店

咁看來3日2夜箱根會好啲,上次去日光行得太快+冇體力,今次要做得更多多準備

舊 12-06-16, 11:33 PM   #800
now_loading
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
其實下灘駅難唔難去?同埋值唔值得去呢?
我見青春 18 張 poster 真係影得好靚,但去到得個無人駅,影張相又等下班車有 d on 居 ...
我自駕, 高松都冇乜野好做我先過去, 去都好多人
JR未見已人好多, 廁所清潔度變番香港質素,
唔會有空間比你覺得浪漫, 如果個JR 係有飛先入到就好D
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 04:58 AM

手機版 | APP版