Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-08-19, 01:06 PM   #1
yaya
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2005
M$終於肯爆SEED啦!!!

由今年E3宣佈下年會出Scarlett, 到近日獨佔作Gears 5嘅推出

我發覺M$終於肯爆SEED啦!!!

無玩開Xbox One嘅GAF會員可能唔知, 其實今年E3, M$宣佈會優化佢嘅會藉制度, 推出Ultimate Game Pass (=金會員*+Game Pass)
*金會員即係類似PS+會藉

https://www.xbox.com/en-HK/xbox-game-pass

而當刻金會員就可以用HKD10去升級做Ultimate Game Pass
(最長到36個月!)

直至最近Gears 5出時, M$竟然整咗個HKD20就可以買2個月Ultimate Game Pass嘅promo!

咁又代表咩呢

即你未來兩個月, 除咗送嘅10隻免費遊戲有得玩之外, 仲可以玩到Game Pass遊戲庫內超過160隻games!!!

比較吸引嘅Game Pass遊戲包括:
=====================
Gears 5
Devil May Cry 5
Outer World (10月底出)
Blair Witch
Prey
Vampyr
Kingdom Come: Deliverance
2隻魔介game
Wolfenstein II
Sea of Thieves
Shadow of Tomb Raider
Metro: Exodus
莎木 Shenmue I+II
各種LEGO遊戲
etc

記住上面有提過「最長36個月」, 即係Xbox玩家正路都會入足36個月至再升級, 咁先會最抵!

詳見#6336起嘅post:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=231619&page=254

但亦同時預示Sony未來3年有一場硬仗要打

「兩廠大鬥,玩家之福!」
yaya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-19, 10:56 PM   #2
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
M$ 嘛............

不愧為世界第一的軍規手制廠..........就只有這麼多

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 09-08-19 11:00 PM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-19, 11:03 PM   #3
matsuurakit
Junior Member

註冊日期: Jun 2010
PSN  IDKitKit0321
算吧啦
退出遊戲界比較實在
matsuurakit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-19, 11:16 PM   #4
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
唔明白開個新Post嘅原因
係咪我都有權開個新Post力推NSO終於有SFC/SNES呢?
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-08-19, 11:42 PM   #5
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
引用:
作者: matsuurakit 查看文章
算吧啦
退出遊戲界比較實在
Oooo …… MS 真的要再大大力宣傳積極開新IP/本來皇牌維持。

最好積極 到似 XB360 時代呀!不能自HIGH,自滿。

因為 主機銷售榜 就黎被超前了 6yrs vs 3yrs 左右 都就被超前。

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189256.html

有翻譯。有圖睇。

【Xbox E3 Briefing 2019】Xbox One版「PSO2」英語版で2020年春からサービス

米マイクロソフトは、E3の開催期間に合わせて開催する「Xbox W3 Briefing 2019」で、セガの「ファンタシースターオンライン2(PSO2)」の英語版サービスを、Xbox Oneで2020年春からスタートすると発表した。ビジネスモデルは日本と同じ基本無料。

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189258.html

【Xbox E3 Briefing 2019】FROM SOFTWAREの新作「ELDEN RING」を発表

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189254.html

【Xbox E3 Briefing 2019】新作「Microsoft Flight Simulater」を発表

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189262.html

【Xbox E3 Briefing 2019】「Xbox Elite Wireless Controller Series 2」を発表

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189263.html

【Xbox E3 Briefing 2019】ノートに描いたゲームが動き出したかのような「RPG Time! The Legend of Wright」、2020年発売

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189264.html

【Xbox E3 Briefing 2019】「AGE OF EMPIRES II」4Kリマスターされこの秋発売!

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189392.html

異次元パワーアップでさらに最強度が増したゲームコントローラー「Xbox Elite Wireless Controller Series 2」体験レポート

https://game.watch.impress.co.jp/docs/news/1189697.html

有翻譯,家用機獨佔遊戲。有CV。

12分後に確実に訪れる破滅を回避するために無限に時空を旅するタイムループスリラー「Twelve Minutes」レポート

2020年初頭発売予定

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html

此篇文章於 09-09-19 01:15 AM 被 風間鈴木仁 編輯。
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 01:03 AM   #6
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
其實xbox真係應該一早要退,不過因為M$有$$$$$$$$$$$$$
360時代都以本傷人咁玩,都叫有d氣色。
Xbox One時代一開頭公關災難,加上日本無零售商想同佢hold現貨賣,已經無得玩。

好似一個應該走既男人,唯一條件係得$$$$$$$$$。

舊 09-09-19, 05:55 AM   #7
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
其實xbox真係應該一早要退,不過因為M$有$$$$$$$$$$$$$
Xbox One時代一開頭公關災難,加上日本無零售商想同佢hold現貨賣,已經無得玩。

非常認同!

PS:同埋鬼佬遊戲大公司 同 日本遊戲大公司經營方式唔同!
X1時代走左好多日廠支持,
又令我諗番起初代Xbox時代激走 三上真司 個單野!
(結果係搞到BH4首發飛左去GC平台

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 06:11 AM   #8
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: yaya 查看文章
由今年E3宣佈下年會出Scarlett, 到近日獨佔作Gears 5嘅推出

我發覺M$終於肯爆SEED啦!!!

無玩開Xbox One嘅GAF會員可能唔知, 其實今年E3, M$宣佈會優化佢嘅會藉制度, 推出Ultimate Game Pass (=金會員*+Game Pass)
*金會員即係類似PS+會藉

https://www.xbox.com/en-HK/xbox-game-pass

而當刻金會員就可以用HKD10去升級做Ultimate Game Pass
(最長到36個月!)

直至最近Gears 5出時, M$竟然整咗個HKD20就可以買2個月Ultimate Game Pass嘅promo!

咁又代表咩呢

即你未來兩個月, 除咗送嘅10隻免費遊戲有得玩之外, 仲可以玩到Game Pass遊戲庫內超過160隻games!!!

比較吸引嘅Game Pass遊戲包括:
=====================
Gears 5
Devil May Cry 5
Outer World (10月底出)
Blair Witch
Prey
Vampyr
Kingdom Come: Deliverance
2隻魔介game
Wolfenstein II
Sea of Thieves
Shadow of Tomb Raider
Metro: Exodus
莎木 Shenmue I+II
各種LEGO遊戲
etc

記住上面有提過「最長36個月」, 即係Xbox玩家正路都會入足36個月至再升級, 咁先會最抵!

詳見#6336起嘅post:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=231619&page=254

但亦同時預示Sony未來3年有一場硬仗要打

「兩廠大鬥,玩家之福!」
睇呢呢到只有我冇續36個月後再升級,(暫時只有1個月)
當我發現好多新上架Game都有PC Win10版份後,(由其Gears5既PC版行到60fps以上,依X1S係鎖左最多只有30fps,加上本人冇X1X!)
依家好後悔呀!

PS:請問各位師兄,
我重有冇辦法Join到個個「HKD20就可以買2個月Ultimate Game Pass嘅新Plan」呀!!
我已好耐冇Join金會員,
係最近7月中入左部DMC5主題色X1S特別版後,
先用港Acc+HKD$10 Join左Xbox Game Pass Ultimate!
最初會入X1S主機都只係打算玩舊世代Xbox Game同睇4KBD,
冇諗到好多正Game都會因Xbox Game Pass Ultimate計劃而有PC版份!

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 09-09-19 06:20 AM 被 mrk 編輯。
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 08:34 AM   #9
X&Y
Game Master

註冊日期: Jul 2005
Nintendo Switch ID5965-4236-9786
PSN  IDakitoxy
XBox Live GamertagXanYZ
引用:
作者: mrk 查看文章
睇呢呢到只有我冇續36個月後再升級,(暫時只有1個月)
當我發現好多新上架Game都有PC Win10版份後,(由其Gears5既PC版行到60fps以上,依X1S係鎖左最多只有30fps,加上本人冇X1X!)
依家好後悔呀!
我無XB1, 剩玩PC都整左36個月ultimate pass
X&Y 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 09:53 AM   #10
padage
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2016
MS的確係爆seed,但我諗未必係你講個方面,而係佢收左好多間制作室做自已第一方,行返sony個條大量獨佔路線,估計下世代會開始發力,但我唔sure佢會唔會又hi大左去pc有份
padage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 10:12 AM   #11
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: padage 查看文章
MS的確係爆seed,但我諗未必係你講個方面,而係佢收左好多間制作室做自已第一方,行返sony個條大量獨佔路線,估計下世代會開始發力,但我唔sure佢會唔會又hi大左去pc有份
唔好諗到pc咁遠, 不如你諗下佢會唔會hi大左, 人地做到70%就掹人地個插蘇, 好似龍麟化身咁.

舊 09-09-19, 10:32 AM   #12
sephirothmk3
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDsephirothmk3tofu
XBox Live GamertagSephirothmk3
無買XB1, 不過XB手制買左一大堆.......elite超好用

sephirothmk3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 10:35 AM   #13
wing
格鬥低手

引用:
作者: sephirothmk3 查看文章
無買XB1, 不過XB手制買左一大堆.......elite超好用
主機硬件又好, 手掣又好, 界面又好.... MS好多野都做得好好...差一樣唔好, 就係GAME.

舊 09-09-19, 10:40 AM   #14
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

XBox Live GamertagSephirothmk3
引用:
作者: wing 查看文章
主機硬件又好, 手掣又好, 界面又好.... MS好多野都做得好好...差一樣唔好, 就係GAME.
所以我360之後一路都係玩PC

舊 09-09-19, 11:02 AM   #15
wing
格鬥低手

引用:
所以我360之後一路都係玩PC
360後我轉番去玩ps4, 好多game真係做得好好. 好彩好多ps3正game都有remaster冷飯版, 玩得番.

舊 09-09-19, 11:54 AM   #16
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: padage 查看文章
MS而家明顯唔適合行"死守主機路線"

考慮到買consoles打機呢種方式唔知仲可以維持幾耐
我覺得MS下世代政策唔會改變

https://www.gamesindustry.biz/articl...enue-last-year

引用:
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 12:02 PM   #17
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
Elite 真係超好用,
但唔係個個負擔得起。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 12:09 PM   #18
mario0606
The One
G101一ノ瀬はじめ

註冊日期: Oct 2006
3DS Friend Code4553 9940 3673
PSN  IDedward_hk2011
因為有打PC GAME所以買左個XB1 S手制,
雖然厚左D,但感覺好用過PS4制
之後仲買左個轉插打MH用,用輕弩好手感D

2000:F91、Strike、紅渣
1000:電池、V仔、黑MK2、IJ(拉克絲)
PSN ID:edward_9105

曼聯迷M群:group659819@msnzone.cn
歡迎曼聯迷進入討論

**舊有成員請轉Skype入新群,ID:mario910502
mario0606 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 01:59 PM   #19
Game Master
↘祥瑞御免"課"全家

引用:
作者: wing 查看文章
360後我轉番去玩ps4, 好多game真係做得好好. 好彩好多ps3正game都有remaster冷飯版, 玩得番.
360後我轉番去玩steam, 好多game真係賣得好平. 齋買都好好玩

舊 09-09-19, 02:27 PM   #20
wing
格鬥低手

引用:
360後我轉番去玩steam, 好多game真係賣得好平. 齋買都好好玩
我依家ps4直情係齋玩免費game咁濟....... psn plus會員game同gbo2

舊 09-09-19, 05:49 PM   #21
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
買GAME PASS 系咪要入錢買?
無1,3,6 ,12個月咁買?

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 06:10 PM   #22
kimtam
Game Master
飄銀泣悲哀

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagkimtam
好耐無Login 都忍唔住要插下嘴,其實上面話Xbox 要執咗佢嘅有幾多位師兄有接觸過Xbox one?

XB1初期的確好廢,不過近年係好咗好多,X1X出左之後我買咗,依家最少開嘅反而係PS4 Pro,其實一直唔覺得PS嘅Exclusive吸引,好多都係玩2下就收手

因為Switch可以隨時隨地玩,X1X有Game Pass有大把Game㨂,PS4 Pro我只係開黎玩Mon Hunt

可能亞洲市場X1係無發力嘅,或者發黎都無用,但如果有玩歐美Game嘅XB一啲都唔差

唔好PS出咩都話好,其他2間廠就不斷話人炒冷飯、執咗佢啦

「如果兄長只生在普通人的家庭,不用承繼父親大人的陰陽師地位,說不定,他能抓住平凡人的幸福...」

My Blog:http://himyiktam.blogspot.com
kimtam 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 07:15 PM   #23
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: matsuurakit 查看文章
算吧啦
退出遊戲界比較實在
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章

唔得架~~~

M$ 退出家機市場的話..............

仲有邊個廠肯用過億美金成本去開發新手制比我地用啊 a

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 08:49 PM   #24
matsuurakit
Junior Member

註冊日期: Jun 2010
PSN  IDKitKit0321
引用:
作者: kimtam 查看文章
好耐無Login 都忍唔住要插下嘴,其實上面話Xbox 要執咗佢嘅有幾多位師兄有接觸過Xbox one?

XB1初期的確好廢,不過近年係好咗好多,X1X出左之後我買咗,依家最少開嘅反而係PS4 Pro,其實一直唔覺得PS嘅Exclusive吸引,好多都係玩2下就收手

因為Switch可以隨時隨地玩,X1X有Game Pass有大把Game㨂,PS4 Pro我只係開黎玩Mon Hunt

可能亞洲市場X1係無發力嘅,或者發黎都無用,但如果有玩歐美Game嘅XB一啲都唔差

唔好PS出咩都話好,其他2間廠就不斷話人炒冷飯、執咗佢啦
自己身為亞洲人
但人地唔重視亞洲市場
會變成今日咁既局面係好正常既事

你有好多好GAME出既玩家自然會支持
好似360初期又多正GAME又多獨佔
玩家自然會科水
我自己都有一部(雖然三紅之後就冇再玩
但到左中期至後期態度完全擺爛擺到今個世代
下個世代對M$都係不期待不受傷害

今個世代有PC, NS, PS4就夠
matsuurakit 目前離線   回覆時引用此篇文章