Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-09-17, 10:21 AM   #1
chrischun
God of Gamer
Juliuscrui

註冊日期: Jan 2005
Nintendo Switch IDJuliuscruiz
XBox Live GamertagJuliuscruiz
PS2問題

都唔知係邊個版面問嚟個問題好,估計係嚟到吧

突然想玩返PS2既Game,眼見PS2只有三色線輸出,想問一下,其實PS2除左三色線輸出外,仲有無乜野線可以令輸出靚D

舊 09-09-17, 10:26 AM   #2
ゆり

註冊日期: Nov 2004
色差線

5條線果隻

前提你部TV支援

舊 09-09-17, 10:28 AM   #3
chrischun
Juliuscrui

剛剛係個網站見到個咁既野(PS2 to HDMI),有無大大見過有現貨買

https://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=2016801

舊 09-09-17, 10:28 AM   #4
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
仲有D-端子, 前題要你有部日式舊電視OR X-RGB MINI

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 10:28 AM   #5
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: ゆり 查看文章
色差線

5條線果隻

前提你部TV支援
我問得唔好,其實我係想用方法直入HDMI

舊 09-09-17, 10:31 AM   #6
chrischun
Juliuscrui

灣仔或SSP會唔會有D咁冷門既野

舊 09-09-17, 10:33 AM   #7
ゆり

引用:
作者: chrischun 查看文章
D過晒時代既野搵馬雲好過啦

舊 09-09-17, 10:33 AM   #8
harakuma
Game Master

註冊日期: Mar 2007
引用:
但係台灣果個人D評價好差喎, 仲要有超延遲!!, 咁樣你都買?

校花1號, 始的妻子之一
老師, 始的妻子之一
人妻, 始的妻子之一
校花2號, 始的妻子之一
你究竟有幾多個老婆呀??
harakuma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 10:37 AM   #9
ゆり

佢個POST係2013年野,點諗呢舊都過晒時

舊 09-09-17, 10:39 AM   #10
ゆり

仲有ANALOG轉DIGITAL既野都係咁上下....

舊 09-09-17, 10:54 AM   #11
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: harakuma 查看文章
但係台灣果個人D評價好差喎, 仲要有超延遲!!, 咁樣你都買?
延遲我就唔知,只係想畫面好D

舊 09-09-17, 05:09 PM   #12
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
P2最靚係出色差架喇
轉黎轉去都唔方好
我自己用緊RGB出Sony 14L4
基本上除左紅白機都改晒RGB了

舊 09-09-17, 05:33 PM   #13
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
我見有PS2有第3廠出HDMI輸出頭配件, 質數又得唔得呢?

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 05:43 PM   #14
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
PS2 級數,用色差已經去到盡頭
換其他output 最多只係同色差質素打平,一定唔會超越
理由就係PS2本身output 就係得咁多,要將d 視訊轉換只會換黎更多失真

我最想就係搵到部舊式CRT 電視有色差input 就夠
夾返上兩代嘅主機,d 色水一流
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 08:23 PM   #15
rorimoe
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
當你用過RGB出就唔會用色差..
由手機版發出
rorimoe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-17, 09:11 PM   #16
chrischun
Juliuscrui

最後買左條色差條,開返部機,放左係到咁耐,仲玩到

舊 09-09-17, 09:47 PM   #17
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
我仲有個PS2可用O既RGB轉插盒...

舊 09-10-17, 12:52 AM   #18
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

深水埗有唔少,
有 Composite & S video in,
可選 HDMI 720p / 1080p out,HK$300。

不過真係一分錢一分貨
睇你自己要求同接受程度
如果想再好啲,有隻功能一樣 HK$500 左右,
字體會 sharp 過 HK$300 嗰隻。

有隻過千,功能再多啲,
輸入種類再多啲,
可以做埋錄影。

我自己 PS2 就用原裝色差,
非原裝的不用也吧!
最少轉換。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 12:53 AM   #19
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
呢類問題標準答案唔係RGB+XRGB mini咩

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 12:55 AM   #20
八仙果
youtube 頻道

Nintendo Switch ID3414-6520-7624
wink

引用:
作者: 強化人間ですの~★ 查看文章
呢類問題標準答案唔係RGB+XRGB mini咩
佢嘅價錢唔係人人可以接受。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
舊 09-10-17, 02:20 AM   #21
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: 八仙果 查看文章
深水埗有唔少,
有 Composite & S video in,
可選 HDMI 720p / 1080p out,HK$300。

不過真係一分錢一分貨
睇你自己要求同接受程度
如果想再好啲,有隻功能一樣 HK$500 左右,
字體會 sharp 過 HK$300 嗰隻。

有隻過千,功能再多啲,
輸入種類再多啲,
可以做埋錄影。

我自己 PS2 就用原裝色差,
非原裝的不用也吧!
最少轉換。
500仲可以接受,再多d就感覺唔太值得,唔係話個轉接器唔值,係舊次代遊戲機唔值咁玩法,加上只係想玩返一隻半隻遊戲,都廢事放太多錢落去,當然嚟個只係我自己既想法

宜家想搵條原裝色差我睇比較難,我是是但但買條48皮ps2色差線,入到出到就算

此篇文章於 09-10-17 02:22 AM 被 chrischun 編輯。
chrischun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 02:23 AM   #22
chrischun
Juliuscrui

引用:
作者: 八仙果 查看文章
佢嘅價錢唔係人人可以接受。
咁玩法要幾錢

舊 09-10-17, 02:52 AM   #23
八仙果
youtube 頻道

wink

引用:
咁玩法要幾錢
官方定價:41,904 日圓
http://micomsoft.co.jp/shop/xrgb-mini.html

我用呢隻,唔算好,
香港買 HK$300 左右,上淘寶應該更平,
我用在 FC 上,未試過用在 PS2:
http://www.sz-ekl.com/pro_detail.asp...did=20&ord=100

$500 嗰隻係另一牌子。

此篇文章於 09-10-17 02:59 AM 被 八仙果 編輯。
舊 09-10-17, 11:24 AM   #24
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
P2最靚係出色差架喇
轉黎轉去都唔方好
我自己用緊RGB出Sony 14L4
基本上除左紅白機都改晒RGB了
Sony PVM 14L4?
上淘寶睇,機背嘅input 插口同一般家用電視有少少分別
係咪要自己DIY 條cable?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-17, 12:13 PM   #25
twinesdr
Senior Gamer
RedLynx

註冊日期: Mar 2009
PSN  IDTwinesDR
XBox Live GamertagTwinesDR
引用:
作者: Terry仔 查看文章
Sony PVM 14L4?
上淘寶睇,機背嘅input 插口同一般家用電視有少少分別
係咪要自己DIY 條cable?
20L4 / 14L4 其實同時食到 色差 同 RGBS
twinesdr 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:59 AM

手機版 | APP版