Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-16-16, 01:36 PM   #326
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
首先WiiU過去4年既日版game數量(只計有出實體版)只有104隻

再睇下其他機上年既出game數量(只計有出實體版)
http://geimin.net/da/db/2015_ne_fa/index.php
Vita - 125
PS4 - 84
3DS - 89

如果NX係一部正常兼有3廠支持既遊戲機
要做到"NX一年嘅遊戲數量多過WiiU過去4年加埋"
根本冇難度
wsx360 目前離線  
舊 04-16-16, 03:03 PM   #327
wsx360
Game Master

wsx360 目前離線  
舊 04-17-16, 03:35 PM   #328
Terry仔
God of Gamer

註冊日期: Feb 2003
老任會唔會出多次錢俾白金,又出B姐1,2 加3
Terry仔 目前離線  
舊 04-17-16, 05:00 PM   #329
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
DeNA只負責服務運作而唔會參與遊戲開發
簡單D講DeNA只係間代理左任天堂手遊幫佢賣去全球各地既app store上架
噹噹dondon 目前離線  
舊 04-17-16, 09:07 PM   #330
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
10K 最新的傳聞都係有手制screen, 所以port MM,splatoon 都係好大機會
splatoon 就算唔移植,點都一定出2 ....
希望移植果D 係會比較平價, 一來照顧WIIU 舊機主, 二來吸D 新玩家
有傳有luigi 鬼屋3 ,
MercurySteam 已有DEV KIT ,會有新GAME

信長 目前離線  
舊 04-18-16, 09:39 AM   #331
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: Terry仔 查看文章
老任會唔會出多次錢俾白金,又出B姐1,2 加3
2銷量唔理想, 我諗機會不大
暗黑騎士 目前離線  
舊 04-18-16, 10:46 AM   #332
阿聰

註冊日期: Sep 2002
Nintendo Switch ID1803-0934-0218
3DS Friend Code2148 9542 0542
引用:
作者: 暗黑騎士 查看文章
2銷量唔理想, 我諗機會不大
http://www.vgchartz.com/game/70956/bayonetta-2/
應該很接近1M了,以WiiU的裝機量來說算是不錯了,
加上BAYONETTA也有加入大亂鬥,仍然有機會出3的。

村名:任天島島
人名:Andrew
3DS FC: 2148-9542-0542
NS FC: 1803-0934-0218
阿聰 目前離線  
舊 04-18-16, 10:48 AM   #333
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: 阿聰 查看文章
http://www.vgchartz.com/game/70956/bayonetta-2/
應該差我一隻就 1M 了。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線  
舊 04-18-16, 11:01 AM   #334
阿聰

Nintendo Switch ID1803-0934-0218
引用:
作者: 八仙果 查看文章
應該差我一隻就 1M 了。
頂⋯使唔使我送俾你?

如果NX係類似GC POWERHOUSE家用機,我就衝首發。
呢一次老任再唔出強勁機能新主機的話,只會重覆WiiU既結局!

阿聰 目前離線  
舊 04-18-16, 11:05 AM   #335
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
1M銷量對於任記同白金黎講應該唔太滿意吧, 要出3我想會係多機種, 除非任記又包底, 但係...
暗黑騎士 目前離線  
舊 04-18-16, 11:20 AM   #336
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
我覺君島始終都係老臣子,唔多唔少都流露啲山內風格
未來老任應該會走番80,90年代嗰時嘅方向
機能不失禮,又有新原素/標準
拉攏到三廠之又顧得到core gamer
以而加嘅rumor, 新機應該唔會有啲太誇嘅gimmick

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線  
舊 04-18-16, 11:21 AM   #337
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
頂⋯使唔使我送俾你?

如果NX係類似GC POWERHOUSE家用機,我就衝首發。
呢一次老任再唔出強勁機能新主機的話,只會重覆WiiU既結局!
如果正如傳聞真係出得FF7remake,機能(至少畫面)差極有個譜吧
引用:
1M銷量對於任記同白金黎講應該唔太滿意吧, 要出3我想會係多機種, 除非任記又包底, 但係...
而家任記應該會要求各第三廠爭取時間於年底(?)出到第一批game以配合主機出爐(???)
↑唔好問我邊度收風返黎
所以可能BAYONETTA因開發需時/無打算趕第一批而暫時無消息吧?

舊 04-18-16, 12:27 PM   #338
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: N0T51B 查看文章
其實任記本台 e+ 算唔算係大部分日本細廠既唯一出路?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線  
舊 04-18-16, 01:19 PM   #339
阿聰

引用:
個人意見:老任要包底既機會相當之高,加上大亂鬥又有B姐,肯出BAYONETTA新作上NX唔會意外。
引用:
作者: N0T51B 查看文章
我都同意你既睇法!要有三廠遊戲支援,機能唔可以好似Wii或者WiiU,
同埋開發架構上要方便三廠PORT遊戲都係要點,老任一定要做好呢兩部份。
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
如果正如傳聞真係出得FF7remake,機能(至少畫面)差極有個譜吧

而家任記應該會要求各第三廠爭取時間於年底(?)出到第一批game以配合主機出爐(???)
↑唔好問我邊度收風返黎
所以可能BAYONETTA因開發需時/無打算趕第一批而暫時無消息吧?
如果以有關傳聞來推斷,機能應該唔會差得去邊,
而形勢亦唔容許老任再一次唔重視機能,否則狀況只會更比依家差。

老任已經有加強自家開發能力既動作(例如MONOLITH SOFT在聘請大量人才﹚,
但老任仍然欠缺一家好似以前RARE咁樣既西方工作室團隊,
老任需要有自己既COD或者當年既007、PERFECT DARK第一身任務式遊戲。
老外最著重呢一類型既遊戲,對主機普及絕對有大幫助,
單靠RETRO STUDIO做到類似既遊戲係唔足夠,因為佢地應該要開發METROID。
至於BAYONETTA如果要有新作上NX,應該都要睇老任、白金、SEGA點樣安排。

此篇文章於 04-18-16 01:22 PM 被 阿聰 編輯。
阿聰 目前離線  
舊 04-18-16, 01:23 PM   #340
wsx360
Game Master

引用:
零,xenoblade 賣得更差都仲有得出
如果任記對bayonetta好似 零 咁有主導權,出多幾集都仲得

仲有神谷都講過搵任記投資bayonetta 2之前 有搵過其他廠
到隻game差唔多終止開發 任記先肯出手

我覺得如果要bayonetta出番係任系以外平台,
要等白金發左達 有能力自己發行game個陣先得 
wsx360 目前離線  
舊 04-18-16, 01:57 PM   #341
噹噹dondon
Game Master

註冊日期: Oct 2006
魔兵個問題在於冇公司想幫白金做發行…若果當年WiiU遊戲陣營夠數 老任會唔會幫佢買單又係另一回事
噹噹dondon 目前離線  
舊 04-18-16, 02:00 PM   #342
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: 噹噹dondon 查看文章
魔兵個問題在於冇公司想幫白金做發行…
再次一級嘅GAME都有發行商要.
冇人做一定係分莊條件傾唔成囉
例如版權, 分成, 宣傳同支援

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線  
舊 04-18-16, 03:22 PM   #343
N0T51B
Game Master
非中國藉

Nintendo Switch ID6353-4652-6032
老任嘅三廠支持問題除咗係機能之外, 係因為佢嘅 gimmick 唔能夠變成新標準
同埋每4-6年主機週期都要三廠重新適應一個新gimmick
喺今時今日開發成本上漲嘅時代仲要三廠用額外資源學習>適應>採用一個未必人人肯玩嘅操作方式,
即係等如叫佢地攞全副身家去賭大細....
負擔小嘅細廠/indie developers 佢又睇唔上眼
今次WiiU失敗更加令三廠對佢無哂信心,
假如NX又玩啲無咩資格成為標準嘅gimmick, 佢以後都係自己食自己
所以我覺得今次應該唔會太標奇立異

兩種手制支援出街remote play(WiFi / 借手機4G)
貴嘅手制就買新GamePad
平嘅就一個standard手制, 用2nd Mon就借手機+streaming, 好似Smartglass咁

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)

此篇文章於 04-18-16 03:33 PM 被 N0T51B 編輯。
N0T51B 目前離線  
舊 04-27-16, 03:17 PM   #344
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線  
舊 04-27-16, 03:23 PM   #345
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
結果都係趕唔切年末商戰
或者係好事

舊 04-27-16, 03:28 PM   #346
阿聰

引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
結果都係趕唔切年末商戰
或者係好事
準備好先推出比較好,尤其係首發遊戲陣容要確保質量。

ZELDA就推到2017,確定同時有WiiU同NX版。

阿聰 目前離線  
舊 04-27-16, 03:28 PM   #347
N0T51B
Game Master
非中國藉

WiiU連臨終前最後一個聖誕假期都無機會發圍

N0T51B 目前離線  
舊 04-27-16, 03:34 PM   #348
wsx360
Game Master

今年E3唔會有NX
wsx360 目前離線  
舊 04-27-16, 04:25 PM   #349
angelsky
Crazy Gamer
CL&L

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDangelsky
3DS Friend Code4957 6769 7414
PSN  IDangelsky
XBox Live Gamertagangelskyhk

動物之森同火焰之紋章都出手遊

此篇文章於 04-27-16 04:34 PM 被 angelsky 編輯。
angelsky 目前離線  
舊 04-27-16, 04:31 PM   #350
okabe

註冊日期: Aug 2002
FE 出手遊必棒場...
NX真係有排等
okabe 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch 香港, NS, 任天堂, 綜合情報

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] ゼルダの伝説 | 薩爾達傳說 曠野之息 | The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 已售 | 繁體中文免費更新 MO 電視遊戲討論版 964 11-12-21 10:55 AM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
[討論] 你覺得 Nintendo Switch 喺家庭機版定手提機版開 “ TAG ” 好 ? neo2046 電視遊戲討論版 106 01-11-17 04:43 PM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[任天堂] [E3] 6月11日零時至12日 [極秘的樹屋博覽會] : "Let's Play 任天堂 -『Nintendo@E3』" Netnet 電視遊戲討論版 190 06-12-14 04:07 PM

現在的時間是 10:52 PM

手機版 | APP版