Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 11-30-07, 09:28 PM   #1
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

註冊日期: Feb 2002
3DS Friend Code2680 9513 3230
PSN  IDterry1803
神探 (Mad Detective)

導演: 杜琪峰
主演: 劉青雲,安志杰,張兆輝,林家棟,林雪,林熙蕾,李彩寧
片種: 劇情
日期: 2007-11-29

兩名警員到樹林查案,結果一名警員王國柱(李國麟)連人帶槍失蹤,另一名警員高志偉(林家棟)平安而回,失槍卻接連牽涉不同的搶劫謀殺案...

重案組督察何家安(安子杰)受命調查此案多月毫無進展,何家安決定找舊上司,已退職的陳桂彬(劉青雲)請教 ...

陳桂彬是破案天才,手上從沒破不到的案,多年前因自切一隻耳仔給退休的警司,被認定患上精神病而被退職...

陳桂彬跟妻子張美華(林熙蕾)本已過著隱世生活,何家安出現讓陳桂彬才能得以發揮,沉睡的心熱熾起來,妻子卻明瞭世俗只會當丈夫是瘋子...

陳桂彬初次接觸高志偉,即認定王國柱已遇害,高志偉就是兇手,但殺人動機則有待調查。何家安奇怪陳桂彬的判斷,陳桂彬說出自己有"看"到人內心陰暗面的能力,還有看到人因犯錯而「遺失了的人格」...

陳桂彬的辦案方法奇特,例如,會重返案發現場扮演兇手和受害者去感受兩者的心態,意圖找出動機,過程不斷的違規犯戒,為何家安帶來不少麻煩,最後更不發一言奪走了何家安的配槍...

調查下,陳桂彬終找到當日樹林內的真相,就是高志偉因執行任務時失掉了槍,他的「無知」(林雪)在驚慌下盲目地搶王國柱的槍,衝突間他的「兇殘」(張兆輝)把王國柱殺掉,他不同層次的「貪婪」便拿著王國柱的配槍搶劫殺人...

正當陳桂彬雀躍地把結果告知何家安時,竟看到了何家安的「軟弱」,何家安對陳桂彬的信心已動搖,並轉而投高志偉,相信了他的「偽善」...

陳桂彬知道高志偉的「兇殘」一定會殺何家安,選擇冒性命之危險救高志偉,印証誰是真兇...
泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-07, 11:56 PM   #2
果個
God of Gamer
GAF足球隊9號仔

註冊日期: Mar 2003
拍攝手法
角色演役
人物突出性格的配角選角
演技

去睇吧

╚╩╩╩╩╩╩═╝

邊個.阿邊個.唔知邊個

深知無以為報,唯有就此算數!
GAF史上最強足球隊 -- 成員表 & 報名處

只要不醒過來 .這就不是夢
果個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 12:00 AM   #3
泰利
Moderator
GAF 足球隊3號

註冊日期: Feb 2002
3DS Friend Code2680 9513 3230
PSN  IDterry1803
引用:
作者: 果個 查看文章
拍攝手法
角色演役
人物突出性格的配角選角
演技

去睇吧
嘩! 竟然係你回覆我. long time no see.

有時間一定去.
泰利 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 12:21 AM   #4
marspeople
蒙面超人黑

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagmarspeople
買左飛聽晚去睇b

一瞬千撃抜山蓋世 鬼哭啾啾故豪鬼成
marspeople 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 12:31 AM   #5
naruto2320
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2003
手法特別
劇情特別
都算幾好睇

可惜唔太緊張

舊 12-01-07, 01:23 AM   #6
GateHacker
Baned

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDgatehacker01
PSN  IDFE-C_2008
打算等有早場就去睇
GateHacker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 10:00 AM   #7
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
尋晚睇完, 絕對好戲, 真係無其他演員可以代替到青雲做呢個角色, 俾幾十蚊睇係物超所值...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 06:57 PM   #8
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
睇o左~ 好睇 睇呢套戲時要好留心~

真係睇到我都有d精神分裂, 好似安子健想上去問劉青雲屋企攞返支槍時, 剛好林希雷又係度個場戲. 我當時以為係安子健想出來o既幻覺....
林家棟有7隻鬼, 感覺好似九型人格咁~
個結局都ok, 心中真係好難冇鬼, 唔怪得之青雲咁尊重佢上司

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 08:06 PM   #9
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
每個shoot都好正 ,樹林一連串追蹤剪接雖然零碎,但完全俾佢足住焦點,緊張氣氛十分連貫~
好多幕都將觀眾o既精神繃緊 ,連完場都要將觀眾投入去搞腦汁幫手點作大話

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 08:09 PM   #10
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
點解要III?!

舊 12-01-07, 08:17 PM   #11
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
引用:
作者: Anson225 查看文章
點解要III?!
血腥
第一,二場戲就拮豬cut耳仔,我覺得呢兩節譁眾取寵
亦因為咁血腥而 iii

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 09:20 PM   #12
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
今日睇左早場,半爆場…

大賣杜導演同韋家煇再度合作之作,其實我一直都唔太鍾意杜氏既風格,特別係劉青雲警察角色,因為太多太多,今次入場,完全因為有口碑,有D期望…最後可惜…

成日個橋幾好的「見到人心中既鬼」,不過,成個表達方法就好似好耐之前既「7月14」之類既電影,又係癲癲地,無乜突破,其實個方向應該由林家棟為主的,因為果七隻鬼,都玩唔盡果七隻鬼,最失敗係最後,無喇喇安志傑當無野同林家棟fan左,係變左完全無懷疑,點解無喇喇可以完全唔信劉青雲(正如星戰3,黑武士無喇喇倒哥相向黑暗帝君一樣)其實個尾收得唔好…

其實成套戲個主題係想一個神探,不過,劉青雲心中有無鬼呢?最後果句對白有D端倪,係唔係佢諗出來既老婆呢?

「神探」我覺得幾失望,有好多野都好老土,例如,表現劉青雲「見到心中的鬼」既第一場,就係便利店想偷野既女仔,跟本就唔係「心中的鬼」,因為之後影林家棟時,果隻鬼係完全「代替」左個「真身」的,而個女仔,只係「天使與魔鬼」式的,第二,安志傑由一開始,好想了解劉青雲,好想了解佢查案,所以刻意去搵佢,又用佢既查案方式,到最後竟然一下子可以推翻?
最後,就係「切耳仔」,在其他科林見到既解式,就係話劉青雲見到高雄係無鬼的,所以「尊重」佢上司到切隻耳仔送比佢,但耳仔又姐係咩呢?點解係耳仔呢?好為拍而拍,對我來講真係唔需要!!

舊 12-01-07, 10:52 PM   #13
initial

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code1263 6620 0970
PSN  IDphilip_son23
XBox Live Gamertagphilipwing
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
今日睇左早場,半爆場…

大賣杜導演同韋家煇再度合作之作,其實我一直都唔太鍾意杜氏既風格,特別係劉青雲警察角色,因為太多太多,今次入場,完全因為有口碑,有D期望…最後可惜…

成日個橋幾好的「見到人心中既鬼」,不過,成個表達方法就好似好耐之前既「7月14」之類既電影,又係癲癲地,無乜突破,其實個方向應該由林家棟為主的,因為果七隻鬼,都玩唔盡果七隻鬼,最失敗係最後,無喇喇安志傑當無野同林家棟fan左,係變左完全無懷疑,點解無喇喇可以完全唔信劉青雲(正如星戰3,黑武士無喇喇倒哥相向黑暗帝君一樣)其實個尾收得唔好…

其實成套戲個主題係想一個神探,不過,劉青雲心中有無鬼呢?最後果句對白有D端倪,係唔係佢諗出來既老婆呢?

「神探」我覺得幾失望,有好多野都好老土,例如,表現劉青雲「見到心中的鬼」既第一場,就係便利店想偷野既女仔,跟本就唔係「心中的鬼」,因為之後影林家棟時,果隻鬼係完全「代替」左個「真身」的,而個女仔,只係「天使與魔鬼」式的,第二,安志傑由一開始,好想了解劉青雲,好想了解佢查案,所以刻意去搵佢,又用佢既查案方式,到最後竟然一下子可以推翻?
最後,就係「切耳仔」,在其他科林見到既解式,就係話劉青雲見到高雄係無鬼的,所以「尊重」佢上司到切隻耳仔送比佢,但耳仔又姐係咩呢?點解係耳仔呢?好為拍而拍,對我來講真係唔需要!!
割耳仔係仿傚梵高. (因為呢幕而3級...都唔知影視署班友點做野, "真的想飛你" 露點, 色情.. 2B級, "屍城30日", 打到爆頭 都係2B...莫非外國月亮真係圓d 抑或如杜sir 所講班友係又盲又聾)
討論
我覺得安子傑點解同林家棟fan o左, 係因為當劉冇比返支槍佢, 加上佢比人用槍指嚇過, 自始開始對劉有懷疑. 而且林支槍個no.同 record一樣 (佢當然唔知比林做o左手腳la), 所有發生o既事都唔同劉所講o既唔一樣, 當林叫佢一齊凡捉犯, 我覺得佢都係真去搵真相

2004 東京 2005 仙台 2006 首爾
2010 廣島, 四國 (愛知縣, 高知縣, 香川縣, 德島縣), 岡山, 神戶, 大阪
2010 吳哥窟, 越南
2011 Sep 北京 (故宮, 長城, 789 Art Zone) Dec 台北
2012 名古屋, 白川鄉, 萋籠宿, 馬籠宿, 高山, 飛驒, 沖繩
2013 倫敦, 格林威治, 溫莎堡, 曼徹斯特
2014 秘魯 馬丘比丘 玻利維亞
initial 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 11:02 PM   #14
alhazard
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2005
引用:
作者: initial 查看文章
割耳仔係仿傚梵高. (因為呢幕而3級...都唔知影視署班友點做野, "真的想飛你" 露點, 色情.. 2B級, "屍城30日", 打到爆頭 都係2B...莫非外國月亮真係圓d 抑或如杜sir 所講班友係又盲又聾)
討論
我覺得安子傑點解同林家棟fan o左, 係因為當劉冇比返支槍佢, 加上佢比人用槍指嚇過, 自始開始對劉有懷疑. 而且林支槍個no.同 record一樣 (佢當然唔知比林做o左手腳la), 所有發生o既事都唔同劉所講o既唔一樣, 當林叫佢一齊凡捉犯, 我覺得佢都係真去搵真相
係the making of 神探, 韋家輝都有講過佢地係諗
"如果梵高係一個差人, 咁會係點?"
所以o個一幕係有心影射的, 並唔係故意無聊血腥

舊 12-02-07, 02:30 AM   #15
marspeople
蒙面超人黑

我住香港住廿年發覺左, 青雲落車彭d馬會實Q果度跑上去之前架車停響北角書局街, 佢一跑上斜路就去左跑馬地馬會, 轉頭上番車就一渣渣左去灣仔
個剪片真係剪得好好

舊 12-02-07, 02:32 AM   #16
marspeople
蒙面超人黑

引用:
作者: initial 查看文章
割耳仔係仿傚梵高.
唔明

舊 12-02-07, 11:38 PM   #17
HIM

PSN  IDhim927
引用:
作者: A HoManTin Work 查看文章
最失敗係最後,無喇喇安志傑當無野同林家棟fan左,係變左完全無懷疑,點解無喇喇可以完全唔信劉青雲(正如星戰3,黑武士無喇喇倒哥相向黑暗帝君一樣)其實個尾收得唔好…
安志杰同林家棟FAN係為左要拎返支槍, 劉青雲話林家楝拎返自己支槍就會殺埋佢, 咁佢唔跟埋去又點引劉青雲去呢, 唔引劉青雲去又點拎返自己支槍呢!? 安志杰心中除左個細佬之外仲有容祖琳呢隻冷靜有計謀既鬼嘛

本中所有冷靜有計謀既鬼都係行政LOOK既女人
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-07, 12:46 PM   #18
鷹柳
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2005
其實個故事都幾普通, 不過拍攝手法新鮮, 令人拍案叫絕.
初時看時需細心思考, 才能差出其喻意.

近期上映電影, 推介必看.

反白:
個人來說:
遺憾的是 未能擅用其七種鬼. 至於主力的三種鬼. 選角亦是一絕.
於樹林中發現 林家棟 算是有驚喜. 做錯事或許會失去最重要的東西(估計是良心).
劉青雲的神探, 神髓是出來了. 但差人便可當街嚇人 扮打劫… …
而林熙蕾亦強調了其神探於其他人心中的感覺(真傻). 個人覺得幻想出來的林, 是劉心中的鬼, 令劉迴避危險.

安志杰在後期轉變時亦下過功夫, 先埋自己險死. 跟著槍又不見了. 又撞o岩有Operation, 冇証冇槍…….還被人用槍指頭. 心裡即時變成小鬼(怕死). 再去到查林家棟時, 發現林沒失佩槍時, 思維更混亂. 故林再加點引導便形成同一陣線.

最後出現的谷祖琳, 亦證明了鬼由心生. 以此作結.
鷹柳 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-03-07, 10:27 PM   #19
十六夜賂
Crazy Gamer
Surmise

註冊日期: Mar 2005
石琪影評
【明報專訊】《神探》很神化,很神經,不過癲得十分離奇,至少毫不熟口熟面公式化,成為獨特趣怪的偵探奇案片。

韋家輝與杜琪㗖分道揚鑣幾年後,再次合導這部新作,「神采」不及2003年合拍的《大隻佬》,但同樣在現代環境大玩超自然的玄妙。今次不再談神秘難測的Karma(業),而是「鬼眼看人心」的警察故事。

劉青雲 飾演退役「神探」,曾在警隊屢建奇功,然而瘋癲神怪,現在被新鑥警探安志杰找來幫手,追查一個警員失蹤兼失槍的棘手懸案。劇情看來受到殺警奪槍做案的本港「魔警」新聞啟發,乘機作出人格分裂的怪談。

片中劉青雲活像癲佬,曾經自割耳櫢,又自我活埋。最奇是他自稱看到別人心中的鬼,等於心魔或本性,也就是多重人格。被他懷疑是魔警的林家棟,在他眼中竟然由冷靜女性劉錦玲、暴男張兆輝、肥佬林雪等七個不同人格組成,內心交戰非常複雜。

「神探」看到表面英武的安志杰,其實是脆弱小男孩。「神探」自己當然也精神分裂,心愛妻子林熙蕾 原來只是他的妄想,別人見不到,真正前妻另有其人。

拍攝人格分裂的影片早已很多(希治閣《觸目驚心》最經典),但本片與眾不同。雖然玩得離譜,而且真真幻幻混淆不清,令觀眾眼花繚亂,幸而整個奇案多姿多采,細節奇詭,又有驚險動作,不失為別具一格的香港奇片。

其實香港片長期流行不知是人是鬼、是唐是番、是男是女、是忠是奸、是兵是賊的「分裂症」,回歸前後港人還增加了矛盾與分化,《無間道》警匪雙重鎆底便是典型「病例」。最近林愛華的《安娜與安娜》也拍人格分裂,不過小型文藝,完全不像韋家輝、歐健兒編劇的本片那麼瘋狂爆裂。

無疑,《神探》又癲又怪,難以置信,然而有特色亦有奇情吸引力,勝過徐克 、林嶺東、杜琪㗖合導的《鐵三角》,是今年少數有創意的港片之一。此片不少場面別緻,劉青雲演技突出,安志杰、林家棟、林熙蕾等亦表現不俗。

石琪

舊 12-04-07, 04:11 AM   #20
|0|
太陽神

註冊日期: May 2002
我覺得作者有心玩果d,將套戲當「徐步高案」睇既觀眾

劇情甚至刻意引導觀眾站在道德高地,好似「公審」徐步高咁去窺探林家楝。
不過導演最高手可能係,安排安志杰去代表一個普通人(觀眾),由本來心中冇鬼,慢慢開始出現第1隻鬼(被欺負小孩)、第2隻鬼(理性女人)。
意思即係「人人心中都有鬼」,我地普通人(觀眾)都會有心魔,哩個係人性一部份。既然我地都唔係咩聖人君子,仲有咩資格站在道德高地,公審/窺探「徐步高」?
|0| 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-07, 11:44 AM   #21
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

PSN  IDfoxaustin
其實...
家楝都改左d手槍編號,已經無人知佢唔見左槍,仲使乜搵番原本自己跌左個支呢...搞到自己身陷險境...比人發現....
同埋,到底係個南亞人打劫定家楝打劫??
又話係失蹤警員王國柱支槍既子彈
但支槍係南亞人度
定係
改左槍編號,但子彈都係改唔到?

舊 12-09-07, 04:43 PM   #22
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 柯士甸 查看文章
其實...
家楝都改左d手槍編號,已經無人知佢唔見左槍,仲使乜搵番原本自己跌左個支呢...搞到自己身陷險境...比人發現....
同埋,到底係個南亞人打劫定家楝打劫??
又話係失蹤警員王國柱支槍既子彈
但支槍係南亞人度
定係
改左槍編號,但子彈都係改唔到?
冇人知都只係暫時,有一日個南亞人被捕、自首的話
支槍就見光,到時實被人查

打劫解款員、便利店係林家棟(壞到上心殺埋人,雖然都係諗唔通做乜突然要打劫六千幾蚊又殺埋人,內心點分裂都唔會咁張揚o卦 )
打劫麻雀館係南亞裔人(仲有半點良知,殺唔落手)

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-07, 04:59 PM   #23
柯士甸
愛姿病x奶茶毒~

PSN  IDfoxaustin
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
冇人知都只係暫時,有一日個南亞人被捕、自首的話
支槍就見光,到時實被人查
係喎唔記得左佢睇到

舊 12-09-07, 11:50 PM   #24
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

睇完,我覺得有dd 得人驚
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-07, 02:58 AM   #25
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
其實林家棟把槍係俾南亞人搶左.

但佢就將兩把槍的record轉左, 之後就走去打劫.

但兩把槍的record轉左, 佢拎住果把槍自然變成屬於佢的槍. 佢再拎住這把槍開槍打劫不是會被人查到嗎? 怎麼又話係王國柱的槍?
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[美劇] 神探阿蒙 終於都再嚟喇!!!! 赤目黑龍 Neo Entertainment TREND 16 01-16-08 10:59 PM
[TVB] 《歲 月 風 雲》[7月16日開始逢一至五晚 9:30播映] W!LL Neo Entertainment TREND 390 10-07-07 02:14 AM
我惡攪左個PIA3+VON的MAD ANIME 影雷SDK-05 H-GAMEの部屋 5 05-16-02 12:20 AM

現在的時間是 06:31 PM

手機版 | APP版