Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-29-12, 03:57 PM   #3301
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
作者: Netnet 查看文章
左下角那 3DSLL 袋好用嗎 ?
如果同3ds果盒一樣既
就個盒外觀唔差
同埋可放三隻遊戲卡

但內龍冇棉,而且冇象筋
所以保護性就一般
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 04:36 PM   #3302
細細個
Senior Gamer
sir

3DS Friend Code5198 2371 3757
新馬我都想用十字制打
但一陣已經拇指抽筋
要用返analog捽
不過analog制跳起禁下坐落黎個動作好難做
唔知LL有冇好D?
細細個 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 04:37 PM   #3303
猩猩~

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code0645 6960 2274
引用:
作者: 細細個 查看文章
新馬我都想用十字制打
但一陣已經拇指抽筋
要用返analog捽
不過analog制跳起禁下坐落黎個動作好難做
唔知LL有冇好D?
一樣都係好難做
猩猩~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 04:39 PM   #3304
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: bearbearbear 查看文章
我真係好憎d蘋果記者,明收左水。內文有句:
筆者以 DS版《 New Super Mario Bros》試機,無3D效果下,畫面真係幾粗糙,都係玩番3DS遊戲好過喇。

佢呢類誤導文字真係好pk
生果不嬲收開sony錢出新聞稿
寫任記野無得收錢梗係寫衰d, 有隻新馬唔試走去試隻舊作, 會唔會搞笑左d?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 06:28 PM   #3305
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
引用:
作者: bearbearbear 查看文章
我真係好憎d蘋果記者,明收左水。內文有句:
筆者以 DS版《 New Super Mario Bros》試機,無3D效果下,畫面真係幾粗糙,都係玩番3DS遊戲好過喇。

佢呢類誤導文字真係好pk
仲有句:

美中不足是解像度同舊機相同,玩遊戲時變相將畫面拉大晒,還好新機會對畫面進行優化,不致太鬆散。

新mon係減少反光
但唔會關係咪鬆散事

其實多年黎我所睇過蘋果既遊戲機同科技產品報導
我都睇得出大部份D記者/編輯都係科技白痴
唔多識但扮有料個種
或者大家倒轉頭想下
真係對呢D野有學識有研究既人
駛鬼去做蘋果個D小記者/小編輯
咩料既人
就寫番咩料既稿

我又唔肯定會話呢篇報導係打手
可能真係執筆既人太無知 (因為見慣了)
但當然都有好多傳媒係打手啦 e.g. 某D game書

此篇文章於 07-29-12 06:30 PM 被 shodanng2 編輯。
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 07:04 PM   #3306
cknjoshua
Crazy Gamer

如果新機個mon既解像度大左
然後d game仲係舊解像+拉大咪仲恐怖

用舊game試...梗係試唔到3D啦
舊 07-29-12, 08:38 PM   #3307
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
我覺得係時候擦身要更新一下, 睇埋人地果部係3DS定LL

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-12, 09:31 PM   #3308
shodanng2
留言太密會比人ban

想問下3DS game card收納盒
係咪最大既得收納到24隻game?
舊 07-29-12, 10:03 PM   #3309
cknjoshua
Crazy Gamer

引用:
作者: W!LL 查看文章
我覺得係時候擦身要更新一下, 睇埋人地果部係3DS定LL
我都想咁樣@.@
舊 07-29-12, 11:55 PM   #3310
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
其實我覺得市面上嘅機套一般都唔係幾靚
所以希望club nintendo快啲出LL合用嘅袋(無幾耐前先換咗luigi帽,試過放唔落)

另外有無人發現用LL玩某啲遊戲3D效果會好奇怪或者好難對焦
我用LL玩怪盜R覺得3D深咗好多,深到令人覺得唔舒服,同埋好似成日有重影咁
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 12:04 AM   #3311
shodanng2
留言太密會比人ban

引用:
作者: usayarE 查看文章
其實我覺得市面上嘅機套一般都唔係幾靚
所以希望club nintendo快啲出LL合用嘅袋(無幾耐前先換咗luigi帽,試過放唔落)

另外有無人發現用LL玩某啲遊戲3D效果會好奇怪或者好難對焦
我用LL玩怪盜R覺得3D深咗好多,深到令人覺得唔舒服,同埋好似成日有重影咁
有重影係因為你睇個mon距離太近

舊時3DS官方都建議對眼要離個mon 25-35 cm
睇3D效果先係最好
但我上網見好多遲買3DS既人都唔知
所以成日見有人話開3D睇到頭暈唔會開3D
反而早買3DS個堆人多數會知
因為通常狗衝首發出機既人
都有留意開老任消息或神早research過裸眼3D係咩原理

我知道裸眼3D有最適當距離觀看
所以我18隻3DS game都開3D玩完全未暈過

依家3DS LL個mon大左咁多
理論上我估計至少要比3DS後幾cm睇3D效果先最好同冇重影 e.g. 28 cm後 (詳細數字我唔識計)
過近睇一定會有重影

此篇文章於 07-30-12 12:09 AM 被 shodanng2 編輯。
舊 07-30-12, 12:14 AM   #3312
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
任天堂、「ニンテンドー3DS LL」発売レポート
大画面で立体視映像がパワーアップ!
http://game.watch.impress.co.jp/docs...28_549863.html

3DSLL mon 貼比較
ゲームグッズ研究所【第291回】
http://game.watch.impress.co.jp/docs...28_549893.html

neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 12:35 AM   #3313
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: shodanng2 查看文章
恕略
我都係一出3DS就買,所以知道要有最佳效果要有適當距離
而且試過移遠移近,移左移右都係咁
但只係用LL玩怪盜R先有呢個情況,所以先問下大家有無玩其他遊戲有呢個情況
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 12:53 AM   #3314
猩猩~

3DS Friend Code0645 6960 2274
引用:
但只係用LL玩怪盜R先有呢個情況,所以先問下大家有無玩其他遊戲有呢個情況
我都係咁
怪盜r係地圖開最盡係得兩個影,睇唔到3d
猩猩~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 01:00 AM   #3315
cknjoshua
Crazy Gamer

引用:
可能我本身有散光
所以好多遊戲某d好重3d感既野都會好難對焦

不過我有屋企人雙眼健全
有時某堆"野"都會容易見到重影

如果有遊戲成個背景都係黑色就更勁
頭先玩新光神話某關背景全黑就有咁既情況
所有野都見到哂3個影...

同埋特別發得好光既物件都一樣容易有重影

怪盜R上mon都幾多"發光"物件
可能因為咁而容易有重影...加上大mon就會明顯左...

始終暫時個系統都要岩角度先會fit哂對眼
所以未必人人都就到

平時就算對焦到
如果有心去睇個影其實對眼都會睇到
舊 07-30-12, 01:50 AM   #3316
Navism
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2008
3DS Friend Code0860 3619 1923
下星期MH3G應該入返10大, 因為見好多地方都賣完.

capcom應該會出個突破150萬廣告.
Navism 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 02:42 AM   #3317
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
呢個版有冇人兄追開美版e-shop個Nintendo Show 3D呀!
26/7出左新一集,講SDCC.

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 02:49 AM   #3318
cknjoshua
Crazy Gamer

我有冇咁黑仔
上mon好似又有粒死點
舊 07-30-12, 09:57 AM   #3319
Tdot
Game Master
(っ-_-)っT.™

註冊日期: Aug 2004
Nintendo Switch IDSW3674-4571-8996
3DS Friend Code0259 0316 2233
PSN  IDt__________chk
用3DS LL打黑白2會唔會比3DS好??

舊 07-30-12, 10:14 AM   #3320
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: neo2046 查看文章
3DSLL mon 貼比較
ゲームグッズ研究所【第291回】
http://game.watch.impress.co.jp/docs...28_549893.html
可惜香港通常只得HORI常見,無得選擇

舊 07-30-12, 10:42 AM   #3321
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 怪人 查看文章
用3DS LL打黑白2會唔會比3DS好??
差唔多

但係如果用3DSLL, 按住select掣入game(變返nds game本來像素)的話, 個畫面size會變成大約等於NDS mon size, 真係等同於用返NDS機玩

舊 07-30-12, 11:56 AM   #3322
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: cknjoshua 查看文章
如果同3ds果盒一樣既
就個盒外觀唔差
同埋可放三隻遊戲卡

但內龍冇棉,而且冇象筋
所以保護性就一般
3DS D 袋永遠都係咁樣衰
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 12:10 PM   #3323
vvin567

我3ds是用這個: http://www.1999.co.jp/eng/10171000
好大個但當初見到覺得好得意
可以放game card

dsill都用得
但3dsxl就唔知+_+
小弟未買

此篇文章於 07-30-12 12:16 PM 被 vvin567 編輯。
vvin567 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 12:19 PM   #3324
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
作者: vvin567 查看文章
我3ds是用這個: http://www.1999.co.jp/eng/10171000
好大個但當初見到覺得好得意
可以放game card
3DS 我用返以前 NDS 出既灰色毛冷款

LL 我諗有排都未有個好樣D 既袋..
PSV D 袋就型好多
J.kidd 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-12, 01:04 PM   #3325
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
引用:
作者: J.kidd 查看文章
3DS 我用返以前 NDS 出既灰色毛冷款

LL 我諗有排都未有個好樣D 既袋..
PSV D 袋就型好多
3ds任天堂個mario帽袋幾靚仔丫
我一直用用梗
等下nintendo club會唔會出LL版O3O
tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 09:41 AM

手機版 | APP版