Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-30-14, 08:01 AM   #26
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: Irwin 查看文章
可能我要求唔高? 我覺得用緊果架LG 26" FULL HD TV MON OK喎…

LE6500 Edge LED iDTV (已停售)
http://www.lg.com/hk/tvs/lg-26LE6500-led-lcd-tv

用左都兩年以上了,有3組HDMI + 色差 + AV + RGB + USB + TV
我三個HDMI駁左PS3/360/PC,用REMOTE轉INPUT SOURCE ,聲都算OK

拜謝,似乎lg仲有幾款可以揀下
不過性價比真係幾雞肋……

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 09:10 AM   #27
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
可能我要求唔高? 我覺得用緊果架LG 26" FULL HD TV MON OK喎…

LE6500 Edge LED iDTV (已停售)
http://www.lg.com/hk/tvs/lg-26LE6500-led-lcd-tv

用左都兩年以上了,有3組HDMI + 色差 + AV + RGB + USB + TV
我三個HDMI駁左PS3/360/PC,用REMOTE轉INPUT SOURCE ,聲都算OK
個個要求唔同, 好難講.

話32吋都冇靚TV, 好明顯要求好高, 唔同我地呢D一般人啦.

而且TV同mon的色澤亮度飽和度等等係唔同的, 唔係 "靚唔靚" 咁一刀切. 而且如果駁PC+遊戲機, 細吋數+近距離睇, 一般中價韓國牌full hd tv都唔會太差.

舊 12-30-14, 09:14 AM   #28
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: wing 查看文章
個個要求唔同, 好難講.

話32吋都冇靚TV, 好明顯要求好高, 唔同我地呢D一般人啦.

而且TV同mon的色澤亮度飽和度等等係唔同的, 唔係 "靚唔靚" 咁一刀切. 而且如果駁PC+遊戲機, 細吋數+近距離睇, 一般中價韓國牌full hd tv都唔會太差.
咁講LG同三叔冇得走架啦
============
家中有一部TOPCON PRO好清楚甚麼叫差
不過我呢頭好難搵到2X吋的電視,通常都是3尾以上

舊 12-30-14, 09:25 AM   #29
wing
格鬥低手

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
咁講LG同三叔冇得走架啦
============
家中有一部TOPCON PRO好清楚甚麼叫差
不過我呢頭好難搵到2X吋的電視,通常都是3尾以上
當然啦, LG同三星差極有限, 但果D 超cheap牌真係水準低到無極限, 唔好為左少少錢而睇壞眼.

廿幾年前靚仔果時TOPCON已經係平價代表, 咁多年定位冇變, 好似仲更加越走越低.

此篇文章於 12-30-14 09:28 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 11:30 AM   #30
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
早幾年我係想買部Sony KDL-24EX520換左屋企隻LG 24" TN芒,不過當時Sony行冇入
http://www.price.com.hk/product.php?p=124770
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 04:16 PM   #31
Leong
Crazy Gamer

我剛係高登買咗部Samsung T27D590, $2,500有找, TV及MON兩用, 有HDMI X 2, 色差及D-SUB

http://www.samsung.com/hk/consumer/c...e=series-5-led

用咗一星期, 比想像中好
Leong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 09:19 PM   #32
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
睇過D入門機 PVM-A250, 就知乜野叫靚,乜野叫將貨就價,

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-30-14, 10:12 PM   #33
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
睇過D入門機 PVM-A250, 就知乜野叫靚,乜野叫將貨就價,
好彩唔洗5000k

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-31-14, 12:16 PM   #34
wing
格鬥低手

引用:
作者: Leong 查看文章
我剛係高登買咗部Samsung T27D590, $2,500有找, TV及MON兩用, 有HDMI X 2, 色差及D-SUB

http://www.samsung.com/hk/consumer/c...e=series-5-led

又幾平喎.

舊 12-31-14, 08:19 PM   #35
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
之前買咗部LG 27" Smart TV 可以睇HKTV 同内置 miracast/widi 發覺唔多夠用 再買多部27"Philip Mon, 加埋都係5k鬆啲,所以樓主買晒兩部就得 Oo。(●´Д`●)y-~~~

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-01-15, 09:05 AM   #36
RPG之鬼

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
之前買咗部LG 27" Smart TV 可以睇HKTV 同内置 miracast/widi 發覺唔多夠用 再買多部27"Philip Mon, 加埋都係5k鬆啲,所以樓主買晒兩部就得 Oo。(●´Д`●)y-~~~
冇位放兩個囉
THX

舊 01-01-15, 10:14 PM   #37
TOAKO X
Game Master
俺の嫁↘

註冊日期: Aug 2003
3DS Friend Code0130 2610 0823
PSN  IDtoako
XBox Live Gamertagtoako
要一齊睇可以買部有畫中畫功能的...

OTL……
TOAKO X 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 02:54 PM   #38
Irwin
愛.ROCK.友

註冊日期: Aug 2006
PSN  IDlrwin
XBox Live Gamertagsirwinho
引用:
作者: Leong 查看文章

引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
冇位放兩個囉
THX
「Samsung HDTV 顯示器能助你把電視、個人電腦及音響器材上的內容結合起來,透過畫中畫技術,全面發揮多工作業效能,看電視及處理文件可以輕而易舉地同步進行,隨心做自己喜歡做的事,高效率完成繁忙工作,也可以享受寫意生活。」

同時出TV畫面 + MON畫面(我估應該係MON為主TV做小視窗?),如果要一畫面同時應付兩種需要,呢個可以諗諗喎。

<------------時間------------>
工作搵錢                  買GAME打機

時間,永遠不夠用似的。 <>
Irwin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 03:29 PM   #39
Leong
Crazy Gamer

引用:
「Samsung HDTV 顯示器能助你把電視、個人電腦及音響器材上的內容結合起來,透過畫中畫技術,全面發揮多工作業效能,看電視及處理文件可以輕而易舉地同步進行,隨心做自己喜歡做的事,高效率完成繁忙工作,也可以享受寫意生活。」

同時出TV畫面 + MON畫面(我估應該係MON為主TV做小視窗?),如果要一畫面同時應付兩種需要,呢個可以諗諗喎。
佢有畫中畫, 用緊PC時可以有個小視窗同時睇電視
Leong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-02-15, 07:56 PM   #40
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
想問下有冇mon 推介, 要vga 插口 for pc 同hdmi for ps4
唔知點解,衣家我個mon係有尼兩個插口,
但ps4有畫冇聲
係咪同條hdmi線有關?
Mon是內置speaker的
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-15, 01:23 PM   #41
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
想搭單問下
我PC用緊既MON無迫源輸出
咁我PS3用HDMI線駁落去玩
咁音源輸出仲有無得搞?

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-15, 01:43 PM   #42
teealpha

引用:
作者: funnyfun 查看文章
想問下有冇mon 推介, 要vga 插口 for pc 同hdmi for ps4
唔知點解,衣家我個mon係有尼兩個插口,
但ps4有畫冇聲
係咪同條hdmi線有關?
Mon是內置speaker的
我諗到兩個可能:
一係PS4度聲音輸出揀錯左光纖輸出,不過預設應該係HDMI輸出
一係隻芒個HDMI本身唔係1.3a係舊D既格式,即係只係預俾PC出畫面HDCP但冇預出埋聲,但呢類芒好舊亦好少

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
想搭單問下
我PC用緊既MON無迫源輸出
咁我PS3用HDMI線駁落去玩
咁音源輸出仲有無得搞?
幾種做法:
1. PS3出光纖駁解碼再出喇叭、HEADPHONE
2. PS3用無線耳機出聲
3. 你睇返個芒應該有個3.5mm插位係預你出聲落喇叭度
舊 01-03-15, 01:49 PM   #43
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: teealpha 查看文章
我諗到兩個可能:
一係PS4度聲音輸出揀錯左光纖輸出,不過預設應該係HDMI輸出
一係隻芒個HDMI本身唔係1.3a係舊D既格式,即係只係預俾PC出畫面HDCP但冇預出埋聲,但呢類芒好舊亦好少
有簡HDMI輸出...
其實玩PS3時也是同樣情況,
之不過PS3跟機有條AV線, 用轉駁器插埋入MON先有聲... 但PS4只有HDMI線..
點先知係咪1.3a格式?
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-15, 02:48 PM   #44
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
我諗到兩個可能:

幾種做法:
1. PS3出光纖駁解碼再出喇叭、HEADPHONE
2. PS3用無線耳機出聲
3. 你睇返個芒應該有個3.5mm插位係預你出聲落喇叭度
謝解答

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 01:16 PM   #45
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
成個星期,唔知最後買左乜野呢?

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-15, 03:55 PM   #46
RPG之鬼

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
成個星期,唔知最後買左乜野呢?
未買啊
只是部機有死相
問定先免得一死就麻煩

舊 01-04-15, 07:18 PM   #47
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
請問下呢部o 唔 ok ?
http://www.eizo.co.jp/products/em/fs2434/index.html

舊 01-05-15, 11:34 AM   #48
teealpha

引用:
作者: 山內 一典 查看文章
好老實問句廢話…多唔多打機先?FPS,賽車果類
因為呢隻個GTG都成4.9ms(雖則大多IPS芒都係咁上下),打FPS眼利D都會見到佢刷新率唔夠快(同TN芒GTG係2ms冇得比較啦)

不過如果係考用過EIZO想試下的話咁呢隻個價都唔錯,話晒5年保
舊 01-06-15, 08:29 PM   #49
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
Ok , thanks
主要用黎打機
FPS 唔玩的
賽車打GT , 但會係TV 玩
想買個細MON 打下其他Game , SF etc…
覺得佢條邊甘窄好型仔下

此篇文章於 01-06-15 08:33 PM 被 シェンムー 編輯。
シェンムー 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-15, 09:07 PM   #50
wailala19
Insane Gamer
=. ="

註冊日期: Oct 2011
PSN  IDAhhh567
引用:
好老實問句廢話…多唔多打機先?FPS,賽車果類
因為呢隻個GTG都成4.9ms(雖則大多IPS芒都係咁上下),打FPS眼利D都會見到佢刷新率唔夠快(同TN芒GTG係2ms冇得比較啦)

不過如果係考用過EIZO想試下的話咁呢隻個價都唔錯,話晒5年保
師兄請教一下
最近看上了EV2455,這用來打機ok嗎?我咩game都玩既
wailala19 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:04 PM

手機版 | APP版