Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 09-03-10, 03:24 PM   #1
ALEX CHOW
God of Gamer
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
霍金挑戰上帝: 宇宙渾然天成

霍金挑戰上帝:
宇宙渾然天成

2010年09月02日 (08:53 pm)
  • (4人)
  • 瀏覽人次:3,130
  • 回應:0

著名天體物理學家霍金,挑戰西方國家傳統宗教信仰,指出宇宙並非由上帝所創造,而是根據物理定律而成,可以無中生有,自我創造。

英國報章披露霍金新書《大計劃》的內容,霍金認為新的科學理論顯示,生命完全可以「自然出現」,毋須上帝控制宇宙運作,而宇宙大爆炸是物理法則的必然結果。

相關報道:

http://www.dailymail.co.uk/......od-did-create-Universe.html

霍金又嚟

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區

此篇文章於 09-03-10 03:32 PM 被 ALEX CHOW 編輯。
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 04:10 PM   #2
LIGHTTHELIGHT
Ultimate Gamer
火狐控

註冊日期: Jul 2004
我buy佢個講法
LIGHTTHELIGHT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 04:24 PM   #3
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: LIGHTTHELIGHT 查看文章
我buy佢個講法
佢部《時間簡史》已經一早提左呢種想法
不過佢本人一直都話同上帝冇衝突

上帝創造宇宙>宇宙由法則維持

即係上帝創造宇宙之後, 就冇再干涉, 直至聖經提及o既故事

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 04:24 PM   #4
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
無神倫 vs 宗教
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 04:27 PM   #5
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
我都buy佢,不嬲唔信有上帝

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 05:14 PM   #6
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
宇宙唔係由神創造,不過神就係由人創作出黎o既

舊 09-03-10, 07:09 PM   #7
YOSHIKI SNAKE
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
引用:
作者: D.K. 查看文章
佢部《時間簡史》已經一早提左呢種想法
不過佢本人一直都話同上帝冇衝突

上帝創造宇宙>宇宙由法則維持

即係上帝創造宇宙之後, 就冇再干涉, 直至聖經提及o既故事
唔使去到《時間簡史》,早在英國哲學家羅素William Russell已經以數學邏輯論證過,宇宙是可以無中生有的。

舊 09-03-10, 07:10 PM   #8
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
我現在相信霍金個咪係駁左去FBI o個邊了....
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 08:57 PM   #9
泡菜
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2005
PSN  IDpakpak4872
引用:
作者: Rance 查看文章
我buy你依個講法

或者以前所謂既神根本係外星人都唔定,只不過古代人見到d外星人有特別既科技同佢地未見過既野就推佢地為神
泡菜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 09:53 PM   #10
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
引用:
作者: Rance 查看文章
絕對同意
我覺得宗教既存在係因為部份弱小心靈既人類,
利用宗教去填補自己心靈上既空虛恐懼,自我安慰

個人覺得宇宙唔一定係生物去創造,
但我相信宇宙絕對有超乎人類想像,擁有超凡能力既生物存在

鬼,我覺得會係宇宙既生物之一

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-10, 10:50 PM   #11
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
引用:
作者: YOSHIKI SNAKE 查看文章
唔使去到《時間簡史》,早在英國哲學家羅素William Russell已經以數學邏輯論證過,宇宙是可以無中生有的。
唔係講緊無中生有邊個證明嘛....

佢寫《時間簡史》時就有再三提過, 佢自己o既研究從來都冇抵觸任何宗教信仰

但係霍金每次上完節目, 跟手d人就斷章取義去討論
又挑戰上帝, 挑戰信仰...

就算係, 霍金都唔會蠢到認啦, 咁大個教廷響度
班人分明靠害

所以樓主篇野我覺得係 撰文者o既睇法, 並非霍金本人想法
唔好buy錯左都唔知o者

大જિંગ
大징

D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-10, 12:11 PM   #12
二伍

註冊日期: Sep 2002
咁上帝創造物理定律得唔得呢?
就好似人類創造法律咁
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-10, 09:01 PM   #13
碧克

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: 二伍 查看文章
咁上帝創造物理定律得唔得呢?
就好似人類創造法律咁
法律容許彈性,物理同數理定律大部分都是恆定,你個例子引用得唔多好.

又,我唔係無神論者,但成日見到耶教朋友動不動就搬上帝出來解釋晒所有人類未有足夠智慧解釋既事,
然後仲要半質半游說咁叫我信

╔══════════════╗
║ UNTIL WE SCORE ║
╚══════════════╝
    \  /

http://xv-s.heteml.jp/skill/v3.php?uid=g16219
碧克 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-10, 10:53 PM   #14
*苔蘚*
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2008
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
絕對同意
我覺得宗教既存在係因為部份弱小心靈既人類,
利用宗教去填補自己心靈上既空虛恐懼,自我安慰

個人覺得宇宙唔一定係生物去創造,
但我相信宇宙絕對有超乎人類想像,擁有超凡能力既生物存在

鬼,我覺得會係宇宙既生物之一
有個外星人圖鑑有提過耶和華,而且名聲一d都唔好
*苔蘚* 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-10, 12:26 AM   #15
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: *苔蘚* 查看文章
有個外星人圖鑑有提過耶和華,而且名聲一d都唔好
外星人圖鑑??

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-10, 05:44 PM   #16
二伍

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 碧克 查看文章
又,我唔係無神論者,但成日見到耶教朋友動不動就搬上帝出來解釋晒所有人類未有足夠智慧解釋既事,
然後仲要半質半游說咁叫我信
有沒有神,信不信神應該同人類科技,知識沒有關係
二伍 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 11:51 PM

手機版 | APP版