Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-26-17, 10:52 PM   #1001
HAKAIDER
God of Gamer
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
AK都出兩隻唔同金屬版本既機 音色都有d出入

電容用得越耐輸出越出..那Sony叫人Runin電容原因係..?(無知一問)
以一般music player 輸出邊推得爆電容啊

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線  
舊 07-07-17, 04:12 PM   #1002
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
原本想$8xx買個骨傳試吓
但偶戴眼鏡

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線  
舊 07-18-17, 02:16 PM   #1003
十一月
Game Master

XLR轉RCA的問題
我用緊SPL auditor,想買XLR轉RCA的接頭,但周圍爬文的時候見到有以下的文
Source: http://www.andaudio.com/phpbb3/viewt...p?f=10&t=33886
===================
一般市售XLR轉RCA不見得適用你家的器材.
因為XLR輸出有3種不架構
1.真電子平衡.2.電子模擬平衡.3.輸出變壓器平衡..
===================

最可怕的是有人話某些接法「有可能把機器輸出線路燒掉」。
由於本人基本上係完全冇電路知識,所以好擔心。

所以我想問
第一,那些人講的係真的嗎?因為我上網搜尋賣轉駁頭的網頁,都唔多覺有提及佢地所講的三種架構。

第二,有冇人知SPL auditor是屬於哪一種?

第三,基於以上所講的「某些接法有可能把機器輸出線路燒掉」,咁在淘寶買那些幾十元一個的轉駁頭,豈不是好危險?

PS
其實我對音色的要求不是太高,所以我最主要係想知道,用兼價的轉駁頭有冇大問題?會否影響音色是其次。

此篇文章於 07-18-17 02:20 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線  
舊 07-18-17, 07:15 PM   #1004
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 十一月 查看文章
XLR轉RCA的問題
我用緊SPL auditor,想買XLR轉RCA的接頭,但周圍爬文的時候見到有以下的文
Source: http://www.andaudio.com/phpbb3/viewt...p?f=10&t=33886

-skip-

PS
其實我對音色的要求不是太高,所以我最主要係想知道,用兼價的轉駁頭有冇大問題?會否影響音色是其次。
如果你前級擴音係平衡火牛輸出千祈唔好用依d 轉插駁RCA 去後級擴音, 真係有機會燒的

如果你係CD > RCA插 > 轉插 > XLR插 > SPL 的話就ok

因為XLR 設計上係三枝針都會有電到, 而依d 轉插一般只係將負極同Ground 駁埋一齊

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-18-17, 08:37 PM   #1005
十一月
Game Master

咁我再講詳細D。
我現在有一對線,一邊係RCA插在CD機output,另一邊係XLR插在SPL auditor input。

現在我想做的係
1) PC Sound Card的RCA母 output,插一對普通RCA線

2) 加RCA母轉XLR的轉插,插在SPL auditor的XLR input (用於稍為靚的Headphone,這個時候,下面4的裝置不開啟電源)

3) bypass output 加XLR轉RCA母的轉插,插一對普通RCA線

4) 廉價擴音機的RCA母input (用於廉價Headphone,這個時候,上面2的裝置不開啟電源)

咁樣4的裝置會唔會出事?

另外樓上那兩張圖,我見第1腳同第3腳最終都係去了sleeve,但兩者有乜唔同?

最後,我唔知SPL auditor係唔係平衡火牛輸出

此篇文章於 07-18-17 08:41 PM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線  
舊 07-18-17, 09:59 PM   #1006
HAKAIDER
neet 人生~~~

引用:
作者: 十一月 查看文章
咁我再講詳細D。
我現在有一對線,一邊係RCA插在CD機output,另一邊係XLR插在SPL auditor input。

現在我想做的係

-skip-

咁樣4的裝置會唔會出事?

另外樓上那兩張圖,我見第1腳同第3腳最終都係去了sleeve,但兩者有乜唔同?

最後,我唔知SPL auditor係唔係平衡火牛輸出
唔會, 因為SPL auditor 擴音唔係平衡output

張圖點駁唔係問題, 1&3 脚接通電流先係重點

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 07-18-17, 11:38 PM   #1007
十一月
Game Master

咁就放心了,thx.
十一月 目前離線  
關閉主題

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
請教如何煲喇叭/耳機 十一月 影音館 3 11-20-15 09:24 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (03)「どんと来い、医者よ」 Jonney 影音館 1004 05-15-09 11:34 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (02) HAKAIDER 影音館 1000 01-11-09 04:31 PM
[主題公園] 耳筒/耳機/耳擴/配件討論專區 (01) Viorate 影音館 1001 03-17-08 09:14 PM
AUDIO-TECHNICA, ATH-W5000 / AT-HA5000, 耳機 / 耳機擴音機 Kenji少 影音館 4 12-01-05 01:18 AM

現在的時間是 06:22 PM

手機版 | APP版