Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-15-15, 07:57 AM   #26
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
合掌村: 雖然冇白川鄉果個真正的合掌村,但都算係有特色,但若果去過白川鄉就其實冇乜必要去,(呢條村係後來重建既).....
我未去過白川鄉,覺得唔錯,只係冇乜巴士,1~3小時一班(中午時段),計好時間才好去...
風穴冰穴:只係一個好細既山洞,都叫做有些少特色,前題係你冇去過類似既地方,佢既重點係俾你行吓樹海外圍,而唔係山洞....
其實如果朝早9:00START,上午合掌村 / 風穴冰穴樹海
下午音樂之森+天上山睇富士山,
咁就已經一日剛剛好.....
我自己覺得箱根值得去多D....

富士急請早D衝入場中間買快証,決定你今日係天堂定地獄.....
除非你唔玩過山車(4架),鬼屋啦
合掌村都有得諗wo
死火唔知到時趕唔趕到車返旅館
不過大不了cut音樂之森果d或者放去day3

富士急之前去過無買快pass都玩晒過山車
不過就真係淨玩過山車
果日仲係周日

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-15, 09:34 AM   #27
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
其實我建議合掌村留番白川鄉先去

More http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/05/day-44.html?m=1

More http://hitomi-kong.blogspot.hk/2014/06/day-51.html?m=1

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-15, 01:00 PM   #28
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
引用:
作者: ammms 查看文章
有咁多人去咩?
3, 4 年前去過一次
可能果日係閒日
玩咩都係排 15 - 30 分鐘左右
過出車就比較多人
前年有買快証,剛剛好玩哂全部機動遊戲1730走人搭巴士返新宿,
上年3月頭平日,10:00入場,排隊玩完鬼屋已經1330,趕住食個拉麵就玩左1次海賊船,
快證玩左2次高飛車(全部人怕死唔敢玩,但係明明係電梯技工,日日玩升降機喎),其餘機動遊戲要90min以上,唯有買完手信返新宿。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-15, 01:18 PM   #29
ammms
God of Gamer
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
前年有買快証,剛剛好玩哂全部機動遊戲1730走人搭巴士返新宿,
上年3月頭平日,10:00入場,排隊玩完鬼屋已經1330,趕住食個拉麵就玩左1次海賊船,
快證玩左2次高飛車(全部人怕死唔敢玩,但係明明係電梯技工,日日玩升降機喎),其餘機動遊戲要90min以上,唯有買完手信返新宿。
我記得高飛車個灣好似大過 180 度?
果陣都唔敢玩
驚嘔

舊 01-15-15, 01:27 PM   #30
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: ammms 查看文章
我記得高飛車個灣好似大過 180 度?
果陣都唔敢玩
驚嘔
其實你玩過山車一定轉返幾圈360度,佢只不過行到中間停一停俾你睇吓風景姐(好似210度?)
架十幾迴轉過山車仲恐怖啦(運行時仲要前後回轉),
落緊雪黎玩,俾D雪水打住塊面真係好正(後來大風雪停駛)....

呢度我認為好玩過環球影城。

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
舊 01-15-15, 06:57 PM   #31
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
高飛車係有個落斜位斜過直落果個?
死火我係膽生毛定咩呢
玩晒幾款得最快果部加速果下有離心力
其他都當坐車咁ww

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-15, 10:21 PM   #32
clanyuen1
Crazy Gamer

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
高飛車係有個落斜位斜過直落果個?
死火我係膽生毛定咩呢
玩晒幾款得最快果部加速果下有離心力
其他都當坐車咁ww
正常,我都係玩完都冇乜感覺,

請問北海道有冇呢D主題樂園?
我有D興趣...

舊 01-16-15, 08:35 AM   #33
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
其實你玩過山車一定轉返幾圈360度,佢只不過行到中間停一停俾你睇吓風景姐(好似210度?)
架十幾迴轉過山車仲恐怖啦(運行時仲要前後回轉),
落緊雪黎玩,俾D雪水打住塊面真係好正(後來大風雪停駛)....

呢度我認為好玩過環球影城。
環球影城係 比人影相,遊戲就算啦

舊 01-16-15, 08:36 AM   #34
BOYBOYBOY

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
合掌村都有得諗wo
死火唔知到時趕唔趕到車返旅館
不過大不了cut音樂之森果d或者放去day3

富士急之前去過無買快pass都玩晒過山車
不過就真係淨玩過山車
果日仲係周日
合掌村,要去留返白川鄉好過

舊 01-16-15, 11:50 AM   #35
ammms
渣根懦夫

註冊日期: May 2007
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
環球影城係 比人影相,遊戲就算啦
上面幾位大大真係勁
迪迪尼果 d space mountain 對我黎講已經係極限

舊 01-16-15, 06:00 PM   #36
斯羅
aloha~

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsanger1986
XBox Live GamertagSanger1986
想問下, 小弟2月會去九州, 買左北九州JR PASS

我知張PASS可以book豪斯登堡/由布院之森號既指定坐位,
有無人有經驗, 到時我係吾係要去返D有人counter先可以book位?
定可以係D機到自己禁?

thanks
斯羅 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-15, 09:07 AM   #37
maxwaver
Game Master
自爆を使う程度の能力

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 斯羅 查看文章

我知張PASS可以book豪斯登堡/由布院之森號既指定坐位,
有無人有經驗, 到時我係吾係要去返D有人counter先可以book位?
定可以係D機到自己禁?

thanks
yes,pass要去番みどり個度pick,正路佢應該會劃指定席比你的
可以問佢有無得選靠窗/靠走道(可能指定席劃滿會劃自由席,但我未試過)
最方便就查定想坐幾點幾分既車直接同佢講,可以快至兩分鐘出票
如果要中間轉車,可以一次過劃哂d車票唔駛到轉車站落車再劃的

此篇文章於 01-17-15 09:13 AM 被 maxwaver 編輯。
maxwaver 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-15, 11:47 AM   #38
BOYBOYBOY

引用:
作者: 斯羅 查看文章

定可以係D機到自己禁?

thanks
係,去櫃位畫票

好似開到夜晚9點定10點

朝早7點去都已經開左
當然PLAN晒行程第一日換晒佢最好

可以同佢講靠左定右,佢識DO
博多站個度換PASS位 仲有個翻譯員企係度,中英日普佢都識,香港人黎

舊 01-17-15, 02:18 PM   #39
clanyuen1
Crazy Gamer

請問成田機場轉機,附近有咩好玩?
我0750-0930到達成田,然後1810-2230回港
頭尾加埋應該6小時左右,入市區太遠,
機場hea又太悶..

舊 01-17-15, 10:08 PM   #40
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
請問成田機場轉機,附近有咩好玩?
我0750-0930到達成田,然後1810-2230回港
頭尾加埋應該6小時左右,入市區太遠,
機場hea又太悶..
1. 附近新開果個酒々井OUTLET
2. 成田山表參道附近一帶

舊 01-18-15, 12:50 AM   #41
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我想問下,去白川鄉,東京一日來回得唔得?

舊 01-18-15, 11:48 AM   #42
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
http://www.shirakawa-go.gr.jp/otherc.../as_tokyo.html
白川鄉近名古屋, 東京即日來回會冇乜意思. 而且車費都唔平.

舊 01-18-15, 12:33 PM   #43
BOYBOYBOY

引用:
基本上唔得

就算你坐北陸新幹線再轉濃飛巴士去都好難即日來回到

舊 01-18-15, 03:18 PM   #44
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
http://4travel.jp/travelogue/10859335

真係有勇者挑戰過一日來回

6:00 東京駅
 ↓JR新幹線のぞみ1号
7:36 名古屋駅
7:45 名古屋駅
 ↓JR特急ワイドビューひだ1号
10:16 高山駅(15分遅れ)
10:50 高山濃飛バスセンター
 ↓バス
11:45 白川郷バス停(5分遅れ)
<白川郷観光>
 12:10 展望台行きバス停
  ↓展望台観光シャトルバス(臨時便)
 12:20 城山展望台
  ↓徒歩
 12:57 和田家
 13:23 飛騨牛まん@善
 13:38 昼食@基太の庄
 14:48 白川八幡宮
 15:08 明善寺
17:20 白川郷バス停
 ↓バス
18:15 高山濃飛バスセンター(5分遅れ)
18:48 高山駅(3分遅れ)
 ↓JR特急ワイドビューひだ20号
21:02 名古屋駅
21:12 名古屋駅
 ↓JR新幹線のぞみ58号
22:53 東京駅

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-19-15, 03:19 AM   #45
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

我想問下,如果東京去白川鄉既搭法:

新幹線:
東京-名古屋

名古屋東海道本線:
名古屋-岐阜

岐阜高山本線:
岐阜-高山站

高山站搭巴士到白川鄉

係咪全部都可以用全國jr pass?

舊 01-19-15, 02:42 PM   #46
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:

新幹線:
東京-名古屋

名古屋東海道本線:
名古屋-岐阜

岐阜高山本線:
岐阜-高山站

高山站搭巴士到白川鄉

名古屋有巴士直去白川鄉~3粒鐘
唔洗諗用全國jr pass坐中部D巴士~因為唔得的

東京即日來回又何必呢.....去到又要趕住走....

舊 01-19-15, 02:43 PM   #47
大山椒魚
......

引用:

新幹線:
東京-名古屋

名古屋東海道本線:
名古屋-岐阜

岐阜高山本線:
岐阜-高山站

高山站搭巴士到白川鄉

應該得呢兩程可以用全國JR PASS

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
舊 01-19-15, 02:46 PM   #48
大山椒魚
......

引用:
作者: Hitomi 查看文章
名古屋有巴士直去白川鄉~3粒鐘
唔洗諗用全國jr pass坐中部D巴士~因為唔得的

東京即日來回又何必呢.....去到又要趕住走....
其實我覺得呢個即日行程都唔係好過份,
至少都有幾粒鐘留起白川,

無點燈睇既話,時間夠哂

不過一路上好多地方值得留底,
一下子飛過哂真係有D浪費

舊 01-19-15, 03:15 PM   #49
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
其實我覺得呢個即日行程都唔係好過份,
至少都有幾粒鐘留起白川,

無點燈睇既話,時間夠哂

不過一路上好多地方值得留底,
一下子飛過哂真係有D浪費
真係好睇你咩日子去
在我而言雪景白川鄉係最靚~唔計點燈如果得幾粒鐘真係唔夠時間影+行(我啦)....
如果綠油油的白川鄉~幾粒鐘對我黎講應該好夠(分分鐘多得濟)

不過果日有2/3時間都是車上渡過……只能說我唔會咁玩...

舊 01-20-15, 01:02 AM   #50
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

而家諗緊,應該在白川訓一晚…

我想問下,名古屋搭巴士去白川,係咪一定要訂飛?我即時買飛得唔得?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.7 Hitomi ~清談館~ 1001 01-09-15 12:40 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.5 Hitomi ~清談館~ 1001 09-16-13 07:21 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 07:12 AM

手機版 | APP版