Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-18-18, 07:22 PM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
Digimon Survive デジモンサヴァイブ | PS4,XB1,NS | 2020

官方網站
https://digimon-sur.bn-ent.net/

http://ryokutya2089.com/archives/12284
デジモン完全新作PS4/Switch『デジモンサヴァイブ』発表。2D+3D+SLG+RPG+AVG+冒険+育成+サバイバル+他

2019発売予定
ジャンル サバイバルSRPG
2Dと3Dの融合で描かれる幻想的な世界
会話パート
2Dイラストながらも空間の演出を強化したグラフィックでアニメの1シーンを見ているかのよう。
選択肢により展開やバトル中の進化に変化が。

探索パート
フィールドのあちこりに物語の鍵が秘められ気になる地点にポイントを当て調査。

バトルパート
四角の升目状のSLG風フィールドでパートナーを動かし敵と戦うシミュレーションバトル
バトル中はエナジーを消費して行動。エナジーの上手な運用がカギ

キャンプに参加していた主人公たちは突如異世界に。そこは凶暴な生物が徘徊する命の危険がある過酷な世界。
生存をかけた冒険が幕を開ける!
主人公
百束タクヤ 異世界に迷い込んだ中学2年生 パートナーはアグモン

ジャンルや遊び方だけでなく雰囲気やターゲット層がガラッと変化。
デジモンで遊んでいた人向けかなぁ。
シミュレーションバトルの部分はエナジーの要素が不明ですが各デジモンは美麗!

此篇文章於 07-21-18 12:48 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-18, 10:52 PM   #2
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
呢次個人設冇偵探禁吸引...仲要SLG玩法,蝕死你啊笨大...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-18, 10:58 PM   #3
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
只要不是數碼暴龍世界2的玩法

我都沒問題

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-18, 11:12 PM   #4
捲毛老爺
God of Gamer

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
其實WORLD2 有咩問題?
打落都好好玩,只係迷宮踩地雷有時踩到火火地咁0者
養怪既自由度夠哂高。

2代之後個D 反而愈整愈差(個人感覺)

(查實最好玩係卡GAME)
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-18, 11:23 PM   #5

引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
養怪既自由度夠哂高。

DW2個玩法唔係最大問題...最大問題係隻GAME寫得唔好。
個人移動都格仔化都算,行得慢,系統又LOAD得慢...成隻GAME節奏勁差。
DW1玩無數次,DW3都玩多咗次。DW3爆咗都未爆DW2...
舊 07-18-18, 11:31 PM   #6
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
SLG玩法我岩啊
玩得多world式咁樣都唔錯
RPG模式其實NDS版日月(唔係PM)幾好玩
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 12:47 PM   #7
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
官方網站正式開放
https://digimon-sur.bn-ent.net/
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 02:31 PM   #8
權愛真

註冊日期: Oct 2010
世界系列 (WORLD) 已經整到爛……亦好多人唔鍾意當中打鬥既方式,
同埋數碼暴龍會老死等等既設定。
剩返既故事系列 (數碼暴龍物語),網路偵探 原來都還算可以……
但續集既 駭客追憶 ,真係偷懶到……資源大量重覆、人設又差、劇情更退步等,
搞到我去到中前期已經無咩動力去玩。

之前話玩新類型,我同唔少人一樣,仲諗住會唔會係RPG類型……
因為數碼暴龍呢個題材,如果有心放資源去整既話,
內容有好多冒險、好大自由度等既元素,真係好有條件會係一款好好玩既RPG遊戲。

但B社始終就係B社……
竟然整個SRPG捉棋出黎? 同玩格鬥種類一樣,真係算了吧……。
數碼暴龍遊戲,唔玩冒險、唔玩自由、唔玩故事劇情,
今次竟然走去玩…策略……真係諗起都冷笑左出黎。
我幾鍾意數碼暴龍都好,呢次絕對係SKIP!

PS. 鍾意數碼暴龍既Fans真係慘,個動畫自從01之後,就一直爛落去…
連01既續作Tri,都整爛埋……
依家連遊戲,都無一隻係可以玩得落手…世界系列(World)和故事系列(物语)都備受各種負評,
睇黎呢款SPG類型,絕對有能力創造更差的表現成績!真係非常悲哀!
權愛真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 02:48 PM   #9
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: 捲毛老爺 查看文章
養怪既自由度夠哂高。

我都係鐘意初代、2代同咭GAME

之前都講依家網上對戰咁方便,响NS度出番PS嗰種咭GAME都好玩
簡單包剪鎚之餘又有一定戰略性
啲怪嘅模又整好咗,唔咁樣出隻咭GAME走去搞其他新花款真係諗唔明
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 03:02 PM   #10
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
其實next order玩得幾開心,係d進化合體技自己覺得亂到九彩
睇戰鬥畫面諗起Wonderswan最初出紅藍果隻
不過玩落幾單調,如果將系統深化應該唔錯

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 06:29 PM   #11

引用:
作者: 權愛真 查看文章
世界系列 (WORLD) 已經整到爛……亦好多人唔鍾意當中打鬥既方式,
同埋數碼暴龍會老死等等既設定。
剩返既故事系列 (數碼暴龍物語),網路偵探 原來都還算可以……
但續集既 駭客追憶 ,真係偷懶到……資源大量重覆、人設又差、劇情更退步等,
搞到我去到中前期已經無咩動力去玩。

之前話玩新類型,我同唔少人一樣,仲諗住會唔會係RPG類型……
因為數碼暴龍呢個題材,如果有心放資源去整既話,
內容有好多冒險、好大自由度等既元素,真係好有條件會係一款好好玩既RPG遊戲。

但B社始終就係B社……
竟然整個SRPG捉棋出黎? 同玩格鬥種類一樣,真係算了吧……。
數碼暴龍遊戲,唔玩冒險、唔玩自由、唔玩故事劇情,
今次竟然走去玩…策略……真係諗起都冷笑左出黎。
我幾鍾意數碼暴龍都好,呢次絕對係SKIP!

PS. 鍾意數碼暴龍既Fans真係慘,個動畫自從01之後,就一直爛落去…
連01既續作Tri,都整爛埋……
依家連遊戲,都無一隻係可以玩得落手…世界系列(World)和故事系列(物语)都備受各種負評,
睇黎呢款SPG類型,絕對有能力創造更差的表現成績!真係非常悲哀!
WORLD同STORY系列各自有各的問題...WORLD就抄到個系統但又有抄唔到個冒險部分。
STORY系列就戰鬥系統垃圾。其實,佢地都係滿足左唔同玩家的喜好,我自己兩隻都會玩。
至於質素每況越下,係成個日系遊戲界都係禁,花太多時間落去其他方面,而冇去思考成隻GAME個玩法。

今次SLG唔睇好還唔睇好,都會買黎玩。始終佢玩法以外仲有故仔可以睇,話唔埋好似偵探禁有驚喜。

PS: 偵探續作我幾鍾意,係爛左資源太少...趕著出炒番熱黎緊呢隻GAME。
舊 07-21-18, 06:55 PM   #12
權愛真

世界同故事系列,正如巴打你所講,各有各既種種問題。
簡單黎講,唔係唔玩得落手,B社亦擺明只係針對我地呢d忠實fans向而整……
但遊戲既深度、耐玩性、誠意度等,整個遊戲質素真係乏善可陳!
其極量真係只可以話,鍾意數碼暴龍既fans,可以上手玩玩,好唔好玩就心照……
唔好話銷售量,有心睇下大家網上既玩後感就知道……。

世界同故事兩個系列,我一直都係偏後者!
因為當中叫做有部份 (以前NDS版既RPG類型) 係有RPG育成成份!
我睇係有好多人都係呢個原因。
網絡偵探 - 其實已經算係呢個數碼暴龍系列,近年評價較好既一隻,我自己亦爆左兩次機!(二周目)
人設、音樂都係有水準,其他元素就好平庸。
其他既近年作品就更加俾人插到幾乎一文不值。(之前世界系列個隻俾大家插到飛起……)
手遊……我更加唔想浪費時間講。

SLG我真係真心唔睇好,唔知呢次又係咪會被我講中……
(數碼暴龍、Pokemon等呢種條件既題材,我真係覺得浪費左好多資源…少左好多野玩。)
但我從來都好反感一d…自己鍾意玩就得,自己唔鍾意玩就鄙視鍾意玩既人。
所以就算我同身邊朋友呢次真係唔會買佢帳之餘,我都會繼續留意到時個完成品係點?
你(地)有玩既朋友又係俾咩評價…。
真係要用呢個態度,先可以得出客觀分析。

PS. 真心個句,希望數碼暴龍遊戲真係可以整返隻有水準既RPG。
如果主角仲可以用返八神太一等經典主角,我夠膽講真係可以令呢個系列有返人氣。
不過對B社,我真係唔會抱任何期望,平常心看待。

此篇文章於 10-21-20 08:16 PM 被 權愛真 編輯。
舊 07-21-18, 07:43 PM   #13
fortel
Game Master

註冊日期: Feb 2006
引用:
PS. 真心個句,希望數碼暴龍遊戲真係可以整返隻有水準既RPG。
如果主角仲可以用返八神太一等經典主角,我夠膽講真係可以令呢個系列有返人氣。
不過對B社,我真係唔會抱任何期望,平常心看待。
第一代男主角同定一都試過返黎幫手,最後反應都係麻麻,我估BANDAI應該唔會再放資源去搞D舊主角....(雖然我直覺四之宮仲會係呢集出場)

人地另就好努力咁KEEP住GAME同TV版既世界觀....DIGIMON就不停咁改設定改玩法,唔知搞乜春

BTW我最鐘意係WS果幾集,雖然而家玩返應該係麻麻,不過果陣無野玩真係日玩夜玩....
fortel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-18, 09:10 PM   #14
權愛真

係就係試過返黎佢地主角幫手……但如果隻game本身係唔得既,
就算係八神太一佢地成班01主角返黎,都唔會做到應有既正面效果。
你睇下動畫Tri……出到黎有咩下場? 套劇情完全唔得、畫功又差、更勁bug、又唔交代感情線等,
令到01呢個續作都大敗收場!
Digimon真係多得呢兩邊負責既公司(人),無論動畫定係遊戲,都出現同一道理既問題。

以B社一直以黎既思維同態度,真係極有可能只會覺得原來搵人氣主角幫手都無用…
而唔會諗到問題根本係自己整個隻game太差!
除左係去盲目既支持者之外,好多人都係有一定程度既理性…。
我上面意思就係首要隻game既賣類型、方向要正確先!否則真係擺咩上去都係無用。

Digimon 自01、01大電影之後,無論係動畫定係遊戲,都不停咁改設定改玩法…
呢個最核心既問題,我諗好多好多人到依家都不斷仲講緊!成件事真係好智障!

而時間亦證明一切,說明左點解人地Pokemon (縱使有些主角如小霞等被換走都有唔少人不滿)
可以咁多年黎,無論遊戲定動畫都咁有人氣……
相反點解 Digimon 一直都返唔到去01個代最光輝既時代?

好多事情,最核心既野,真係無得…亦唔應該去改!
一改就……已經將成件事變質、變到唔再係原本既野、一直崩落去。

此篇文章於 10-21-20 08:16 PM 被 權愛真 編輯。
舊 07-21-18, 09:37 PM   #15
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
我個人都喜歡間中玩下戰棋,呢隻仲未出系統,所以要再睇下點
但見張圖,一群成長既有成熟完全做敵人 如果成長可以夠打地完全,都係覺得怪怪地
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 01:44 AM   #16
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
http://www.4gamer.net/games/427/G042761/20180721003/

有圖睇。

「デジモンサヴァイブ」がPS4/Switch向けに2019年発売。プレイヤーの選択がモンスターの進化を決める,「デジモン」シリーズの最新作

バンダイナムコエンターテインメントは本日(2018年7月21日),「デジモン」シリーズの最新作となる「デジモンサヴァイブ」を2019年に発売することを明らかにした。対応機種はPlayStation 4およびNintendo Switchで,価格は未定。公式サイトもすでにオープンしている。

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 07:09 AM   #17
qwe
Game Master

註冊日期: Oct 2008
PSN  IDTCShing
其實出返隻dm1完全重製次世代畫面我就收貨
而家咁只會越出越難玩難個brand
就好似高達咁
qwe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-18, 12:18 PM   #18

引用:
作者: qwe 查看文章
其實出返隻dm1完全重製次世代畫面我就收貨
而家咁只會越出越難玩難個brand
就好似高達咁
我覺得無論玩家定廠商都有D眼高手低。
以佢地個經費,你要佢地整到好似3A大作禁,根本唔可能。
廠商每次整GAME為左吸引玩家,整埋一堆主角系落去...時間唔係落係畫質就係模組,根本花唔到幾多時間落去玩法。
DW1之所以成功,撞正個年代呢種畫風同PS機能MATCH,又冇動畫主角做負擔。

呢次呢隻SLG話唔定會因為系統冇禁複雜,模組冇禁難整而成功。簡言之,小品作或者先係目前數碼獸GAME的出路。

PS:偵探個隻都係賣十多萬隻左右...續集好似少一半。禁落去遲早會收皮。
舊 07-23-18, 08:18 AM   #19
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
個feel睇落好似「體驗做被選中既細路」嘅遊戲…
好容易爆死或者評價兩極
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-18, 08:42 AM   #20
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
PS1隻初代手提機執一執個畫面加幾代獸(其實總數有幾多?初代暴龍機得番幾部部夜光,透明殼Keep住之後再冇留意過)

已經實收一筆先

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-18, 08:46 AM   #21
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
其實咪出過囉
成日都講,其實咪出過囉
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-23-18, 08:44 PM   #22

引用:
作者: Kain 查看文章
其實咪出過囉
成日都講,其實咪出過囉
由手機版發出
正確黎講係出過兩次...一隻叫RE DIGITIZE同埋NEXT ORDER...
兩隻的初版都玩到想講粗口。PSP隻REDIGITZE,垃圾到呢...招式又求其,平衡又差,版圖又垃圾。
NEXT ORDER好少少,但係版圖任務內容一樣垃圾級。
初版太垃圾的關係,後尾佢地出3DS同埋PS4加強版都廢Q事買。
舊 07-29-18, 07:34 PM   #23
安安

註冊日期: Jan 2002
https://www.youtube.com/watch?v=zc3JZBDOpik PV
https://www.youtube.com/watch?v=IJVoHwrNFyQ Story Gameplay
https://www.youtube.com/watch?v=iLBElzTO3vA Battle Gameplay
安安 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-18, 09:53 PM   #24
權愛真

(每個人感覺都可能唔同…)
對我同身邊朋友而言,真係完全不出預期所料……
今作既遊戲方向,真係完全錯誤!
整個gameplay都極之沉悶!睇左一陣已經唔想再睇…
但為左想知道個事實,真係格硬迫自己睇落去。
包括個Battle gameplay……數碼暴龍個大小比例已經好差,連出招效果都更加無感…
真係唔知點解數碼暴龍呢個題材,要去到咁樣玩……
一早預計會果斷SKIP今作係無錯!

此篇文章於 10-21-20 08:15 PM 被 權愛真 編輯。
舊 07-29-18, 10:21 PM   #25
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
(每個人感覺都可能唔同…)
對我同身邊朋友而言,真係完全不出預期所料……
今作既遊戲方向,真係完全錯誤!
整個gameplay都極之沉悶!睇左一陣已經唔想再睇…
但為左想知道個事實,真係格硬迫自己睇落去。
包括個Battle gameplay……數碼暴龍個大小比例已經好差,連出招效果都更加無感…
真係唔知點解數碼暴龍呢個題材,要去到咁樣玩……
一早預計會果斷SKIP今作係無錯!
GAMEPLAY.....真係一隻正常SLG.....之後掛數碼個名GE GAME......

其實之前已經搞好左的3D MODEL....真的有必要搞返2D畫面嗎?

奇奇怪怪地10LV可以進完全體.....如果沒有多一點資料真係唔吸引
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[多機種] Dragon Ball Xenoverse 2 | PS4, XB1, NS | PS4 DBX2 DX版 11月22日發售 steve 電視遊戲討論版 198 03-11-22 06:04 PM
[多機種] Trine 4 [NS,PS4,XB1,PC] 安安 電視遊戲討論版 3 04-11-19 08:25 PM
[多機種] Nine Parchments︱NS/PS4/XB1/PC 安安 電視遊戲討論版 3 06-08-18 07:31 AM
[多機種] LEGO The Incredibles | PS4, XB1, NS neo2046 電視遊戲討論版 1 03-28-18 11:07 PM
[多機種] L.A. Noire︱NS/PS4/XB1 安安 電視遊戲討論版 33 11-13-17 10:37 PM

現在的時間是 09:04 AM

手機版 | APP版