Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 12-19-05, 11:39 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 「光」 (2005.12.20-2006.01.05) Winner: 氣體蛇 「燈‧火」

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #6 「幻」 (2005.11.24-2005.12.17) winner: 氣體蛇 「火.花」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #5 「動物奇觀」 (2005.11.07-2005.11.21) winner: Drazla 「某大學的貓貓」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #4 「CITYSCAPE」 (2005.10.20-2005.11.05) winner: DCIP 「城市的寵物」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #2 「色彩.自然」(2005.09.10-2005.09.25) winner: DCIP 「這是真的嗎?」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #1 「笑」(2005.08.25-2005.09.09) winner: DCIP「轉死你!!!! 哈哈哈哈....」
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE 遊戲規則

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 題目: 「光」by 氣體蛇

引用:
作者: 氣體蛇
公佈下一個主題

「光」

回到攝影0既最基本
冇光就冇攝影
你會點詮釋呢樣攝影最重要0既原素呢?
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 時間表
STAGE 1) 題目: 2005.12.19 已定
STAGE 2) 拍照+評相: 2005.12.20 ~ 2006.01.02 現已結束
STAGE 3) 投票: 2006.01.03 ~ 2006.01.05 現已結束

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 投票會員
riceking 已投票
jaVaj ◣ 已投票
KKH 已投票
真 三一萬能俠 已投票
氣體蛇 已投票
大仔 已投票

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 投票結果
01. riceking #1 剪影 3 票
02. jaVaj ◣ #1 1 票
03. jaVaj ◣ #2 愛廉樓 1 票
04. riceking #2 飛機 1 票
05. KKH #1
06. 真 三一萬能俠 #1 眩光 1 票
07. KKH #2 2 票
08. 氣體蛇 #1 燈‧火 4 票
09. jaVaj ◣ #3 月切
10. 大仔 #1 HK Island
11. 大仔 #2 Light 1 票
12. 大仔 #3 Christmas Tree's Light 1 票
13. KKH #3 3 票

The winner is...

08. 氣體蛇 #1 燈‧火

此篇文章於 01-05-06 09:59 PM 被 KKH 編輯。
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-05, 11:40 PM   #2
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #7 作品展示

01. riceking #1 剪影
02. jaVaj ◣ #1
03. jaVaj ◣ #2 愛廉樓
04. riceking #2 飛機
05. KKH #1
06. 真 三一萬能俠 #1 眩光
07. KKH #2
11. 大仔 #2 Light
12. 大仔 #3 Christmas Tree's Light
13. KKH #3

01. riceking #1 剪影

02. jaVaj ◣ #1

03. jaVaj ◣ #2 愛廉樓

04. riceking #2 飛機

05. KKH #1

06. 真 三一萬能俠 #1 眩光

07. KKH #2

11. 大仔 #2 Light

12. 大仔 #3 Christmas Tree's Light

13. KKH #3

此篇文章於 01-02-06 09:17 PM 被 KKH 編輯。
舊 12-21-05, 11:42 PM   #3
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

跟餅哥商量過一些規則上的建議, 以下淺紅色那些即是. 大家有什麼意見呢?

記得之前也有意見關於"若得票最高者多過一人, 便以最早貼圖者獲勝.", 我也覺得不算太完美, 不過暫時還是最直接了當的方法. 如果大家有什麼好提議也請說說看啊.

G A F 照 相 館 P H O T O  C H A L L E N G E 遊 戲 規 則  v 1 . 3 D R A F T

STAGE 1) 訂立題目

* 題目最好人人都可以拍, 不要太規範, 可發揮想像力的題目更好.
* 訂立者請簡短地解釋題目.

STAGE 2a) 拍照 + 貼圖

* 為期 2 周
* 遊戲公開給所有論壇登記會員.
* 拍照期內, 各人任貼, 可隨時加相, 刪相. 建議大家加相時出新 post 貼圖.
* 拍照期結束前請標明最多 3 貼照片參選.
* 相片可加標題; 亦可加解說. 不過請僅記用相片說話才是真功夫.
* 相片像數, 限制最長一邊必須為 800 點. 不得少, 不得多.
* 相片檔案大小沒有限制.
* 相片前製後製可隨各人喜好, 包括可加相框, 簽名, 影像調整等等. 然而請勿把攝影作品變成平面設計作品.
* 請儘量保留 EXIF 參數.
* 請儘量以拍照期內拍攝的相片參選.
* 使用任何攝影器材都可以.
* 攝影師擁有照片版權, 並授權 GAF 管理員於 GAF 論壇文章中轉鏈, 轉鏈時將明確標明攝影師的登入名稱.
* GAF 管理員可根據個別照片是否適合刊登而作出適當修訂或予以刪除.

STAGE 2b) 評相交流

* 開始貼圖就開始評相. 評相跟貼圖同時進行.
* 所有論壇登記會員都有權評相.
* 平常心... 大家明啦.
* 最重要是互相交流, 求進步.

STAGE 3) 投票

* 為期 3 天, 貼圖/評相期結束後開始.
* 唯有參選的論壇登記會員有投票權.
* 每人 3 票, 以明票方式選出自己最喜歡的照片, 投票時也請留意照片是否合題.
* 每人每張相只可投 1 票, 不能投給自己.
* 投票期結束後得票最高者勝出. 若得票最高者多過一人, 便以最早貼圖者獲勝.
* 優勝者的獎品: 訂立下期題目的權利!

舊 12-22-05, 09:06 AM   #4
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
讚成 KK 修改...........

大家有意見也可提出,改善規則

舊 12-22-05, 11:56 AM   #5
大雄
God of Gamer
卡啦騷

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagkalaso
意思係咪淺紅色果D 有需要修改?

::卡啦騷 Album::

講多無謂,一步到位
大雄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 12:20 PM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
...

#1 剪影

#2 飛機

Rice

此篇文章於 12-25-05 12:42 AM 被 riceking 編輯。
riceking 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 04:35 PM   #7
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: KKH
STAGE 3) 投票

* 為期 3 天, 貼圖/評相期結束後開始.
* 唯有參選的論壇登記會員有投票權.
* 每人 3 票, 以明票方式選出自己最喜歡的照片, 投票時也請留意照片是否合題.
* 每人每張相只可投 1 票, 不能投給自己.
* 投票期結束後得票最高者勝出. 若得票最高者多過一人, 便以最早貼圖者獲勝.
* 優勝者的獎品: 訂立下期題目的權利!
有意見呢~
睇返之前咁多次其實都有部份人冇投票~
可能之前投票為期 1 天所以剛好唔得閒而錯過了都不足為奇~
但現在變了 3 天了~
票不能投給自己只能投給別人....這不投票不就等於間接加了自己票數?
會不會考慮對沒投票者本身的票數作修正......
以及參加者預先知道自己投票期間不能參與而事先通知的處理方法呢?
ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-22-05, 05:28 PM   #8
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: 大雄
意思係咪淺紅色果D 有需要修改?
是丫...

舊 12-23-05, 12:02 AM   #9
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: 奸詐餅
票不能投給自己只能投給別人....這不投票不就等於間接加了自己票數?
這個值得討論一下.

這樣好不好? -> 投了票的可自動加自己一票. 這樣可鼓勵投票, 亦可避免投他人票=減自己票.

其實還有一個情況, 就是故意投給"機會不大"的照片來提高自己的機會 (<- 好爭議啊!), 有什麼方法可以杜絕呢?... 不過呢, 我總覺得, 又不是什麼你死我活的大賽, 只是希望鼓勵一下大家一班拍友 (或 otaku 拍友 ) 交流一下, 誠心誠意很重要, 加上這裡大家都算品行良好, 那就相信大家吧.

引用:
以及參加者預先知道自己投票期間不能參與而事先通知的處理方法呢?
唯一的擔心是, "提早"投票可能會錯過遲貼的照片啊. 我是覺得延長投票時間應該可以很多情況下都能避免不能投票的情況出現了. 不過, 如果真有人在貼圖期最後幾天 PM 票選給我, 我想還是會代投的, 不過一定會低調處理啦.
舊 12-23-05, 10:47 PM   #10
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

貼舊相頂住當先

#2 愛廉樓

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。

此篇文章於 12-23-05 11:01 PM 被 亍 ◣ 編輯。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-23-05, 11:38 PM   #11
大雄
卡啦騷

>>#2 愛廉樓

我想問而家邊度仲有呢D 四角公屋??

講多無謂,一步到位
舊 12-24-05, 07:38 AM   #12
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

引用:
作者: 大雄
>>#2 愛廉樓

我想問而家邊度仲有呢D 四角公屋??
我知道都係得友愛村有.......其他唔知
http://www.centamap.com/scripts/esri...&co=&za=0&zb=0

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-25-05, 12:41 AM   #13
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
#2 Added

Rice

舊 12-26-05, 10:10 PM   #14
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

riceking #1 剪影. 好 eye-catching 的剪影 Framing 略為 tight 了點. 挑剔是部份天空比較爆和畫面下方的東西比較多.

jaVaj ◣ #1. 陽光在水中的倒映曝光過度, 倒映前的樹枝通通糊掉了. 另外樹枝粘著人頭, 捕捉時應可以再細心一點.

jaVaj ◣ #2 愛廉樓. 概念不錯. 可惜中間一個爆光四方格頗為平淡.

riceking #2 飛機. (好明顯o係你部 fujitsu 上面睇係靚o的 ...) 晚霞和機身上的倒映十分漂亮! 只是略嫌不夠突出, 可能是下面和右面的東西, 比較多又不算吸引的關係吧.

此篇文章於 12-27-05 02:27 AM 被 KKH 編輯。
舊 12-27-05, 11:36 AM   #15
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

#1 o個張...當時都用過幾個曝光....不過整體畫面係呢張比較好
#2....因為符合主題嘛TL

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-27-05, 12:55 PM   #16
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

已根據 #3 post 修改遊戲規則.

另外, #9 post 裡關於投票的建議, 大家有什麼意見呢?
舊 12-27-05, 09:09 PM   #17
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
讚成延長投票時間

至於遊戲規則,沒有問題。
尤其指tune 相,知道是攝影作品而不是平面設計作品便是了!

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-28-05, 10:10 PM   #18
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

關於以下這個, 大家有什麼意見呢?

引用:
引用:
這個值得討論一下.

這樣好不好? -> 投了票的可自動加自己一票. 這樣可鼓勵投票, 亦可避免投他人票=減自己票.

其實還有一個情況, 就是故意投給"機會不大"的照片來提高自己的機會 (<- 好爭議啊!), 有什麼方法可以杜絕呢?... 不過呢, 我總覺得, 又不是什麼你死我活的大賽, 只是希望鼓勵一下大家一班拍友 (或 otaku 拍友 ) 交流一下, 誠心誠意很重要, 加上這裡大家都算品行良好, 那就相信大家吧.
舊 12-28-05, 11:57 PM   #19
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

舊 12-29-05, 01:24 AM   #20
大雄
卡啦騷

引用:
關於以下這個, 大家有什麼意見呢?
>>投了票的可自動加自己一票. 這樣可鼓勵投票, 亦可避免投他人票=減自己票.

如果投3 標 加3 分..咁咪愈投得多愈著數?
同埋就算只加一分.. 如果同一個人有超過一張作品..果一分加O係邊??

1) 我諗過如果投無論一票或三票...只加一分的話..果一分要加落投票人個名度, 例如我投票, 大雄會多一分...

2) 又例如我今次總共出左3 張作品, A B C, A , B 同C 分別都有其他會員投左票落去, 分數係計落攝影師身上 而唔係獨立一張張作品計票...

以上咁樣可唔可行??

講多無謂,一步到位
舊 12-29-05, 09:02 PM   #21
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

諗落o的細節都幾複雜o下...

Thank you 大雄諗真o的細節, 不過我諗大原則方面, 都係俾張相羸, 會好過俾攝影師羸... Um...
舊 12-29-05, 09:08 PM   #22
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

或者咁啦....將相SEND比版大先.....之後再由版大出圖...而每張圖都唔可以加名又或有任何識別符號....D人咪只能投相而唔係投人\/

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-29-05, 11:13 PM   #23
大雄
卡啦騷

引用:
作者: jaVaj ◣
或者咁啦....將相SEND比版大先.....之後再由版大出圖...而每張圖都唔可以加名又或有任何識別符號....D人咪只能投相而唔係投人\/
咁會做死K 大架喎

講多無謂,一步到位
舊 12-29-05, 11:22 PM   #24
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

呢個又係...
不過而家k大過一排都會update頭po,咁做其實只不過係由直接回topic變成pm topic吧/\

又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 12-30-05, 01:14 AM   #25
萬能俠
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
#1 眩光 (謝米王指正!! )

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8

此篇文章於 12-30-05 08:06 PM 被 萬能俠 編輯。
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #6 「幻」 (2005.11.24-2005.12.17) winner: 氣體蛇 「火.花」 KKH 照相館 78 12-22-05 10:17 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #5 「動物奇觀」 (2005.11.07-2005.11.21) winner: Drazla 「某大學的貓貓」 KKH 照相館 73 11-22-05 01:21 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #4 「CITYSCAPE」 (2005.10.20-2005.11.05) winner: DCIP 「城市的寵物」 KKH 照相館 90 11-11-05 02:38 PM
GAF 照相館 PHOTO CHALLENGE #3 「悲情城市」 (2005.09.27-2005.10.18) winner: KKH 「沒脂肪的生日蛋糕...」 KKH 照相館 54 10-20-05 12:04 AM

現在的時間是 06:30 PM

手機版 | APP版