Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-05-17, 12:07 AM   #1376
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
o係b已經好難打,問題係分俾我d隊友成日都唔夠班,
我經常殺接近20,佢地得單位數...
根本hold唔住個場,個地大部分時間都係敵方顔色.....好惡打...
條棒贏幾場加就慢,裂就快.....
上咗a會唔會好d?之前喺c配嗰d隊友又喺激死....
其實初期早d打升級戰可能仲好,我上星期由3x lv先第一次開始打....
而家唔怕綠色水桶,喺b級大部分都俾我食住,真係勁嘅好少......
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 12:27 AM   #1377
信長
God of Gamer
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: 貓太部 查看文章
o係b已經好難打,問題係分俾我d隊友成日都唔夠班,
我經常殺接近20,佢地得單位數...
根本hold唔住個場,個地大部分時間都係敵方顔色.....好惡打...
條棒贏幾場加就慢,裂就快.....
上咗a會唔會好d?之前喺c配嗰d隊友又喺激死....
其實初期早d打升級戰可能仲好,我上星期由3x lv先第一次開始打....
而家唔怕綠色水桶,喺b級大部分都俾我食住,真係勁嘅好少......
唔可以離object 太遠.. 我明明數住我前面殺左3個
後面架車的隊友又死晒...?
上車的乘客又要2,3個坐,又唔留心,就會比近戰殺死(佢地兜後潛,開路見唔到,無計)

那時都係打幾個場比較一本道,唔多其他路線,否則好易噴血

TC - 板場,擧石場,小橋場,貨櫃場,大學
RM- 貨櫃場,板場,擧石場,大學
SZ - 個個都差不多,用jr. 開技頂

油地map contorl 真係睇隊友,隊友死太多真係好難搞
我都係冰壺雙鎗油地開路.. 用親Luna, 隊友唔油地的話,都係好難打上前 >.<

此篇文章於 09-05-17 12:56 AM 被 信長 編輯。
信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 12:48 AM   #1378
catho7
Game Master
焗肉醬貓

註冊日期: Aug 2002
Wii U IDcatho7
Nintendo Switch IDSW-2641-5503-7716
3DS Friend Code0533 4943 9848
引用:
作者: 新月 查看文章
GAF做乜唔組一隊打TEAM LEAGUE?
<-職業=重機槍手

引用:
作者: Kaiser 查看文章
用開兩支雙槍
一支副武水袋一支副武是標記彈...

我唔識用炸彈...

D衫無特別配...
有時油地會玩下支長射程雙槍,但未試過用黎打rank
遇到油桶,我習慣即時滾後再射,之後一路向後一路射,屈射程
但佢掉雙水袋就要靠減爆風技能

引用:
作者: 迪安大叔 查看文章
理論上我明
但潑多兩下塊地變晒對面色,活動空間越黎越細
唔夠距離真惡打
著多d安全鞋技能會易d走得甩,唔係潑中一野走唔到,第二下潑過黎就死

catho7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 01:16 AM   #1379
貓太部
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
啱啱嗰場又巧遇聰明隊友,
搶魚炮,開波冇耐我地佔優,全程達唔到陣但都防守冇問題,
最後唔夠1分鐘等贏,點知睇地圖見到有個隊友將個魚炮拎咗去我哋個陣守.....
我都意會出事,真係俾人搶咗,爆曬3個......仲俾人達埋陣.....好嘢
貓太部 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 01:26 AM   #1380
信長
The Flash

Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
最後唔夠1分鐘等贏,點知睇地圖見到有個隊友將個魚炮拎咗去我哋個陣守.....
我都意會出事,真係俾人搶咗,爆曬3個......仲俾人達埋陣.....好嘢
上集美術館高台位係燒時間位,今集少好多類似地形
大學左路高台, 同造船廠敵陣邊路(守得好,佢地好難出)
都叫類似, 又唔係絕對安全

此篇文章於 09-05-17 01:38 AM 被 信長 編輯。
舊 09-05-17, 08:36 AM   #1381
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
本身唔夠1分鐘其實都無咩好急
無欄阻嘅,就算樓梯場逐段行都唔需要1分鐘
響自己終點奚落對手嘅野,未剩10秒都唔好做
當然最好係完全唔做,出去Come on煩死個豬隊友
由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 11:45 AM   #1382
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
作者: Kaiser 查看文章
我成日見到兩個水筒的場.... 我拿雙槍覺得好難玩,...
雙槍可以閃走走位,
對付水桶一流。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 01:56 PM   #1383
信長
The Flash

SZ 明明無裂差一場上番S
狂比垃圾隊友我...

寧願兩邊快上快落打.有死傷仲好.. 如果同對面搓下搓下,都係不妙
1)對面儲必中
2)隊友壓唔到, 引伸到幫手開甲都唔一齊突破

此篇文章於 09-05-17 02:26 PM 被 信長 編輯。
舊 09-05-17, 03:51 PM   #1384
信長
The Flash

https://www.reddit.com/r/splatoon/co...n_on_upcoming/

有新leak ,新mode, 章魚
消化下先

舊 09-05-17, 09:50 PM   #1385
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
3.9個SP性能UP嘅泡泡會唔會大咗啲……
完全擋哂視線同道路…
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 10:14 PM   #1386
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
引用:
作者: 野良猫 查看文章
3.9個SP性能UP嘅泡泡會唔會大咗啲……
完全擋哂視線同道路…
好似會
太邪惡
自己隊都睇唔到
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 10:26 PM   #1387
信長
The Flash

引用:
作者: 新月 查看文章
好似會
太邪惡
自己隊都睇唔到
RAINMAKER 走入去,好安全

此篇文章於 09-05-17 10:28 PM 被 信長 編輯。
舊 09-05-17, 10:43 PM   #1388
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
泡泡SP特化感覺上有得做 不過要諗點控制個泡泡點樣留係戰區耐D

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 10:54 PM   #1389
信長
The Flash

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
泡泡SP特化感覺上有得做 不過要諗點控制個泡泡點樣留係戰區耐D
自己友都係唔打好D ... 3個波加起黎好大範圍同防守力, 仲好大滋擾性
baller 真係被打面

舊 09-05-17, 10:55 PM   #1390
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 信長 查看文章
自己友都係唔打好D ... 3個波加起黎好大範圍同防守力, 仲好大滋擾性
諗落如果遠處見人開Jet
真係應該即刻放,等對面個jet無野可以射
不過單挑始終放唔切

同埋睇番twitter驗證片 其實個波本身接觸damage同雨差唔多
真係打又唔係唔打又唔係

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-17, 11:06 PM   #1391
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
魚砲又A-門前爆......
夜晚場場都遇著殺人愛好者,就係叫極都唔番嚟守住個砲
攪到跳油推前幾多,都會輸左個明明截得到嘅KO......

相對玩A-搶地興奮到極
每個人都神走位,比敵油圍都識跳射反殺
感覺係鬥緊狂郁
個人就覺得係俾人護住去放心油目標地
搵次要試下唔用金槍會發生咩事

支Splatterscope油地都唔差
無諗過可以維持800p以上
由手機版發出

此篇文章於 09-05-17 11:14 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 12:31 AM   #1392
空調
Insane Gamer

註冊日期: Jun 2004
Splatoon 2 | イカ戰略部- 互射心得交流- ᔦꙬᔨ --I'm lovin' it-薯條 vs 麥樂雞(9/9)

係咪咁易斷線 十場有一半都有隊友斷
係server問題?

Sent from my iPhone using Gaforum

此篇文章於 09-06-17 12:36 AM 被 空調 編輯。
空調 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 08:44 AM   #1393
Doctori
Junior Member

註冊日期: Feb 2015
其實大家會安裝乜嘢服裝技能?
好多高手都會一件衫裝哂4種相同技能
見過一個12技能都係 人型加速,真係會好有幫助?
由手機版發出
Doctori 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 09:09 AM   #1394
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
一件同技係方便配搭,效率比較高
3.9裝,唔會倍化左
新月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 09:15 AM   #1395
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Doctori 查看文章
由手機版發出
幫助有幾大可以搵驗證片睇

至於裝咩技都係取決於武器同攻擊方式

P.s
見人3.9個副武耗輕減可以掟四架機仔,好吸引

此篇文章於 09-06-17 09:17 AM 被 野良猫 編輯。
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 09:18 AM   #1396
信長
The Flash

引用:
作者: Doctori 查看文章
由手機版發出
你試下3.0 人速/3.0 潛速,都好明顯
人速雖然比上集nerf 左,驗證過邊行邊射時都有加乘
最大得益係射速快武器,如jr.雷神,Nzip,雙鎗,輕雙鎗,格靈系增加機動性
仲有潛速 ,人地一移位快過你瞄,慢那一下你就死左
貨櫃場A,S 都有雙鎗,雷神, 比佢攻入,好快可殺兩三個
佢地用尼種裝,多數高手,好少死,其他技都無必要

不過相同技能愈多,相對增益會遞減
所以如果玩尼種玩法,多數人速+潛速咁配

用咩技,睇自己玩法
公認推薦都係要有1.2 或以上爆風輕減,炸彈,inkjet 橫行,好有用
裝甲有30 hp,如果用開武器一下唔過30 ,要用對物品攻,如Nzip 裝對物可一下爆甲,對打泡泡,rainmaker 都有效
頭gear 限定的comeback,都係好用,重生有20秒 sp 加,減主副耗墨,各加速效果,狂比人攻時,都有本錢反撲

此篇文章於 09-06-17 09:40 AM 被 信長 編輯。
舊 09-06-17, 10:16 AM   #1397
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
關於個手機Online App通訊方面,

Q1:係咪一定只能同NS Friend List個D fd傾計??
例如:我想Online玩時,咁啱冇NS friend Online玩Splatoon 2,
咁我轉連街場,咁有冇得立刻可以同街場D人兄用Online App傾計呢??

Q2:個手機Online App有冇得跨唔同Game未傾計??

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-17, 01:09 PM   #1398
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
之前信長講完comeback後我都即時留意返入左一個
(一直都冇留意...本黎已經少gear有comeback,個icon仲同jumb/復活類差唔多樣...)
真係唔錯,睇資料好似哥5樣技能升幅等於4個小格
對於我呢d成日死ge新手真係超值

舊 09-06-17, 01:53 PM   #1399
ROCAS

註冊日期: Sep 2010
引用:
作者: 野良猫 查看文章
見人3.9個副武耗輕減可以掟四架機仔,好吸引
咁講好令人誤會裝左3.9就一筒油做到4架機仔wo

2部>sp>2部, 4部機仔差唔多等於SP級

舊 09-06-17, 02:04 PM   #1400
空調

註冊日期: Jun 2004
想請下師兄們點升裝?
係咪飲完飲品就3件一樣牌子裝上身 一回氣爆上去
還是升到2格一樣先飲野再升會好D?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 (發售中) 信長 電視遊戲討論版 1026 08-01-19 05:54 AM
[WiiU] Splatoon | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 515 10-25-16 06:39 PM
[多機種] [攻略區]Metal Gear Solid V: The Phantom Pain 攻略專區 鐵之侍 攻略及心得交流區 1394 03-17-16 12:24 PM

現在的時間是 06:21 AM

手機版 | APP版