Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-05-16, 10:19 AM   #376
ikari28
Crazy Gamer

註冊日期: May 2006
PSN  IDlktang28
XBox Live Gamertagikari 28
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
因為我玩玩下好似遇到疑似bug了,
就係有d NPC係同時有狩獵任同叫「任務」果種副任接的,
但我試過做完有狩獵任返去該NPC度都交收唔到,完成唔到的。
呢一樣應該係UI白痴既問題
你接副任時唔係同個NPC接
而係個NPC附近既poster,盾,菜
完成左個副任要同番 poster,盾,菜 交收
留意個icon指住NPC係Talk
指住poster,盾,菜 係Quest

巫女控工作日記 Wonder Festival 2015夏

點解今時今日[多機種]既意思已經變成PS123456789
ikari28 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:03 AM   #377
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
問問
1) 有個任務係CID個油站接話要去打"最好味怪獸"(?),去到個妹個城之後要去邊樹打?
2) 有冇得容易啲落雨,妹個城有兩個任務要白天落雨先有得打,次次落雨去到時都停雨……

舊 12-05-16, 11:34 AM   #378
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: lodar 查看文章
突然醒起之前宣傳話隻game個主題係父子,我想問呢個設定係咪已經被人鬼隱左?

帝國國王:真正被人鬼隱嗰個係我
要睇埋套戲,套戲真係交代左好多野,包括女主角,爸爸點解要咁做,同好多故事背景
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:45 AM   #379
雙日
Game Master

註冊日期: May 2002
2CH見到,日本國內首週銷量,唔知真假,當傳聞睇住先

ff15の国内売上
パッケージ版 719525
ダウンロード版 310942
合計102万本

雙日 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 11:52 AM   #380
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
日清FFXV CM

GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:16 PM   #381
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
其實劇本整體構無問題,但隻game好明顯得前半部份野村有參與,後面根本未整完

連叫你捉青蛙個阿姐對白都多過女主角(笑)

兩年後完全版不可避

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-05-16 12:20 PM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:43 PM   #382
ROCAS
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2010
跟本好似趕住交功課咁趕出黎咁...(雖前前後後都成10年時間咁長...)

題外話, 落雨時車玻璃窗係咪用PRO玩都係冇雨水? (用slim玩只見車身有)

舊 12-05-16, 12:46 PM   #383
lodar
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: yuhchan5 查看文章
要睇埋套戲,套戲真係交代左好多野,包括女主角,爸爸點解要咁做,同好多故事背景
套戲同幾集動畫我都有睇,無睇分分鐘連主角老豆點死都唔知,隻介指既意義同點解去左女主角度等

不過我認為隻game應該要係一個獨立既完成品,而唔係要另外再睇套埋戲先知咁多背景同人物目的,始終套戲屬於外傳性質(可能我誤會定左),但而家有少少套戲係上集隻game係下集既感覺

此篇文章於 12-05-16 01:19 PM 被 lodar 編輯。
lodar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 12:54 PM   #384
lodar

引用:
作者: 細路翔 查看文章
其實劇本整體構無問題,但隻game好明顯得前半部份野村有參與,後面根本未整完

連叫你捉青蛙個阿姐對白都多過女主角(笑)

兩年後完全版不可避
女主角阿哥,黑長直姐姐,當初宣傳嗰陣明明講到係重要角色,點知兩個人對白加埋仲少過叫你搵軍牌個賞金獵人

好想知完整版劇本係點
舊 12-05-16, 01:07 PM   #385
細路翔
The One

引用:
好想知完整版劇本係點
SE:係點都唔重要,反正我地都要睇下下年班CEO分完花紅先會考慮下補唔補鑊

我賭就算會,都係繼續由田畑擔大旗然後越補越大鑊

點解SE硬係要搵D戰犯黎擔大旗,缺錢就老老實實分兩集出咪得

英國說大家抱團死
舊 12-05-16, 01:11 PM   #386
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
女主角阿哥,黑長直姐姐,當初宣傳嗰陣明明講到係重要角色,點知兩個人對白加埋仲少過叫你搵軍牌個賞金獵人

好想知完整版劇本係點
連澤城對白都多過佢哋
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 01:14 PM   #387
細路翔
The One

真係堅唔知點解完成隻GAME都唔夠錢仲要搞套咁重皮既CG電影黎宣傳

講腐其實我又唔覺得四條友真係好腐,所以唔可以將責任推落腐女劇本身上,重點係好明顯有好多劇情應該交代既位都睇得出SE已經無錢整

人地巫師3間廠細SE咁多倍一樣用三年就交到頂級既貨出黎,SE好明顯係連續10年決策錯誤

英國說大家抱團死

此篇文章於 12-05-16 01:22 PM 被 細路翔 編輯。
舊 12-05-16, 01:15 PM   #388
野良猫
肥倫

引用:
SE:係點都唔重要,反正我地都要睇下下年班CEO分完花紅先會考慮下補唔補鑊

佢分兩集我肯定等合輯加強版先買
舊 12-05-16, 01:16 PM   #389
lodar

引用:

我都唔介意分兩集, 而家俾我感覺似PS年代FF岩岩玩完第一隻碟咁
舊 12-05-16, 03:30 PM   #390
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:

一開始講明有2集就唔會咁多人落搭了...
其實問題真係主要嚟自田畑? 佢之前隻零式都唔錯~~

此篇文章於 12-05-16 03:34 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 03:33 PM   #391
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: wuxu 查看文章

成功白金…可以訓返幾晚等人龍6了
學某編輯話齋,好彩唔駛連隱藏迷宮都做埋先白金,唔係應該會嘔血
咁真係白金恩物~~

舊 12-05-16, 05:27 PM   #392
yuhchan5
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2008
PSN  IDmartinchan1986
XBox Live GamertagMrMidatumn
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
一開始講明有2集就唔會咁多人落搭了...
其實問題真係主要嚟自田畑? 佢之前隻零式都唔錯~~
會唔會係因為要食野村蘇州屎先搞到咁
yuhchan5 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:27 PM   #393
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagMikekoala
引用:
作者: 豪傑公子 查看文章
咁真係白金恩物~~
其實以正常人時間黎做唔算恩物…
我白金時total game time已經係八十個鐘

問我點解會釘控~ 究竟點解要苦楚
我笑住回答~ 講一聲~ 我係我
wuxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-05-16, 05:31 PM   #394
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實以正常人時間黎做唔算恩物…
我白金時total game time已經係八十個鐘
PERSONA 5一周唔SKIP都差唔多呢個時間啦

舊 12-05-16, 05:33 PM   #395
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
PERSONA 5一周唔SKIP都差唔多呢個時間啦
80小時係兩星期內做晒?

舊 12-05-16, 05:49 PM   #396
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
80小時係兩星期內做晒?
要做冇話做唔到,在下打完又唔駛寫既

舊 12-05-16, 05:49 PM   #397
Marco
The One
¬(゜~゜)Γ~

註冊日期: Jan 2003
打左20個鐘左右

d支線多到呢……

多到根本推進唔到個故事咁滯

直頭玩到好似無故事咁

我寧願你無支線,個故事做得好d完整d好過

Field Battle 真係好少,好多都係接 Quest 打

玩係好玩既,但故事其實可以再豐富d

真係勉強只可以俾到個合格分數,最多係配樂再加多少少分

真係唔計一本道,好似 XIII 仲緊湊d

舊 12-05-16, 06:01 PM   #398
wuxu
Crazy Gamer
廢材記者

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
要做冇話做唔到,在下打完又唔駛寫既
可能因為我唔駛寫所以呢隻無變糞作
不過如果以正常玩法,要白金都係差唔多兩星期(當平日四個鐘,假日六個鐘)

舊 12-05-16, 06:09 PM   #399
野良猫
肥倫

引用:
作者: Marco 查看文章
打左20個鐘左右

d支線多到呢……

多到根本推進唔到個故事咁滯

直頭玩到好似無故事咁

我寧願你無支線,個故事做得好d完整d好過

Field Battle 真係好少,好多都係接 Quest 打

玩係好玩既,但故事其實可以再豐富d

真係勉強只可以俾到個合格分數,最多係配樂再加多少少分

真係唔計一本道,好似 XIII 仲緊湊d
唔計戰鬥的話我覺得十三好過佢
舊 12-05-16, 06:29 PM   #400
rictws

註冊日期: Jan 2013
Wii U IDrictws
PSN  IDric_tws
玩咗20個鐘左右,覺得今集最大嘅失敗,係主故事薄弱之餘,side quest 無深度去彌補。國家淪陷、爸爸被慘殺,主角竟然係去幫人捉青蛙、釣魚、搵食材、收割農作物、影風景相?完成嘅獎勵亦只係錢同配飾,太冇意義吧…。製作人諗唔到更有意義嘅side quest 嗎?

對比witcher 3嘅副線,係講緊國家嘅命運、一條村受詛咒嘅故事、道德倫理嘅問題、配角同主角嘅關係…係整個世界設定裡面,衍生出嚟嘅故仔,主角嘅行動亦會影響成個世界(例如做了某件事,會有條材被全滅)。

希望,SE 可以有好嘅劇本,先追求好嘅畫面。
rictws 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
FFXV, Final Fantasy XV, ファイナルファンタジー XV, 最終幻想15

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「KINGSGLAIVE FINAL FANTASY XV」「BROTHERHOOD FINAL FANTASY XV」配信中 supermanlady 日本動漫畫討論版 21 03-24-24 02:10 AM
[放] PS4 FINAL FANTASY XV 美版 ccdan 買賣專區 0 11-27-16 06:13 AM
[PS4,XB1] Final Fantasy XV l ファイナルファンタジー XV l 2016 年 11 月 29 日 money 電視遊戲討論版 1115 11-13-16 07:21 AM
[PS4] World of Final Fantasy ワールド オブ ファイナルファンタジー | PS4, PSV 武藤遊戲 電視遊戲討論版 88 10-30-16 04:39 PM
[3DS] Theatrhythm Final Fantasy シアトリズム ファイナルファンタジー | 已售 money 手提遊戲機討論版 307 12-13-12 09:18 AM

現在的時間是 02:01 PM

手機版 | APP版