Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-27-17, 01:23 AM   #551
古鐵.巨人
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDterryho_PSNJP
捉鬼尼樣野又要睇下邊個係老祖宗,雨革之後幾多KOL又要清算尼個又要清算果個,仲大把人捧添,個風氣吹開左囉,咪個個疑神疑鬼,郁d 都要搵人清算囉

所謂撐薯片可以包含好多種諗法,有人想買個希望,有人純粹想對家輸。無計雨革之後所有野輸到而家未贏過,就連立會好似多左議席最後都要DQ埋。好多香港人好簡單想逐d 逐d 贏返d 野返黎,但係非建制爛泥扶唔上壁可以點? 係喎攪革命喎,以前出過黎坐出過黎打既都分裂到爛晒啦,緊係睇住d襯家死仲爽啦,要革命? 不了 咁既環境見到薯片個賣相靚到咁投射感情落去好正常,831?23條?有d 有考慮過既咪選完先反囉,無衝突架,當然有d 高舉民主之父咁既你要笑x佢無野好講,但係講到d 人喜迎831同23條就擺明諗多左。仲有除非閣下生存喺唔同次元否則個選舉都係要發生,尼個moment如果無人有能力推翻共產黨既點都要選。小圈子選舉發生左咁多次大家都明有幾不公義,唔駛你地再曉以大義,你杯葛小圈子既我欣賞你有原則,但唔該唔好爭住黎做選委最後走去投白票(老實投胡官我無咁嬲因為都係意向),其實你係用緊我既授權投緊唔係我想要既野,咁係咪欺騙選民?

又或者換個角度諗下點解而家薯片吹到雞但係反對派唔得?人地比到願景出黎而你唔得就係咁簡單。係呀技巧黎之嘛吹水既但係你吹唔吹到先,之前果班又永續基本法又時代革命又剩不過吹爆左囉,咁就唔好問點解無人出黎啦。

夜深了打左堆廢話,係呀我係左膠我係港豬就係咁啦,完

此篇文章於 03-27-17 01:37 AM 被 古鐵.巨人 編輯。
古鐵.巨人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 01:45 AM   #552
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
如果上邊講白票果幾個
我覺得薯粉偏黃果邊,係知贏既機會唔高,但大家要盡力
之前選舉,市民唔盡力出黎投,寸土必爭咁選
你立法會仲會多左議席?有300+出現??
投白票同陣前逃亡係無分別
正如拉布最終剪布,唔會有人譴責;梁耀忠選市席陣前逃亡,就必然被人清算

投選委時白票已經輸晒,印象得一條女係參選時講明投白票而勝出
到投果時你先搬原則出黎
參加得小圈子選舉,你既原則已經拎左去餵狗勒
好似邵家臻,你直頭係功能組別立法會議員
你不能忍受小圈子選舉,即刻辭職先講野啦

而家完左就回頭叫和解,又再辣慶薯粉,你講原則唔駛民粹,咁駛咩又再要民意呢?
佢地有d支持者話人民意唔等同民主
但無民意即係否定民主吓?

五年後再選,唔政改就照今次玩法
咁又講原則再投白票?
既然咁,不如提早分手

反對人leseer evil,卻不知自己也是leseer evil
相信政客是無私心缺點的,都係天才的吧?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 03-27-17 01:49 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 07:57 AM   #553
david
The One

揭777鐵票之謎!誠哥對薯片叔不離不棄?

引用:
盛傳獲中聯辦強力拉票的林鄭月娥,以約六成半得票率的777票當選,遠比主要對手曾俊華多出逾一倍票數;《蘋果》分析發現,林鄭今屆料約取得近九成建制派選票,估計在逾二十個界別更全取支持票,但亦在部份建制派壟斷界別意外走票。至於得票365的曾俊華,估計約60票來自建制陣營,相距原先估計多達100票為少;挺曾的自由黨榮譽主席田北俊形容,今次中聯辦的拉票力量十分大。

一如過去,民主派和建制派在特首選舉委員會的議席壁壘分明,民主派今屆坐擁足夠提名兩位候選人的325席,其他869席則由建制派把持。從曾俊華和胡國興分別取得的365票及21票看,顯然最多約60名建制派未有跟大隊支持林鄭月娥。

據了解,民主派投票日最終成功動員約293票予曾俊華,胡國興則只有10票,餘下的20餘票則聲言投白票或未有明確表態,在昨日投票時由曾、胡瓜分。換言之,曾俊華在中聯辦強力游說下,保守估計成功撬走約60名建制派選委轉投自己。

贏家林鄭則在民主派一片反對聲中,幾可肯定手執的777票絕大部份來自建制派把持的869席。林鄭今次得票比她所獲的580個提名多出近200票,正如教育局前局長孫明揚早前在報章撰文所指,全然未有提名任何候選人的港九區議會界別、出版小組及大部份選委都未提名的勞工界,均為林鄭的備用票倉,此3個界別已有逾120票,還有投票日前才表態、共16席的香港中國企業協會等,料大部份全投林鄭。

綜合政界分析,林鄭在主要為工商界的第一、包含漁農界和勞工界等的第三,及包括人大、政協、立法會等的第四界別都佔優,反而主要以個人票產生的第二界別,即專業界別的表現較差,僅中醫界有優勢。

將林鄭得票與特首梁振英相比,建制派今次更團結。上次選舉梁、唐之爭,北京到選舉末段才翻盤,部份建制派堅持投票給唐,致令唐獲285票,而得票689的梁振英,保守估計仍取得逾六成建制派選委支持,不及今次林鄭獲近九成建制派選委支持。

政界綜合林鄭由建制派壟斷但有可能走票的界別,除了有田北俊及周梁淑怡等表明票投曾俊華的商界(一)及批發零售界外,之前提名曾俊華的徐聯安所屬的金融服務界、有撐葉劉淑儀或胡國興的工業界(二),以及有新民黨成員在內的港九及新界區議會的界別等,均有「嫌疑」,而綑綁提名林鄭的飲食界選委黃傑龍昨在facebook未有透露投票給誰,只稱憑良心投票,亦惹人疑竇。

直至昨日始終未有公開表明投票意向、屬地產及建造界選委的長和系主席李嘉誠,有政界亦預料他未必票投林鄭,而部份選前突然高調轉撐林鄭的建制派選委,在公開表態交差後或續投票支持曾俊華。

自由黨田北俊昨稱數名黨友都向他反映,曾收到中聯辦的游說電話和指示,希望支持林鄭,反映中聯辦拉票力量很大,認為今次是中央透過中聯辦在特首選舉中擔當角色最重的一次。公專聯莫乃光則指,曾俊華成功撬走的建制派支持比想像中少,其嚴重走票突凸顯中聯辦強力拉票,指暗票制度下難以分析曾俊華成功撬到的建制派選票來源,只能估計不少來自商界。

特首選戰結果數據總結
下半頁:http://hk.apple.nextmedia.com/realti...70327/56484373

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 09:07 AM   #554
ヴィタさんさんKS☀
God of Gamer
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

熱普城同自決派左膠只顧經營深黃,就算令深藍得益都要得罪淺黃。

由手機版發出
小提示
熱 普 城 聯盟上年9月頭就執左笠架啦

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈

此篇文章於 03-27-17 10:14 AM 被 ヴィタさんさんKS☀ 編輯。
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 09:21 AM   #555
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
請容我大膽猜測神既旨意
佢要消滅香港,直接掉一舊隕石就可以
有冇睇過聞一多既死水?
我估上帝家陣同我一樣係睇住你地hihi
佢從來都唔比香港有天災
佢由得呢個最低賤既物種黎開墾
睇下醜惡既港豬創造出一個咩世界

新世界囉

抱いてあげたい

feat.楠田 亞衣奈
舊 03-27-17, 09:39 AM   #556
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: ヴィタさんさんKS☀ 查看文章
小提示
熱 普 城 上年9月頭就執左笠架啦
解散聯盟啫,果三件仲健在

舊 03-27-17, 10:15 AM   #557
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
解散聯盟啫,果三件仲健在
你O岩,已改番

抱いてあげたい

feat.楠田 亞衣奈
舊 03-27-17, 10:47 AM   #558
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
陳淑莊接警方通知落案起訴據報佔中三子同收通知

http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...1-20170327.htm

新官上任三把火,好大嘅官威同下馬威呀。一上任就做到野,西環錫晒你。

舊 03-27-17, 10:56 AM   #559
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
淋病好清楚既,佢咁贏根本冇可能修補撕裂,
不過當市民要抗議既代價大到好似北韓咁既,撕裂就冇可能現形

舊 03-27-17, 11:36 AM   #560
winsonhei
Insane Gamer
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
引用:
作者: Fean 查看文章
陳淑莊接警方通知落案起訴據報佔中三子同收通知

http://news.rthk.hk/rthk/ch/componen...1-20170327.htm

新官上任三把火,好大嘅官威同下馬威呀。一上任就做到野,西環錫晒你。
口講謝票唔夠,梗係要做d野俾西環睇喇
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 12:13 PM   #561
LTKS

註冊日期: Jan 2011
我想話,宜家仲係689做緊
似係俾下馬威林鄭多啲
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 03:15 PM   #562
Fean
Game Master

而家啲報紙真係亂嚟。 朝早見到一眾人等被控「公眾妨擾罪」,報紙話最高刑罰係判監3個月。咁我好奇search吓「公眾妨擾罪」到底指乜。

第一個Link就見到吳文遠俾人告過呢條罪。當時新聞話以普通法起訴嘅話,最高刑期係7年。後來裁判官改以簡易治罪條例起訴吳文遠,呢條罪較輕,最高刑罰就係3個月。(類似係咁意思) 好明顯報紙佬係將兩樣野搞錯左。後來下晝陳淑莊出嚟見記者同解畫,報紙佬又改返做7年。

簡單fact check都係花幾分鐘。仲要一search Google第一版,全部link已經係吳文遠有機會坐7年果單新聞…… 啲人話新聞媒體嘅整體質素最能反映出當地嘅民情,真係至理名言。

舊 03-27-17, 03:21 PM   #563
Fean
Game Master

引用:
作者: LTKS 查看文章
我想話,宜家仲係689做緊
似係俾下馬威林鄭多啲
「有邊個會咁搵自己笨,尋日講完修補撕裂,今日就反轉豬肚? 無人咁蠢嘅,九成係有人做佢。」
你呢個想法既合乎常情,亦都情理兼備;但係呢兩樣野,未必能夠apply喺林鄭同佢團隊身上

舊 03-27-17, 03:31 PM   #564
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
I Care About Carrie:尋日有人告薯片,我地聽日去鎖佢番去住番幾個月
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 03:44 PM   #565
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: Fean 查看文章
啲人話新聞媒體嘅整體質素最能反映出當地嘅民情,真係至理名言。
所以 Donald Trump 話 美國好多 Fake News ??
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-17, 10:40 PM   #566
winsonhei
三防

https://hk.mobi.yahoo.com/home/選舉事務處...135326550.html
係時候要清下數喇
舊 03-28-17, 01:54 AM   #567
david
The One

引用:
作者: winsonhei 查看文章
坐緊洗頭艇

---
舊 03-28-17, 02:00 AM   #568
T.K.
很黃很暴力

高鐵正式起動後,第一列車程定名洗頭鐵
大量運輸非愛國者上去拍悔過書

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 03-28-17, 02:17 AM   #569
T.K.
很黃很暴力

被偷走所有資料,但沒有資料外洩
呢個係咩玩法
係內竊?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 03-28-17, 04:18 AM   #570
winsonhei
三防

睇完未俾返你囉,偷咩啫,呢d叫借閱
舊 03-28-17, 04:47 AM   #571
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
課本都有教啦

竊書不算偷

乎合國情

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 06:57 AM   #572
david
The One

選舉處失電腦 放機場博覽館密室
恐洩1,194選委全港選民私隱

引用:
特首選舉後,選舉事務處在特首選舉後備場地機場博覽館一上鎖房間遺失兩部手提電腦,內有1,194位特首選委及全港選民個人資料,但選舉事務處在傳媒揭發後才承認事件,指已報警及通知私隱專員公署,而公署稱將調查事件。多名選委對事件感震驚。

有傳媒昨晚揭發遺失選民資料後,選舉事務處才發稿承認,指存放在特首選舉後備場地亞洲國際博覽館內一個上鎖房間的兩部手提電腦懷疑失竊,已報警處理,並會全力協助調查。據了解事件交由新界南總區重案組調查。該處指兩部電腦分別載有選舉委員會委員的姓名,稱已根據相關保安要求加密處理地方選區選民姓名、地址及身分證號碼。

未回覆有否記錄投票資料

選舉事務處發言人稱,暫沒資料顯示相關資料外洩,又稱他們十分謹慎處理選民登記資料,非常重視資料保安,職員嚴格遵從處理重要個人資料保安相關法例及加密要求。至於兩部電腦有否記錄1,194位特首選委有否投票、何時投票,及全港選民在立法會選舉、區議會選舉中投票資科,選舉事務處未回覆。政制及內地事務局發新聞稿指,選舉事務處昨晚8時半就事件通知局方,該局已責成選舉事務處全面配合警方調查。

雖選舉事務處未有交代遺失事件詳情,但據了解,該兩部電腦於周五由選舉事務處職員帶到博覽館的後備點票中心,並鎖於房間內,到昨早到博覽館收拾文件、電腦及其他設備準備清場時,職員發現兩部手提電腦不翼而飛,只剩下兩個電腦袋。

資訊科技界選委單仲偕指,選舉事務處今次遺失載有選民資料電腦,後果可以相當嚴重,因為當中除了有選委、選民名字、電話、地址外,亦有全部選民、選委身份證號碼,當中更包括不少城中名人及超級富豪個人資料,若落入不法分子手上,可作違法用途。另一資訊科技界選委方保橋亦譴責選舉事務處,質疑處方為何要將選委及全港選民資料放在一起,而且就算資料有加密,不代表不會外洩。

私隱專員公署發新聞稿,指他們昨收到選舉事務處口頭通知,事件有可能導致個人資料外洩,他們得悉選舉事務處已就事件報警,公署留意到當中可能涉及的個人資料數量頗大,會就事件展開循規審查。
傳媒抹黑可恥

---
舊 03-28-17, 08:14 AM   #573
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: T.K. 查看文章
被偷走所有資料,但沒有資料外洩
呢個係咩玩法
係內竊?
個理論等於俾人偷左個夾萬,但我唔覺得個賊破解到個密碼,所以我無唔見野

此篇文章於 03-28-17 08:17 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-17, 12:06 PM   #574
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
轉呔班選委一定驚到訓唔著啦
重有有咩理由會入哂D選民資料落部NOTEBOOK到,咩原因要O係個DATABASE到拎哂落黎OFFLINE睇?今次選特狗同其他選民有咩關係?
上鎖都比人偷即係咩呀?密室殺人事件呀?
除左專登畀人偷之外有咩理由

舊 03-28-17, 12:51 PM   #575
代官
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
姐係唔見左選舉前放民政署比人查冊果幾部機
多幾多野睇
係reo做過

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
特首選舉

主題工具