Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > <<繼續談情>>

主題工具 顯示模式
舊 01-29-13, 01:16 AM   #1
AshleyYan
God of Gamer
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
五年感情結束...抒發一下...

女朋友今天突然向我提出分手,五年感情一下子被畫上句號.
事情並非毫無先兆,早多個月已感到她不太對勁.往日倆口子的情趣,不知怎的她忽然抗拒,似有心事,可惜努力過後仍無法修補...
回想起當初表白時被問及是否認真,我一口承諾絕對認真,並希望這是我今生最後一段感情.當時的感動依然記憶猶新,因為我很開心能找到跟我有著同樣疑問,同樣認真的人,可以一起為這段感情努力,相信在充斥著荒唐男女關系的今天終於覓得自小渴望的天長地久.
不過事與願違,熱戀期過後發現原來一直只是我單方面過份期望 - 女朋友根本從來沒有結婚打算.我帶著一臉的失望可我未有放棄,傻傻的我仍然很相信愛情,想必女友對我信心未夠,用愛,真誠及更多的關懷定能令她感動.我比以前更照顧她更愛她,能付出的我也不會吝啬.但事實是西施只會在情人的眼裏出現,情一變,縱使把天上月光採下來也枉然.
事實既成,心傷透也得繼續生活.我不會呼天搶地要生要死,因為我最重要的生命只會為相愛的人付出.她不懂得欣賞,自然會收回原主了.至少我仍希望把生命留給真愛,只是世間上是否還有另一個我這種不要命的蠢人呢?

P.S. 無論如何,感謝這幾年來帶給我寶貴的回憶,令我很深很深的感受過愛情.
我只想最後的講一聲我愛你.

舊 01-29-13, 01:24 AM   #2
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
女朋友根本從來沒有結婚打算

可能佢見你期望將來係結婚
而佢覺得自己無可能比到你

所以無謂再浪費你時間吧
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 02:33 AM   #3
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
也許唔係佢沒有結婚打算,
只係覺得你唔係佢能負託終生的人,
錯不在你, 她初初輕易說出自己的承諾她也有責任,
從你的文字推測, 如沒估錯是出現第3者吧?
如是者再留戀這個人也沒意思了
我相信總有一天認真對待你感情的人一定會出現的,
至少我可以肯定告訴你那位不是你這個EX
我好欣賞你放得這麼開, 這麼成熟識諗,
我也努力學習放手中, 一齊努力吧
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 02:37 AM   #4
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
想法非常正面,舊唔去新唔黎,為末來出現目標 加油

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 02:37 AM   #5
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 朔望~ 查看文章
女朋友根本從來沒有結婚打算

可能佢見你期望將來係結婚
而佢覺得自己無可能比到你

所以無謂再浪費你時間吧
或者係啦...我知佢唔想結婚,其實我已經接受左唔在乎一紙婚書,只要永遠一齊就得...

好唔習慣同五年黎視為最重要既人分開,好似割左忽肉咁...
明明可以咁親密,點解會突然變成陌生人....
都唔知會失眠幾多晚....

舊 01-29-13, 02:44 AM   #6
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: funnyfun 查看文章
也許唔係佢沒有結婚打算,
只係覺得你唔係佢能負託終生的人,
錯不在你, 她初初輕易說出自己的承諾她也有責任,
從你的文字推測, 如沒估錯是出現第3者吧?
如是者再留戀這個人也沒意思了
我相信總有一天認真對待你感情的人一定會出現的,
至少我可以肯定告訴你那位不是你這個EX
我好欣賞你放得這麼開, 這麼成熟識諗,
我也努力學習放手中, 一齊努力吧
我放唔開架...好辛苦...
但我仲有家人,仲有人需要我..

引用:
作者: HI_Ricky 查看文章
想法非常正面,舊唔去新唔黎,為末來出現目標 加油
可以比我選擇我一定會選舊...但而家都要無耐接受啦...

舊 01-29-13, 02:57 AM   #7
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
本來好地地1齊分享大家光陰,特然打回原來咁,確實1時間難接受....
日子耐左,就會復完..加油

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 03:48 AM   #8
シェンムー
Moderator
ドリームキャスト

註冊日期: Jul 2006
Wii U IDbb.729
Nintendo Switch IDSW-3362-5797-5988
3DS Friend Code3909 7471 5185
PSN  IDhideki_asaki
XBox Live Gamertaglapplay
我同我之前個女朋友一齊左6,7年
主要原因都是因為第三者
我當時都是很痛苦很痛苦...

希望你可以雨過天晴...
你一定會找到一個更愛你的人!加油!

舊 01-29-13, 09:55 AM   #9
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
加油...
早日放下.....重新開始

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 10:20 AM   #10
Avelcain
Game Master

引用:
作者: AshleyYan 查看文章
或者係啦...我知佢唔想結婚,其實我已經接受左唔在乎一紙婚書,只要永遠一齊就得...

佢唔係唔想結婚, 係唔想同你結婚…
舊 01-29-13, 11:01 AM   #11
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: funnyfun 查看文章
佢唔係唔想結婚, 係唔想同你結婚…
我都係一樣睇法
除非你人生目標係結婚 否則個女唔想結咪講清楚囉
唔結都可以係埋一齊同居又好點都好 無必要分手的
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 11:04 AM   #12
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
呢D人生一部分啦
無經歴過的人係堅幸福加好命

我自己覺得出街先慘
去到邊都會諗起同佢行過咩做過乜
有排你挨呀 唉 努力啦
JMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 11:24 AM   #13
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
棄舊迎新唔係好事咩

呢d野人生一定有機會面對
更何況未必只有一次

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 12:15 PM   #14
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

講就係咁講,但大家一齊經歷左咁多,好既壞既都一齊分享分擔,突然無左段關系真係傷到入晒心...
我明白無可能所有愛情都有結果,但到自己經歷真係非筆墨能形容

舊 01-29-13, 12:26 PM   #15
綾小路雷太

註冊日期: Aug 2005
樓主辛苦了。

樓上講既野唔重覆。
不過樓主大可以放鬆一下
今次呢個有緣無份,其實 The Best is yet not come。
或者下一個會好合襯。

加油。

舊 01-29-13, 12:40 PM   #16
Avelcain
Game Master

引用:
講就係咁講,但大家一齊經歷左咁多,好既壞既都一齊分享分擔,突然無左段關系真係傷到入晒心...
我明白無可能所有愛情都有結果,但到自己經歷真係非筆墨能形容
我明白....但尼個世界唔係靜係得你一個咁樣....我都經歷緊...
一段關系係要兩邊一齊去維繫
好似一條繩咁, 是旦一條放左手, 得你一個拉住條繩都冇意思, 唔好意思講句個關系已經完左....
咁點解唔盡快放生自己呢?
我知都好難唔係十時三刻可以做到, 我都兩年了,
尼段時間慢慢幫自己既人生定返一個新既位置新既目標重好
舊 01-29-13, 12:55 PM   #17
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

加油。
約兩年前跟相戀11年的女友分手,那時我的生命恍如失去平衡一樣。
對很多事情都不敢再抱有期望…

但就如你所講,人總得生活下去…既然如此就只有繼續以正面的態度面對生活。
雖然過程很痛苦,但現在我已經有新開始。

願你也早日放下,找到新開始。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 01:51 PM   #18
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
1. 畀信心佢,成功會愛得更深
2. 如你所懂的,安心放手

<---女朋友成日小事叫分手,佢話佢想我緊佢,尤如初戀時那種感覺

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。

此篇文章於 01-29-13 01:54 PM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-13, 04:59 PM   #19
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

癡線...停唔到掛住佢....
諗起好多之前想同佢講但未講既說話
食飯都唔知咩味

舊 01-30-13, 10:42 AM   #20
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
你諗吓佢而家點諗你,佢而家都唔諗你,你諗佢做咩,忙碌可以忘記一砌,讀吓course或者搵啲興趣攪吓,好快會忘記兼或者有新機遇

引用:
癡線...停唔到掛住佢....
諗起好多之前想同佢講但未講既說話
食飯都唔知咩味

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-13, 01:27 PM   #21
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
作者: 名無しさん 查看文章
你諗吓佢而家點諗你,佢而家都唔諗你,你諗佢做咩,忙碌可以忘記一砌,讀吓course或者搵啲興趣攪吓,好快會忘記兼或者有新機遇
Thanks...
我明白喇...

大家可能會覺得我傻,但我呢幾年黎係真心視佢為終生對象架
原來感情可以咁脆弱

舊 01-30-13, 01:41 PM   #22
綾小路雷太

引用:
Thanks...
我明白喇...

大家可能會覺得我傻,但我呢幾年黎係真心視佢為終生對象架
原來感情可以咁脆弱
邊度傻吖,我地純情男子,有邊個唔會想身邊個一個係最後一個吖........

舊 01-30-13, 02:49 PM   #23
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 綾小路雷太 查看文章
邊度傻吖,我地純情男子,有邊個唔會想身邊個一個係最後一個吖........
唉~又使我記起一段被封印了的回憶.....
曾經被前度話過:「你好聽尐就叫單純,唔好聽就叫戇....」
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-30-13, 06:47 PM   #24
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

係咪真係男人唔壞女人唔愛?
想當年我預科時係女人湯丸,最frd既都係女仔同學(當我姐妹因無攻擊性),佢地成日話要三十零歲玩到厭既時候先會搵我呢種男人嫁左佢

舊 01-30-13, 07:14 PM   #25
Avelcain
Game Master

引用:
係咪真係男人唔壞女人唔愛?
想當年我預科時係女人湯丸,最frd既都係女仔同學(當我姐妹因無攻擊性),佢地成日話要三十零歲玩到厭既時候先會搵我呢種男人嫁左佢
比D骨氣 , 比人玩到殘的中女送比你都唔好要, 大把後生的等緊你

論壇跳轉

現在的時間是 11:21 AM

手機版 | APP版